Kedy začne byť dieťa aspoň trošku už príčetné?
Syn má 16m, je krásny zdravý, rad sa hrá, zatiaľ je v pohode, mame len jeho.. Jasne ze som nečakala ze materstvo je ružová záhrada a ze mat miminko znamená nuchat mu nožičky a pekne kľudne s nim spat... Ale už som asi dlho doma a v stereotype, nemam kde ani s kým vypadnúť, babky su preďaleko, veľmi často som sním sama, cele dni lebo logicky muž chodí do práce, dakedy aj víkendy... Keď je doma pomôže operatívne co treba ale nepretrhne sa.. V najhoršie chvíli keď sa to vsetko namna sype si pomyslím, bože už nech je aspon polopricetny, nech už má aspoň 10 rokov.. Nech sa to už same oblečie ci naje.. Nech sa mi to nevala pod nohami keď muklujem v kuchyni, nech nerozhadzuje jakz-takz uložené veci v dome.. Vtedy si prídem ako chudera a žena ktorá nikdy dieta mat nemala... Neviem sa tomu ubrániť, na terapii som ešte nebola.. Proste neviem si za pomaly rok a pol zvyknúť na tu stratu slobody, elementárneho nároku na 5minutovu sprchu ci ucesat sa nejak základné, ked ideme von. Jeho vyobliekam a na seba nemám čas, chodím po vonku ako zobrak, neobleciem sa dostatočne lebo není čas, potom mam sopeľ... Nejem pravidelne, nestarám sa vôbec o seba, nemam na to čas.. Predtým som upratovala tak, lepší priemer, teraz sa snažím aspoň pred príchodom muža večer pozbierať vsetko zo zeme a uložiť.. Extrémne ma boli driekovy chrbát co sa furt zohybam po niečo celé dni, syn má 13kg a rad sa nosí... Akurat sa začal hádzať o zem vždy keď ideme jesť ci prebalit.. Reve a kričí, dokonca neprijemne zjape.. Mam toho dosť, keby boli peniaze na jasle bez hanby ho tam šupnem a idem do prace.. Ale niesu a musím si to prežiť.. Občas mám pocit že som putka domáca, a ze sa tu zoderiem, pri jednom dieťati... Cez deň spi hodinu, to akurat umyjem riady a upracem kuchyňu po obede, ale v noci odmietam variť ci upratovať, to fakt je pre mňa maximálne neprijateľné, ved niesom mulica ani otrok.... Som s nim. 24/7, vsetko robím s nim, všade ho musím ťahať so sebou lebo nedá sa inak.. Kedy som sama? V noci, aj to spím s nim v jeho izbe ešte stále, a keď raz za mesiac idem do mesta povybavovať alebo kúpiť co treba do domácnosti, max na 2 hodiny, ziadna manikúra, kávička ci masáž, ojoj kdeže.. Pardon ale potrebovala som sa vyrozprávať.. Ženy povedzte mi prosím, kedy toto skončí? A ešte taka myšlienka... Síce asi sprostá ale poviem to, no a čo.. Nieje fer dat život dieťaťu, vypyplat ho od piky a všetko základné ho naučiť, vynervovat sa sním pri komplet vsetkom, a potom v jeho 3r, ked uz je aspoň nejak pricetny, ho dat hotového do škôlky a systému... Preco si neuzijeme 3+vek, ale utekáme do prace..
Ten prispevok na jasle skolku ma zmysel pri dvoch detoch, daju ho na obidve teda 2x 280€, pricom rodicak je aj pri dvoch detoch stale iba 380€ opravte ma prosim ak sa mylim ale mysli ze to tak bolo
Ja možno len k tomu utekaniu zo sprchy…veď ho zober so sebou, zober mu nejaké kocky/autíčko, zatvor dvere a nech sa pri tebe hra. Moja ma 21m a ešte vždy keď som v sprche, stoji pri vani a sleduje ma. Alebo teda robí na mňa kukuk spoza zábrany 😅. So smeťami, vyzdvihnúť zásielku od kuriéra a podobne ide vždy so mnou “na výpravu” (bývame v paneláku, náhodou sa zaseknem vo výťahu a ona sama doma…čo potom 🤷🏼♀️). Je pravda, že teraz je tých príležitosti už menej, vymenili sme sa s partnerom, ja som v práci, on na RD a cez soboty ide do prace on a ja s malou. Nedeľa je rodinná. Aj sa obaja odventilujeme v práci, aj si užijeme malú.
V jednom peknom článku písali,že toto je najvycerpavajucejsie na materstve počas RD, že sa žena nemôže ponoriť hlbšie do jednej činnosti. Neustále prepína pozornosť podľa potreby. Preto mnohí a mnohé chodia "oddychovať" do práce,kde na ponorenie majú priestor. Ale vďaka za tento čas RD. Rýchlo ubehne.
prve dva roky su uplne najhorsie, najvacsie zlepsenie je okolo 4r, vtedy uz deti vedeli dost dobre spolupracovat a boli samostatne. To obdobie do 3-4 rokov som neznasala, odvtedy ma ani raz nenapadlo ze by mi za tym casom bolo luto, nikdy na to obdobie nespominam, som len rada ze som to nejako prezila. Pre mna najhorsie obdobie zivota. Moje deti maju 15r a 12r a kazdym rokom je to len lepsie, teraz mame super vztah. Ziadna hrozna puberta zatial, a vobec nemozem povedat ze by som s vacsimi detmi mala vacsie starosti.
Take ze dieta otravuje ked som na wc, v sprche, nieco robim a mam spinave ruky a pod., to som neriesila - museli pockat nech vrieskaju ako chcu. Tych par minut im nijako neublizi a mne velmi pomoze. Vsetky domace prace som robila pekne popri detoch a akonahle zaspali zacinal moj volny cas - vtedy som okolo bytu ani prstom nepohla. Spali bohuzial obaja malinko, strasne neskoro zaspavali a od 2r ziaden poobednajsi spanok, tak som si to prilis neuzila.
Ja som si hovorila presne toto iste, ze skoda, ze v 3 rokoch, ked zacne "rozum brat", ide do skolky a ja do roboty. Ale presne preto je nastavena ta hranica 3 roky. Mama nech ho vypiple a v skolke uz potom mnohe samostatne zvladne. Preto som naretazila 3 materske za sebou, deti nedala do skolky a uzivam si ich "pricetnost" 😄
Na jednu stranu ta chápem, ale na druhu si to sama robíš horšie. Nemáte v okolí žiadne centra/kluby/plávanie atď? Ved to by sa každý zbláznil len drepiet doma a snažiť sa mat dokonalú domácnosť s batolatom. Možno si nájdeš daku kamosku a môžte sa sťažovať jedna druhej, mne to pomáha 😅 Ja teda chodím do práce na polovičný od jeho roka a keďže mam 10 rocnu dcéru s ktorou som si to odkrutila tiež, aspoň mam super pomocnicku. Ale už len to vypadnutie z domu trochu zmení stereotyp a nema zatiaľ kto robiť doma neporiadok. A viem ze to teraz tak nevidíš, ale toto je tak krátky čas keď potrebuje len teba, ze si to skus aspoň chvilkami trosku užiť.
Ja som bývala tiež takáto frustrovaná, pretože keď bol synček hore, tak som bola celý čas s ním a keď spal, tak som upratovala, varila, naháňala sa - proste žiadny čas na seba, žiadny oddych. V noci zle spáva, takže ani v noci som si neoddýchla.... Začala som to robiť inak, keď je hore normálne fungujem s ním a robím veci pri ňom a keď spí, tak sa v kľude najem a dám si kávu, pozriem si film, zresetuje ma to na zvyšok dňa, je to proste môj voľný čas a hotovo. Žehliť zvyknem keď spí a pri tom pozerám film, ale žehlím len to najnutnejšie, takže to sa deje tak 2x do týždňa. Inak zo začiatku tiež reval keď som mu nevenovala 5 minút pozornosť, ale zvykol si a začal sa zapájať do všetkého čo robím, máme z toho srandu a hru. Má 2 roky a je to jedno rozumné chlapča. Je to s ním super, začal rozprávať a všetko opakuje, vníma, je úžasný a pritom pár mesiacov dozadu bol často doslova neznesiteľný, len reval, pišťal vôbec sa nevedel sám zahrať tiež boli dni, že som bola hotová. Všetko sú to len obdobia, ktoré prejdú, dieťa sa ti dokáže otočiť za pár mesiacov. Máme problémy s nočným spánkom a s jedením, ale ja to už celé beriem s nadhľadom. Mne sa v máji narodí dievčatko a obávam sa, že to bude veľmi náročné zosúladiť dve malé deti a tak som si začala užívať to jedno samé - kým môžem =D. Drž sa. Bude lepšie, uvidíš.
vyber si, ktore "bitky" s nim budes viest a ktore ho nechas vyhrat. To znamena, ked porozhadzuje veci po zemi, je to take strasne? Pomaly to s nim potom skus popratat alebo to tam nechaj aj tri dni. Vsak co... Ked sa hadze o zem, zial, je to vekom, bude horsie, treba len vydrzat. Dohodni sa s muzom, ze pravidelne si ho zoberie a ty sa pojdes aspon prejst vonkun sama aj keby len pred domom si sedela. My mame tiez riadne sidlo a je to na nervy, niekedy vsak pomoze ked si poviem, ze kaslem na to, nech je to tu aj ako bomba, nech si vylezie aj na strop...Jest nech sa uci sam, aj ked vsetko zadzabe, casom sa to zlepsi a budes mat pokoj 🙂 Drzim palce!
@zuzanka.zuzu antikoncepcia??? Nič???
Ono sa to skončí keď si to normálne zariadis. Nenapísala si,čo robíš aby sa to zmenilo. Ja som svoje deti brala so sebou aj smeti vyhodiť,aj do sprchy,aj na úrady, kávy, doktorovi.. do detských centier, klubov,kurzov,na návštevy.. a tým že sme nesedeli len doma-ihrisko tak som nedošla do takéhoto extrémneho stavu ako ty... Ale je tiež pravda,že som si vždy odrobila aj aspoň 20h mesačne, či už po nociach, víkendoch alebo svokra postrážila.. a aj to bol reset.. a obe boli riadnu nespavci 😈 a,čo ti bráni ísť do práce,jasle existujú.. tu sa ti nemá čo oplatit.. jasle zaplatíš z rodicaku a ty donesieš plnú vyplatu... nebudeš o nič menej matka ak pôjdeš do práce ... Nie každý sa nájde v pozícii "domomatky"..
Mas jedno dieta. Normalne sa najedz, oblec, osprchuj. To, ze reve ako tur nevadi, za tu chvilu sa mu nic nestane. Ale chapem ta, pri prvej som to tak tiez mala. Pri druhom som pochopila, ze sa im ozaj nic nestane, ak si chvilu poplacu. A ak nie si osamotena matka, zapoj manzela/ priatela a na tu manikuru ci masaz si zajdi. Obaja tie 2 hodiny preziju
Je mi skor luto toho dietata lebo je to dost hnusne napisane. Ja som si deti vzdy uzivala Aj ked je to niekedy makacka. No ked si nevies uzivat materstvo teraz ako vies ze si ho budes uzivat ked bude “ trosku pricetne?” Tvoje dieta pricetne je. Male deti to su mini zazraky kazdy den a mini problemy. Velke deti mozu mat velke problemy. Puberta depresie mentalne problemy samovrazdy. To co ti tak vadi znie tak lenivo. Hlavne nemaj dalsie len Preto ze “ vsetci “ maju 2. Ked teba to nebavi . A nevyhovaraj sa nemusis byt doma mozes dat dieta do jasli. A ist relaxovat do prace. Ty budes spokojna ze nerobis doma “ otroka” a dieta bude spokojne ze s nim
Bola osoba ktoru to s detmi bavi a ktorej negativne emocie nemusi zrkadlit. A vikendy nejak vydrzis. Prestan nosit Ved vie chodit. Moj v 16m na kolobezke uz frcal ako drak. Denne mas tolko casu upratat aj venovat sa dietatu aj sebe. Len nieco robis zle. Svoj cas nevyuzivas efektivne lebo nemas energiu Nechce sa ti to robit je to pre teba peklo samu seba tou negativitou unavujes. Ty sama sebe si najvacsi nepriatel. A z toho opisu ako dieta pocitujes ako gulu na nohe ako si prisla o vsetku slobodu. . Nemozes mat ani vrucny vztah s nim. Lebo si plna negativity a v nom vidis pricinu no nie Moja zlata pricina si ty. Tvoje psychicke zdravie je dolezitejsie ako $ tak si najdi sposob ako dat dieta do jasli a Mozno Mozno si ho budes raz vediet uzivat. Deti citia vsetko vnimaju. Oni vedia ocenit ked sa o nich Niekto s laskou stara. Su velmi vdacne a vnimave viac ako si niektore zeny vobec vedia predstavit. Tvoje dieta je pricetne no ty nie si. Ty si niekde mentalne v minulosti chyba ti zivot ked si nemusela niest zodpovednost za druhy život. Ale tvoje dieta mà aj otca a ten by mal vediet sa onho postarat Takze by si mala mat cas na vsetko co potrebujes. Ak nemas tak chyba je niekde vo vztahu a v tom ako si si veci zorganizovala. ( a nie nemam babky k dispozicii a do leta som uz 3r fungovala na cca 4h spanku.) na tantrum je najlepsie nebyt divakom . Povies mu nech ide plakat do svojej izby alebo ty odid do inej . Dieta zisti ze tym nic nedosiahne a prestane ho to velmi rychlo bavit. Vsetko je v tvojich rukach ako sa zariadis take to budes mat., a toto co si tu napisala povedz muzovi nech spolu mozete hladat zmenu . On je tvoj partner otec dietata mal by ti byt oporou nie cudzie zeny na MK Ked ti tu xx napise ze pre nich bola tiez materska otras to ti nijak nepomoze. Iba sa utvrdis v tom ze mat male dieta je nieco strasne tazke vycerpavajuxe.Nie je. Len ty si si este nenasla sposob ako si to uživat. Az ked budes chodit do roboty a potom domacnost si uvedomis ze si mala kopec casu a uz ho nikdy tolko mat nebudes . Aj ked dieta budes mat “ pričetne. Potom zistis ze zohnut sa a dvihnut hracky bolo super obdobie . Ked budes to pricetme nahanat nech si robi ulohy nech uprace nech si plni svoje povinnosti. Hracky raz zmiznu ale ako mama vzdy budes nieco riesit pre svoje dieta . Nemalo by to byt nieco otravne ale samozrejmost,
chapeme... ale naozaj si to nie pekne o dietati napisala... aj ked isto, kazda mame svoje myslienky...
moja rada je tiez, ked ti spi, neumyvaj riad, sprav si kavu, vyloz nohy, zapni telku....riad neutecie, neporiadok tiez pocka... cim bude maly vacsi, tym budes toho viac stihat.
Robis chybu v tom ze sa snazis zit zivot tak ako si ho mala pred dietatom. Je to marna snaha a jedinne co ti to da je frustracia, lebo sa to proste neda. Chces umyvat dlazku, alebo sa sprchovat tak ako si to robila bez dietata. Nesnaz sa o to. Sprchuj sa s dietatom, umyvaj dlazku s dietatom. Jasne ze ti to zaberie 2x tak vela prace ale je to aj zabavnejsie. Cez vykend som si rada dala rannu cokoladu. S dietatom to neslo a nebavilo ma pit cokoladu zavreta v spalni. Mala som koli tomu nervy, ale zacala som ju pit s drobcom. 3 hlty pre mna - 1 pre neho. Skoncilo to tak ze som pila cokoladu so vsetkymi jeho hrackami.
Nespoliehala by som sa na to ze sa ti zivot vrati do starych kolaji ked ta uz deti nebudu potrebbovat. Nikdy nevstupis do tej istej rieky. Ak nezmenis pohlad na celu situaciu, podla mna stravis zvysok zivota lutovanim ze si deti mala.
1. Zapoj muza do starostlivosti o dieta a dopraj si pravidelny cas aspon raz za tyzden.
2. Napln si najskor svoje zakladne funcie a az potom sa staraj o dieta. Najskor sa chod vycikat a az potom nakrm dieta. Aj ked to dieta uz place. Ty sama robis zo seba otroka, ked mu obetujes svoje zakladne bio funcie... a k tomu patri aj potreba sa ucesat.
3. Kup si jednoduchu ale velmi teplu bundu co sa lahko oblieka, perie. To iste s cizmami. Ziadne velke obliekacky, len hodis na seba a ides.
4. Preco sedis doma a robis stale to iste? Moja spoluziacka mi rozpravala o svojej mame, ze bezne zbalila 4 male deti a isla na vylet vlakom. Podla mna je to vylet o hubu ale aspon clovek vypadne zo stereotypu.
@andreatytler Ja som raz videla mamu 4čiat tak rocnych kazde sa potacalo na inu svetovu stranu 😅😂a mamicka uplne cool like a cucumber totalne Zen. Upravena pekna kludna, wow .
@jj298 Ked som si precitala nadpis, tak som sa chystala odpovedat ze dieta sa stane viac menej pricetne v 4-6 mesiaci kedy uz vnima okolie a reaguje na to co sa deje okolo neho.
@sweetdreams1
@evaachesa ja som to mala pred 7 rokmi, aká výška je teraz netuším. Ale viem, že obidve nedostane z úradu. A či nejako riešia alebo kontrolujú, že berie rodičak a drobec je v jasliach ja neviem, nerobím na úrade. To som len reagovala na posťažovanie autorky, že nemá na jasle. Keď by veľmi chcela, vie si to vyriešiť. Ale tu ide o to, aby sme ju poľutovali aké to má ťažké. 😄
@janezz dieťa môže byť v jasliach zároveň s rodičovskym. Nevylučuje sa to. Nekontroluje sa to samozrejme.
Nepotesim ta, Ani v 10 nebude "pricetne😂😂
Ja pri podobnych témach nerozumiem jednej veci. Čo tvoj partner/manžel? Ak chodí do prace to nemá nikdy voľno? Urcite ma. Tak nech vtedy vezme dieťa a venuje sa mu. Alebo mu ho daj a chod si len tak do mesta.
tiez sa na to tesim, ked budu deti vacsie a nebudem ich mat stale za zadkom...ale poviem ti, ze pre mna neexistuje take, ze nenajem sa lebo nie je cas. Jasne dam najskor detom, ale potom aj ked placú, ja sa idem najest. Nebudem hladovat predsa. Chvilu musia vydrzat. A aby si sa uplne nezblaznila, zabezpec si raz za cas ten oddych - ci uz ist na kavu, na masaz alebo co. Velmi to pomoze mat chvilu pre seba. Vsak hadam na 2 hodinky sa postara aj chlap, pripadne niekto iny.
Súcitím, syn je v podobnom veku, čakáme druhé. Zlatý čas materskej bol zatiaľ pre mňa medzi pol rokom -rokom kedy mi celkom fungoval systém že domáce práce som robila s ním - všade som ho zobrala so sebou, neutiekol, nerozhadzoval. Teraz sa to tiež tak snažím, ale je to samozrejme o nervy keďže sabotuje každú takúto činnosť 😄 každopádne na základné potreby si siahnuť nenechám, hladná nebudem a sprcha je môj čas, nesprchujem sa keď som s ním sama, buď ho stráži predsa muž alebo večer keď už spí... Ak potrebujem mať chvíľu mentálny kľud tak ho posadím do kočíka, dam si podcast do uší a ideme... Plus samozrejme s mužom pracujeme ako tím, bez toho je to ozaj ťažko. A víkendy tráviť mimo domu, aj tá zmena prostredia vie spraviť veľa... Ak si myslíš že pomôže ak pôjdeš do práce tak choď, finančne na tom budete len lepšie. Ja sa skôr bojím že si budem vlasy trhať potom, keď bude treba riešiť prácu, škôlku aj domácnosť a ozaj sa už nezastavím...
Mne z tvojho prispevku pripada, ze si vyhorela alebo mas k tomu blizko. Ono je to dost pochopitelne ked matka 24/7 robi len okolo domacnosti a dietata a nema cas pre seba. Ja sa pytam - ako je do procesu vychovy zapojeny otec dietata? Vobec ho nespominas. Ja by som aspon cez vikendy nechala dieta otcovi a na 2-3 hodky vypadla z domu robit nieco co bavi mna. (Masaz, kadernicka, prechadzka, obchod, kavicka s kamoskou)
Ak je moznost najist si nejaku pracu tak by som nad tym pouvazovala. Neni si zla mama ked nebudes s dietatom do troch rokov drepet doma kor ked ta to nebavi. Mozno by vam to obom prspelo. Nie vsetky zeny naplna zivot na rodicaku.
A este treba dodat, ze teraz je zima, blbe obdobie, clovek casto za cely den poriadne nevykukne von. Ked pride jar a budete s malym casto vonku, na ihrisku s inymi detmi a mamami bude ten den uplne iny ☺️
Ahoj no v prvom rade ..prečo nezoberieš kočiar a ideš von ? A tam sa aj nenaješ ? Veď dvojročné deti už môžu papať aj v reštike 🙂 ...toto vôbec nieje dobre na psychiku keď je žena stále doma zavretá tak je jasné že sa takto cítiš ...ja sa proste zoberiem a každý máme nejaké aktivity či už len ísť na ihrisko a vonku sa najesť alebo ísť do herničky proste aktivit je veľmi veľa pre deti na každom kroku ..a nemusia stáť ani veľa peňazí 🙂
Dieťa do ohradky a nebrať všetko tak vazne. A aspoň dvakrát do týždňa vypadnúť sama von na tri hodiny, cvičenie, masáž, relax
Ahoj, odkiaľ si? 🙂

Inak čo môžem poradiť..keď ti dieťa spí, urob si kávu, vylož nohy, zapni telku a bordel v kuchyni vytesni. Ja som to tak často robila a celkom dobre to vždy padlo. Upratať môžeš aj večer keď sa vráti muž a pridá ruku k dielu. 😏