icon

Dve deti, keď je jedno náročné

6. mar 2023

Skúsili by ste druhé bábätko ak je prvé ( už batoľa) veľmi aktívne, neposedne,je to s ním proste náročné. Bojím sa napr toho že ma kopne pri prebaľovani do bruška a podobne.
Ake máte skúsenosti? Ukľudnili sa časom? Ako zvládli príchod súrodenca? Samozrejme nebude odstavené na druhú koľaj ale má takú povahu že keď nemá to čo chce do chvíľky tak sa hodí o zem, kričí,plače,ubližuje mne alebo sebe
Tak premýšľam či sa to bude dať zvládnuť..

ramzesa
7. mar 2023

Prvé dve deti majú medzi sebou 2 roky a cca 3 mesiace. Potom medzi 2. a 3. je rozdiel 6 rokov a 3. a 4. dva roky a 2 mesiace. Vždy mali k sebe bližšie súrodenci s 2-ročným rozdielom ako súrodenci s väčším vekovým rozdielom. A to sú vždy chlapec a dievča. Aj aktivity a výlety sa ľahšie vymýšľajú deťom, ktoré sú v podobnom veku. Prvé roky to môže byť náročnejšie, ale potom je to už super 🙂.

queen_el
7. mar 2023

@alienkami a je snáď povinne mať dve deti? Čo ak jedno stačí? Ja zas nemám rada tento prístup, že TREBA mať 2 deti, lebo sa to patrí
Okrem toho ani tri roky zostať doma nie je povinné

kubkovamama
7. mar 2023

Nečítam komentáre..Ale bude sa to dať zvládnuť.Ja mám 3+4té a všetky sú náročné.😂

selest
7. mar 2023

Strucne syn je hyperaktivny autista..

mamamasama
7. mar 2023

@drahomirrra dobry blud. Mam dream job a aj tak som sa dala na retazovu matersku. Nechcem mat medzi detmi velky vekovy rozdiel. A zvladam to skvelo. Deti sa lubia, druhe ani neviem, ze mam. Plnohodnotne sa venujem starsiemu. Plnohodnotne. Dokonca aj pri kojeni hrame so starsim spolocenske hry. Ak varim, tak mam drobca v nosici a starsi na uciacej vezi. Ako si zariadis, tak mas. Teraz obaja spia.

mamamasama
7. mar 2023

@matkahelka starsie je pri retazovom nesamostatne? Moj bude mat 3. Naje sa, umyje si zuby, ruky, odplienkovany,oblieka sa aj obuva sam. Takisto sa hra. Nechapem.

mamamasama
7. mar 2023

@autorka vekovy rozdiel 2 roky a 7 mesiacov

senta_sofia
7. mar 2023

Myslim, ze mozno vdaka druhemu pochopis, ze nie je narocne, len nema stanovene hranice.

drahomirrra
Autor odpoveď zmazal
jana_eyre_2
7. mar 2023

@drahomirrra jeziiiis, takéto zovšeobecnujuce názory 🤦‍♀️ prosím ťa, máš to doma tak ako si chcela, ostatné to majú tak ako chceli ony.. to, že máš nejaku traumu z detstva predsa neznamená že to tak musí mať nutne každé jedno prvé dieťa..

Inak ani si nevieš predstaviť koľko kritiky som sa napocuvala za to, že som svoje deti dávala do škôlky neskôr a mala ich všetky doma.. milujem keď niekto vie ako to je pre druhých správne..

kaitlin3
7. mar 2023

@drahomirrra hovorí z teba vlastná trauma z detstva, nemusí to tak byt kategoricky u každej rodiny, dovolím si tvrdiť že u väčšiny to tak nie je, nepoznám mamu ktorému by boli staršie na príťaž 🤦‍♀️
Ano, ja si priznám že už keď je tam ďalšie dieťa tak sa mu nedá venovať tak ako sa mu venovalo predtým ale ja na tom nevidím nič zle. Dieťa sa tak naučí že nie je jedine na svete, treba vedieť počkať, vydržať pár minút, byt trpezlivý a hlavne byt sám so sebou a nemať nonstop zábavku druhého človeka. Preto nám v školách vyrastá generácia ľudí ktorí nevedia čo je to nuda, alebo čo je to zabaviť sa sám bez iného človeka alebo technológie. Hlavne byt spokojný sám vo vlastnej spoločnosti. A hlavne to dieťa sa ocitne na vedľajšej koľaji či ma 2 alebo 6 rokov tak potom nechápem, mame mat všetci jedno dieťa a koniec? Či mi chceš povedať že 10 ročný jedináčik si na súrodenca zvykne rýchlejšie a lepšie keď malo rodičov samo pre seba 10 rokov ako dvojročný ktorý toto vôbec až tak nevníma a neprežíva?

ramzesa
7. mar 2023

@jana_eyre_2 asi tak. Moje 3. a 4. dieťa išli do škôlky naraz a aj to prvý polrok len na pol dňa. Prvý tiež chodil len na pol dňa. Ale prvý rok som ich mala oboch doma. Inak by ma zaujímalo, že čo také robí tá mamka s jedným dieťaťom celé dni doma. Že keď sú už 2 a viac, tak to prvé je zanedbané. Môj prvý je dospelák, samostatný vzdelaný a zodpovedný človek.

marzuz89
7. mar 2023

@drahomirrra mrzi ma, ze tvoja mama nezvladla vychovu. Sposobuje ti to obrovske psychicke problemy od detstva az do dospelosti. Nedokazem si predstavit dat dieta na druhu kolaj, nastastie sme aj uvedomele niektore. Mladsie dieta neznamena, ze sa na starsie vykaslem, dokonca mame s muzom cas exkluzivne pre starsieho, ktory jeden z nas travi iba s nim. Ale to si ani len predstavit nedokazes, si zaslepena vlastnou zlobou a traumou s detstva. Urcite by pomohol psycholog.

alienkami
7. mar 2023

@queen_el mne je jedno kto má koľko detí. Kto chce, nech má, kto nie - nemusí. To nie je povinnosť.

drahomirrra
7. mar 2023

@marzuz89 Dobre 😎

drahomirrra
7. mar 2023

Dobre baby, tak zo mna hovori trauma z detstva, a vobec to nie je pravda, ze tu zeny spekuluju, ako napchat starsie do skolky a byt doma iba s mladsim. Tak ok. Asi citam iny modry konik 🤣🤣🤣🤣

keksicok
7. mar 2023

@selest ahoj,ak by ti to neprekážalo,napísala by si mi prosim,kľudne aj do správy,aká dg. ? Viem,že je to odveci,len ma zaujalo,že presne počúvam rovnakú vetu o tom,ako sú všetky deti takéto.. 😊 no to ani náhodou...

matkahelka
7. mar 2023

@mamamasama 3 rocne je predsa inak samostatne ako to 5 rocne.3 rocne ti zo skolky donesie na babo kazdu pliagu na rozdiel od toho 5 rocneho, ktore uz ma po 2 rokoch v skolke inu a lepsiu imunitu. to, ze ty nechapes neznamena, ze nechape kazda.

pipistrel13
7. mar 2023

podla mna neexistuju narocne deti v ponimani ako ich opisuju zeny na tomto fore
to,z vrresti,pisti a hadze sa ak nieco nedostane je normalne u kazdeho dietata,avsak rozdiel byva v postoji rodicov - bud dam jasne najavo pravidlo,ze toto nie alebo to budem respektovat a tvarit sa,ze mam narocne dieta
a viem o com hovorim,moj syn je tiez "narocny"
a ani ho nebijem,ani vela nekricim,len vie kedy staci (dcera pocuvne hned,on castokrat az na iny ton,ale pocuvne aj ked je "narocny"☺️

matkahelka
7. mar 2023

@elmivelmi niekto si robi deti, aby sa spolu vyhrali a mal od nich pokoj. co na tom, ze prvych par rokov to je cista psychiatria, kedy je zena rada, ze sa moze v klude vykadit. a niekto si ich robi preto, aby si kazde dieta uzil a kazdemu sa vedel venovat na ukor dalsieho dietata. a popri tom mal cas aj na seba a nemusel pytat tu na koni rady, ako sa da nezblaznit s 2 malymi detmi. hold, kazdy mame na vec iny nazor. ja mam vo svojom okoli kopec ludi, ktori si so surodencami o 2 roky starsimi nerozumeju, alebo vztahy maju velmi vlazne. a poznam viac ludi, kde su medzi surodencami velke vekove rozdiely a v dospelosti maju fantasticke vztahy. cize to, ci sa deti v detstve 3 ci 4 roky spolu vyhraju je uplne irelevantne.

matkahelka
7. mar 2023

@pipistrel13 ale ta narocnost spociva prave v tom, ze tomu narocnemu dietatu musis vsetko 175x zopakovat, pricom tomu nenarocnemu staci zopakovat 2x. a to je riadny vycuc energie. plus, s tym nenarocnym mozes ist aj na kraj sveta a s tym narocnym max na babkinu zahradu, lebo vsade robi taky cirkus, ze rodicia maju stresy ist s nim mimo domu. a ano, pisem z vlastnej skusenosti. kedze mam 2 dcery a aj s rovnakym genofondom a rovnakou vychovou su povahovo take rozdielne, ze rozdielnejsie uz byt nemozu.

orangiiina
7. mar 2023

@pipistrel13 náročné dieťa nie je to, ktoré vresti, kričí a hádže sa o zem 🙄 toto by ma ani nenapadlo pomysliet.
Náročné dieťa má mizerný spánok, odmieta stravu, oblečenie, odmieta ľudí, vrátane rodiny, všetky deti, spoločnosť ako taku, robí napr. cirkus v cudzom prostredí. Krátke výlety sú pre nás smrť, sedíme radšej doma, lebo sa hanbíme, lebo doma mu je najlepšie. Minulymeok sme sa ani neokupali, lebo ma príšerný strach z vody, nikdy sme neboli v Zoo, lebo nemá rad veľké zvierata, boli sme pozvaní na svadbu, už sa rozreval v kostole, tak sme rovno šli domov a nešli ani na hostinu. A takto by som vedela pokračovať dlhoooooo…mas mylnu predstavu o “náročnom dieťati”. Ma 3 roky a boli sme s nim už aj u psychologičky, ktorá si mysli, že je jednoducho len taky. Stále veríme, že to nie je žiadna diagnóza. A moj nekričí a nikdy s o zem nehodil.

elmivelmi
7. mar 2023

@matkahelka no nemyslim si,ja zasa skor poznam ludi co su si blizsi so surodencom vekovo blizsim.Pre mna je vyhoda mat deti skor rok po roku ako s odstupom,uz len kvoli tej spolocnej hre.A venujes sa rovnako vsetkym detom.Uplne do bodky.A prve dva roky sa daju zvladnut,uprimne ja ked som mala prve dieta bola narocna,ze som ani nevidela rozdiel moc velky,ci bola jedna alebo tri.Takze tak.

elmivelmi
7. mar 2023

@orangiiina narocne dieta je podla mna s hadickami,sondami,diagnozami.To co opisujes ty je jednoducho dramaqeen,alebo rozmaznany jedinacik.Alebo ma fobie

mamusa123456789
7. mar 2023

@elizabet173 my máme rozdiel prvou a druhým skoro 5 rokov a teda poviem ti ze začiatky boli veľmi náročné co sa týka pozornosti, bratceka síce zbožňuje nado všetko, ale ten prvý mesiac bol katastrofa, vystrajala, kričala, nepodlucha la, zle robila, lebo tatinko a maminka už neboli len jej, ale keď sme si s nou sadli a vysvetlili jej všetko, tak sa to postupne utriaslo, ale ona bola od mali linka, veľmi vnimava, chapava a hlavne kľudná, co sa tých 2 menších nedá povedať, môžem aj hrách o stenu hádzať a nepocuvnu

orangiiina
7. mar 2023

@elmivelmi áno, už je rozmaznaný od prvého dňa ako som s nim prišla z porodnice 😀

matkahelka
7. mar 2023

@elmivelmi ty si kvalitne mimo. ak ti dieta spi z 24 hodin sotva 6 aj to v polhodinovych intervaloch, tak je rozmaznane, ci dramaqeen? ak ti odmieta jest vsetko okrem mlieka a nech das cokolvek, tak v lepsom pripade to vypluje a v horsom vyzvracia, tak je rozmaznane, ci dramaqeen? ak sa dieta citi diskomfortne mimo znameho uzenia a dava to patricne najavo, tak je rozmaznane, ci dramaqeen? ty fakt netusis, co je NAROCNE dieta. odporucam pouzit google, kde ti aj druhotriedny pediater/psycholog poda vysvetlenie.

kaitlin3
7. mar 2023

@matkahelka to dieťa ktoré si opísala ma nejakú diagnózu, takze presne toto je náročné dieťa

ailiba
7. mar 2023

My sme mali prve narocne a velmi sme zvazovali, ale nakonuec isli sme do druheho.
Prebalovala som ho postojacky. No, tehotenstvo bolo narocne. Raz mi dokonca kopol do brucha a celu noc ma bolelo, chvalabohu, nic sa nestalo.
Ale stalo to za to. Druhy je uplne zlaticko a starsi syn ho velmi lubi.
A ano, je stale rozumnejsi. Pravdaze mava este svoje vybuchy, ale uz vie pekne vsetko povedat, tak je to stale lepsie.
Ale tiez sme velmi zvazovali. Ak tuzis este po babatku, tak do toho chodte. Ak to chcete len preto, aby mal starsi surodenca, tak sa na to vykaslite.

jana_eyre_2
7. mar 2023

@drahomirrra chces snáď povedať,že na MK sú všetky ženy rovnaké? 😒 Aha..