Doma som už viac ako 6 rokov. Chcem ísť už do práce
Na materskej som už vyše 6 rokov. Pre mňa večnosť. Starší mal zdravotné problémy, tak som s ním bola na predĺženom rodičaku. Medzitým sa nám narodilo ďalšie dieťa, ktoré má o chvíľu 2 roky. Kojim ho, ale to preto, že nechce cumel a žiadne iné mlieko. Ani kaše ani jogurty. Je na mňa veľmi naviazaný. Chcem ísť už do práce. Čo by ste zeny urobili resp. ako by ste tento prechod do jasli urobili? Ďalší rok už doma nedávam. Nebude mu chýbať mlieko? Naučí sa späť bez kojenia? A hlavne nebude z toho mať nejakú traumu, keď na ňom vidím, že na cudzích si ťažko zvyká?
Toto presne rieši aj sestra chcela by ísť pracovať aspoň na 4 hodiny. Dostáva nejakých 400 eur a za to by mala 350 tak mali by to lepšie. Chcú prerábať a pohádali sa lebo jej manžel nechce o tom ani počuť. Nevedia si sadnúť a rozumne sa porozprávať. Na všetko majú čas mama im to stále hovorí. Malá ju potrebuje narodila sa predčasne a má strašne veľa diagnoz nie je zdravá. Rozhodni sa ako to ty cítiš a skús si napísať všetky pre a proti a potom sa rozhodni hlavne sa neponáhľaj.
Nemas moznost home office,pripadne polovičný,alternatívne zamestnanie na doma?My mame 4 deti,s najstaršími som bola slobodná matka,do práce sa muselo či som chcela-nechcela, tiež bol syn veľmi chorý,astmatik.Dam ti pohľad matky,čo išla do náročnej prace na 12h smeny aj čo pracovala z domu a nakoniec robim aj to čo ma baví.A nepoteším ťa zistením,že pokiaľ som bola doma,aspoň do tých 2-2,5r ďalších detí,tie sú oveľa pokojnejšie,vyrovnanejšie.Tiež som typ,čo nevydrží dlho doma.Tak som začala robiť z domu,lebo návrat na 12h alebo nonstop v práci už nepripadá do úvahy.A som spokojna ja,decká,aj muž,nezaťažujem rodičov,nepotrebujem opatrovateľku.A neustále si uvedomujem ten rozdiel predtým a teraz.Jednoducho aj pre aktivnu mamu a superprispõsobivé dieťa je vzdy lepsie ak je mama nejaky cas doma.Idealne do 2,5-3r.A nikto mi to nevyhovorí na základe osobnej skúsenosti.Plus dalsie deti v rodine.Pozri si clanky ceskeho detského a vztahoveho psychológa,fakt si narychlo nespomeniem meno,najdes ho aj na YouTube.Presne vie pomenovať a vysvetlit co sa deje v hlave 2r dietata ale aj nasledne v celej rodine ak mama ide prilis skoro do prace.Je to ako domino
Neodišla by som od dieťaťa, ktoré ma potrebuje! Urobíš mu na duši take rany, že sa celý život z toho nespamäta. My ti tu neporadime, rozhodnes sa sama, nepoznáme celú vašu situáciu. Ale kamarátka dala 1.5 ročného do jasli a tak reval, že jej volali a každý deň ho musela ísť odtiaľ zobrať. To ti fakt stojí za to ten rok muklovania v robote.
Nik tá tú nemá právo súdiť. Lebo sú ženy,čo tvrdia,že musíš byť 3 roky doma. musíš sa vrátiť na plný úväzok? Ja som sa vrátila len na 3 doobedia,je 4 hodiny u takej pani, čo opatruje ešte 1 chlapčeka. Nemáš takú moznost?
skus si najst prilezitostne brigady...
Polovičný úväzok? Alebo brigáda príležitostne? Neviem, 2 ročne dieťa už nie je také maličké aby nevydržalo bez matky pár hodín. Kojis ho ako často?
@kubkovamama Marek Herman?
@nique tak takto si to predstavujem. z môjho okolia poznám deti, ktoré mali ťažkú adaptáciu v jasliach. Z domu pracovať nemôžem.
@bloger rozmýšľam, či to tiež zbytočne neunahlujem. Ale 7,5 roka na materskej je na mňa veľa.
@kubkovamama moja práca mi neumožňuje HO, jedine 8 , kt sa ťažko hľadá v našom kraji prip.12 tky. Nedá sa nájsť ani na 4 hodiny. Takmer nemožné. Ten stereotyp má ubíja. A teraz keď zavreli všetko, tak s dieťaťom doma, jednoducho už som dlho doma.
@basska_b toho sa bojím, že bude potom uzkostlive.
@nelca0510 musím si nájsť novú prácu. Nedá sa mi pracovať nijak iba na 8 prip 12.na skrátený sa takmer nedá nájsť.
@jaskolka kojim 2x. Len sa obávam, že nenájdem prácu na 8 ale hneď na 12 hod. Inak sa to v mojom obore nedá, resp veľmi ťažko.
Kamoskyn od roka nepil mlieko ani nic take a bol ok potom neskor zacal pit mlieko tusim v 3r. Musis zvazit pre a proti. Vzdy ho mozes kojit este vecer a rano.. Mozno bude stale chory od druhych deti., ale lepsie akoby ti malo prepnut a mala by si byt nervozna a frustrovana doma. Stale sa mu mozes kvalitne venovat po robote. Zvykne si. Ak nie Vzdy sa mozes vratit domov .. ale este by si mohla vydrzat doma do jari ked uz bude menej Covid na Svk aj maly bude vacsi a pripravenejsi. Zatial ho mozes trenovat aby bol ok bez teba cez vikend ho nechas muzovi a pojdes na prechadzku alebo tak .,
@miadi asi máš pravdu. Počkám do jari. Dakujem.
ja som na rodicovskej vkuse od 2013...8 rokov...a 4 deti....
Teraz tazko najdes dobru pracu, ked nemas istotu ze ti nezavru skolku. Budes stale v riziku ze ti zavru a budes v praci nahrata. Ja by som pockala, kym skonci tato lockdown saskaren. Sestra si nasla novu pracu a je to pre nu o hubu, lebo maleho ma skoro stale doma - ci korona ci choroba.
skuste sa vratit od malycj deti na mesiac do prace a potom budete dakovat nebesam, se mate moznost byt doma a o robotr nebudete chciet ani.pocut. ja som to mala takisto, myslela som, ze ma doma porazi a teraz, ked uz skoncila rd a musim chodit do roboty, by som bola najradsej doma ako predtym.
Ci to zbytocne neunahlujes? sa obavas? ved si robila a robis to naj pre deti. To ze robis viac ako musis (dojcenie do 2r, len pretoze dcera nechce nic ine? je na teba naviazana - no ako kazde dieta na mamu - tak to treba postupne trenovat od malicka), nie je nic na vycitky... postupne uc dieta na inu stravu, odstavuj ju, proste mliecko nie je a vybavene a rovnkao tak, aby vydrzala bez teba.. ma 2r pomaly, cize oducanie ti tiez este zaberie nejake mesiace, plus najst si pracu... Podla mojich skromnych skusenosti by som dala dceru do kolektivu teraz najblizsiu jar. Kludne aj ked nebude oducena...kldune na doobeda, potom predlzovala cast atd. Jednak su na jar/leto deti menej chore v skolke, a mate cas sa prisposobit a postupne si hladat pracu atd... ale ak chces ist na jar/leto do prace, treba na tom zacat doma pracoavt s dcerkou.

Ja ti poviem moju skusenost s mladsou. Nikto sa jej ani nemohol dotknut, do 2r som s nou bola 24h, pricom som pracovala z domu. Takze som mala opatrovatelku. Ale musela ma stale vidiet. Dojcila som ju kazdu hodinu. Jedneho dna som uz bola na dne, tak som si natrela prsia horcicou a povedala malej, ze mlieko je pokazene. Po 2.dnoch bola kompletne odstavena. Bez nejakej traumy. A potom nam v lete vypadla opatrovatelka. Tak som nemala inu moznost, len jasle. V septembri nastupila a uz je zabehnuta. Znasala to lepsie, ako starsi, ktory siel az v 3r. Nebyva chora, je vesela, stale sa doma hra na jaslicky. Cudzich sa stale boji rovnako.
Tak ako som sa toho bala, tak sme to zvladli vyborne. Tvoja psychika je rovnako dolezita ako jej pohoda.