Existuje snobizmus medzi mamičkami?
Ahojte,
možno sa mi to len zdá, ale čoraz častejšie mám pocit, že svet mamičiek je jeden veľký výklad dokonalosti. Už nestačí, že mám zdravé dieťa – musím ho nosiť v šatke za 150 eur, kočík pod 800 je vraj „podpriemer“ a keď som sa priznala, že kupujem oblečenie aj v sekáči, tak na mňa niektoré pozerali, akoby som si domov nosila šváby.
Kedy sa z materstva stal snobský pretek? Fakt musím mať bio výživu z farmy, Montessori hračky a školu, ktorá stojí ako malé auto, len aby som nebola za tú „neschopnú“?
Možno som len precitlivená, možno som len z iného sveta... ale úprimne – stretli ste sa s tým aj vy? Existuje medzi mamami snobizmus? A ak áno – čo všetko ho podľa vás tvorí?
P.S. Toto nie je hejt, skôr výkrik niekoho, kto má pocit, že obyčajnosť už nestačí...
Byvanie auto praca peniaze, vidis v inych aspektoch tvojho zivota iny trend, ako ze sa kazdy zenie za lepsim väcsim krajsim? Moje deti maju vsetko nove, mam aj ten predrazeny kocik a satku, prijde mi nefer oznacovat to za "snobizmus" kupit si pekne veci, ked chodim do prace a zarabam si na to sama... je to rovnako "blbe" na nete riesit zeny, co kupia drahsie, ako tvoj blby pocit s toho, ze niekto okomentoval kupovanie v sekaci. Proste kazdy robi toto inak a z rozlicnych dovodov, zakladom je nestarat sa do inych, ulavi sa obom stranam...dolezite su spokojne, napapane, lubene deti a tie su v oboch kocikoch pri svojej mame...
Toto vzdy existovalo, existuje a bude existovat ako su zeny zenami. Ide o charakter- k sebe pripustam iba takych ludi, ktorych nezezaujima kde, ako a co nakupujem, aj keby trebars mam vsetko z druhej ruky alebo lacne- a tie "snobky" nech si zalozia klub bez mojej osoby a rodiny😎😎😎
Byvanie auto praca peniaze, vidis v inych aspektoch tvojho zivota iny trend, ako ze sa kazdy zenie za lepsim väcsim krajsim? Moje deti maju vsetko nove, mam aj ten predrazeny kocik a satku, prijde mi nefer oznacovat to za "snobizmus" kupit si pekne veci, ked chodim do prace a zarabam si na to sama... je to rovnako "blbe" na nete riesit zeny, co kupia drahsie, ako tvoj blby pocit s toho, ze niekto okomentoval kupovanie v sekaci. Proste kazdy robi toto inak a z rozlicnych dovodov, zakladom je nestarat sa do inych, ulavi sa obom stranam...dolezite su spokojne, napapane, lubene deti a tie su v oboch kocikoch pri svojej mame...
@anjelicek26 asi si to este nezazila, lebo mas vsetko nove alebo sa nepohybujes v takych kruhoch, kde ludia chcu ukazat, ako na to nemaju🫣🫣🫣Ja ano, lebo stokke, artipoppe a Dolce je len pre vyvolenych, ak nemas si "druha trieda", co na tom, ze na kocik sla pozicka a polku mesiaca su suche rozky, hlavne ze na nozkach gucii sa ligoce🤦♀️🤦♀️🤦♀️🤦♀️ a na sk vsetci zavidia, ako v nemecku dobre....😵💫😵💫😵💫😵💫
Stretávas sa s nesprávnymi ľudia to je všetko,moje dieťa jedno leto prechodilo v papučiach ,klasických rak ,jedny mala k babke a jedny von na ihrisko a ešte k tomu chlapčenské alebo sa vyzula a behala bosá ,mala 3 roky 🤣🤣🤣absolutne som to neriešila a ani nikto naokolo ,na ulici si oblečenie aj posúvame a väčšinou nakupujeme veci v pepcu ,stačí sa rozprávať s ľuďmi s ktorými sa chces rozprávať ,nie si v práci ,že sa musis baviť aj s tými s ktorými nechceš 😃
Vsimla. A je mi to jedno, nech si maju a robia co chcu. Distancujem sa od takych ❤
Podla mna to existovalo uz pred 40-timi rokmi, ked ja som bola dieta 🙂 vzdy to bolo, vzdy to bude a v kazdom aspekte zivota - sport (najdrahsie tenisky a oblecenie), auta (tiez najdrahsie inak nie si kapo), deti....a je mi to uprimne u...moje dieta ma presne tolko veci kolko potrebuje, bezne mu nakupujem resp. odkupujem od kamosiek alebo pod rukou. Niektore veci sa naozaj neoplatia mat nove a obzvlast ak mas jedno dieta. Ale ze to ma niekto inak, kazdeho osobna vec (niekto ma vytuzene dieta a takto to prejavuje, niekto je snob, niekto si tym kompenzuje zly vztah, nizke sebavedomie alebo skratka chce alebo mu to robi radost...).
A najviac ma bavia ti, co potom "na chleba nemaju". Ked uz, tak aspon nech si to mozem dovolit.
Moj syn ma teraz 21.a ked isiel do skolky tak s nim isiel chlapec ktori vzdy bol v adidase.Od hlavy po paty.Este vtedy sa ma ta mamicka pytala ze preco mali nosi veci od cinana?Za prve ma adidas a ine znacky som nemala a za mna bolo podstatnejsie ze bude cisti ako znackovy.Tak som jej aj odpovedala.Teraz ked si sam zaraba a ma peniaze znova ne kupuje znackove lebo dom ho naucila ze znackove veci neznamenaju ze je menej cenny.Podstatne je co ma v srdci a nije aka znacka na nom.Tak isto ma mobil ktori stoji 120 euro a ziadne predrazene veci.
@anjelicek26 ty si ale iny typ, ty si to mozes dovolit, robi ti to radost, takto to chces, zaroven ale nesudis a necitis potrebu sliapat a vyvysovat sa nad tych, kto si to dovolit nemoze alebo nechce a toto je ten problem, ze rovnako ako mne je jedno, ze niekto ma nove, najdrahsie a uzasne a nijako to nekomentujem (klamem obcas okomentujem, hlavne, ked ta ista osoba potom pride, ze ci nemam pozicat na cigarety), tak by nikto nemal komentovat, ze moje ma z druhej ruky. Kazdopadne to tu bolo vzdy a vzdy bude 🙂 zaklad je neobklopovat sa takymi ludmi a ignorovat taketo komentare
@monsterablue pravdu mas oboma smermi to funguje 🙂
Asi ano, ale u mňa a by nepochodili 😃 Keďže som vždy počas rodičovskej niečo robila, nikdy som sa nenudila, nesledovala som trendy a väčšinou som si ani nevšimla, čo má kto oblečené 😂 Ide to mimo mňa. Kočík z druhej ruky, ale krásny, oblecko často zdedené. Neriešila som nič nepodstatné. Načo sú malým deťom značky? Veď sú stále špinavé 😂
Stretla som sa s mamičkami ktoré to majú tak ako opisuješ- predražené značkové veci, kočík, ale nemám pocit že by ma odsudzovali za to, že ja to mám inak. Teda aspoň predomnou nie. A čo hovoria za chrbtom mi je jedno. Mne moja obyčajnosť stačí 🙂 a vediem k tomu aj moje deti. Neporovnávať sa, neposmievať sa.. to nemáš len medzi mamičkami ale úplne všade, v škole, v práci
Zalezi kde zijes, tento snobizmus som videla napr vo Viedni, u nas na Land ochcal pes. Tu sa to nenosi. Vo Viedni bol nas jedine decko na ihrisku bez toho woolwalk overalu, na dzedzine maju decka zdedene obycajne z erstnings family a nikto neriesi. To vzdy bolo a bude, ze urcite miesta su trosku snobarina. Moja kolegyna napr povedala, ze by za nejaky overal 200 eur nedala, mozu si dovolit, proste z principu.
kazdy nech sa prikryva takou perinou, na aku ma. a je mi uplne jedno, kto si co mysli.ak na to ta mamicka ma, tak nech.ak nema a tvari sa ze ma, je na tom podla horsie ako mamky, ktore kupuju obyvajne, neznackovo a z druhej ruky..lebo dietatu kupi zlatom poprasene v uvodzovkach, a potom nadava, ake je vsetko drahe a ona nema peniaze na rozhadzovanie.nad tymto sa vzdy tak..pousmejem.. ja som vela veci detom kupila z druhej ruky, nemaju znackove..je mi luto vyhodit tolko penazi na par mesiacov aj ked by som im mohla kupit aj nove. to aj narovinu poviem. a tiez je mi jedno co si kto pomysli 🙂
Je to jednoduche - s typmi ludi, co cez cenu kocika nejako hodnotia cloveka, sa proste nestretavat. Vypoveda to o ich celkovom zivotnom nastaveni, ktore ti bud vyhovuje, alebo nie.
Asi ano, ale u mňa a by nepochodili 😃 Keďže som vždy počas rodičovskej niečo robila, nikdy som sa nenudila, nesledovala som trendy a väčšinou som si ani nevšimla, čo má kto oblečené 😂 Ide to mimo mňa. Kočík z druhej ruky, ale krásny, oblecko často zdedené. Neriešila som nič nepodstatné. Načo sú malým deťom značky? Veď sú stále špinavé 😂
@lucia.t inak podla mna je rozdiel "znacka" na "ukazhovanie" a jednoducho kvalitne veci... ja nemam rada znacky viditelne na obleceni, ale ide mi o material, funkcnost... asi aj teda kupujem uplne ine znacky ako mainstream 😅 Milujem mini-a-ture wheat livi pompdelux molo kongles slojd enfant... a kopu inych ..
Inak ja som mala drahy kocar, cca za 2k, ale ne ucelovo, len muz nechcel z druhej ruky a tento jedine nam pasoval do kufra auta. Kupil nam ho svokor. Teraz po 5 rokoch ho idem pouzit znova a hotovo. Vyzera furt dobre, nic tomu neni.
Stretla som sa s tým. Ale pre mňa to nie je niečo, čo by ma trápilo. Veď nech majú, čo chcú, šatku za 150, kočiar za 2k ... Ja som nikdy nemala pocit menejcennosti pri "snobskych" (ako to ty nazývas) mamickach.. takže problém je v tvojej hlave a myslení, nie v Tom, čo robia ostatné matky ...
Tak urcite su takito rodicia, ale pre mna nie su nejakou autoritou, ktorou by som sa mala riadit, takze mna sa to nejako nedotyka. Kazdy, kto citi potrebu povysit sa nad ineho, za mna ma v skutocnosti problem so sebavedomim a to je vsetko, co si o tom pomyslim.
Ja mam len jednu radu: ak sa ti toto zda, zmen okolie ☺️ najdi si kamosky, co su normalne a neriesia ci ma tvoje dieta bodycko za 3€ alebo 30€
Snobizmus existoval vzdy, len s prichodom IG, FB atd ma viac prostoduchych stvoreni moznost davat ho najavo. Ti este jednoduchsi zase nad fotkami a videami Hilari ako somariky 🤷🏻♀️ ani Montessori hracky, ani Gucci neviem co Ti nezaruci, ze tvoje potomstvo bude prisonosom … ja sa sama oznacim ako chudobny potkan …. Aspon mam pokoj od kazdeho 😁 super znackove veci mozes za hranicami SVK nakupit za “susne”, takze nosit sa ako 5 koruna do banky mozes aj s malym rozpoctom, ale nevidim v tom ziaden zmysel.
Ja som si všimla tu na Mk že sa práve to drahé oblečenie hejtuje. Že načo,prečo,gýč atd.. nech si nosí kto chce,čo chce mne je to jedno.
Ja mam pocit, ze to asi takto vnimaju zeny, ktore s tym sami nie su vysporiadane, ze na to nemaju. Moje deti chodia do sukromnej skolky/skoly, kde su teda peniaze citit. Chodia tam, lebo je bilingvalna a chcem, sby tam chodili, nie aby som sa ukazovala. Ale chodia tam v 70% oblecenia zo sekaca, ja pre nich chodim na 13 rocnom aute. Aj kocik ked som chodila pre starsieho este s malym v kociku som mala z druhej ruky nejakej polskej znacky, ktoru si ani nepamatam. Mala by som aj na tie drahsie veci, ale jednoducho pre mna su totalne nepodstatne a je mi to jedno, nie su to veci, na ktore chcem davat peniaze. Za tie roky som sa nikdy, naozaj nikdy, nestretla s tym, ze by to niekto akokolvek komentoval, spraval sa povysenecky alebo to riesil. S mnohymi maminkami, ktore tie kociky a znackove oblecenie maju, som kamoska a v zivote som od nich nic taketo nepocula ani necitila. A to im este aj kolkokrat poviem, ked sa pytaju napriklad odkial je bunda, lebo sa im paci, ze ju mam zo sekacu 🤷♀️ takze nie, ja to vobec nevnimam.
Zijeme v lokalite, kde sú deti z lepsie situovaných rodín a aj do školy tam moje deti chodia. vobec sa nebavíme so známymi o značkách o tom, co nosia... vela veci ani nepoznám, ci je to alebo nie je znacka a kolko by to mohlo stáť. Pokial to nemá rovno veľým na sebe ako transparent. Ja nakupujem rozne - moje maju aj drahe znacky, aj lacnejsie, aj podedené veci, atd... Jedine som sa raz zaraizla, ked mala dcérina kamoska na ihrisku tenisky gucci v 5 rokoch na ihrisku - ale teda pozrela som a aj som na to zabudla - akurat som si etraz spomenula... ale skus to neriesit, nic s tym neurobis, zbytocne to budes v sebe držat a zavidiet.... ja aj ked som kupila, tak potom som vsetko darovala po detoch, predala som iba kociky, ano tie take snobske 🙂, ale vies ako dobre sa v cybex priam vozilo dieta? stálo to za to.... a mne je to jedno, ci niekto ma z bazaru, napr na V... kupujem aj ja, moje deti chcu napr zo starej kolekcie Pomndeluix nejake saty, overal a uz to neviem kupit...a preco nie?
Ja sa s cudzimi mamkami nestretavam vobec, len s kamoskami kt. Maju deti tiez a nie, su normalne . Neriesia pizdoviny
U nas "na dedine" toto nikto neriesi. Ja si obliekam deti tak ako sa mi paci. Nejake velke sumy za oblecenie nedavam, kupujem kvalitne topanky, bundy a sportove vybavenie. Zvysok dotrhaju na pockanie takze nema zmysel do toho investovat 🤣 Kocare som mala vzdy kvalitne a nove - z dovodu, ze potom ich este dobre predam. Satka ani neviem ci sa da pod 100€ kupit.
Asi by som na tvojom mieste zmenila kamaratky 🤷🏼♀️
Ja sa hlásim ku ,,snobkám,,. Mám drahý kočiar za 1500€ a prežil aj moje druhé dieťa, vyzerá ako nový. Môžem ho stále predať za slušnú zvyškovú cenu, lebo tie kočíky sú kvalita a je po nich na bazároch dopyt. Kupujem drahé oblečenie. Oplatí sa mi kúpiť napríklad Mayoral veci, lebo mi ich vynosí aj mladšie dieťa a nevyzerajú ako handra po pár praniach. Kupujem drahé značkové hračky, lebo viem, že je o ne potom aj na bazároch záujem a predám ich za slušnú cenu. Investujem do času so svojím bábätkom a chodíme na baby plávanie, do montessori herničky. Lebo moje dieťa je šťastné a spokojné. Keď sú na to peniaze, nevidím dôvod nedopriať si. Ale nemám potrebu sa tým chvastať na sociálnych sieťach, alebo pred inými mamičkami. Robím to pre svoj dobrý pocit a vlastne tým, že nekupujem lacné nekvalitné veci, podporujem slow fashion.
snobizmus je obraz spoločnosti, niektorí ľudia si nekupujú to čo potrebujú, ale to, čo je in aby splynuli s ostatnými, alebo ich predstihli. Ak by všetci kupovali nové veci, tak aj rubriku Bazár na MK môžu zrušiť a zasypeme sa odpadom, že ani kovošrot, recyklácia a spaľovne nebudú stíhať.
Jasne, ze som sa s tym stretla ale nastastie u ludi, na ktorych nazore mi nezalezi takze som to vobec nepotrebovala riesit. Alebo len velmi malo. Obklopujes sa divnymi ludmi, ak to dospelo do stadia, ze ta to zoziera.
Ja mam zo svojho okolia skor skusenost, ze kazda mama moze mat priority inde a byt ochotna minut na svoje dieta pre nieco ine - jednej zalezi na kvalitnom obleceni a topankach, druha riesi eko biu stravu, tretia sukromnu skolu s najkvalitnejsim vzdelavacim programom, stvrta sport, trenera a vystroj... nastastie mam kamosky, ktore dokazu pochopit ak su moje priority inde, ako tie ich. Vieme sa o tom normalne porozpravat, respektovat sa a niekedy dokonca inspirovat.

ano, tiež som si všimla , že ked dieta nemá 5 tenisiek na leto nie je to ok , netreba si všimat, dietatu vysvetlit .. ja len dufam že na to maju a nejdu na dlh