icon

Dve deti, keď je jedno náročné

6. mar 2023

Skúsili by ste druhé bábätko ak je prvé ( už batoľa) veľmi aktívne, neposedne,je to s ním proste náročné. Bojím sa napr toho že ma kopne pri prebaľovani do bruška a podobne.
Ake máte skúsenosti? Ukľudnili sa časom? Ako zvládli príchod súrodenca? Samozrejme nebude odstavené na druhú koľaj ale má takú povahu že keď nemá to čo chce do chvíľky tak sa hodí o zem, kričí,plače,ubližuje mne alebo sebe
Tak premýšľam či sa to bude dať zvládnuť..

kubobubo
7. mar 2023

@pipistrel13 Môj má 9 rokov a stále je to intenzívne a náročne dieťa. Má takú povahu, nemá diagnózu žiadnu. Našťastie je druhý, ináč by sme skončili iba pri jednom dieťati. 🙈 Rozdiel máme 2 roky a 9 mesiacov - neplánovaný. Aj som medzi materskými stíhala robiť na polovičný úväzok z domu poobede, keď dcéra spala. Nebolo to o nejakej kariére.

orangiiina
7. mar 2023

@matkahelka presne, mojmu som naratala 9hod spánku denne v prvý týžden. Zaspal iba keď sa naozaj vyplakany unavil, aj to len na tych 30 minút :( jemu nebolo nikde dobre, iba pri mne a doma. Ale vyrastá z toho a to je skvele a dufam, že aj tvoj 🙏 ale boli to veľmi náročné 3 roky. Teraz je úplne iný a poslušný.
@kaitlin3 nemá diagnózu, boli sme s nim u uznávanej psychologičky. Ak aj ma, bude pravdepodobne hraničná. Sú jednoducho senzitívne deti, ktoré reagujú citlivo úplne na všetko a jej slova boli, aby sme vydržali, niektoré deti su jednoducho take a vyrastú z toho, čo je ten lepší prípad.

drahomirrra
7. mar 2023

@jana_eyre_2 Nie, nie su. Ale takych, co maju doma mladsie dieta a starsie nefuknu do skolky tu najdes velmi zriedka. Ale skoda reci 😁

matkahelka
7. mar 2023

@kaitlin3 tak to potom kazde tretie dieta ma nejaku diagnozu 🤣🤣🤣 uvediem ta do reality - NEMA! je to standard medzi lekarmi popisujuci ako NAROCNE dieta. niektore z toho vyrastu v 6 rokoch, niektore v puberte. len tie zeny, ktore take deti nemaju povazuju za NAROCNE to, ze sa dieta hodi o zem, alebo ze je tvrdohlave. ja mam prvu dceru stelesnenie anjela, v kazdom smere ideal - v spanku, v jedle, v spravani. druha dcera je pravy opak vo vsetkom. a NEMA ziadnu diagnozu, je to tzv.narocne dieta.

luckynat
7. mar 2023

@alienkami mne to hovorit nemusis, ja som povedala co som pocula, co hovoria statistiky. Dufam ze mi teraz nezacnu cudzie baby pisat, ako to maju ony, mna to, prepac, ale fakt nezaujima.

kaitlin3
7. mar 2023

@matkahelka tak to ma mrzí, držím palce aby z toho ako vravíš čím skôr vyrástla ✊

ankare
7. mar 2023

Veď počkaj, kým trošku podrastie. Koľko rokov má Tvoje dieťa? Medzi mojimi deťmi je 5r. rozdiel a je to super. Nemaj deti rýchlo po sebe, nebudeš mať na staršieho už toľko času a ono Ťa ešte veľmi potrebuje.

zorkahorka
7. mar 2023

Ja by som pockala, kym by bolo starsie. Ak je náročné, moze s nim byt narocne aj obdobie vzdoru. A mat v tom case aj babo, je na slučku

alienkami
8. mar 2023

@luckynat ja len, že štatistiky sú pekná vec, ale sú aj štatistické odchýlky

elmivelmi
Autor odpoveď zmazal
elmivelmi
8. mar 2023

@matkahelka suhlasim ale to slovo narocne je nepresne,narocne su naozaj deti s diagnozami,predcasne narodene ,s operaciami a pod.Skor by som to nazvala nie narocne ale vyzadovacne.Slovo narocne mi trha usi hlavne od mater ktore maju zdrave deti,len su troska viacej urevane,vyzadovacne.

elmivelmi
8. mar 2023

@matkahelka a podla tvojho opisu som mala tiez narocne ale ja to napisem normalne -vyzadovacne dieta.Len tie vyzadovacne deti z toho vyrastu teda ak sa dalej nerozmaznavaju,budu sive dalej dramyqeen ale to uz si tak nevsimas ako tie 6m urevane.Rozdiel ale medzi narocnym a vyzadovacnym je ten ze narocne deti ostanu cely zivot narocnymi pre rodica,kym to dramageen z toho povatsine vyrastu.Treba len spravne pouzivat slova.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
pipistrel13
8. mar 2023

@elmivelmi uplne s tebou suhlasim...mne to tiez trha usi...ako tu citam komentare zacinam si uvedomovat,ze "narocna" bola moja dcera,kedze sme nespali tri roky,nikam nechcela ist,stale bola nacucnuta na mne,v kociku sa stale zakuklila pod strechu...ale ja som ju teda nepovazovala za "narocnu",aka chyba😂skor som sa jej neprisposobovala a pomaly ju viedla k tomu,aby nemala strach niekde zostat (stari rodicia),aby sa nebala hrat a inymi detmi a pod.a teda nepocitovala som nic,okrem toho,ze ma to dost vycerpavalo,ale aj o tom je materstvo a za to sa nemusia deti nalepkovat...na kazdeho nieco plati a tu som citala,ze mam dve dcery a obe vychovavam rovnako a jedna je pokojna,druha "narocna",problem ja vidim v tej rovnakej vychove...kazde dieta ma mat pristup podla jeho prejavov,vlastnosti a charakteru (samozrejme zachovana spravodlivost)

orangiiina
8. mar 2023

@elmivelmi
@pipistrel13 ženy, už keď chcete silou mocou mudrovať a meniť termíny, ktoré už majú zaužívané aj odborne vyštudovaní lekari…tak nie vyžadovačné, ale spisovne je požadovačné. Majte pekný deň.

elmivelmi
8. mar 2023

@orangiiina a v com je rozdiel medzi vyzadovacnym a pozadovacnym?🙂

mamamasama
8. mar 2023

@matkahelka a co maju choroby spolocne so samostatnosťou? 🤦🏻‍♀️😁 Mimochodom. Som na materskej. Na co davat starsieho do skolky? My si cas spolu uzivame.

pipistrel13
8. mar 2023

@orangiiina ved keby tych terminov nebolo,ako lahko a prirodzene by ta vychova sla😉

mima1988m
Autor odpoveď zmazal
matkahelka
8. mar 2023

@mamamasama spolocne nic. su to 2 odlisne body. bod 1 samostatnost.bod 2 choroby. mas problem citat s porozumenim, ci sa potrebujes dotahovat za slovicka? je super, ze ty si 2 deti na RD uzivas, ja mam v okoli opak- narodenim babatka sup starsie cim skor do skolky, aby bolo na babatko viac casu a aby to starsie nebudilo mladsie. a este aj cez prazdniny su tie deti v skolke.

matkahelka
8. mar 2023

@pipistrel13
@elmivelmi je suma fuk, co vam trha srdcia a ake vyrazy sa vam hodia alebo pacia. NAROCNE dieta je vyraz vseobecne zauzivany, pomenovany ludmi medicinsky vzdelanymi. treba sa obratit na pediatrov a detskych psychologov, ze pouzivaju nespravne vyrazy a vy, odborne znale, im odporucate zmenit to.

drahomirrra
8. mar 2023

@matkahelka To iste som tu pisala, isli ma zozrat 😁😂

mamamasama
8. mar 2023

@matkahelka opat napisem. Ako si zariadis, tak mas ☺️

pipistrel13
8. mar 2023

@matkahelka neviem ale kde si vycitala,ze sa tvarim na odborne znalu☺️
predstav si,ze komunikujem so vsetkymi odbornikmi,ktorych popisujes a tiez si predstav,ze aj u nich sa nazory na taketo pojmy lisia..cize kazdy si asi vybera tabor,ktory mu viac vyhovuje..
dokonca moja "narocna" dcera mala ako malicka neurologickou potvrdeny tzv.aktivny mozog,co bolo pricinou jej neschopnosti dobre spat a dalsich zalezitosti okolo a od erudovanej lekarky som dostala dostatok rad ako sa cez to preklenut a ani jedna nebola,aby som sa prisposobovala vsetkemu,co chce dieta,lebo je "narocne"...narocne je mozno pre matku s nim pracovat,ale aby som mala obavu mat dalsie dieta alebo s nim nikam vysla,lebo sa obavam sceny a pod.to je podla mna vec vychovy a nie narocnosti...

zoeeoz
8. mar 2023

Ano, uz mam druhe. Je to ok

kubobubo
8. mar 2023

Popis situácii s našim 9-ročným "náročným"
1. nedeľa večer pol hodiny po tom, čo sa uložil - hurónsky rev. Príde dorevaný za nami, že má pocit, že si niečo zabudol do školy. Znova prezeráme tašku, preberáme jednotlivé predmety, hovoríme si, že sa nič nestane, keď si zabudne, maximálne poznámku. Odíde späť. Sám vo svojej hlave sa rozhodol, že chce mať čisté konto bez čiernych bodov za zabudnuté úlohy...
2. psy - nemá rád psy (ani mačky, ale tie v menšej miere). Takže oblúkom obchádzame všetky psy, permanentne vysvetluješ, že nech ich ignoruje.... ale on scanuje okolie na urovni agenta 007 do 200 metrov a snaží sa udržiavať vzdialenosť. Toto už celkom seriózne aj zasahuje do našho fungovania a výletovania.
Toto je len popis, čo zažívame každý deň, vychovávame, vysvetľujeme, s mužom ťaháme za jeden povraz a napriek tomu je to dieťa náročné = intenzívne. Máme aj staršiu a tá je taká easy going, čím ho vytáča.

elmivelmi
8. mar 2023

@matkahelka naozaj ta nasa povedala ze je drazdiva,ze je srazdive dieta ,nic o narocnisri ani nespominala.Takze tak ,proste vsetky sa tu chudacikujete ajo keby mate doma dieta s x diagnozami,plienkou a oeg sondou,pozrite si skutocne pribehy zien co maju doma take narocne deti.

elmivelmi
8. mar 2023

@kubobubo a co je na tvojom synovi narocne?Inak to s tym vecerom by som hned zrusila.Toto je pekny priklad rozmaznavania.Tie macky,psy ok i ked je smutne ze neinklinuje k zvieratam.

kaitlin3
Autor odpoveď zmazal
autor
8. mar 2023

@kaitlin3 ahoj, ďakujem za tvoj pohľad. Veľa mi dal. Obdivujem ťa a veľa síl a zdravíčka zelám tebe aj celej rodinke. Si skvelá zena