Je mi ľúto, že môj syn nebude mať súrodencov
Nemozeme mat druhe. 😔
Kazdy sa pyta, surodenec kde. Hovorim, ze uz nebudeme mat. Nechce sa mi do tej temy ist. Preco nie? Ake zdravotne problemy mam. Ze manzel uz ma 0% zdravych spermii spermii. DNA fragmentacia 87%. Boli ma to. Nechcem to vesat na nos druhym.
A reakcia na to, ze jaj ved uvidis, ze budes este chciet. Ved snad nenechas svojho syna sameho.
Tak ma to rani. A hlavne, ked vidim napriklad 2 surodencov sa hrat vonku, moj ide k nim a doslova ho ignoruju. Aj ked sa snazi, ahojte, ako sa mate, a v 90% este aj odidu od neho. 💔
tak vam zavidim, ak mozte mat viac deti. Som vdacna za 1, ano. Samozrejme. Bol to boj velky aj o neho. Aj vtedy som plakala a modlila, aby som aspon to jedno dieta mala.
Momentalne v mojom okoli 10 zien caka druhe babatko. Mozno preto som taka, aka som teraz.... Je mi to luto strasne. :(
A snazime byt aj kamosom, pre svoje dieta. Ma 4. Chodime kade-tade. Hrajeme sa, robime programy. Do toho este ani rodinu tu nemame...... Nikoho, iba kamosov.
Je mi veľmi ľúto, aké máte niektorí vzťahy so súrodencami. Ja mám brata a máme veľmi dobrý vzťah. Obaja sme boli na strednej škole, keď nám zomrela mama. Brat mi bol vtedy veľkou oporou, neviem si predstaviť, že by som tým prechádzala bez neho. Otec mal vtedy problém sám so sebou. A hádky o dedičstvo u nás absolútne nehrozia, o to sa vôbec nebojím.
Autorka je mi ľúto, že musíš čeliť takýmto otázkam. Ak je to pre teba ťažké spracovať, tak by som zvážila aj psychológa. Drž sa
Ahoj aj ja mám vďaka IVF syna, vymodleného, vysnivaného, vybojovaného ❤ a tiež ďalšie už mať nikdy nebudem...
Je veľké množstvo žien ktoré tužia po dieťatku a nemajú, my máme to šťastie držat naše detičky v náručí.
Áno trapila som sa že bude syn sám. Ale ja to žial zmeniť neviem a teším sa s toho že je zdravý a hlavne štatný.
Aj mňa sa pýtajú kedy bude druhé a prečo ešte nemáme, alebo keď držím babätko tak také známe ,, však počkaj keď sa ti prilepí". No bodaj by sa to tak jednoducho dalo. Príde mi v tom momente ľúto. Ale nič s tým neurobím, neám to ako zmeniť, ani ovplivniť.
Môžes sa však zmieriť a užívať si život aký máš a byť vďačná aj za jedno dieťatko 🙂
@janamoto78 čo je toxické na otázke, kedy bude druhé dieťa? Prvé ma 4 roky, tak otázka vôbec nie je od veci ani nijak toxická. Niektorí ľudia sú zhovorčivi a snažia sa nadviazať komunikáciu. Téma počasie sa rýchlo vyčerpá, tak sa často zvrtne na deti, prácu …
Ja som mala druhé dieťa až po 10. rokoch (najprv sme chceli len jedno, potom sme riešili iné veci…) a nič ma na tej otázke nepoburovalo. Však normálne odpoviem - už ďalšie nechceme/planujeme neskôr/už ďalšie nemôžme mať. Všetky tri možnosti sú úplne normálne, nič šokujúce, ani nič za čo by sa človek mal hanbiť …
Ak je niekto super senzitívny a nie je schopný normálnej konverzácie môže trčať doma na zadku a vyhýbať sa iným ľuďom.
Autor - idealizuješ si súrodenca, kopec ľudí je rado, že sú jedinačikovia, kopec ľudí sa nikdy “nehravalo” so svojimi súrodencami lebo si povahovo nesadli, kopec ľudí sa pohadalo so súrodencami v dospelosti, kopec ľudí má súrodencov, ktorých vidia raz za 10 rokov… Ak situáciu nie je možné zmeniť (hocijakú), treba sa s ňou zmieriť a hľadať v nej pozitíva. Dieťa si nájde kamarátov v škôlke/škole/kružku, ktorí mu budú povahovo sedieť a možno im to vydrží desaťročia či cely život… nie ste na opustenom ostrove, kde dieťa bude odsúdené na osamelý život.
@sisaka toxické to je, nakoľko do toho koľko krát kto súloží, nikoho nič nie je.
Keď si nevieš nájsť iné témy len o tom koľko detí sa chystáš splodiť a porodiť, asi seď na zadku radšej doma ty.
@sisaka toxické to je, nakoľko do toho koľko krát kto súloží, nikoho nič nie je.
Keď si nevieš nájsť iné témy len o tom koľko detí sa chystáš splodiť a porodiť, asi seď na zadku radšej doma ty.
@janamoto78 ty si pekne mimo, keď nevidíš rozdiel medzi otázkou: plánujete ešte ďalšie dieťa? a koľko krat do týždňa suložite? 🤦♀️
Vy žijete v nejakom zvláštnom prostredí autorka. Desať žien v okoli je tehotných? To je sakra dosť, pritom ako Slovensko vymiera je to prekvapivé. Ale super. Zvláštne na tom je, že keď ste tak obklopení mladými ľuďmi, keď sa tvoj syn pridá k deťom, ešte od neho odchádzajú. Môj malý je veľmi kontaktný a ukecaný, ako trojročný na ulici vybehol aj na desať ročných štýlom “môžem ti niečo povedať?”, ale teraz ma sedem a nikdy, vazne nikdy sa nestalo, aby deti na ihrisku od neho odišli. Deti uvítajú spoločnosť, hned si nájdu spoločnú reč a zábavu. Dokonca nevadí ani jazyková bariéra. Ja neviem čo za ľudí to máte v okoli, to kde žijete?
Možno v škôlke, škole, na krúžkoch získa super priateľov. Taki naj kamosi sú pre deti často viac ako súrodenec. So súrodencom sa akurát tak povadi často.
Na otázky o deťoch odpovedaj kľudne, druhé sa nedarí, sme šťastní že máme jeho. Bodka. U mňa nikdy nikto takto nevyzvedal, mne sa zdá, že niektoré ženy to v sebe moc riešia a doslova priťahujú také komentáre. Asi vyzerám agresívne a boja sa ma pýtať, neviem 😅
My sme dlho čakali na druhé, mala som ho veľmi neskoro, kojila som veľmi dlho, nosila som, látkovala som, proste kadečo bolo iné ako u väčšiny žien. Ale s prepáčením ma nikto nesral debilnymi otázkami. Lebo som síce k ľudom mila a slušná, ale nejak vyžarujem asi niečo, čo im hovorí že si ku mne osobne otázky nikto nedovolí. Alebo proste len žijem medzi normálnymi ľuďmi. Ja už potom fakt nechápem medzi akými ľuďmi žijete ženy, keď sa vám stále starajú do osobných a citlivých veci 👀
Nie je povinnosť dať dieťaťu súrodenca. Ja som bola osem rokov jedináčik a bolo mi dobre, vôbec mi súrodenec nechýbal, nepýtala som si ho a to som nemala veľa kamarátov v škôlke/škole. Mala som jednu kamarátku a stačila mi. Keď sa narodila sestra, brala mi všetky hračky, ktoré boli MOJE, mala som ich roky, veľmi ma to hnevalo.
Čo sa týka okolia, ktoré dáva nevhodné otázky, tak by som im vôbec neodpovedala alebo by som ich poslala kade ľahšie, nie je to ich vec. Nie si povinná nikomu nič vysvetľovať.
@sisi1837 brala mi hracky, ktore som mala roky..dobre, asi sa to netyka vsetkych hraciek. su hracky, s ktorymi sa dieta vekom prestava hrat. Mozu byt ale nejake oblubene, co ja viem babiky a plysaci. Druha vec. Mali ste 8 rokov. Neviem, ci s vami rodicia komunikovali, kedy vam sestra zacala brat hracky. Ci ste dokazali pochopit, ze male dieta berie vsetko lebo skuma, zaujimave je to, co ma druhy atd. Nieco ste dokazali tolerovat alebo len oblubene hracky vam robili problem? Vidim tu aj pramale nastavene hranic zo strany rodicov. Ja starsiemu dietatu hovorim, ze hracky, ktore nechces, aby ti mladsie bralo, nenechavaj v dosahu. Ak ti to prekaza, musis sa o to sam postarat. Dalsia vec. Ked pride na to, ze mladsie ma prave v rukach, co patri starsiemu a starsie povie, ze nechcem, aby sa s tym mladsie hralo, normalne hracku zoberiem a mladsie sa s tym nehra. Takto to vyzera, ze rodicia vase potreby nerespektovali. To vsak nie je chyba surodenca.
@andrea_82 Ja sama súrodencov nemám a čím som staršia, tým som za to vďačnejšia. O rodičov sa človek postará aj sám, hlavne že mu do toho nebude nikto hovoriť, nebudú hádky, ohováranie, žabomyšie vojny. Nemám, chvalabohu, ani švagra, švagrinú, ktorí zvyčajne úplne zničia súrodenecké vzťahy a keď vidím vzťahy okolo seba, som šťastná, že je to takto. Naozaj nepoznám súrodencov vo vyššom veku, najmä po smrti rodičov, ktorí by spolu dobre vychádzali.
A čo sa majetku týka, jedináčik je vždy najlepšie zabezpečený, dostane najviac lásky, pozornosti, vzdelanie aj hmotné veci. Zvyčajne nemusí čakať na smrť rodičov, aby niečo získal. Pokiaľ sú však rodičia normálni, nie nejaké socky, tak niečo nadobudli a dedičstvo zostane. Je však rozdiel, na koľko častí sa rozdelí a koľko krívd sa pritom stane.
@heleninamama 🤦♀️🤦♀️🤦♀️🤦♀️
Preco si dobrovolne nicis vzacny kratky cas s dietatom?
Aj ja mam len jedno a uz dalsie mat nemozem. Nedovolim si taketo myslienky. Vzdy si poviem ze som vdacna za to jedno, lebo som myslela ze budem bez deti.
Ked syn videl deti v okoli ako maju surodencov a zacal ich tiez pytat, vtedy mi to padlo najtazsie, ale hravo sme to vyriesili.
Mame doma na niekolko hodin deti od susedov, alebo spoluziakov zo skolky kazdy druhy den. Kazdy druhy den mam na par hodin 2-5 deti. A poviem ti ked od nas odchadzaju dakujem bohu ze mam len jedno.
Mam dojem, ze tento specificky styl pisania som tu videla uz pri x fejkovych diskusiach
Trápiš sa práve preto, že to druhým priamo nepoviete. Povieš pravdu raz, a máš pokoj.
Nemusíš podrobnosti, stačí že Chceli by sme, nedarí sa. Kým nemáš 45 rokov, vždy je nádej.
Nevyznám sa v spermiogramoch, ale chlapom sa tvoria spermie neustále, nie ako u nás žien... Takže nádej máte. Vždy je to horšie, ak došli zásoby kvalitných vajicok u žien - to je nezvratné. Maca, selén zinok, šport ... Ale to verím, že máte naštudované.
Neviem prečo ženy na takéto otázky nevedia odpovedať na rovinu.
Normálne povedz že prvé je zázrak a druhé proste už nemôžete mat, lebo to nie je možné. Rozoberať prečo nemusíš.
Ja mám 2 deti asi tiež len zázrakom pri druhom sme obaja mali na mále.
Samozrejme padajú otázky a tretie? 🤦🏻♀️ narovinu všetkým poviem že už nebudem riskovať život, mám dve krásne zdravé deti a chcem byt pri nich.
Bodka vybavené.
Mnohe z nas tu nemaju ani jedno,co by sme dali aspon za to jedno. Chapem,ze otazky okolia ta zranuju,ale nato si musis najst univerzalnu odpoved. Mne jeden cas liezlo na nervy,ked sa kazdy vypytoval,ze kedy mi budeme mat deti a naco cakame a podobne. Tak som odpovedala,ze keby som za tuto otazku vyberala peniaze,tak som uz milionarka.
@3petka Pretoze ludia su hlupaci a zacnu ti rozpravat ved aj ta nemohla mat a zazrak sa podaril,teraz maju aj dve. Proste vzdy ti niekto podsuva svoje domnienky a rady co mas robit a ja nemam chut pocuvat od cudzich ludi ako mas verit,nestravat nadej a podobne kecy.
Vy žijete v nejakom zvláštnom prostredí autorka. Desať žien v okoli je tehotných? To je sakra dosť, pritom ako Slovensko vymiera je to prekvapivé. Ale super. Zvláštne na tom je, že keď ste tak obklopení mladými ľuďmi, keď sa tvoj syn pridá k deťom, ešte od neho odchádzajú. Môj malý je veľmi kontaktný a ukecaný, ako trojročný na ulici vybehol aj na desať ročných štýlom “môžem ti niečo povedať?”, ale teraz ma sedem a nikdy, vazne nikdy sa nestalo, aby deti na ihrisku od neho odišli. Deti uvítajú spoločnosť, hned si nájdu spoločnú reč a zábavu. Dokonca nevadí ani jazyková bariéra. Ja neviem čo za ľudí to máte v okoli, to kde žijete?
Možno v škôlke, škole, na krúžkoch získa super priateľov. Taki naj kamosi sú pre deti často viac ako súrodenec. So súrodencom sa akurát tak povadi často.
Na otázky o deťoch odpovedaj kľudne, druhé sa nedarí, sme šťastní že máme jeho. Bodka. U mňa nikdy nikto takto nevyzvedal, mne sa zdá, že niektoré ženy to v sebe moc riešia a doslova priťahujú také komentáre. Asi vyzerám agresívne a boja sa ma pýtať, neviem 😅
My sme dlho čakali na druhé, mala som ho veľmi neskoro, kojila som veľmi dlho, nosila som, látkovala som, proste kadečo bolo iné ako u väčšiny žien. Ale s prepáčením ma nikto nesral debilnymi otázkami. Lebo som síce k ľudom mila a slušná, ale nejak vyžarujem asi niečo, čo im hovorí že si ku mne osobne otázky nikto nedovolí. Alebo proste len žijem medzi normálnymi ľuďmi. Ja už potom fakt nechápem medzi akými ľuďmi žijete ženy, keď sa vám stále starajú do osobných a citlivých veci 👀
@mamutka Aj mne to prislo cudne ako dieta nema kamaratov na hranie a v okoli 10 parov co cakaju druhe dieta.
Necakala som tolko komentov. Niektore ste to velmi pekne zhrnuli. Dakujem vam. ❤️
My tiež pri jednom aj za neho sme radi, že sa podarilo a plus keď sa narodí živé a zdravé, to bude splnený sen. To je proste život. Kamarátka to mala takto, keď sa jej mala dcéra stále pýtala na súrodencov, tak jej narovinu povedala. Veľmi chceli pre ňu bračeka, alebo sestričku, ale možné to nie je. Nepodarilo sa im a povedala jej dôvod, to už mala vek, kedy to dokázala pochopiť. A keď sa mala opýtala na adopciu, lebo ma kamarátov, ktorí sú adoptovaní, tak odpovedala: nedokázala by mať rada to dieťa, tak ako ju a nebolo by to voči nemu férové. To adoptované dieťatko si tiež zaslúži milujúci domov a rodičov, tak ako aj ostatné deti a tak ako aj ona. Už túto tému viacej nezačínala. A rodine povedali, že možnosť ďalšieho bábätká nie je a vybavené. Túto tému majú uzatvorenú a už sa k nej nikto nevracia.
Mnohe z nas tu nemaju ani jedno,co by sme dali aspon za to jedno. Chapem,ze otazky okolia ta zranuju,ale nato si musis najst univerzalnu odpoved. Mne jeden cas liezlo na nervy,ked sa kazdy vypytoval,ze kedy mi budeme mat deti a naco cakame a podobne. Tak som odpovedala,ze keby som za tuto otazku vyberala peniaze,tak som uz milionarka.
@3petka Pretoze ludia su hlupaci a zacnu ti rozpravat ved aj ta nemohla mat a zazrak sa podaril,teraz maju aj dve. Proste vzdy ti niekto podsuva svoje domnienky a rady co mas robit a ja nemam chut pocuvat od cudzich ludi ako mas verit,nestravat nadej a podobne kecy.
@marca12 tak im povedz že nech ta neobľubujú rečami že proste nie tak nie.
@janamoto78 ty si pekne mimo, keď nevidíš rozdiel medzi otázkou: plánujete ešte ďalšie dieťa? a koľko krat do týždňa suložite? 🤦♀️
@sisaka pekne mimo si ty. Keď nevidíš rozdiel. A áno, pre niekoho to je intímna otázka, alebo sa jednoducho nechce vybavovať s cudzími ľuďmi o stave svojich vaječníkov či partnerových spermií. Rozhovory sa dajú viesť aj o kvantovej fyzike.
@sisaka pekne mimo si ty. Keď nevidíš rozdiel. A áno, pre niekoho to je intímna otázka, alebo sa jednoducho nechce vybavovať s cudzími ľuďmi o stave svojich vaječníkov či partnerových spermií. Rozhovory sa dajú viesť aj o kvantovej fyzike.
@janamoto78 ja práve ten rozdiel vidím, ale ty máš vážny problém, rieš ho s psychológom. Očividne počuješ niečo iné, než sa ľudia pýtajú 🤦♀️
My mame tiez len jedno, s tym rozdielom, ze nadej na druhe stale je, ale tak cas ide a zatial nic. Jasne, ze ta to moze trapit. Inym by som rovno povedala, ze druhe nemozme mat a hotovo. Nech sa zamyslia nad sebou. Ja teraz odpovedam (aj tym, co vedia, ze chceme a nedari sa a aj tak su tak blbi, ze stale otravuju), ze ked Boh pozehna, tak vtedy bude. Vacsina po tom je ticho, na to nevedia nic ine povedat (na ine odpovede som pocuvala nasledne poucenia, rady a ine somariny). A ano, mrzi ma, ze dcera nema surodenca a myslim si, ze to ma vela nevyhod. Aj ked to ma samozrejme aj vyhody. Som vdacna, ze mame aspon ju, ale je normalne, ze ked som chcela mat kedysi 4 deti, lebo deti zboznujem, tak mi je luto, ze mame len jedno. Ona sama by strasne chcela surodenca. Nebudem sa teraz tvarit, ze mi je to jedno, ked nie je.
@janamoto78 ja práve ten rozdiel vidím, ale ty máš vážny problém, rieš ho s psychológom. Očividne počuješ niečo iné, než sa ľudia pýtajú 🤦♀️
@sisaka prosím ťa venuj sa svojej psychike a nepoučuj ma tu. Si nejaká nevyrovnaná. Neviem prečo máš potrebu riešiť môj komentár. Asi sa nudíš. Choď robiť niečo, čomu rozumieš. Ľahni si a spi.

Cudzich ludi naozaj nezaujima a netrapi ci mas 1 alebo 2 deti. To si uvedom ako prve. Je to len fraza, konverzacia, pridu domov a tvoj zivot zostane zabudnuty pre nich.
Hlavne je, aby si sa ty s tym vyrovnala. Jednoducho sa snaz to prijat, prijmi pozitivne ze zazrakom mas aspon 1 dieta. Ini nemaju ani jedno, bud vdacna ze mas svoje dieta.
Jedinacik nie je ziadna katastrofa, mozes sa mu venovat na 100%, kamarati pridu so skolkou a skolou. Nebude vzdy samo len s rodicmi.