icon

Je možný život bez auta pri deťoch?

10. jún 2025

Ahojte,

sme pár 33 a 37 roov. Máme svoje prvé dieťa, dlho sme nemohli otehotnieť. Riesime auto. Je podla vas mozny život bez auta s deťmi?

Strana
z2
viestta
10. jún 2025

Podla toho kde byvas. Ak je tam slusna verejba doprava a byvas tam, kde su vsetky sluzby auto nepotrebjes, bud dojdes peso alebo sa odvezies MHD.

sima234
10. jún 2025

Jasné, že je, ale záleží to od rôznych faktorov. Hlavný je podľa mňa, kde bývate. Pokiaľ v meste a máte všetko poruke, tak to nie je problém.

oriesocek
10. jún 2025

nevieme ako mas vudialenosti kde, kolko sa budes musiet prepravovat za lekarmi. My bývame v centre mesta, lekarku máme na rovnakej ulici cca 150 metrov, skolu na susednej ulici cca 250 metrov. Potraviny tesco expres cca 300 metrov a okolo plno restauracii, pekarni, kaviarni, atd. takze ja by som auto ani nepotrebovalo. aktuálne máme jedno rodinné, ked ideme na vylet, na dovolenku, manzel sporadicky na nejaku sluzobku, kedze je HO a ja mám prácu 15 minut pesi.

autor
10. jún 2025

mame byt na kraji mesta. Skolka mozno dva km, ste tu nastahovaní asi dva mesiace. Skola - viac ich je v meste. Ale určite raz nejaké krúzky budu. Zaujíma ma ako to riešia zeny, ktoré auto nemaju. Ako cestovali detmi MHD, alebo peši, ci sa to dá. Viem, varenie a ostatne veci pojdu bokom

michaela329
10. jún 2025

Možný je, hlavne v meste s dobrou dostupnosťou MHD. Ale inak je asi ťažší a časovo náročnejší. Keď som žila v meste, chodila som všade pešo a max MHD, teraz na lazoch je auto nutnosť.

olimuc
10. jún 2025

Ak byvas na dedine alebo v Sateleite nie. Ak byvas v meste. S MHd a dobrymi spojmi ano … ak chces vyletovat atd tak si auto mozes prenajat. Ked nebudes stihat alebo uznas za vhodne kupis si alebo operativny leasing. Ja osobne by som bez auta nevedela … radi chodime po vyletoch a rozhodujeme sa spontanne … takze nejaky cas stihnut vlak atd nehrozi

jaskolka
10. jún 2025

Záleží od miesta,kde žiješ. Ak bývaš v meste,kde všade sa dostaneš peši,alebo máš dobré MHD spojenie,tak kľudne. Rovnako aj v dedine,ktorá je veľká,má zdravotné stredisko,,skolu, škôlku, rôzne obchody,a zároveň sa ľahko dostaneš busom či vlakom do najbližšieho mesta,tak tiež to je možné.
Ak bývaš na dedine,kde máš len malý obchod,a možno poštu,tak je to už ťažšie. Ak bývaš na samote,tak je to nevyhnutné mať auto.

feuille
10. jún 2025

Nie. Neviem si predstaviť ísť s chorým dieťaťom autobusom na pohotovosť napríklad alebo na väčší nákup. A taxíky nemajú autosedacky.

lindusss2016
10. jún 2025

Tak mozne to je, ale bude vas to stat vela sil. Na denne dochadzanie do skoly, na kruzky by som volila bicykel. My auto mame (neviem si bez neho predstavit zivot), ale chodime bicyklami casto. Ked je pekne a netreba brat nejaky naklad, tak len bicykle. V skaredom pocasi sa mi nechce, ale mame znamych s teoma detmi a ti len bicykluju (tiez maju aj auto). No ale nakupy a pod si bez toho neviem predstavit.

petranelkova
10. jún 2025

Všetko sa dá, keď sa chce. Samozrejme, možné to je, aj keď s autom je to oveľa jednoduchšie. Píšeš ale že auto už riešite. Či je to stále v štádiu uvažovania? Ak sa bez neho zaobídete a viete sa všade dostať napríklad MHD, tak by som neriešila.

lenka.25
10. jún 2025

Pre mňa nepredstaviteľné a z dôvodu tréningov , ktoré dcéra stíha LTT a to ju vozím, vlastne nemožné .
Ale všeobecne , ja mám rada byť nezávislá od nikoho , čiže u mňa je auto nutnosť .

lenka2710
10. jún 2025

My máme teda jedno auto a využívame ho prakticky len cez víkend, keď ideme na chalupu a potom na vylety! Bývame v meste, škôlku mame pod oknom, školu trosku ďalej, lekárov cez cestu! Takže ja osobne auto nepotrebujem a keď ideme aj dalej, ideme skoro vždy busom alebo vlakom, deťom sa to viac paci ako auto

lenka2710
10. jún 2025

A krúžky ma dcéra tiež v rámci mesta

milanemila
10. jún 2025

Ked mas vsetko “po ruke”, potraviny, skola/skolka, praca atd, tak ano je to mozne, poznam takych ludi.
Nam by auto chybalo hlavne na vylety a predsalen aj ta ranna cesta do skolky auto vs prepchata MHD je nic moc. Jar/leto chodime ovela viac pesi alebo MHD ale v zime/na jesen ked je hnusne, tak som rada ze sadneme do auta 🤷🏼‍♀️

januska12323
10. jún 2025

Auto nie je nutnosť ale veľa vecí zjednoduší. Napríklad choré dieťa s horúčkami dáš do auta a ideš. Nakúpiť môžeš na týždeň bez problémov. Na výlety a návštevy sa nemusíš prispôsobiť cestovnému poriadku.

doriiis
10. jún 2025

Neviem si to predstaviť.Musi to byť strašne obmedzujuce

mon29
10. jún 2025

Auto ti ulahci zivot o 90% ta sloboda je na nezaplatenie.. Ak si mozete dovolit, nemusi to byt nove.. Kupte.. Uvidis ak si na materskej kedykolvek sa zoberes a ides, nemusis sa ponahlat lebo ide autobus, nemusis vonat "letnu" vonu ludi alebo vystavena silnej klime, alebo ci ti pomozu s kocikom. Ci ta pustia sadnut s dietatom.. Atd.. Aj vylet je 100xjednoduchsi autom ako dopravnym prostriedkom.

zltalienka
10. jún 2025

Pokial je dieta malicke a je doma s Tebou, nepotrebujes riesit skolku a skolu. Lekara mate ako daleko?

sima234
10. jún 2025

A reálne to auto budeš využívať aj ty? Máš vodičák?

abbey1
10. jún 2025

Vychovala som zopár deti i bez vodičského preukazu. Len s bicyklom 🙂
Pokiaľ nebývate na lazoch, pripadne nepotrebuješ denne dochádzať cy kilometrov do práce, tak auto nepotrebuješ.
Máme nohy, bicykle, existujú taxíky, MHD.

bucko555
10. jún 2025

Neviem si to predstaviť, už len väčší nákup, nejaké výlety, dovolenky, návšteva rodín

madeincssr
10. jún 2025

AUTORKA, kompromisom by mohlo byt zatial kompaktne auticko za 3-4 tisic (ste len 2+1) a na nom sa ukaze, ci (potrebnost/uzitocnost, naklady) a ake su vase potreby/naroky na auto.

mimikarol
10. jún 2025

Akože nemáte vôbec auto? Najskôr som to pochopila tak, že ty si neni šoférka.
No neviem si to predstaviť. Už len to, že ráno prší a ideš s dieťaťom do škôlky, alebo do školy je dosť blbá situácia. S bábätkom v zlom počasí k lekárovi peši...A takto by som mohla pokračovať ešte veľmi dlho.
Ešte keby žijem v meste kde mám školu, škôlku, lekára a taký ten základ kúsok od domu, tak by mi auto nechýbalo.
Ale inak...no prežiť sa dá všetko keď sa musí, ale nechcela by som....

lucia13022023
10. jún 2025

Da sa, no je to zložitejšie. Nam sa minule pokazilo mužove auto, moje bolo v oprave a teda mali sme co robiť tých pár dní. Ale zvládli sme. Všetko sa dá keď sa chce a musí.

dettilv
10. jún 2025

Za mňa nie🤔ozaj keď potrebuješ ísť k dr s chorým dieťaťom tak je to jednoduchšie autom. Neviem si napr predstaviť čo ak sa povracia v buse. Alebo veľké nákupy 🤔alebo to nepôjdete na žiadny menší výlet aj rok-dva? Ja byť na tvojom mieste si nájdem niekoho kto sa vyzná v autách a s ním kúpim auto. Tak to nevyjde na neviem koľko tisic

tiezjedna
10. jún 2025
@anonym_autor

mame byt na kraji mesta. Skolka mozno dva km, ste tu nastahovaní asi dva mesiace. Skola - viac ich je v meste. Ale určite raz nejaké krúzky budu. Zaujíma ma ako to riešia zeny, ktoré auto nemaju. Ako cestovali detmi MHD, alebo peši, ci sa to dá. Viem, varenie a ostatne veci pojdu bokom

@autorka neviem si život bez auta predstaviť. Jazdím denne, a to sú už deti väčšie a zvládnu aj mhd. Ale auto = sloboda. Hlavne časová. Zvlášť pri viacerých deťom a mimo mesto je to podľa mňa absolútna nevyhnutnosť

really8
10. jún 2025

Da sa to ale ja by som nechcela byt bez auta ani jeden den. Teraz sme sa vratili zo zoo. Uz len to ze by som stale sledovala hodinky aby sme stihli bus a hnala ich. Riesit kocik alebo nosit milion veci (mam dve malinke deti)...ne dik

1ryba
Odpoveď bola odstránená
viera012345
11. jún 2025

...ak má človek to šťastie, že má blízko škôlku, školu,obchod/co bol môj prípad, keď bol syn malý/, tak aj bez auta sa da fungovať.Vynimkou je, keď je dieťa choré,ale toľko sa da aj za taxík zaplatiť.

ravehami
11. jún 2025

V spojitosti s cim? Auto ulahci nejake vacsie presuvanie, napr dofcu ale kazdodenny zivot je v poho bez 🙂..my sme vyrastali be auta a teraz jak mam deti, tak mam auto odparkovane a pouzivam minimalne 🙂

Strana
z2