icon

Kedy mať druhé dieťatko?

crazybabenka
2. jan 2013

Mám na teba otázočku.S manželom sa rozhodujeme, či mať teraz druhé dieťatko alebo počkať, resp. je to v takej rovine, že ja ešte nechcem, ale manžel áno. Ja sa totiž bojím, že by som dve detičky naraz nezvládla. Že by jedno bolo stále ukrátené. Miminko si vyžaduje strašne veľa pozornosti a to nehovorím o nočnom spaní resp. nespaní. Keby ste vedeli, že budete mať "to isté druhé dieťatko" chceli by ste ho teraz....alebo by ste ešte počkali? Dá sa to zvládnuť? Ako reagovalo prvé dieťako? Aký je podľa vás ideálny rozdiel medzi súrodencami. Ďakujem za každú odpoveď

Strana
z2
dedenini
3. jan 2013

akurat vcera sme sa otom rozpravali.. ja by som chcela druhe tak za 2-3 roky...teraz ma dcerka skoro 9 mesiacov a neviem si predstavit ze by som mala mat druhe... keby som na svk tak mozno skor. ale zijem v UK a tu este neviem co vsetko ma caka. same neznamo. tak radsej neskor..ale mam 24 rokov a najneskor chcem v 28 rokoch. priatel vravi ze az za 5-6 rokov chce.. no ja nesuhlasim..nechcem rodit v 30 rokoch.pride mi to neskoro... no uvidime teda 🙂

m.i.r.i
3. jan 2013

@cecil36 ono presne, to "ukratenie" tak bude vzdy...to preto moj muz ma problem sa stotoznit vobec s druhym dietatom..lebo vlastne ten prvy bude vzdy ukrateny...ked je rozdiel mensi, tak si ten prvy neuzije ten komfort mat rodicov len pre seba velmi dlho..ked je rozdiel vacsi, prichadzaju ine zaujmy, kvoli mladsiemu surodencovi trebars nie je cas starsieho vodit na vsetky vysnivane kruzky, nemoze ist na vylet tak ako ked bol este sam..( myslim tym to, ze surodenci su v inom veku, s inymi zaujmami a prioritami)..ale co potom to druhe..to vlastne nema rodicov vylucne pre seba nikdy...uz od prichodu na svet ma surodenca a uz od zaciatku je "ukratene" Kedze teraz sa dost presadzuje este to, ze netreba prve dietatko zanedbat po prichode surodenca, praveze sa preferuje, ze dat pokocikovat ci postrazit babatko pribuznym a venovat sa ovela viac prvorodenemu..tak ako k tomu pride ten druhy v poradi?🙂 Je to tazko..lebo nikdy sa rodicom nepodari dat uplne to iste obom detom..mozno ak je rozdiel 20 rokov tak mozno..ked prve uz vyleti z hniezda...Mne sa paci vacsi rozdiel skor preto, ze ten prvy je uz samostatnejsi, mal pozornost rodicov ked mu sli zubky, ked sa ucil chodit, papat, rozpravat..nemusela vtedy maminka ho zahriaknut, ze pockaj, lebo dojcim sestricku...a ten mladsi surodenec ma do istej miery tiez v tomto smere rodicovsku pozornost, lebo ked place pri zubkoch, ten starsi uz kludnejsie spava, nechodi revat s nim, ide sa sam vycikat, relativne slusne obliect, pripadne aspon pocka chvilu bez hadzania sa o zem....vsetko ma svoje vyhody a nevyhody a je ozaj na rodicoch co zvladnu a co preferuju.. 😉

ivinka77
3. jan 2013

my mame rozdiel 4 roky a je to uzasne...zatial si to neviem vynachvalit... ''velka'' je uz uplne samostatna, ani o nej neviem, ze ju mam a o ''malej'' tiez este neviem, lebo zatial stale len papa a spinka 🙂 takze som spokojna, ale uvidime, ako to bude casom... ci si o par rokov nebudu preberat frajerov hehe 🙂 ale ako sa uz pisalo, pod 2,5-3 rocny rozdiel by som urcite nesla !!!

vojann
3. jan 2013

@crazybabenka
Ahoj, ja mám rozdiel 21 mesiacov medzi detičkami. Toto rozhodnutie beriem ako dar. Tiež som chcela mať rozdiel aspoň 4 roky, no mala som problematické tehotenstvo a strašne silný pocit, že to je moja posledná šanca na druhé dieťa. moj pocit bol správny, starší syn má poruchu autistického spektra, ktorá sa neprejavila prvé dva roky jeho života. Keďže je to velmi dedičné, už by som nemala odvahu na ďalšie tehotenstvo. Bolo aj je to ťažké, ale sme radi že máme nášho anjelika - veľký dar pre našu rodinu. Keďže neni medzi nimi veľký vekový rozdiel, učí synčeka komunikácii zo svetom lepšie ako ktokoľvek iný.

bivoj
8. jan 2013

@crazybabenka My mame iba jedno dieta so zenou, ale mozem povedat, ze asi pockame. Aspon kym nepojde do skoly. Nejde o tom, ze by sme po nom netuzili, ale ja si neviem predstavit, ze by som zmeskal co i len moment s tych zaciatkov. Ako zacne chodit, ako bude rozpravat a hlavne chcem sa mu venovat. Pri dvoch by to bol trosku problem, vzdy by my nieco uslo a ja si to naramne uzivam. Asi tak, dufam, ze som poradil.

marianka0101
8. jan 2013

@crazybabenka ahoj, my máme rozdiel presne 3 roky, mesiac a deň 🙂 Vždy som si myslela, že takýto rozdiel je najideálnejší, no teraz neviem. Nejako sa mi to vymyká spod kontroly, malý je samostatný, to áno,ale mám pocit, že ma strašne potrebuje, že práve teraz začalo to obdobie mami prečo a mami teraz poď toto robiť a teraz toto a prečo nemôžeš? a Natálka počká, potom jej dáš papať.... a ja to asi nezvládam. Keby som sa teraz rozhodovala,tak by som asi volala buď menší rozdiel, alebo potom zase väčší. No neviem, možno je to iba tým, že sme mali smolu, ale vlastne všetko dobre dopadlo, tak to bolo nakoniec veľké šťastie v nešťastí, ale 3 týždne narodení Natálky musel ísť Marek do nemocnice a ja som tam nemohla byť s ním, možno to spustilo celú jeho zmenu chovania. Bol tam s ním ocino, ale tak mama je mama.... No ktovie, možno zase keby bol menší rozdiel, bol by iný problém a písala by som tu, aké to bolo zlé rozhodnutie mať malý vekový rozdiel medzi deťmi... Tak ozaj neviem, asi je najlepšie nechať tomu voľný priebeh a bude ako bude, čo sa má stať, stane sa 🙂 Hlavne aby sme boli zdraví a s ostatným si poradíme 🙂

jankapiknova
8. jan 2013

@marianka0101 fakt nieje asi idealny rozdiel,jednej mamičke sa lubi tak druhej tak...my mame 4 ročneho a ešte druhe stale nečakam aj ked už pomaly zvažujeme.
moj nazor je asi taky čo si všimam z okolia,tie čo maju maly rozdiel vačšinou vypravaju nemenila by som....ale čo ine povie,ved už to nezmeni,človek si zvykne...a z vlastnej skusenosti viem že maly rozdiel je skor o bitkach,tie deti sa viac biju než hraju.... 😀 ale to ktomu asi tiež patri.
ja si osobne neviem predstavit taky maly rozdiel,mam par znamich a mala som semtam pocit že su jak na gumičke a ani nevedia kde im hlava stoji....pravda je že neskor budu mat už pokoj a veget(obrazne povedane)
ja som zas toho nazoru najskor užit jedno a potom druhe,preto sme začali aj zvažovat druhe lebo maly prišiel sam že kedy budeme mat babatko,že chce sestričku a že ju bude stražit 😀 je to take podarene....
no každopadne u nas už menši rozdiel než 5 rokov nebude,ratam že tak okolo 5... 😉

slavka86
8. jan 2013

My mame 18 mesacne dieta a som v 7. mesiaci, takze rozdiel medzi detmi budeme mat cca 21 mesiacov. Planovali sme rozdiel cca 2 roky a podarilo sa. Zvladam aj behanie za drobcom aj ked na zaciatku som bola priserne unavena. Syncekovi vysvetlujem, ze pride babatko a na ine babatka sa velmi usmieva. Ci to pochopil, to netusim :D Viem, ze to bude narocne ale zas deti si budu viac rozumiet a snad nebude starsie dieta na sestricku tak ziarlit. planujem ho zapojit do staroslivosti o babo, aby sa necitil nepotrebny alebo odvrhnuty. taktiez si vyhradim chvilky len pre mna a starsieho syna a potom pre mna a babo. pri tom pomozu babky, dedkovia, tety, manzel. viem, ze sa budu aj klbcit a bit ked bude babo vacsie, ale zas si myslim, ze surodencom je lepsie ako jedinacikovi. uz len preto, ze aj napriek peknemu vztahu s rodicmi dieta nepovie vzdy rodicom vsetko co ho trapi a je tam isty predpoklad, ze sa poradi so surodencom. no a tiez ak uz aj babo podrasie, budu sa spolu hravat a tak predidem tomu, aby bolo na mna dieta prehnane fixovane. samozrejme, ze sa aj teraz svojmu synovi venujem, hram sa s nim a ucim ho, ale musi a vie sa zahrat aj same. ako som uz spominala, viem, ze to bude narocne ale ked budem mat velky deficit spanku,, budem si chciet vytrhat vlasy od stresu, tak mam koho zavolat na pomoc v domacnosti, kocikovanie, hranie s detmi a ja si pospim :D vsetko zalezi aj od toho ako sa prve dieta sprava. nas Martinko je kludne dieta, samozrjeme vie aj povystrajat ako kazde dieta ale nie je to na dennom poriadku. netrapila nas kolika, maly sa od kojenia sam odstavil ked som otehotnela (asi mu uz mliecko nechutilo) a bez problemov presiel na normalne mlieko ( umele nechcel), spravili sme mu detsku izbu a on sa jedneho vecera rozhodol, ze nebude spat v postielke v spalni ale v detskej a od vtedy spi pekne sam (vynimkou su noci ked je chory, alebo ho veeelmi trapia zubky), vie sa pohrat sam, neboji sa ludi,a nema problem spat u babky a dedka...snad aj druhe bude take kludne babo 🙂

vadimka
10. jan 2013

syn mal 2r.5mesiacov ked sa narodila dcerka...uz o rok boli partaci a su dodnes..ani nevieme ze ich mame, rano sa hraju, smeju...nikdy sa nenudia...naopak co mam kamosky a maju medzi detmi rozdiel uz viac ako 4 roky, tak tam to nie je uplne idealne..nevedia sa tak zahrat...takze ja odporucam co najmnensi vekovy rozdiel...

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Strana
z2