icon

Je v poriadku nechcieť druhé dieťa?

20. jún 2024

Je v poriadku nechciet druhé dieťa kvôli neskutocnemu strachu z toho, že nebude zdrave? Nakoľko prvé ma určité problémy a mohlo by sa to znova zopakovať a kludne to byť aj horšie. Ale jasne, ze je šanca, že by bolo zdravé. Je toto dostatočný dôvod? Ako to, že ženy sa rozhodnú pre druhé a prvé majú napr postihnuté?
Srdce by druhé chcelo. Ale rozum priam kričí nie nie nie.

Strana
z2
thereisabear
20. jún 2024

Podľa mňa to budú vedieť zistiť, ale nie som odborník. Skús sa spýtať priamo v CAR.

breznica
20. jún 2024

Áno, je to v poriadku. Mám syna,narodil sa predčasne, zlá poporodna adaptácia, doživotne ležiaci, plienkovany atď... dôvod predčasného pôrodu pravdepodobne preto,lebo mám nejak otocenu maternicu a ako dieťa rástlo, tlačila na krcok, dr.si nič nevšimla.... druhé riskovať nemienim, musela by som celé tehotenstvo ležať, čo je pri synovi nonsens. Keď majú občas ľudia poznámky, že by to chcelo ešte jedno a tak,vysvetlím im to a spýtam sa ich,či mi za tie mesiace budú 24/7 opatrovať syna a je pokoj
Samozrejme, že by som chcela druhé, ale musela som sa s tým zmieriť, že nebude

heln
20. jún 2024

toto je specificka situacia, kazda situacia je individualna a ma rozne parametre. myslim, ze strach je opodstatneny ak je velke riziko postihnutia.
aj ma prve dieta downow syndrom, je pravdepodobne, ze druhe ho mat nebude, aj ked aj to sa uz stalo. ak ma prve dieta vyvinovu vadu, je rozhodujuce ci je geneticka, vtedy bude pravdepodobne aj druhe.
tiez asi zalezi aj od miery postihnutia.
a ako to, ze sa rozhodnu mat druhe? niektore ochorenia sa nezistia hned po narodeni, isty cas trva kym sa prejavia, napriklad sma, sa netestovalo, ze nieco nieje v poriadku zistuju rodicia, ked sa ma dieta plazit a neplazi a druhe dieta je uz na ceste.
je v poriadku nechciet druhe.

toscania
20. jún 2024

Poznám nepriamo manželsky pár, ktorý majú postihnutého syna - vrodená "anomália", ktorá vznikla spojením génov ich dvoch ako manželského páru - obaja majú genetickú predispozíciu, kde je 25% šanca, že ich spoločne dieťa bude postihnuté a práve to bolo ( o tejto predispozícii samozrejme ani jeden z manželov nevedel ), tento chlapček sa dožije tak 10 rokov. Keď chceli mať druhé dieťa, otehotneli prirodzene, šli na genetické testy a opäť by toto dieťatko bolo rovnako postihnuté ( poisťovňa by im nič nepreplatila z liečby, ak by si dieťa nechali ) , čiže sa rozhodli pre potrat. Ďalšie dieťatko sa rozhodli pre IVF, kde si " namiešali" zdravé gény pre zdravé bábätko. Napr. Táto mamička vyslovila názor, že radšej spoločne v laskyplnom manželstve sa starať o choré dieťatko ako sama, rozvedená, vychovavat a starať sa o dve zdravé deti....veľmi zaujímavý postoj....držim Vám pasticky🤜🙏✌️💪

vreckovka2
20. jún 2024

Polozila by som si otazku, ci by som zvladla mat 2 deti s diagnozou. Akoukolvek. Na zaklade toho by som sa rozhodla. Ono je to tak vrtkave. Nevyberies si. Pokaslat sa moze nieco aj pri porode, alebo po nom. Darmo vyberies zdrave embryo. Stretla som mnoho roznych osudov,mnoho roznych kombinacii, ktore dieta malo a ktore nemalo diagnozu. Aj take, kde mali diagnozu vsetky deti.

autor
20. jún 2024

@heln áno ma genetickú vývinovu vadu.
Ďakujem moc za názor

autor
20. jún 2024

@vreckovka2 zvládla ale nebola by som šťastná. Samozrejme by som sa starala s najväčšou láskou

autor
20. jún 2024

@toscania ďakujem moc

autor
20. jún 2024

@breznica držím moc palce. A ďakujem za názor

daniela099
20. jún 2024

Je úplne v poriadku rozhodnúť sa pre čokoľvek, čo tak úprimne cítiš. Je úplne v poriadku rozhodnúť sa aj nemať deti vôbec. Je to o slobodnej voľbe, do ktorej ti nik nemá právo zasahovať.

vreckovka2
20. jún 2024

Je v poriadku nech sa rozhodnete s muzom akokolvek. Nikomu nic nemusite vysvetlovat.

betulinka1
20. jún 2024

Kamoska ma prveho chlapca choreho a druhe dievcatko zdrave a velmi velmi sikovne aj v skole. Ale ako bola tehotna dali spravit komplet genetiku a vsetky testy, ktore existovali. Cize vedeli, ze sa im narodi zdrave dievcatko.

vilma7
23. jún 2024

Žiaľ, aké sa ti narodí druhé dieťa, zistíš až po pôrode.
Áno, genetické a iné rôzne testy sa absolvovať dajú, ale k mnohým zdravotným komplikáciám dochádza aj počas pôrodu.
Takže každá z nás vlastne riskuje...A takto by to bolo aj v tvojom prípade. Buď, alebo.
Ja som rodila dve deti po 40.tke, obe zdravé, a aj napriek môjmu vysokému veru som ani raz nazufala, nemyslela na to, že by sa predsa mohlo narodiť s postihnutím.
Ja sama pracujem 17 rokov v zariadení s osobami s postihnutím a len raz som zažila rodinu, kde mali rovnakú dg 2 deti zo 4. Ostatní mali ďalšie 2 a viac deti zdravé.

Strana
z2