icon

Je možná láska k jednému dieťaťu viac ako k druhému?

14. feb 2026

Kym som este nemala deti ,pozorovala som ako niektore zeny preferuju jedno zo svojich deti. Nikdy som sa do toho nevedela vzit,myslela som si svoje, nechapala som ako moze matka/y robit rozdieli medzi detmi.Mam deti dve,starsi syn ma 6 rokov. Neustale ma provokuje, nic neposlucha. Mladsie dieta ma diagnozu a to ma uplne vycerpava. Plus este syn, ktory sa mi cim dalej vzdaluje. Je toto mozne. Kym nemal mladsieho surodenca bol doslova fixovany na mna, potreboval ma pri vsetkom. Po prichode druheho dietata som sa snazila ako som mohla aby nebol ukrateny. Aj tak sa nam vztah pokazil a mam pocit, ze syn ma vobec nema rad. ..,,,citi aj niektora z vas nieco podobne ?

svetlonos
14. feb 2026

Chod k psychologovi/vychovnemu poradcovi. Oni ta navedu ako spravne jednat. Ma ti kto pomahat? Aj ty budes psychicky vycerpana a nebudes preto idealna mama. Normalna vec.
Vies venovat cas niekedy len tomu starsiemu? To by bolo fajn. Muz tiez pomaha alebo ma v pazi? Ked sa s rym 6r rozpravas/hras aky je vtedy?

anonym_320c3f
14. feb 2026

@anonym_autor deti majú obdobia, raz inklinujú k matke, potom sa vzdialila, skôr preferujú otca. Zbytočne sa tým netráp. K synovi buď milá a prejde to. Má už 6 tak objavuje samého seba, veď to je v poriadku, lepšie akoby bol na teba nalepený, to nie je zdravé.

autor
14. feb 2026
@svetlonos

Chod k psychologovi/vychovnemu poradcovi. Oni ta navedu ako spravne jednat. Ma ti kto pomahat? Aj ty budes psychicky vycerpana a nebudes preto idealna mama. Normalna vec.
Vies venovat cas niekedy len tomu starsiemu? To by bolo fajn. Muz tiez pomaha alebo ma v pazi? Ked sa s rym 6r rozpravas/hras aky je vtedy?

@svetlonos idealna mama urcite nie som.strasne ma to vyvadza z miery,mam pocit ,ze mi na vsetky moje poziadavky odpoveda nie.potom pride muz a povie mi, ze mu to mam povedat inak(povie to pred nim).samozrejme mi to hned aj predvedie a syn ho na slovo posluchne.samozrejme je to cele zle.robime obaja chybu , tym padom syn nema respekt predomnou.ked je za zle somnou je mily na svojho otca.

anonym_c80d95
14. feb 2026

ano, moja mama, moji rodicia. moj mladsi brat sa narodil so zdravotnymi problemami. neustale riesili len jeho a vsetko co trapilo mna zlahcili, odignorovali alebo priamo na mna kricali a bili ma, ze robim bratovi zle. Vsetko co som im komunikovala, ze ma trapi, boli len blbosti. Dnes moja mama prisaha, ze nas vzdy lubila rovnako. Ze mala proste v hlave veci nastavene tak, ze ja som predsa v poriadku a riesit treba brata, co ju strasne vycerpavalo, nicilo, uplne sa jej zrutil svet, ze nema dokonale zdrave dieta. Ako povedala nasa veriaca teta "lubit jedno dieta viac ako druhe, to je od Diabla."... ja veriaca niesom ale som rada, ze to niekto tak priamo pomenuje. Dnes nemam s bratom vobec vztah, s otcom este horsie, ale otec je kapitola sama o sebe.

Je super, ze ty si to uvedomujes. Urcite najdi empaticke, laskave terapeutky, aj dve, nielen jednu, a pracuj na sebe, na svojom psychickom zdravi.
Oddel si cas iba na jedno dieta, potom iba na to druhe, a pocuvaj ho, nechaj ho hovorit a robit co ho bavi, nevnucuj mu toho vela, ale zase, maj pripravene hry a rozpravky, ktore oceni.Este ma malo rokov, a ty mu chces dobre, tak to sa da zachranit pravidelnymi opakovanymi casmi spolu, kde sa on bude s tebou citit bezpecne, vediet ze ti moze vsetko povedat, hrat sa s tebou ako len chce. Potrebujes vela podpory zo strany dospelych, terapeutka by bola idealna. A tiez ine starostlivosti o seba ako relaxacie, autogenny trening, odist od deti na tyzden na pohodovu dovolenku, atd.

anonym_c80d95
14. feb 2026
@anonym_autor

@svetlonos idealna mama urcite nie som.strasne ma to vyvadza z miery,mam pocit ,ze mi na vsetky moje poziadavky odpoveda nie.potom pride muz a povie mi, ze mu to mam povedat inak(povie to pred nim).samozrejme mi to hned aj predvedie a syn ho na slovo posluchne.samozrejme je to cele zle.robime obaja chybu , tym padom syn nema respekt predomnou.ked je za zle somnou je mily na svojho otca.

@anonym_autor idealna mama neexistuje ale je to tiez absurdnost a sebeckost vobec o takom vyraze premyslat. Komu zalezi na tom, ci je niekto idealny rodic? Je to len nalepka, aby sa dospely dobre citil. To nie je dolezite, aka si mama. Dolezite je, ci su deti stastne a zdrave, ci sa citia milovane a v bezpeci. To je dolezite. a nie ze aku medailu ty dostanes za nejake svoje "uspechy" ako rodic. a to plati aj pre otcov.

anonym_6deabd
14. feb 2026

@anonym_autor deje sa to bežne.

autor
14. feb 2026
@anonym_c80d95

@anonym_autor idealna mama neexistuje ale je to tiez absurdnost a sebeckost vobec o takom vyraze premyslat. Komu zalezi na tom, ci je niekto idealny rodic? Je to len nalepka, aby sa dospely dobre citil. To nie je dolezite, aka si mama. Dolezite je, ci su deti stastne a zdrave, ci sa citia milovane a v bezpeci. To je dolezite. a nie ze aku medailu ty dostanes za nejake svoje "uspechy" ako rodic. a to plati aj pre otcov.

@anonym_c80d95 je mi luto tvojej skusenosti.a zaroven dakujem za perspektivu.

autor
14. feb 2026
@svetlonos

@svetlonos samozrejme so synom mame aj pekne chvile,vie sa mi otvorit,zdoverit,ked je chory , hlada mna.snazim sa ho vypocut, umoznit mu pekne detstvo,ale zaroven ho vychovat a k tomu patria urcite poziadavky,ktore on nerespektuje.je to na dlhe rozpravanie.Stale si povie ,ze ja som ta dospela osoba a musim riesit veci.lenze niekedy ma premoze hnev. Naozaj vie super provokovat a je tvrdohlavy. Proste je asi vyvinom dalej.pretoze od 6 rocneho by som este taketo spravanie necakala.rie pocity ma premahaju v hneve,viem , ze je to zle robit rozdiely. Nechcem aby take cosi vycitil zo mna

anonym_a4788a
14. feb 2026

@anonym_autor áno, je možné mať viac rád jedno dieťa než druhé, keď to druhé sa chová zle. Na tom nič zlé nevidím. Dieťa, ktore neposlúcha si nezaslúži takú istú náklonnosť ako to, ktoré poslúcha. Lebo odmeňovať niekoho za "nič" je predsa nelogické.