icon

Dve deti, keď je jedno náročné

6. mar 2023

Skúsili by ste druhé bábätko ak je prvé ( už batoľa) veľmi aktívne, neposedne,je to s ním proste náročné. Bojím sa napr toho že ma kopne pri prebaľovani do bruška a podobne.
Ake máte skúsenosti? Ukľudnili sa časom? Ako zvládli príchod súrodenca? Samozrejme nebude odstavené na druhú koľaj ale má takú povahu že keď nemá to čo chce do chvíľky tak sa hodí o zem, kričí,plače,ubližuje mne alebo sebe
Tak premýšľam či sa to bude dať zvládnuť..

mamamasama
7. mar 2023

Nevedela som, ze moj prvy bol narocne dieta az kym sa mi nenarodilo druhe. To bolo asi za odmenu. Ani som nevedela ,ze ho mam. Tehotenstvo bolo fajn, akurat som nevladala a bola casto unavena a podrazdena. Maly bol ok. So surodencom si takisto rozumie. 🙂

autor
7. mar 2023

@matkahelka áno aj to je možnosť. Vieme ,že chceme dve deti a teda plánujeme vopred kedy by to bolo najvhodnejšie,aby aj čas bol na prvé aj druhé bábätko. No tiež premyslame nad tým že mladší už nebudeme, manžel už bude mať o pár rokov 40 podľa mňa sa už na malé bábo potom nenadychne a keď sa zvykneme na ten komfort toho že prvé je už veľké a samostatné,možno sa už nebudeme chcieť vrátiť k plienkam.. preto premyslam aj nad tým že to bude takto jednoduchšie ale ktovie
Potom aj tá pracovná sféra - či je lepšie sa aspoň na rok dva vrátiť A byť trocha v práci a znovu niečo robiť alebo či to bude opäť náročné v zmysle že už si napr zas začnem budovať kariéru a budem ju musieť zas na istý čas prerušiť

ivangeline
7. mar 2023

Cim starsie,tym rozumnejsie a u nas aj kludnejsie.

autor
7. mar 2023

@mamamasama a aký ste mali vekový rozdiel?

autor
7. mar 2023

@ivangeline ďakujem za názor ♥️

autor
7. mar 2023

@selest ďakujem za tvoj pohľad 🙏 môžem sa opýtať na tie diagnózy,ako ste sa o nich dozvedeli? Ďakujem

autor
7. mar 2023

@beata_k ďakujem za názor ♥️

autor
7. mar 2023

@angel993 ďakujem,mrknem na tu nevychovu

ancike01
7. mar 2023

Ja mám dvojicky a jeden je náročný druhy je kludnej povahy. Ale ten náročnejší je veľmi učenlivý,vždy pôda bracekovy cumlík,cajik aj sa s ním pohra. Nehovorím že vždy to je ružové ale dá sa. A to majú 17m

mimi3008
7. mar 2023

Starsi syn je takyto od babatka, narocny na pozornost, aktivity, problem s uspavanim od babatka az doteraz, ma 3 a pol roka, mladsi bude mat o tyzden 17 mesiacoc, teda rozdiel 25 mesiacov. Doteraz mi dava zabrat viac, nez mladsi. No nelutujem to vobec. Uz zacinaju byt partaci. Ale starsi potrebuje nonstop sa s niekym hrat, velmi malo sa vyhra sam, zato mladsi asi od 10mesiacov sa dokaze zabavit dost vela sam - s autickami, kockami. Neviem, ci je to povahou, alebo tym, ze starsi tym, ze bol jediny, mal vsetku nasu pozornost. Braceka privital pekne, bolo vidno od sameho zaciatku, ze ho lubi, ale nas "vytrestaval" robenim zloby, pytal si tak pozornost. Neodsunuli sme ho samozrejme na vedlajsiu kolaj, ale samozrejme uz sa rozdelovala pozornost medzi dvoch

elmivelmi
7. mar 2023

@matkahelka je to hrozne ale neskor to mas za odmenu,mensi rozdiel,ja mam len 2 r a ideal by bolo len jedem rok.Zasa netrva to navzdy,tie 2,3roky clovek vydrzi.Pre mna je horsie mat vatsi ,vekovy rozdiel,tie deti sa nepojraju ani tak,No com sa bude bavit 8r s 2r??

neznama1234
7. mar 2023

Ja mám druhé dieťa po autistovi, zvladame

pusinka263
7. mar 2023

@kp7333 presne aj my takto 🙂 a su super kamosky, uz 9r a 6r maju. Velmi som sa bala ako zvladnem druhe ale nakoniec super

vivuska666
7. mar 2023

My mame medzi synmi rozdiel cca 4,5 roka. Starsi ma 9 a mladsi 4,5. Teraz to zacalo byt to prave orechove. Laska ako hrom. Ochranovanie. Strach jeden o druheho. Doteraz to bolo take hadave vacsinou. Ked bol mladsi babatko, tak starsi ho zboznoval. Ale ako rastol, mladsi si vybojovaval svoje postavenie. Uz ako ho ma, lubia sa ako kone. Takze za mna kludne do dalsieho. Vzdy bude chvilku tazsie ale potom sa vyjasni 🙂

kaca222
7. mar 2023

ja by som ešte počkala, starší vás teraz potrebuje

rjedl
7. mar 2023

Ahoj my s manželom sme si povedali, že druhé už nechceme. Syn bol náročný už od 1dna 7mes len reval, nechcel byt v kočíku ja som bola už v depresiách. Zlepšilo sa to po 2rokoch asi.
Druhé dieťa sme sa nakoniec rozhodli mat po 4rokoch ale len koli tomu aby mal súrodenca a nebol sám. Druhé dieťa ešte náročnejšie ako on. Teraz má 5rokov a starší 11r.
Ja by som už druhé dieťa nechcela.

mmoni89
7. mar 2023

Určite áno, nechcela by som iba jedno dieťa,

lubiduch
7. mar 2023

Ja by som pockala, ved ktore 2 rocne dieta je lahke na zvladnutie?u nas bol velovy rozdiel 4 roky, starsi bol super zabehnuty v skolke, v rodine mal svoju istu poziciu atd a na surodenca sa tesil.
Pre mna bolo dolezite aby som kqzdemu z deti venovala jedinecne svoj cas. Ze nie starsiemu 2,4 rocnemu dietatu, len vtedy ked surodenec-babatko spi a babatko stale odkladat dakam aby som zabavila 2-3 rocneho sueodenca.
Proste starsie dieta malo moju 4 rocnu plnu pozornost a ked prislo babatko, tak bol starsi v skolke a ja som tych 5-6h casu zo dna mohla 100% mojej pozornosti venovat babatku a zvysok casu sme boli vsetxi spolu.

Jasnw ze kazdy spravi podla seba a kazdy ma ine priority, u nas bola priorita dat kazdemu dietatu pocit ze je nieco specialne pre nas 🙂 rovnako manzel, pri oboch detoch si vzal 4 mesiace volna aby bol doma s kazdym z nich osve.

queen_el
7. mar 2023

Otázka je hlavne, či sa na to cítite a či “máte ešte čas”. Netreba mať viac detí len preto, že sa to “patrí” (to nemyslím v zlom, nie každý chce viac detí a je to úplne v poriadku). Môj syn má niečo vyše roka a je náročný, možno sú aj náročnejšie deti ale ja vychádzam iba zo seba. Momentálne, keď pomyslím na druhé dieťa, pot ma obleje 😟 Či bude ešte niekedy druhé neviem, ale skôr ako o 4-5 r. pochybujem a možno ani vôbec nebude. Čiže zs mňa druhé iba vtedy keď sa a to ozaj cítite a chcete. Ja viem že je veľký nátlak (od rodiny, a spoločnosti celkovo) mať 2 deti a s malým rozdielom, no nie každému to vyhovuje. Ani malý vekový rozdiel nie je žiadna záruka napríklad na to, že budú “parťáci a kamoši”.

marzuz89
7. mar 2023

Kazde dieta je zive, aktivne, neposedne. Ak nie je a sedi ako 5 koruna, je niekde problem. Toho by som sa nebala. Skor ho treba spravne viest, vychovavat. To ze sa hadze o zem ked nema to co chce, nie je povaha, ale vychova. Cize hodi sa o zem a ma co chce, je nauceny, ze to funguje, tak to tak robi. Skor ako tehotenstvo si popocuvaj nejake podcasty, ponastavuj maximum vychovnych veci, odporucam aj Nevychovu. A az ked budete zabehnuti, potom druhe.

Mame rozdiel 3 roky a je to narocne, ale krasne. Nemenila by som. Len u nas bol obrovsky doraz na vedenie dietatka, ziadne hadzanie o zem, hysaky a vydobijanie nervami nepodorujem ani som nepodporovala. Deticky velmi rychlo pochopia, co ano a co nie. Presne ako doevcata vyssie pisu. Nie je divaka, nie je divadlo.

Ak zatial nedokazes vychovu spravne nastavit, do druheho by som sa nehrnula.

mariazatkova
7. mar 2023

Ja som mala druhé dieťa po piatich rokoch. Skôr sa to nedalo pri staršom. Keď som si bola istá ze už je rozumnejši tak sme išli s manželom do toho a v pohode. Ja osobne si neviem predstaviť malý vekový rozdiel medzi mojimi detmi.

drahomirrra
7. mar 2023

Ja neviem baby, toto tu robite viacere, okamzite dalsie dieta, len aby ste postihali retazovky, do roboty ani za pana, a potom starsie deti na druhej kolaji, lebo im surodencov privediete, ked su sami babatka a potrebuju vas. Len aby sa stihli retazove porody. Och.🤦🏻‍♀️

basska_b
7. mar 2023

Prvorodeny je vzdy narocny a divy... druhy je za odmenu. Mna inak šťuchli do brucha x-krat... ked tak este daky ten rocik pockaj.

basska_b
7. mar 2023

@drahomirrra Tak ja napr. vdaka retazovym porodom nemusim davat deti do skolky a venujem sa im na 100%. Od zaciatku bola na prvej kolaji prvorodena a stale na nej je. Skor mam pocit, ze ti mladsi musia cakat, lebo sa riesi starsi. Starsiemu sa treba venovat, toho si treba vychovat, ostatni sa uz vezu.

alienkami
7. mar 2023

@luckynat ja som s o 3 roky starším bratom vždy vychádzala lepšie ako s o 5 rokov mladšou sestrou. Podstatná je povaha detí. Sestra bola veľmi náročné, živé (priam hyperaktívne)dieťa. Medzi mojimi dievčatami mám 2 ročný rozdiel. Staršia je náročná (ADHD a asperger), mladšia je pokojnejšia - hoci aj ona má občas svoje výbuchy hnevu.

dada7701
7. mar 2023

Vy túžite po ďalšom dieťati a správanie zdravého dieťaťa má rozhodnúť či bude ďalšie alebo nie ??? Hmmm🤔🤔🤔🤔🤔

nika898
7. mar 2023

To že sa dieťa od jedu hodí o zem je normálne a robí to mnoho deti ale to že ubližuje sebe a aj vam až tak normálne nie je. Dosť som pri tejto veto zbystrila a o to viac keď si napísala že už má dva roky. Ja som mala prvého synčeka náročného najviac do roka a aj potom ale mi mame zdravotný dôvod a aj napriek jeho náročnosti som chcela druhé babatko čo najskôr. Mame 20 mesačný rozdiel medzi deťmi a neľutujem ani sekundu moje rozhodnutie. Druhé dieťa ako med ani som nevedela že mám babatko a keď podrástli tak sa nám to vymenilo staršieho ani neviem že mám a mladší si pýta veľa pozornosti.

jana_eyre_2
7. mar 2023

Mám tri deti narodené v priebehu 4r, náročný sa mi narodil práve ten tretí a prví dvaja tiež neboli zrovna deti ktoré by radi sedeli.. mne to však tak úplne vyhovovalo, som rada, že sme sa na to tak dali.. väčší rozdiel by som nechcela.. z môjho pohľadu a skúsenosti sa to zvládnuť dalo, nebolo každý deň super, ale ja som aktívny človek.. ja by som zase nechcela mat veľký vekový rozdiel medzi deťmi.. ale každý to má inak a treba sa zariadiť podľa svojej povahy a preferencií..

medeaa
7. mar 2023

Mozno mas vysoko citlive dieta, resp. "high need baby". Nie je to diagnoza, je to temperament. My mame uz skoro 2 rocneho a na druhe si zatial pri nom netrufam, hoc by som velmi chcela.

alienkami
7. mar 2023

@drahomirrra v čom je horšia reťazová materská (napr. ja som bola 5 rokov - 2 deti ) ako klasická 3 roky, potom 3-4 roky odrobiť a zase materská? Pri tej druhej forme akurát klesá chuť mať ďalšie dieťa. "Však jedno stačí, už sme si takto zvykli, zase by som vypadla z práce..." A potom sa čudujeme, že demografická krivka je taká aká je.