icon

Druhé dieťa

24. aug 2021

Ahojte,sme z BA,mame 1 dieta,vek nad 30,stale sa rozhodujeme,ci druhe dieta alebo ci nie.Financne zatial nejako davame,kedze chlap klesol s prijmom,tak je to troska narocnejsie,ale snazime sa aj synovi dat dostatok a aj vytvorit fin.rezervu.O rok s platom padnem i ja o skoro 150 eur (dovod nerozpisujem,proste padnem),neviem,ci vobec si v dnesnom svete,ktory je poblazneny a s cenami,ktore idu vecne hore,vobec mozme dovolit dalsie dieta.Viem,ze je to divne,ale naozaj nie je nas ciel prezivat z mesiaca na mesiac.Ja som po pravde spokojna aj s 1 dietatom, az tak netuzim po dalsom,ale surodenca by nase dieta uvitalo.Dakujem.Ps: viem,ze kazda musi uznat podla svojho,len ako by ste mozno vy sa k tomu postavilnazor.

Strana
z2
hazelgracegus
Odpoveď bola odstránená
littlebubble
24. aug 2021

Kolko ma dieta rokov, ze chce surodenca a ci vobec vie, ze surodenec znamena mat doma male ukricane babo ktore mu na nejaky cas vezme vsetku pozornost.

Za mna nie.Nemala by som viac deti ak by sme mali zit z vyplaty do vyplaty.To je drina a nie zivot.

autor
24. aug 2021

Ma 5, prave, ja sa aj jemu snazim vysvetlit, co to obnasa. Ale zaroven myslim aj nato, aby nebol "sam", viem, ze vztahy nemusia byt dobre do buducna, preto je to 50:50, stale neviem 🙂 asi cakam nejake poriadne otvorenie oci

brita7777
24. aug 2021

Ak si to chces skomplikovat, tak chod do druheho dietata. Zavisi od toho aky mas standard, ci mas rada klud alebo si rada v pohybe v kazdom pripade treba sa pripravit na fakt, ze prvych 5 rokov bude chaotickych a narocnych.
A samozrejme druha vec su peniaze, je to psychicky narocne mysliet na to ako uzivit dve deti, mozu sa aj nemusia sa vyskytnut partnerske problemy, nikdy nevies, myslim, ze mat jedno je akurat.

hederamonstera
24. aug 2021

Tiez si myslim, ze to zalezi na tvojom rozhodnuti 🙂

My s manzelom zarabame vyborne a sice cakame len prve, ale tiez rozmyslam, ze pri nom skoncime. A tiez kvoli financnej istote. Ano, budu ti tu pisat, ze ked uzivis jedno, druhe sa uz “strati” ale ja si to nemyslim. Ja chcem investovat do dobreho vzdelania, jeho konickov a kopec inych veci neviem si to predstavit x2.
Ale zasa tiez by som privitala viac deti, nech o nas nema v starobe starost sam😁

silviaeli
24. aug 2021

Ja mam 41 a uvazujem o ďalšom dieťatku mat tvoj vek nevaham ani sekundu😉

kuko55
Autor odpoveď zmazal
alenka7777
24. aug 2021

ja ked pocujem nieco v zmysle v dnesnej tazkej drahej dobe .... , tak sa mi nozik vo vrecku otvara. kedy bola lahsia doba ako tato? ved zijeme v takej dobe konzumu ze az. na ulici pomaly clovek nestretne chudych ludi, sama obezita. v potravinach plne kose hluposti, v skriniach plne veci oblecenia. dovolenka raz rocne uz nestaci,.... rozhodne by som do druheho dietata sla. pravdupovediac, ja viem pochopit ludi, ktori nechcu mat ziadne deti. ale mat jedinacika. ja neviem, mne to hlava neberie. vsak co uz mozes dat dietatu viac ako je surodenec.

esteregres
24. aug 2021

Este ked sa ty raz dozvies ze dieta neplanuju rodicia ale prichadzaju nam samy do zivota, ze ony si vyberaju nas a nie naopak

autor
24. aug 2021

@alenka7777 myslim,ze zijeme normalne,ziadne dovolenky,neboli sme este ani pri mori,ziadne drahe auta,zijeme si priemerne,preto uvazujeme nad druhym s velkym otaznikom.Ani SUV nemame,ale stare auto z r.2005,takze asi to neplati pre kazdeho
@esteregres prve prislo neplanovane,takze druhe si tentokrat,ak to vyjde,chcem naplanovat,ak Boh da...

kuko55
24. aug 2021

@alenka7777 hihi volá sa to teraz si sadni, plánované rodičovstvo ☮️

ivangeline
24. aug 2021

Nu...ja to bohuzial tiez nechapem.. ;) Ale ide o hodnoty,vas standard,plany do buducnaa a tak pod. Vzdy je tu moznost,ze dalsie dieta nemusi prist hned ale o par rokov,napr. Takze tak uplne naplanovat sa to neda.. skor ide len o rozhodnutie,ci chcem deti,kolko asi,kedy asi,... ;D
Moj osobny nazor. Budem mat tretie. A planujem 5...uvidime,ci budu a ci neostaneme pri troch. 🙂

littlebubble
24. aug 2021

@alenka7777 Mam surodencov a bolo mi dobre aj bez nich.Myslis si, ze mi nic lepsie rodicia nemohli dat? Mohli :D.
Nechybali mi ked som bola sama.

Moj muz by surodenca mladsieho ani nechcel.
Milujem ked rodicia rozpravaju za deti a nosia im darceky v podobe surodencov.

fliacik
24. aug 2021

Myslím si, že na túto na otázku správna odpoveď neexistuje a ani poradiť ti nik z nás nemôže. Pretože každá z nás žije v iných podmienkach, v inom vzťahu a má iný rebríček hodnôt, hodnotí to teda vždy zo svojho uhla pohľadu. My sme taká priemerná rodina, nežijeme v chudobe ani v nadbytku, máme staré auto a na dovolenke sme neboli pár rokov. Ale našim deťom nič kľúčové nechýba, navštevujú krúžky, majú bicykle, knihy, hračky aj pekné oblečenie (nepotrebujeme Adidas, stačí aj Lidl a pepco), aj na malé výlety chodíme často. Mám ich tri a vďaka nim cítim, že môj život má zmysel, že sa mi niečo podarilo a niečo úžasné tu po mne ostane. Keď ma objimu, donesu mi kvetinku z lúky, alebo vidím, ako sa majú radi, roztápam sa od lásky. Nevadí mi, že sa v noci nevyspim, že neraz od únavy padám na hubu a nemám na seba čas. Pretože oni sú pre mňa zmyslom života a splneným snom. Môj muz to však cíti inak, keby to bolo na ňom, asi by sme nemali žiadne. Výchova a starostlivosť je teda iba na mne. Rozhoduj sa preto hlavne srdcom, ale zvaz aj to, akú máš v mužovi oporu a aký je jeho názor.

alenka7777
24. aug 2021

@littlebubble vacsina jedinacikov hovori o tom, ze im ten surodenec chybal. aj vsetky moje kamosky, ktore boli jedinacikovia, maju po 3 deti, lebo chceli dopriat svojim detom to, co ony same nemali.

petamich
24. aug 2021

ja napr. resp. my s manzelom druhe dieta nechceme, rozhodli sme sa tak uz ked sme sa o detoch a buducnosti rozpravali, mame teraz vytuzene prve a kazdy nam hovori, ze to si isto rozmyslime, tak uz sa len usmejem 🙂 financne by sme zvladli zopar deti ale nie je to uplne iba o tom, skratka chceme iba jedno

a ano ludia budu tvrdit ako surodencov treba atd. a ako jedinacikovia tuzili po surodencoch ale surodenec nerovna sa garancia blizkeho vztahu, zial nie vzdy su naj kamosi, takze tento argument o jedinacikoch a surodencoch pre mna je napr. ireleventny

kazdopadne je to na vas 🙂 a urob tak aby ste boli spokojni

littlebubble
24. aug 2021

@alenka7777 Ja nepoznam nikoho kto by chcel surodenca skor su radi, ze mali pokoj a rodicia im aj dopriali vsetkeho aj pozornosti a hlavne, ze mali v detstve klud.Ja jedinacik nie som a ziadneho surodenca dopriat nechcem.

Rozpravaju tak lebo nemaju ani ponatia co to je mat surodencov a hlavne ak je vekovy rozdiel.
Predstavuju si to strasne idealne ako sa spolu budu stretavat, hrat a co ja viem co este.Vacsinou si kazdy zije svoj zivot a vidia sa raz za cas a niekedy ani nemaju spolocne zaujmy.

Kvoli dietatu by som druhe dieta nikdy nemala.Jedine, ze by sme ho chceli.

littlebubble
24. aug 2021

@alenka7777 Chybal mi jedine tak rovesnik a to sa naplanovat neda a nikde by nebola istota, ze by to bol dobry surodenec.Ked mi oznamili, ze sa mi narodi surodenec o 7 rokov mladsi tak som si to ani nevsimala a nevsimam si to nejak ani dnes pretoze nemame zatial nic spolocne.

1katus1
24. aug 2021

A cítiš sa vo svojom veku ešte na nočné vstávanie sídle fľašky a pokakane plienky? A čo manžel ? Mala si predtým tehotenstvo ok? Ak si mala problémy môžu sa zopakovať a treba rátať s tým že môže prísť k hospitalizácii a čo potom so starším. Vždy sa to dá zvládnuť. Deti nemusia mať značkové oblečenie a ani nové . Výbava pre bábo vrátane kočíka nemusí byť za 1000€ záleží ozaj len na nárokoch a hlavne zdravie aby bolo ok

silviaeli
25. aug 2021

@littlebubble to je smutne, že nemáte cestu k vlastnemu súrodencovi 😞moj manžel má sestru o 8r mladšiu a super vzťah..moji synovia majú veľmi pekný vzťah..a rozdiel je 12r..je to asi o povahe🤔

littlebubble
25. aug 2021

@silviaeli Nemam sa o com rozpravat so 16 rocnou pubertiackou ktora je ako ja ked som mala 13, je to pre mna este dieta a ona nikdy neprejavpvala zaujem o komunikaciu.
Vsetci sa mame radi, ale rozpravat sa nemame o com a s dietatom na ZS sa mozem tiez len hrat.
Surodenecky vztah si predstavujem inak.
Ja sa citim ako taka teta 🤷 🙂.

acrobaleno
25. aug 2021

@alenka7777 Ja som tiez jedinacik a surodenec mi nechybal 🤷🏻‍♀️ Ved je to kazdeho osobna vec ci druhe dieta alebo nie. A dovolim si nesuhlasit, kazda doba ma vyhody a nevyhody. Co si ty vymenovala napriklad beriem ako negativum. Ano, plne skrine siat, ale vacsina je fast fashion, lacne a s obrovskym zatazenim planety. Obezita neznamena kvalitu, ale kvantitu lacneho tovaru a lacnych potravin. Ludia ziju svoje zivoty na dlh. Stres v praci, tlak spolocnosti, atd, atd. Ludia sa mali lepsie v niektorych pripadoch v minulosti.

silviaeli
25. aug 2021

@littlebubble to vazne??tak až budete mat obe svoje rodiny tak to bude možno lepsie..budete mat spolocne záujmy..
Ale ako vravim záleží aj na povahe..

elementissa
25. aug 2021

Autorka, žiješ v BA, dobre vieš, ako to tu chodí. Ak vám klesli a ešte klesnú platy, tak z čoho chceš ďalšieho člena rodiny živiť? Veď ty sama vieš, že nežijes v hornej dolnej Marikovej na hospodárstve pod lesom, ale v meste, kde sú Rakúske ceny a stredoslovenské platy (kým nerobíš na vysokej manažérskej pozícii alebo na dobrej pozícii v korporáte). No a dieťa ti ide o rok do školy, po školy bude robiť čo? Doma sedieť na zadku alebo sa preháňať ako malý Gangsta po sídlisku? Vieš koľko stoja krúžky? A cez prázdniny 2 mesiace čo bude robiť? Sám sedieť v paneláku? Tábory koľko stoja? Máš na to, aby si to utiahla x2? Ak si spravíš druhé dieťa a bude tých peňazí naozaj málo, v roku sa vrátiš do práce. Vieš koľko stoja súkromné škôlky? Predpokladám, že vieš, že do štátnej škôlky dostať 3 ročne dieťa je v BA viac menej utopia, keďže učiteľov a tým pádom miest je málo a zaviedli povinnú triedu pre predškolákov. Či ako si to predstavuješ? Že budete 4 žiť v BA z jedného platu dokým bude mať mladšie dieťa 5 rokov a vezmú ho do škôlky? A čo keď budeš mať zlé tehotenstvo, celý čas PN, v nemocnici, čo ak dostaneš trombózu či vykrvácaš pri pôrode. Tvoj muž zvládne sám dve deti? Nič z tohto by som ti nepísala, keby si bola rozhodnutá, že po ničom inom netuzis v živote, iba po ďalšom dieťati. Kto sa ako rozhodne, tak má. Ale ty sa máš fajn s jedným dieťaťom, finančne nie ste zahojeni ani zďaleka, iba spekulujes. A nie, dieťa nechce uvrestaneho novorodenca. Dieťa chce parťáka v rovnakom veku a rovnakého pohlavia. Neboj, pôjde onedlho do školy, na súrodenca ani nepomysli. Nájde si tam kamarátov na celý život. Ja mám nevlastných súrodencov, ale sú mi nič. Sama som si vybrala, koho vo svojom živote chcem. Z každej školy, krúžku a športovej aktivity mám nejakého blízkeho priateľa, s ktorým trávim svoj život a svoj čas. A nie som sama. Mám muža, toho som si predsa vybrala... Snáď sa nebudem vykecavat s niekým iným. A na oslavy, kavicky, nákupy, klebety mám kamarátky, s ktorými som prežila celý život. Dieťa maj jedine, ak ho chcete ty a tvoj muž, lebo vy sa budete starať. Dieťa do toho nemá čo hovoriť, lebo ono má možnosť si nájsť 100% kompatibilných kamarátov v rovnakom veku a s rovnakými problémami (a tá šanca j vysoká), no to, či si bude so súrodencom rozumieť a najmä ak je tam 5-6-10 rokov rozdiel, čo je už úplne iný svet, je buď alebo. A to platí, aj keby ten súrodenec bol hneď dvojička. Nechajme deti, aby si vybrali sami ľudí, ktorých chcú mať vo svojom živote, nezariadujme im "spoločnosť" do života, lebo o nič také nestoja. Každý nech si vyberie sám, s kým chce tráviť svoj život. Ty maj toľko detí o koľko sa chceš a si schopná postarať. Nevyrábaj "spoločnosť" tomu prvému dieťaťu. Ak rodičia túžia mať dve, tri, ci viac detí, tak tie deti si na seba zvyknú, nakoniec, nemajú na výber. Možno budú mať dobrý vzťah v detstve, možno v dospelosti, možno stále a možno nikdy. Druhé dieťa nie je ničím zaviazané a nič dlžné tomu prvému a naopak. Každý má nárok na svoj plnohodnotný život bez podriadovania sa výstrelkom toho druhého. Každý bude mať pravdepodobne iné záujmy, iné koníčky, iných priateľov, budú ho formovať iné skúsenosti. Ak aj v dospelosti budú mať dobrý vzťah, tak super, ak nie, smola. Ale NIKDY nie je dobrý dôvod na druhé dieťa, aby to prvé nebolo samé. To prvé nežije na opustenom ostrove. Nikdy nebude samé. Nikto nie je sám. A vyberie si do života ľudí, ktorých bude chcieť. Rodičia majú mať deti kvôli sebe. Lebo oni chcú, lebo oni sa chcú starať, oni chcú vychovať, oni chcú odovzdať svoje životné skúsenosti. Nie preto, aby sa mal o nich kto starať (domovy dôchodcov fungujú), nie, aby mal na nich kto robiť (rob tak, aby si sa na iných spoliehať nemusel), nie preto, aby neostali sami na starobu (nájdi si partnera, s ktorým zostarnes a keď nahodou umrie skôr, bohužiaľ, je to tragédia, ale život ide ďalej, láska kvitne v každom veku), nie preto,aby si mal doma otroka, ktorý za teba porobí veci (roboty sa dajú lacno kúpiť), nie preto, aby sa ti mal kto starať o ďalšie deti (nie, naozaj si netreba narobiť deti, aby tí starší robili babysitterov.) Máj deti, lebo DETI MAŤ CHCEŠ, lebo to tak cítiš, lebo po dietati nezištne túžiš. Ak to tak necítis, tak maj iba toľko koľko máš doteraz alebo aj žiadne. Nikto z Kobyly ti tvoje dieťa živiť nebude

mattkapd
25. aug 2021

Tiež mám skoro 5 ročného.. Súrodenca chcel tiež ale nie kvôli tomu som sa rozhodla pre druhé.. No ten keď sa dozvedel ze bude mat sestricku dlhšie to nevedel rozdychat.. Ten sa tešil na bračeka.. Nakoniec ale aj tak vysvitlo že chce 10 ročného brata takže tak ci tak by som mu toto splniť nevedela.. Nakoniec už aj tak bude medzi nimi veľký vekový rozdiel takže sa už spolu nejako nezahraju....takze za mňa ak chcete druhé tak si spravte ale nie kvôli tomu ze dieťa súrodenca chce

alenka7777
25. aug 2021

@acrobaleno vsak aj ja tu dobu beriem ako negativum, ale urcite nie je tazka v tom, ze si ludia nemozu dovolit druhe dieta. ci mat, ci nemat je kazdeho osobna vec, ale zakladatelka sa to pyta na verejnom fore, takze vyjadrit nazor si tu moze kazdy.

diusqa761
25. aug 2021

Tak v tvojej situácii za mňa by som ďalšie dieťa na tvojom mieste nemala. Ak nieste finančne na tom tak aby ste mohli žiť z 1 výplaty tak by som neriskovala. Si múdra že rozmýšľaš nad tým z finančnej stránky lebo mať dieťa nieje haha hihi všetko kúpim za babku a sme ok. Byť 3 roky o 300€ nieje ktoviečo, aj keby si išla skôr do práce jasle sú tak 400€ mesiac takže tiež žiadna výhra , naviac dieťa poriadne zasiahne do kazdomesačného rozpočtu, nehovoriac keby sa nedajú bože niečo stane že muž stratí robotu alebo je dlhodobo PN tak by ste sa klepali vôbec nájom/hypo aby ste mali ako zaplatiť... Naozaj chválim že to takto rozumne berieš lebo čo tu čítam x krát ako tu niektoré iba rodia a rodia lebo však to je ich poslanie a potom v ďalších príspevkoch blečia že nemajú ani na jedlo tak je mi zle. Fakt to deťom dá veľa radosti do života keď nemajú ani čo jesť.

kamagma
25. aug 2021

Tiez som takto rozmyslala a teraz tu lezim vedla 2mesacnej dcerky, ano je to tazke momentalne, starsia ma 4roky ale neluttujem.

kamagma
25. aug 2021

A svatosvate som tvrdila po prvom ze druhe v ziadnom pripade a to som mala pohodove tehotenstvo aj porod bezproblemov. Ale casom mi to zacalo vrtat v hlave a kedze sa hned podarilo tak je tu s nami.

littlebubble
25. aug 2021

@silviaeli Mozno ano 🙂.Aspon dufam.

Strana
z2