icon

Je mi ľúto, že môj syn nebude mať súrodencov

20. máj 2025

Nemozeme mat druhe. 😔

Kazdy sa pyta, surodenec kde. Hovorim, ze uz nebudeme mat. Nechce sa mi do tej temy ist. Preco nie? Ake zdravotne problemy mam. Ze manzel uz ma 0% zdravych spermii spermii. DNA fragmentacia 87%. Boli ma to. Nechcem to vesat na nos druhym.
A reakcia na to, ze jaj ved uvidis, ze budes este chciet. Ved snad nenechas svojho syna sameho.

Tak ma to rani. A hlavne, ked vidim napriklad 2 surodencov sa hrat vonku, moj ide k nim a doslova ho ignoruju. Aj ked sa snazi, ahojte, ako sa mate, a v 90% este aj odidu od neho. 💔

tak vam zavidim, ak mozte mat viac deti. Som vdacna za 1, ano. Samozrejme. Bol to boj velky aj o neho. Aj vtedy som plakala a modlila, aby som aspon to jedno dieta mala.

Momentalne v mojom okoli 10 zien caka druhe babatko. Mozno preto som taka, aka som teraz.... Je mi to luto strasne. :(

A snazime byt aj kamosom, pre svoje dieta. Ma 4. Chodime kade-tade. Hrajeme sa, robime programy. Do toho este ani rodinu tu nemame...... Nikoho, iba kamosov.

mimikarol
21. máj 2025

Tiež mám len jedno. 1,5 roka po pôrode som už bola na operácii, mám endometriózu, už nemám vajcovody takže neplodná samozrejme. Tiež mi to bolo ľúto, dokonca som istý čas uvažovala nad adopciou. Muž bol proti. Keď sa ma niekto spýtal na druhé dieťa normálne som povedala že už nemôžem mať. Nieje na tom nič zlé ani zahambujúce. Ľuďom je to v podstate jedno či chceš alebo nechceš druhé dieťa. Niektorý sa to pýtajú len preto, lebo chcú prejaviť asi záujem alebo neviem prečo.
Dcéra má už 10 rokov a nakoniec som aj rada. Proste to takto malo byť a hotovo. Niekedy mi napadne taká myšlienka že 1 dieťa je málo.... Ale keby fakt môžem ja už druhé nechcem. U mňa aj u muža tie súrodenecké vzťahy nestoja za nič a naše dieťa aspoň bude môcť mať kvalitné vzdelanie (dúfam) a finančný štart do života aký sme my s mužom nemali

simca06022011
21. máj 2025

Poviem ti tak, ze toto ta neprestane stvat, kym to proste nezacnes ignorovat a aj tak ta to aj po rokoch napadne, a este viac ked budes mat pubertaka:DDD mozno.. teda mna to chytilo, ze "do kelu" uz nemam "dietatko" doma... .
Dieta sa prestane vypytovat a riesit, moja jednou dobou to mala "temu" kazdu chvilu a ja som predychavala. Casom bude mat svoje zaujmy a zaluby, kamosov - o to som dbala aby dcera chodila medzi ludi, do taborov, vylety, kamosky nosila domov zo skoly (aj ked to by mohlo byt este lepsie ako je,a le byvame dost mimo)
Ľudom vysvetlovat nic netreba, u nas sa vypytovat rychlo prestali, lebo ja som to vzdy bez usmevu odbila ako "toto nie je tema", cize bud som to odignorovala, alebo sa opytala a co vy, vy kedy dalsie? alebo vy preco ste nemali dve, tri...? :DDD A bolo mi jedno kto, vek, kolko ma deti. Debata skoncila :D
A ty si najdi ine zaluby a naplnenie casu. INe sa s tym robit neda. A u nas o to horsie, ze my sme dieta v klude mohli mat, ale moj chlap ma nejaku vnutornu traumu a nedal sa presvedcit.

andrea_82
21. máj 2025
@heleninamama

@andrea_82 Ja sama súrodencov nemám a čím som staršia, tým som za to vďačnejšia. O rodičov sa človek postará aj sám, hlavne že mu do toho nebude nikto hovoriť, nebudú hádky, ohováranie, žabomyšie vojny. Nemám, chvalabohu, ani švagra, švagrinú, ktorí zvyčajne úplne zničia súrodenecké vzťahy a keď vidím vzťahy okolo seba, som šťastná, že je to takto. Naozaj nepoznám súrodencov vo vyššom veku, najmä po smrti rodičov, ktorí by spolu dobre vychádzali.
A čo sa majetku týka, jedináčik je vždy najlepšie zabezpečený, dostane najviac lásky, pozornosti, vzdelanie aj hmotné veci. Zvyčajne nemusí čakať na smrť rodičov, aby niečo získal. Pokiaľ sú však rodičia normálni, nie nejaké socky, tak niečo nadobudli a dedičstvo zostane. Je však rozdiel, na koľko častí sa rozdelí a koľko krívd sa pritom stane.

@heleninamama to, ze ty to tak mas, neznamena, ze vsetci su taki. Ja aj muz mame po jednom surodencovi, netvrdim, ze si volame kazdy den, ale ked treba, viem, ze vzdy pomozu. S mojim bratom chodime na dovolenky a som rada, ze ich mam. Nas syn bol dlho jedinacik a bolo super, ze ma sesternice. A aj s majetkami sme sa vedeli podelit, uzivime sa aj sami, nemusim cakat, kym mi rodicia nieco daju.

kuggis
21. máj 2025
@andrea_82

@heleninamama to, ze ty to tak mas, neznamena, ze vsetci su taki. Ja aj muz mame po jednom surodencovi, netvrdim, ze si volame kazdy den, ale ked treba, viem, ze vzdy pomozu. S mojim bratom chodime na dovolenky a som rada, ze ich mam. Nas syn bol dlho jedinacik a bolo super, ze ma sesternice. A aj s majetkami sme sa vedeli podelit, uzivime sa aj sami, nemusim cakat, kym mi rodicia nieco daju.

@andrea_82 to sú asi názory takej ženy čo nezažila aké je to mať veľkú rodinu a vymeriava peniazmi a pozornosťou😒 podľa mňa takéto videnie vzťahov je maximálne povrchné... všetci sa oháňajú dedičstvom, len čo rodičia zostárnu už si mydlia ruky na majetok a sú radi ,že sa nemusia s nikým deliť...🤮

andrea_82
21. máj 2025
@kuggis

@andrea_82 to sú asi názory takej ženy čo nezažila aké je to mať veľkú rodinu a vymeriava peniazmi a pozornosťou😒 podľa mňa takéto videnie vzťahov je maximálne povrchné... všetci sa oháňajú dedičstvom, len čo rodičia zostárnu už si mydlia ruky na majetok a sú radi ,že sa nemusia s nikým deliť...🤮

@kuggis presne, cele len o majetkoch a uz urcite vie, ze by nevychadzala so svagrovcami. Asi to nebude velmi prijemna osoba. Keby napisala, ze sa dieta v dospelosti vysporiada s tym, ze nema surodencov, ze mu to nebude prekazat, tak nepoviem ani ň. Ale tvrdit, ze bude nesmierne vdacne, to mnou pohlo. Ja som zase rodicom nesmierne vdacna, ze mali mna, lebo som to druhe dieta. Musim sa teda opytat brata, ci by bol bezo mna stastnejsi.

mizoko
21. máj 2025

Ak bude mať zas niekto takéto reči opýtaj sa ho verejné že aký sex má rád,akú stolicu dnes mal,akej farby moc a keď je to žena či ma krámy pravidelne a muža že či mu rano zakaždým stojí. Sú to rovnako nevhodné otázky ako tá čo dávajú tebe

kuggis
21. máj 2025
@andrea_82

@kuggis presne, cele len o majetkoch a uz urcite vie, ze by nevychadzala so svagrovcami. Asi to nebude velmi prijemna osoba. Keby napisala, ze sa dieta v dospelosti vysporiada s tym, ze nema surodencov, ze mu to nebude prekazat, tak nepoviem ani ň. Ale tvrdit, ze bude nesmierne vdacne, to mnou pohlo. Ja som zase rodicom nesmierne vdacna, ze mali mna, lebo som to druhe dieta. Musim sa teda opytat brata, ci by bol bezo mna stastnejsi.

@andrea_82 aj ja s mužom sme mladší súrodenci a ja si poviem často aké by to bolo, keby som mala napríklad ešte jedného súrodenca , určite by to bol iný vzťah, možno lepší😂

michaela329
21. máj 2025

Tiež nemôžem mať druhé, sama som z troch mám krásne spomienky na detstvo a doteraz skvelých súrodencov...ale môj muž je jedináčik, má tiež krásne spomienky na detstvo a skvelých kamarátov 🤷 Užívaj si svoje dieťa a nerieš, čo by bolo keby.

pikachu999
21. máj 2025

Nauč sa na otázku súrodenec kde odpovedať a čo ťa do toho? 🤷 Ja fakt nechápem čo koho do cudzích maternic..sorry ako

pikachu999
21. máj 2025

Ak naozaj chcete tak skúste adopciu ak nie ste proti

kuggis
21. máj 2025
@heleninamama

Tu je jedna ukážka súrodeneckých vzťahov.

@heleninamama a odkedy sa láska meria peniazmi? Keby boli normálni ,tak by sa normálne dohodli, ale to je problém,že ľudia nevedia robiť kompromisy...ale za to môže ich sebeckosť, človek musí žiť tak , že sa nespolieha na to čo mu kvapne z dedičstva, ak tak žije je to veľmi smutné

akbara77
21. máj 2025

Adopciu odmietas striktne...tak sinnajdi iného muža.

lienka.7
21. máj 2025

@autorka mas jedno krásne, zdravé dieťa... naozaj, bud rada. Niektoré to šťastie žiaľ nemajú.
Ale chápem ta, ze to proste zabolí...

lienka.7
21. máj 2025
@heleninamama

Tu je jedna ukážka súrodeneckých vzťahov.

@andrea_82 ono
@heleninamama ma v podstate pravdu. Vzťahy sa ukážu v plnej kráse až pri dedeni. Tam niektori nepoznajú naozaj brata/sestru a hoci väčšinu času na rodičov kaslali, tak ako prvý stoja v rade pri dedicskom. Nejaká etika, morálka a podobne keci idú stranou, ze sa nestaral, nezaujímali, to koho zaujíma, lebo oni "majupredsanatonarok". 👌
Osobne poznám veľmi málo prípadov, kedy sa kvôli dedičstvu rodina nerozhadala, a ten kto sa nestaral to aj uznal. Poznám vsak aj prípady, a nie je ich málo, ze jeden surodenec este za života rodičov zmanipuloval a prepísali na neho majetok a druhy to zistil práve až na dedicskom konaní.

kuggis
21. máj 2025
@lienka.7

@andrea_82 ono
@heleninamama ma v podstate pravdu. Vzťahy sa ukážu v plnej kráse až pri dedeni. Tam niektori nepoznajú naozaj brata/sestru a hoci väčšinu času na rodičov kaslali, tak ako prvý stoja v rade pri dedicskom. Nejaká etika, morálka a podobne keci idú stranou, ze sa nestaral, nezaujímali, to koho zaujíma, lebo oni "majupredsanatonarok". 👌
Osobne poznám veľmi málo prípadov, kedy sa kvôli dedičstvu rodina nerozhadala, a ten kto sa nestaral to aj uznal. Poznám vsak aj prípady, a nie je ich málo, ze jeden surodenec este za života rodičov zmanipuloval a prepísali na neho majetok a druhy to zistil práve až na dedicskom konaní.

@lienka.7 ale to je dôsledok ľudskej chamtivosti, nie toho , že má niekto brata či sestru

jana_eyre_2
21. máj 2025
@lienka.7

@andrea_82 ono

@lienka.7 ja mám zase mnoho úplne opačných skúsenosti pri dedeni.. nie len čo sa týka mňa a mojich súrodencov, ale aj manžel, potom kamarátky - mám mnoho príkladov kde sa ľudia vôbec nerozhadali a dedičstvo nič nenastrbilo.. ale iné som chcela

@autorka - chlapec bude rásť, nájde si kamarátov a bude to úplne iné.. v takomto veku nemôžeš od podobne starých deti že budu vytvárať skupiny na hranie.. ale v škôlke, v škole si nájde kamarátov, možno aj vy si nájdete kamarátov s podobne starým jedným dieťaťom a hneď bude mať parťáka.. veď vzťahy nie sú len súrodenecké ale aj kamarátske.. ja mám tri deti a som veľmi vďačná že to je tak, ale neznamená to že mať len jedno dieťa je niečo menej.. je to proste tak a syn bude spokojný tak ako je.. skúste kúpiť psa je to tiež parťák v tomto veku často krát úplne plnohodnotný pre dieťa..

janage
21. máj 2025
@heleninamama

@andrea_82 Ja sama súrodencov nemám a čím som staršia, tým som za to vďačnejšia. O rodičov sa človek postará aj sám, hlavne že mu do toho nebude nikto hovoriť, nebudú hádky, ohováranie, žabomyšie vojny. Nemám, chvalabohu, ani švagra, švagrinú, ktorí zvyčajne úplne zničia súrodenecké vzťahy a keď vidím vzťahy okolo seba, som šťastná, že je to takto. Naozaj nepoznám súrodencov vo vyššom veku, najmä po smrti rodičov, ktorí by spolu dobre vychádzali.
A čo sa majetku týka, jedináčik je vždy najlepšie zabezpečený, dostane najviac lásky, pozornosti, vzdelanie aj hmotné veci. Zvyčajne nemusí čakať na smrť rodičov, aby niečo získal. Pokiaľ sú však rodičia normálni, nie nejaké socky, tak niečo nadobudli a dedičstvo zostane. Je však rozdiel, na koľko častí sa rozdelí a koľko krívd sa pritom stane.

@heleninamama no neviem čo chápeš pod pojmom vyšší vek. Ja som teda nesmierne rada, že súrodencov mám dvoch. A teda s jedným mam naozaj úzky vzťah hoci bývame ďalej od seba.

taktotedanie
22. máj 2025

Ty si len upnuta na nehaku predstavu 2 deti
Prestan sa nicit, nakoniec ti to nahloda vztah k manzelovi aj k dietatu lebo v hlave nebudes mat nic ine
Co ty sa strachujes o dieta, vychovaj ho slusne, poctivo, aby bol smely, mal nejaku pokoru a priebojnost a on sa v zivote nestrati
Bude mat potom vlastnu rodinu
Mam jedno dieta, dalsie nebude, som s tym maximalne vyrovnana z viacerych hladisk je to takto dobre

elzena2
23. máj 2025
@andrea_82

@heleninamama to vazne? "Tvoje dieťa ti raz bude nesmierne vďačné, že nemá žiadnych súrodencov, teda nepríjemnú konkurenciu, s ktorou sa musí deliť o rodičov, pozornosť, majetok." Nesmierne vdacne? Ako mozes toto tvrdit s takou istotou? Co ak ziadny majetok nebude, ale rodicia budu napr. chori a bude sa treba o nich starat? Vtedy by mozno ocenilo surodenca. Ak si chcela autorku utesit, tak si to napisala dost cudne. Ja si sice nemyslim, ze to najlepsie, co mozes dietatu dat, je surodenec, ako tu casto citam. Tiez by som surodenecke vztahy neprecenovala. Ale byt nesmierne vdacny, ze nemam surodenca? To su podla mna silne slova.

@andrea_82 och, spýtaj sa jedinacikov, koľko ich je vdacnych.Do 8mich narodenín modlikaju, aby mali súrodenca a potom vidia, ako sa ich kamoši musia starať a deliť a prejde ich to. A v dospelosti si zvyknú. Naozaj ich je veľa spokojných.

1angelika
23. máj 2025

Musíš to spracovať , zmieriť sa s tým a potom aj otázok okolia bude menej. Nedotknú sa ťa tak. Nie si sama, mám rovnakú skúsenosť no už je to za mnou. Občas prídu ťažšie chvíle ale rýchlo to zaženiem. My ale riešime adopciu..možno to mi pomohlo. Držím ti palce...

evivb
23. máj 2025
@akbara77

Adopciu odmietas striktne...tak sinnajdi iného muža.

@akbara77 to co je za primitivny koment?

slavik79
23. máj 2025
@andrea_82

@heleninamama to vazne? "Tvoje dieťa ti raz bude nesmierne vďačné, že nemá žiadnych súrodencov, teda nepríjemnú konkurenciu, s ktorou sa musí deliť o rodičov, pozornosť, majetok." Nesmierne vdacne? Ako mozes toto tvrdit s takou istotou? Co ak ziadny majetok nebude, ale rodicia budu napr. chori a bude sa treba o nich starat? Vtedy by mozno ocenilo surodenca. Ak si chcela autorku utesit, tak si to napisala dost cudne. Ja si sice nemyslim, ze to najlepsie, co mozes dietatu dat, je surodenec, ako tu casto citam. Tiez by som surodenecke vztahy neprecenovala. Ale byt nesmierne vdacny, ze nemam surodenca? To su podla mna silne slova.

@andrea_82 tiez som sa este nikdy nestretla s tym, ze dieta povedalo rodicovi: som ti nesmierne vdacny ze som cely zivot sam a teraz sa s nikym nemusim delit o vas majetok. Akoze toto ozaj?

kassandra25
23. máj 2025

Ja ti to verím, a je sympatické, že to tak cítiš. Tiež som poznala maminu s chlapcom, mali ho cez umelé, ktoré sa úplne náhodou a ťažko podarilo a viac už nemohli mať, tiež jej to bolo ľúto.... nech sa,mu nič nestane a raz on môže mať aj veľa detí....

sofiasuf
23. máj 2025
@heleninamama

Len toľko: Tvoje dieťa ti raz bude nesmierne vďačné, že nemá žiadnych súrodencov, teda nepríjemnú konkurenciu, s ktorou sa musí deliť o rodičov, pozornosť, majetok.
A ver, že každému je úplne u riti, koľko máš detí. Keby si aj nemala žiadne, nikoho to skutočne nezaujíma a netrápi. Každému je totiž tvoje potomstvo a jeho život ukradnuté. To sú len také frázy pro forma, aby reč nestála, ale precitlivené ženy ich vnímajú ako písmo sväté a vyrábajú problémy tam, kde nie sú.
Máš spokojný život, dobrý vzťah, zdravé dieťa - fakt máš pocit, že to je málo? Si šťastná žena, pretože si zrejme nezažila ozajstný problém.

@heleninamama to su co za blbe reci toto??
Len toľko: Tvoje dieťa ti raz bude nesmierne vďačné, že nemá žiadnych súrodencov, teda nepríjemnú konkurenciu, s ktorou sa musí deliť o rodičov, pozornosť, majetok.
Mam sestru a tynto smerom som nikdy nerozmyslala.
A este to aj lajky dostane 🙈
Nam sa po 13 r zadaril k synovi surodenec a vsetci sme spokojni.

foxyfox
23. máj 2025

Môžem sa opýtať, ak sa podelíš s informáciou, ten počet spermií klesol vekom alebo pre niečo iné?
K tomu že nebude mať súrodenca len toľko, že súrodenec nie je zárukou ničoho, možno ako deti sa zahrajú, ale neskôr už nie je žiadna záruka že budú dobre vychádzať, ak mieriš aj na to, čo bude v dospelosti, koho bude mať a tak... Aj jedno dieťa je super, viem že ťa to mrzí ale hlavu hore, máte dieťa. Inak tie otázky neznášam, kolega sa teraz oženil a všetci už majú reči či "musel" (či čakajú), narážajú na to, až z neho vypadlo, že sa snažia už dlho a nedarí sa. To vôbec nie sú vhodné otázky 😑

janamoto78
23. máj 2025

Ja tomuto nerozumiem. Mňa sa nikdy nikto neopýtal prečo mám toľko detí, či dáke chcem, či a kedy sa vydám, ani prečo som sa rozviedla. Čo to máte za toxické osoby okolo seba??
K téme len toľko, že nie je zlato čo sa bliští. Syn možno bude rásť sám, ale na druhú stranu bude aj dediť sám a s nikým sa nemusí nikdy naťahovať.
Kamarátov si nájde neboj 😉

sofiasuf
23. máj 2025

Moja svagrina vys*ala so systemom a otcov dom ma uz davno napisany na seba, pritom ma este 3 surodencov, riadi mu financie, otec vidi len ju... este vyhlasuje, ze "dal by panboh aby som zil co najdlhsie, aby som jej mohol pomahat do posledneho vydychu a eura. Chlapcov mam rad, ale dievca je nieco ine" 🙈
Takze aj tak vedia dopadnut surodenecke vazby a este sa tvari ako svata, ako ona jemu nakoniec pomaha. 🤦‍♀️

sisaka
23. máj 2025
@janamoto78

Ja tomuto nerozumiem. Mňa sa nikdy nikto neopýtal prečo mám toľko detí, či dáke chcem, či a kedy sa vydám, ani prečo som sa rozviedla. Čo to máte za toxické osoby okolo seba??
K téme len toľko, že nie je zlato čo sa bliští. Syn možno bude rásť sám, ale na druhú stranu bude aj dediť sám a s nikým sa nemusí nikdy naťahovať.
Kamarátov si nájde neboj 😉

@janamoto78 čo je toxické na otázke, kedy bude druhé dieťa? Prvé ma 4 roky, tak otázka vôbec nie je od veci ani nijak toxická. Niektorí ľudia sú zhovorčivi a snažia sa nadviazať komunikáciu. Téma počasie sa rýchlo vyčerpá, tak sa často zvrtne na deti, prácu …
Ja som mala druhé dieťa až po 10. rokoch (najprv sme chceli len jedno, potom sme riešili iné veci…) a nič ma na tej otázke nepoburovalo. Však normálne odpoviem - už ďalšie nechceme/planujeme neskôr/už ďalšie nemôžme mať. Všetky tri možnosti sú úplne normálne, nič šokujúce, ani nič za čo by sa človek mal hanbiť …
Ak je niekto super senzitívny a nie je schopný normálnej konverzácie môže trčať doma na zadku a vyhýbať sa iným ľuďom.

Autor - idealizuješ si súrodenca, kopec ľudí je rado, že sú jedinačikovia, kopec ľudí sa nikdy “nehravalo” so svojimi súrodencami lebo si povahovo nesadli, kopec ľudí sa pohadalo so súrodencami v dospelosti, kopec ľudí má súrodencov, ktorých vidia raz za 10 rokov… Ak situáciu nie je možné zmeniť (hocijakú), treba sa s ňou zmieriť a hľadať v nej pozitíva. Dieťa si nájde kamarátov v škôlke/škole/kružku, ktorí mu budú povahovo sedieť a možno im to vydrží desaťročia či cely život… nie ste na opustenom ostrove, kde dieťa bude odsúdené na osamelý život.

janika11
23. máj 2025

Ja mám súrodencov a úprimne ti poviem že radšej by som bola jedináčik, vnímam to tak od detstva až doteraz ... poznám len jednu jedinú rodinu kde si súrodenci rozumejú, nezávisia si, doprajú si, navštevujú sa ... U ostatných sú tie vzťahy také všelijaké, v štýle "musíme sa tvárit že sa máme radi keď už sme súrodenci" ... A poznám veľa spokojnych jedinacikov 🤔