icon

Kedy si dieťa vytvára vzťah k rodičom?

19. sep 2024

Kedy si dieta vytvara vztah k rodicom? Myslela som si, ze je to od narodenia, no zrejme nie.

h2
19. sep 2024

Na základe čoho si myslíš, že nie?

autor
19. sep 2024

@h2 pozorovanie

h2
19. sep 2024

Niečo bližšie k tomu nemôžeš napísať?

galganka
19. sep 2024

Keď je s nimi? 🤷🏼‍♀️

mmoni89
19. sep 2024

Samozrejme ze od narodenia

gaborka28
19. sep 2024

Ja osobne si myslím, že od narodenia, len v každej faze inak. Asi nerozumie ako novorodeniatko, že to je otec, to je babka, ale vníma, kto je s ním, hlasy, emóciu. A to proste človek neoklame.

jaskolka
19. sep 2024

Jasné, ze od narodenia. Veď chod k cudziemu bábätku, a vezmi ho na ruky, či po chvíli nebude nespokojné alebo plakať a hľadať mamu. Pozná hlas, vôňu ľudí, ktorí sú stále s ním, aj keď nerozumie možno hneď slová, tak vníma melódiu a zafarbenie hlasu.

bluka2
19. sep 2024

@jaskolka Preco by malo byt nespokojne s niekym inym? Ja som nedavno bola u kamosov s malym babom, zobrala som ho na ruky, nosila dokedy som vladala :D a bolo spokojne

tinalia
19. sep 2024

Vztahova vazba sa s primarnymi opatrovatelmi buduje od narodenia 😊

januska12323
19. sep 2024

Ešte pred narodením. Samozrejme nerozumie toto je mama a toto otec ale pozná hlasy, zvuky, tlkot srdca. Keď sa narodí začína vidieť tak prvé vidí rodičov, cíti ich vôňu a podobne.

kavasmliekom
19. sep 2024

Ja osobne si myslím, že už len tým, že ho nosíš pod srdcom si vytvárate vzťah. Od prvého dňa, kedy ti ho dajú do náručia. Dieťa sa k rodičovi pripúta hneď, záleží, čo cíti rodič a ako prijme skutočnosť, že dieťa má len ju/jeho (ich) ako rodičov.

@bluka2 to je asi výnimočný prípad, ale mama je mama.

doriiis
19. sep 2024

No od narodenia asi nie.🤔
Čo s adoptovanymi deťmi,ktoré nosí pod srdcom niekto,niekto iný úplne cudzí ich chvíľu ma v pestúnskej alebo v docaske a potom si ich niekto adoptuje?
A vzťah si vytvoria iba s adoptovanymi rodičmi.
A nie každá žena,čo vynosi dieťa pod srdcom s ním má aj vzťah.Takze tieto reči o pute sú len mytus

domak2
19. sep 2024

Podľa mňa si v tom veku keď si nepamätáme, vytvárame emócie, či dôverujes ľuďom, či sa cítiš bezpecne atd. Ku konkrétnym osobám potom asi až keď už vnímaš a v každom veku inak.

janickacrazy
19. sep 2024

@bluka2 ono záleží od bábätka, niektoré je spokojné u hocikoho, niektoré len u mamy

akvi
19. sep 2024

Autorka - ved si nieco o tom precitaj, teraz je tato tema popularna, aj skrz toho, ake problemy vo vztahoch maju ludia neskor v dospelosti. Vsetko to totiz suvisi. Tieto veci su vedecky dokazane, aky obrovsky vplyv ma to, ako sa dieta naviaze v rannom detstve na neskorsie prezivanie, celkove psychicke zdravie, emocionalitu, sebavedomie atd.. Este stale sa to velmi malo dostava do praxe, vid porodnice, kde este stale su schopni odtrhnut dieta od matky, ale aj naopak - dobre priklady samozrejme, kde je bonding, dieta nepretzite pri matke atd.. To iste jasle, skolky, ten studeny odchov, ktory sme zazili aj nasa generacia. Mi je smiesne, ked citam niektore diskusie, aj tu hned vedla, ako matky bez mihnutia oka nechaju trhat palcuce dieta ucitelkou v skolke. A myslia si, ze to tak je spravne a nepripustaju, ze to bude mat mozno vplyv na neskorsie vztahy, prezivanie, strachy, atd. Ale je to aj preto, lebo aj ony tak boli vychovane, tvrdostou, odtrhanim a pod.. Uz som to tu pisala x-krat, ale je to fakt neprehliadnutelne, ze kolko matiek tu na MK prejavuje taku tvrdost, minimum sucitu, empatie, ze to uz musi vidiet snad kazdy a nie je tazke uhadnut, preco to tak je..

A ten vztah ak matka nie je z nejakeho dovodu a dieta sa dostane k "nahradnej" mame, to je uplne normalne, dieta totiz po nicom inom netuzi, len citit ten "vztah", je to pud, pretoze inak neprezije. Takze je to uplne v poriadku, ze dieta, ktore strati matku, si dokaze spravit puto s inym dospelym.

zuzana9393
19. sep 2024

Podľa mňa od narodenia to deti cítia. Mne keď sa prvý syn narodil a zobrali mi ho po pôrode, vraj aby som si oddýchla, tak im tam v jednom kuse rucal, potom ho priniesli a v momente ako ho položili ku mne na vankúš, tak prestal plakať a do rána spal. Mladšieho zase nemohol nikto iný ani kocikovat ako ja. To bol des ... Ak ti dieťa nejak veľmi plače a máš pocit, že k tebe nemá vzťah, môže to byť napríklad bolesťami bruska, alebo niečím celkom iným. Veď ono nepozná noc iné len teba

veselo_neveselo
19. sep 2024

Omg samozrejme, ze od narodenia. Ale to s tym dietatom rodic musi travit cas, nestaci byt "okolo" ako kus nabytku.
Musi to byt vztah, interakcia. Pokial je niekto len prizerajuci sa, tak potom ziadny vztah nema.

autor
19. sep 2024

@bluka2 presne, Casto je to o sposobe chytenia babätka. Ak to niekto s babätkami vie, tak bätko je spokojne aj pri cudzej osobe.
All - upresnim otazku, lebo asi zle sformulovana. Odkedy babätko rozoznava - mama, otec, pripadne osoby, ktore sa o neho staraju od cudzich osob

luccija
19. sep 2024

Veď si predstav 4,5 m deti vždy, keď ich má niekto na rukách, tak sa ťahá k rodičom.Chvilu sa nechá popestovat samozrejme ..odišla by matka do inej miestnosti a plakalo by....ale záleží aj od dieťaťa...sú také čo by išli s hocikým😉načo taká otázka?

marsmykkok
19. sep 2024

Ja ti nepoviem mesiace, každé dieťa napreduje inak... Ale podľa mňa je to odvtedy intenzívnejšie keď to už nie je len bábätko čo spí, kaká, ciká, kŕmi sa. Keď už aj v kočíku ak sa mu niekto prihovorí nadviaže očný kontakt, vníma svet okolo seba, vtedy už nie je zahľadené len do seba a na svoje potreby, ale vníma a rozoznáva aj svet okolo.

akvi
19. sep 2024

Autorka - po doplnení otázky netuším, čo vlastne chceš vedieť. Je rozdiel vnímať vzťah, puto, je rozdiel rozoznať tvár, vôňu a je rozdiel vnímať "mama""otec", ako pomenovanie osôb. Puto je tam od počiatku. Zmyslové vnímanie už po pár dňoch dieťa vidí obrys a vie si ho spojiť, vôňu podľa mňa vníma hneď, ako sa narodí, nelisime sa od iných cicavcov čo sa týka pudov a tak, ako mačiatko "trafí" aj slepé k mame, tak aj dieťa to cíti. Tváre rozoznáva tuším po pár týždňoch, to si vygoogli 😅 a pojmy rozozná, keď začne používať reč, nie náhodou je prvé slovo mama. Čiže keď už blaboce, tak začína chápať, že nejaký "zvuk" je priradený k veci, osobe atd.

jaskolka
19. sep 2024

@bluka2 asi som to napísala nie celkom presne, ako som chcela.Nie ze mat ho na rukách trebárs v známej izbe, kde sú aj jeho blízki. myslím tým, ze keby si ho vzala úplne do neznámeho prostredia, keď by nebol vôbec nikto, koho pozná.