icon

Dva týždne po pôrode už v práci

zuzankazil
14. máj 2014

ahojte, už ako ste si prečítali v názve, naša finančná situácia ma donútiala ísť už 13 dní po pôrode do práce ☹ žiaľ som v tej pozícii, že moja pracovná pozícia je v podstate najdôležitejšia a nemôžme si dovoliť aby som bola doma. Priateľ tiež pracuje a po práci robí ešte na našom dome. O dieťa sa nám stará svokra, priateľova mama. Doma z práce som okolo 17hodiny a niekedy robím ešte aj z domu. Všetky tieto starosti, financie, vela práce, stavba z nás urobili len jeden veľký uzlíček nervov. Priateľ zostal podraždený, pretože maly vela plače, má koliku. Nevedel sa pri malom vyspať a chytal nervy a obaja sme potom boli nevyspaty a KO. Teraz maly spinka vedľa u svokry aby sme mi vedeli fungovať cely den v praci. Strašne ma to ale štve, som z toho podraždena a neviem sa stale nejako zmieriť s tým že nie som pri malom. Strašne sa bojim toho že si drobec bude pliesť to kto je vlastne jeho matka. S malym sa snažim traviť čas keď som doma, ale je to oničom. Myslíte že malý vie kto je vlastne jeho matka ??

esterba
14. máj 2014

...moje dieta spalo prve dva tyzdne v postielke v nasej spalni a mne to bolo daleko. Dat ho mimo bytu, ani by som oka nezazmurila, nehovoriac, ze aj cudzieho dietata, co nie je v noci s mamou, mi je luto, nie to este svojho. Akokolvek, ale dat dieta v noci prec, to nepochopim. Keby sa, nedajboze, SIDS alebo pod. prihodilo, mohla by matka potom spat? S pocitom, ze s nim nebola, kym mohla?

ubinka
14. máj 2014

Ahoj, nečítala som všetky príspevky, ale podelím sa s Tebou o moju skúsenosť. Pracovala som ako opatrovateľka v rodine, kde matka odišla od detí po necelých dvoch týždňoch po pôrode a na mne ostala celá zodpovednosť, vrátane návštevy pediatra a pod. Ako deti rástli, mali veľký problém prijať svoju matku a stále utekali ku mne. Podotýkam, že šéfka tú prácu nepotrebovala, bol to len jej koníček. A pán manžel ťahal finančne domácnosť aj jej firmu. Neviem nakoľko je to u vás vážne s tými peniazmi. Ale ak Ti záleží na dieťati, skús porozmýšľať, či neprichádza do úvahy skrátený úväzok. Aspoň kým bábo nebude mať polroka. Teraz máte jedinečnú možnosť vytvoriť si spolu pevný vzťah. Držím Ti palce, aby ste všetky ťažkosti zvládli.

nativanativa
14. máj 2014

@zuzankazil neviem neviem ako dlho toto budete zvládať - hlavne svokra, predsa má už svoj vek a aj pohodlie a klud by si dopriala a ty ako matka...... Mne osobne by to bolo veľmi ľúto keby som nemohla byť so svojim synom takto denne ☹ , bude viac zvyknutý na babinu ako na teba a v ďalšom prípade neviem aký dopad to bude mať na vás dvoch ako partnerov
Držím palce nech sa vám situácia čo najrýchlejšie utrasie

samantha223
14. máj 2014

@zuzankazil nemam nic proti praci a tomu ze svokra je s dietatom ( iked ja by som nedala ani za svet si ,,zobrat,, toto krasne obdobie, ktore sa uz nikdy nevrati), ale to nocne spanie.... Mam viac deti, plakali po nociach, nespali sme roky skoro nic, deti spavali s nami, kde spal aj manzela o 5 vstaval do roboty, ale ani raz ho nenapadlo nas poslat spat do inej izby, aby sa on mohol vyspat. Toto mi pride sebecke, nebyt s dietatom ani cez den ani v noci. Aspon tie noci by ste mohli trosku obetovat vlastne pohodlie, netrva to vecnost

rebo
14. máj 2014

@zuzankazil nečítala som všetky ohlasy, ale napíšem ti príbeh mojej kamarátky, ktorá takisto išla skoro do práce a o dieťa sa jej starala svokra. Dodnes to ľutuje a už nikdy by nespravila takú chybu. S malou sa tak odcudzili, že keď sa s mužom rozviedla, dcéra odišla bývať k svokre. Nevedela si s ňou rady. O tom ako jej naubližovala už buď slovami, alebo činmi sa tu rozpisovať nebudem. Dnes svokra už nežije, dcéra je vydatá, tiež má malú dcéru, ale dodnes jej vykrikuje, že ona by svoje dieťa nikdy nikomu vychovávať nedala, ako to urobila ona. Navštevujú sa, chodí aj opatrovať vnučku, ale vždy mi povie, že to nie je taký pekný vzťah matky a dcéry aký by mal byť. Nikdy jej to neodpustí, že ona išla do práce a pritom ju k tomu donútili manžel so svojou matkou.

veriiii
14. máj 2014

@zuzankazil fuu, to nezavidim☹ moj nazor je, ze v tomto veku si babo rychlo zvykne na toho,kto je s nim travi najviac casu..

aha1
14. máj 2014

Neboj sa hlavne sa mu venuj keď si doma ja som pri prvom išla do práce po troch týždňoch a pri druhom som prišla z pôrodnice v nedeľu a v pondelok som bola v práci. Venujem sa deťom hneď ako som doma so mnou varili, upratovali, prali atď. je pravda, že do roka boli naviazané hlavne na babky a moju sestru, ktorú som zamestnala ako opatrovateľku ale po roku sa to zmenilo, zistili, že chodím s nimi vonku, hrám sa s nimi, pozerám s nimi rozprávky atď.. Vieš ale ten starší už skôr pochopil, že vďaka tomu, že pracujem má pc, chodíme na výlety, má v izbe telku, môže chodiť na klavír a má ho aj doma vzťah s nimi sa po roku ich života veľmi zlepšil. Tiež som žiarlila keĎ som mala napríklad dovolenku, že chcú ísť k babkám ale jednoducho si nevedeli predstaviť, že jeden deň vynechajú a dnes už ani jeden nechce nikam ísť keď som doma. Prajem ti aby to tvoja psychika vydržala, mbne pomohlo, že som vždy myslela na to, že to robím pre nich a oni preto majú domov a my niesme zadlžený tak aby nemohli dostať bycikel, nanuk, cukríky alebo výlet

tslobik
14. máj 2014

Prvé 3 roky a HLAVNE prvý rok života dieťaťa je ten najdôležitejší čo sa týka jeho budúcich sociálnych vzťahov. Tak si myslím, že byť doma s dieťaťom jeden jediný rok by malo byť samozrejmosťou. Radšej sa uskromniť....Ja si teda neviem predstaviť, že by som tak malé bábätko nechala väčšinu dňa s babkou.....Neodsudzujem to samozrejme......ale myslím, že by sa dalo vymyslieť niečo inak. Ide len o to, aby si si to niekedy v budúcnosti nevyčítala. Ale obdivujem......Ja som teda prvé 3 mesiace bola rada, že som.....a to mi pomáhal manžel aj mama 🙂

aha1
14. máj 2014

Ešte by som chcela podotknúť, že ako svokra tak mama aj setra deťom vždy, že som v práci preto aby sa mali dobre aby mali kde bývať, čo jesť a mali s čím hrať.

mausik01
14. máj 2014

Odsudzovat ta nebudem, podla mna to raz budes lutovat . A ja by som nieco take nikdy neurobila ! 3 roky som mala brigady popri materskej , platime aj hypoteku a tu sme . Vsetko sa da. Ty si si vybrala najlepsie riesenie pre vas s partnerom ale nie pre dieta. Nedokazala by som zaspat s vedomim ze moja dieta nie je pri mne. Ze sa mozno budi, vrti a place a ja tam nie som.

aha1
14. máj 2014

@tslobik niekedy sa to v dnešnej dobe nedá, pretože je treba aj niekde bývať, deti obliekať, dať jesť a myslým si, že ako mama by som im mala to všetko zabezpečiť ináč je podľa mňa nezodpovedné mať deti. A v druhom rade ak sú tieto veci zabezpečené určite sa im budem venovať intenzívnejšia ako kedy som rozmýšľa z čoho im zajtra uvárím alebo, že im nemôžem kúpiť ani lízatko lebo to rozpočet nedovoľuje. 🙂

kinna
Odpoveď bola odstránená
simca06022011
15. máj 2014

Jednoznacne si mala ostat doma. Stavba pol roka neutecie a ked ste malu taku super pracu obaja a chcelu ste babo, mate mat financnu rezervu. Take male babatko potrebuje byt pri mame. A teda ja mam dolezitu poziciu, ale nikomu som fyzickyv praci nechybala pocas matetskej. Mali sice frmol, robila som z domu, online, odbehla som tam ked som musela na otocku a hlavne pocas tehu som presne vedela ako budu vsetci a vsetko fungovat. Ked prisli po porode komplikacie svet sa nrzrutil. Mysleli ste vobec na to? Ratalu str s tym, ze dieta nebude stale spat? Bude plakat a treba to vydrzat? Urcite by som to riesila inak. Prva vec co ma napadla pri slove kolika je ze sa necudujem, ked pri nom nie si. Vie svokra odhadnut z coho je ta kolika? Viete to babo utisit a odsttanit co mu vadi? Podla mna toto dokaze iba mamina. A z izby by letel otec a nie dieta... to uz co je ze on bude z dietata nervozny? Vefd drobec je nervoznejsi este aj z vas, co mu na pohode neprida. A ani to ze to babo tetaz nie je na teba zvyknute. Vobec. Casom ked si uvedomi co a ako to podla mna prejde,... ale bude viac ibklinovat k tomu kto sa on stara. Co ti casom bude vadit a nechcem privolavat certa, moze sa vasa rodina ocitnut aj vo vacsich problemoch ako financnych.

To moj skromny uprimny nazor ak sa mozem vyjadrit, nerada by som keby si sa urazila... nie som vonkoncom zastanca... 3rocnej dovolenky. Ale pol roka je pre mna optimum co matka pre svoje dieta musi nejak zvladnut. Aj ked ked si spomeniem na svoju drobku... menej ako rok by som s nou neostavala🙂 toto obdobie nikto nenahradi. Nepride znovu a par hodin vecer ? Aspon polovicny pracovny cas si si mohla vydupat...

sisaka
15. máj 2014

ja tiez nechcem zakladatelku odsudzovat, ale spravanie jej manzela, ale hlavne jej samotnej je odsudeniahodne a z tohto je zrejme, ze nie vsetky zeny maju materinske pudy. Toto by som ja nikdy svojmu dietatu nespravila a tiez sme si museli utiahnut pocas mojej prvej materskej opasky, aj zit pod jednou strechou s rodicmi ... Ziadne bohatstvo, krasny dom, ci ako tu niekto pisal "telka v detskej izbe" nenahradi medziludske vztahy, nie je nad lasku a spolupatricnost rodiny, deti nepotrebuju byt zahrnane majetkami, deti potrebuju obycajnu pozornost a lasku od svojich rodicov! Chuda dieta, este ho aj na noc odlifrovat k svokre 😒

stastenka42
15. máj 2014

Ja mam len jeden nazor..ked si sa nevedela vzdat prace,nemali ste mat dieta...vymenit dieta za pracu hned po porode ked ta najviac potrebuje je sebecke...aj takto sa da zbavit starosti o dieta,ale raz to olutujes..ja by som malu nedala prec a uz vobec nie na noc kvoli muzovi...chore...

simca06022011
15. máj 2014

Az teraz som tesi citala ostatne priepevky, ale tak niektore to nemozete mysliet vasne... ved autorka temy ma "dolezitu pracu" ai tam teda nepracuje rok a ma aj primerany plat. Dieta bolo planovane, cize aj veci okolo sa mali naplanovat a prijem je hqdam dost dolezita polozka z tohto planu! Bud mali mat nasporene, alebo mali zastavit stavbu na cas, alebo sa do jednej z veci nepustat. Podla priorit. Tu u nas dostavame matersku. Ja som z nej nemala problem vyzit s malou, tak neviem co za problem tu je... detto babo cez den ( ked nema stresy, je pokojne a napapane a neciti zlu energiu s nervnych rodicov) spu. Da sa pri nom kludne pracovat z domu a po 6 mesiacoch sup do prace.... ale nechat dvojtyzdnove babo so svokrou? Ja by som teda tiez nebola kludna...

417781
15. máj 2014

ojha tak toto sa normalne zle čita...osobne by som sa hanbila dať takuto otazku na internet...žiadne peniaze mi nestoja za to aby som sa vzdala dieťaťa....to radšej počkam zo stavbou domu a venujem sa dieťaťu...však poberaš matersku tak to vam nestači...prepač ale toot je silna kava na mna...jedina najlepšia investicia je do dieťaťa....zhanaj radšej noveho a šikovnejšieho chlapa!!!!!

28031970
15. máj 2014

Ja si myslím ,že ísť hneď do práce je sebecký voči tomu dieťatku.Mali ste si určiť priority keď ste rozmýšľali nad dieťaťom.Čo je pre Vás dôležitejšie či práca alebo bábo.je ťažké byť v tvojej koži ale zober si iné rodiny ,žijú aj s nižších príjmov a deťom nič nechýba.Obdivujem Ťa.

pribinak
15. máj 2014

Ja ti nerozumiem, si živnostníčka, píšeš, ze minuly rok sa darilo, dieťa plánujes/te a platis si minimálne odvody? Kde je logika?
Pozri, život je vec priorít, je len na tebe ako si to usporiadas!!

Este jedna vec, ja byt tvoj partner, pri každej hádke by si mala 100x na taniery, ze co si za mater, ze si zdupkala od 2tyzdnoveho dieťaťa do roboty!!

Kvôli sebe a bábätku si to skús nejak inak zariadiť aspon na pól roka

pribinak
15. máj 2014

Este jedna otázka, to si ani nikoho nezaucila do svojej prace? Alebo nehľadala zaskok aspon na nejaku dobu určitú? To si ani neplanovala byt nejaku dobu jednoducho byt doma s dieťaťom full time?

noccikalili
15. máj 2014

@simca06022011 presne si vyjadrila môj názor! Súhlasím stebou!

zahradka76
15. máj 2014

@zuzankazil uz necitam dalsie prispevky, ale neda mi nenapisat ako dcere a matke, ktora ma deti. Tvoje dieta ma len jeden zivot a su veci v zivote, ktore si za peniaze nikdy nekupis... zdravie, laska. Tvoje dieta potrebuje Teba a Ty to dobre vies, tak to zmen, lebo si to budes vycitat cely zivot. Taketo male dieta by malo byt na prvom mieste. Radsej sa uskromnit, ako odlozit vlastne dieta.

betunka39
15. máj 2014

Aj ja som pri mojej poslednej babike, šla po pol roku do prace tiež z finančných dovodov, ale aj koli mojmu veku, lebo taku pracu už by som nezohnala. S malou je na striedačku manžel, a hlavne svokrovci. Mala vie kto je kto. Ja som mama ,babka je babka. Ked nie som doma, tak je za babkou zvlečena, nikde bez nej nemože isť. Akonahla pridem z prace už som len ja a ja..Nezavidim ti takuto situaciu, ale neviem ako stojite finančne, či je to naozaj až take zle, aspon prve 2-3 mesiace ,keby si mohla byť s malým. Ide o to ,že rastie ,vyvija sa a ty toto nevidiš. Mne by to velmi chýbalo. Držim palce.

kadri
15. máj 2014

@zuzankazil si kratko po porode, preto su materske instinkty take silne, aby prebili ostatne zalezitosti a je to tak spravne. aj preto sa necitis dobre, lebo trhas puto, ktore sa prave zacalo vytvarat a je najdolezitejsie v zivote nielen dietata, ale i tvojom. zase uplne chapem, ak sa clovek zivi sam + tento statny aparat, ze je to velmi tazke 😒 je mnoho cinnosti, ktore sa daju robit s dietatom, ak robis z domu, maleho mozes mat v satke, funguje to - bude spokojny a ty tiez. urcite prehodnot, ci nepustis nejake pracovne aktivity, tak, aby ste si zabezpecili najnutnejsi prijem a maly nebol na vedlajsej kolaji. druhe hladisko je zdravotne, pri takomto tempe a strese sa lahko moze stat, ze to tvoje telo nezvladne fyzicky a potom co? uz bude neskoro. zvazuj, ver svojim instinktom a pocuvaj srdce, pomoze ti najst najlepsiu cestu, rozum nenadraduj nad tieto vrodene mechanizmy, ktore zarucuju prezitie 🙂 odporucam precitat si knizku koncept kontinua

http://www.martinus.sk/?uItem=48068

tslobik
15. máj 2014

@aha1 tak neverím, že by im na živobytie nestačila jej materská....tú musí mať peknú keď má takú dôležitú nikým nenahraditeľnú prácu a manželov plat. My žijeme z rodičovského príspevku a mužovho 600€ platu 3 členovia domácnosti + ešte starostlivosť o mužovho syna a nemyslím si, že by naše deti nejako trpeli nedostatkom. Majú aj hračky, aj oblečenie, aj "dobrotky".

andreasiskova3
15. máj 2014

Ťažko napísať niečo pozitívne, keď som nikdy nebola v Tvojej situácii, ale ja osobne mám názor na výchovu detí takú, že čím viac času s nimi stráviš, tým máš s nimi silnejšie puto. Práve teraz dieťa potrebuje svoju vlastnú matku najviac. Určite si nebude mýliť či Ty si jeho matka alebo Tvoja svokra, ale ten vzťah , ktorý sa buduje od narodenia už nedobehneš. Je mi to veľmi ľúto, ak nemáš inú možnosť. Ale aj tak by si mala urobiť kompromis a mať radšej o niečo menej peňazí a tráviť viac času s bábätkom. Ver tomu, že ten čas , keď Ťa najviac potrebuje sa už nikdy nevráti a ver aj tomu, že si to budeš po čase vyčítať. Nebude Ťa brať ako autoritu a to bude ešte viac narúšať Vaše vzťahy.
To, že v iných krajinách sa chodí po pol roku naspäť do práce je síce pravda, ale to neznamená, že je to pre dieťa aj matku dobré.
Tie tri roky je podľa mňa úplne minimum. Nikdy a nič Ti nenahradí strávený čas s Tvojim vlastným dieťaťom, určite prehodnoť svoj postoj. Sú rodiny, ktoré majú menej peňazí, ale majú krásne vzťahy.

silvinka1978
15. máj 2014
Používateľ silvinka1978 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od silvinka1978.

ja do bodky súhlasím s príspevkom od andreasiskova3....nechcem ťa odsudzovať, je to tvoj život....ale tvoje dieťatko ľutujem....prvý rok v živote dieťaťa je najdôležitejší, vtedy nepotrebuje nikoho iného, iba jednu osobu....tá osoba sa volá matka...

zzuzanah
15. máj 2014

@zuzankazil ahoj, obdivujem ta, ale zasa poznám aj také prípady, kedy žena veľmi chcela íst do práce čo najskor po porode, aj prisla, ale par mesiacov na to jej dali vypoved. Prave z tej prace, kde si myslela, ze je nenahraditelna. Nervozna a nevyspata zamestnankyna tiez nie je vyhra. Podla mna tvoja najdôlezitejsia pozicia je teraz pri dietati a nie vo firme... Ale to ty musis vediet, neviem naozaj ako na tom ste, ale cas s dietatkom sa ti uz nikdy nikdy nevrati. Drzim palce, nech to vsetko dobre dopadne a nech ste co najrychlejsie zasa na nohach.

dumamcelyden
15. máj 2014

No tak vela rieseni nie je: vysackovat muza, dieta dat k sebe na noc. Svokre podakovat za starostlivost. Po navrate domov sa venovat maximalne. Skusit si vzdy po navrate z prace pospat aspon na hodinku, aby si nebola na dieta nervozna. Zatnut zuby a prekonat tieto prve mesiace. Ked musis pracovat, tak sa skus s tm vyrovnat a nemuc sa vycitkami. Dietatko bude vediet kto je jeho maminka a mozte mat stale pekny vztah. Ale na noc si ho naozaj vezmi k sebe a ukludni sa. Lebo babo tu nervozitu citi z teba. Vela stastia @zuzankazil

kubuliatko
15. máj 2014

a vasej svokre nevadi ze sa vam stara o dieta a ze ste svoju rodicovsku povinnost presunuli na nu??? ja by som ani nemala odvahu poziadat o nieco take moju mamu alebo svokru. verimn ti ze si uzlik nervov. placlive dieta + praca na plny uvazok. je to urcite tazke aj pre teba citovo sa stym zmierit. ja som asi stara skola ale nech sa muz postara. take male babatko potrebuje byt s matkou