icon

Druhé dieťa počas štátnic:

vikgab425
8. jan 2026

Ahojte, možno len veľmi veľa premýšľam… 😊
Mám dieťa, ktoré bude v marci mať 2 roky, a ja cítim veľkú túžbu po druhom dieťati. Snažili sme sa pár mesiacov, ale zatiaľ sa nám to nepodarilo. Teraz, keď viem, že budúci rok ma čakajú štátnice a bakalárka (plánujem ich začiatkom marca 2027), trochu sa bojím, že by toho bolo na mňa už príliš.

Nechcela som mať veľký vekový rozdiel medzi deťmi, chcela som, aby vyrastali spolu, ale keď si predstavím, čo ma čaká budúci rok… jedna myšlienka mi hovorí, aby som ešte počkala a dokončila bakalárku, a druhá ma nepustí od myšlienky na druhé dieťa.

Ako ste to riešili vy, mamičky, ktoré ste mali deti tesne po sebe alebo pri štúdiu?

anonym_72d9f5
8. jan 2026

@vikgab425 počkala by som, môže sa čokoľvek vychumeliť a ty potrebuješ dokončiť školu, Ja by som ani tehotná nechcela do tých štátnic byť, čo ak bude musieť ležať v nemocnici? Na čo si komplikovať život? To, že bude medzi deťmi malý vekový rozdiel ti vôbec nezaručuje, že si budú rozumieť. Staršie bude v období vzdoru, keď príde mladšie. A keby prišli dve naraz?

anonym_6c13bf
8. jan 2026

Ak mas ledva po 20tke, urcite by som dokoncila aspon to Bc. Ak by som mala 35+, riesim druhe dieta.
Ratas aj s tym ze mozes mat dvojicky hej? Neviem si predstavit, ze by si to realne sklbila aj so skolou aj prvym dietatom.

anonym_a8d25d
Včera o 04:45

Jednoznačne by som počkala.

jaskolka
Včera o 05:19

@vikgab425 urcite by som počkala,kým skončíš školu. Nikdy nevieš, aké bude tehotenstvo,ako sa budeš cítiť,vždy treba rátať aj s komplikáciami,a čo potom? Už len taká silná tehotenska nevoľnosť vie by skutočne náročná a nedajbože keď by si trebárs musela ležať v nemocnici, či mať veľmi obmedzený pohyb?
Ja som mala bezproblémové tehotenstvo,no už len to,že starší syn bol ešte veľmi malý,tak to bolo náročné. Neviem si predstaviť pri tom ešte písať bakalársku a učiť sa na štátnice.
Za mňa počkať jednoznačne.

anonym_66749d
Včera o 06:10

na co si sla studovat ked si robite deti. nechapem.

anonym_94bf09
Včera o 06:12

Kam sa nahlis? Dve deti su zaberak, do toho škola...dostuduj a potom si urobila ďalšie. Ako ste na tom finančné? Po skole treba trosku oracovat, nabrať skusenosti...ľahšie si nájdeš prácu, ako bez praxe

sweet20
Včera o 07:34

@vikgab425 kolko mas rokov?

anonym_c107dd
Včera o 07:41

Ja si toto neviem predstavit ani s 1 dietatom, nie to este s dvomi.. je to sakra narocne.. ja si prvy rok s 2 detmi poriadne nepamatam, bola som tak neskutocne unavena, nevyspata.. starsie ziarli, obaja ta potrebuju, choroby od seba chytia, ty tiez, mozno bude mat mensie koliky, mozno bude treba cvicit vojtovku, mozno bude mat reflux, je toho sakra vela..

iwet25
Včera o 08:03
@anonym_c107dd

Ja si toto neviem predstavit ani s 1 dietatom, nie to este s dvomi.. je to sakra narocne.. ja si prvy rok s 2 detmi poriadne nepamatam, bola som tak neskutocne unavena, nevyspata.. starsie ziarli, obaja ta potrebuju, choroby od seba chytia, ty tiez, mozno bude mat mensie koliky, mozno bude treba cvicit vojtovku, mozno bude mat reflux, je toho sakra vela..

Ja som studovala externe popri detoch. V prvom rocniku som otehotnela. Statnicovala som v maji mgr a v septembri sa mi narodila druha dcera. Popravde nechapem ako som zvladla tu skolu, bakalarku, diplomovku, statnice, pracu a este k tomu 3 rocnu dceru. Po nociach som sa ucila a pisala prace. Ked som cakala druhu dceru, byvalo mi velmi zle na zaciatku, to som chodila k rodicom na vikendy aby boli s dcerou a ja som sa mohla venovat skole.

anonym_c107dd
Včera o 08:31
@iwet25

Ja som studovala externe popri detoch. V prvom rocniku som otehotnela. Statnicovala som v maji mgr a v septembri sa mi narodila druha dcera. Popravde nechapem ako som zvladla tu skolu, bakalarku, diplomovku, statnice, pracu a este k tomu 3 rocnu dceru. Po nociach som sa ucila a pisala prace. Ked som cakala druhu dceru, byvalo mi velmi zle na zaciatku, to som chodila k rodicom na vikendy aby boli s dcerou a ja som sa mohla venovat skole.

@iwet25 ano to je mozno to, ze je tam nejaka pomoc dalsich ludi.. tak vtedy sa to da.. a tiez asi zalezi od narocnosti studia a cloveka samotneho, aky typ studenta je

anonym_fd1aac
Včera o 14:41

@vikgab425 vidíš reálne aj to, že by si štúdium pred pôrodom prerušila ? Skús zistiť, aké máš možnosti. Druhá vec je váš vek a možnosti, kto ti vie ako s dvomi deťmi pomôcť.
Študovala som popri deťoch (najskôr dvoch, neskôr troch) a nebola som v ročníku sama. No po pôrode som si dala pauzu, stihla som štátnice v 8.mesiaci a vrátila sa do školy až po troch rokoch. Nie na každej škole je to však možné.
S manželom sme mali jasno v tom, že chceme viac detí a v mladšom veku, tak aby v našej päťdesiatke už boli dospelé. Školu som potrebovala kvôli práci.