Koľko času máte pri malom dieťati?
Ahojte žienky, koľko času máte pri malom dieťati? Ja mam 4mesacneho drobca, a občas rozmýšľam, či fakt ja som nemožná, zle zadelim čas, robím všetko neefektívne.... Ale ja čas na nič nemám...
Drobec keď je hore, väčšinou vyžaduje moju pozornosť, teraz mu idú zúbky, takže o to viac. Niekedy mi pripadá, že už teraz má separačnú úzkosť. Po novom spinká iba v kočíku, aj v tom iba ak sa hýbe.
Nosič so srdca neznáša. Našťastie v noci spinká, no večer po uložení v priebehu prvých 2 hodín ho musím uspať aspoň 2-5x, takže tiež robím prácu iba prerušovane ..
Teraz tu mam rodičov, tak ho kocikujú, aj tak nestíham navariť, upratať, oprať, ozehlit - zehlim iba malého veci). Dostať sa do sprchy umyť si vlasy, vyfenovat, resp oholiť si nohy ani neviem kedy budem...
Tak ja neviem co robím zle, ked iné zeny majú dvojičky, či viac detí, resp pracujú pri takých malych deťoch, alebo nejedna robí vysokú školu popri materskej/rodičovskej dovolenke.
@beata_k sprchujem sa, oholim sa, umyjem si vlasy. A potom si vlasy vycesem a vyfenujem s kruhovým hrebeňom, aby mali tvar.
@bolarazjedna Skrat to. Nepoviem cas od casu ako relax. Ale na beznu hygienu to je vela.
@beata_k no není to každý deň, ale raz za 4 dni. Neviem, ako by som to mohla skrátiť, jedine ze by som nejaký úkon vynechala.
@beata_k ked sa nechce, tak jasne,ze sa neda 🤷🏼♀️
@bolarazjedna mas 3x za 2t pre seba 1,5h v kupelni a ani to neberies ako relax...
40min sprcha s holenim je plytvanie, za 10min nemas co robit 😉
A maly ti hned place alebo sa len stazuje? Lebo moja sa tiez stazovala ked som nieco sla spravit, ale stale som sa jej prihovarala, prisla, zmenila som hracku, polohu. Najlepsie jej bolo na ostrovceku v babybjorne, tam ma mala pod palcom, vsetko videla a bola spokojna. A tiez si zvykla na nosic tak som s nou vela porobil. Tiez ho moc nechcela na zaciatku. A v tom veku mala este aj kocikovy strajk - do kocika ani za svet 🫣
S upratovanim bezne pomaha manzel, tak si toho zobral viac ako pred malou, povysaval, pozmyval, utrel prach, dal prat - susit. Kupelky mi ostali, lebo to nema rad... ale aj okna umyl. Cize to mi dost pomohlo a potom uz len udrziavat cisto robotickym/tycovym vysavacom.
100 ľudí, 100 názorov, ale to ti asi nepomôže. Popravde, ja som pri prvom tiež dokopy nič nestíhala, ale on bol veľmi uplakané dieťa a systém sme hľadali veľmi dlho. S dvomi som stíhala omnoho viac ako s jedným parmesacnym. Kazdopadne mne pomohlo, keď som si začala zapisovat, čo v danom dni chcem urobiť. Asi divne, ale keď potrebuješ urobiť systém, pomoze 🙂 spočiatku menej veci, ale postupne som si pridávala, stalo sa mi to pravidelným - napr v dane dni som umývala podlahy, v iné napr žehlila a pod. keď som to videla napísané, vedela som si lepsie rozplánovať den. Mne ale syn nespal ani v kocari, takze kočíkovať som chodila výlučne, keď mal byt hore. Ked zaspal doma, stihla som navarit alebo neskor si aj oddýchnuť trosku. Od malicka som ho mala pri vsetkom pri sebe a rozprávala som, čo robime (teraz dame mrkvu do polievky…, on drzal varechu v ruke a kukal z kresielka). Teraz mi to príde sci-fi a ako dvojmatka by som to asi riesila už inak, ale vtedy ma to zachránilo od chuti hodiť do bytu bombu a poriesit všetko, čo nezvladam 😂
A to podotýkam, moje sprchy boli take, že musel lezat v kresielku v kúpeľni, lebo stále vrieskal. Takze bud som sa umyla za 2 minuty alebo som ho mala v kúpeľni 🙂
@ayanamirei neberiem ako relax, lebo ani pred narodením dieťaťa som to nebrala ako relax. Takisto neberiem ako relax, že si umývam zuby ☺️ Relax by bol pre mňa upiecť v klude koláč, sadnúť si a čítať si knihu, pozrieť film, atď. A na tie už nemám čas....
Ale nemusíte na mňa útočiť, že keď sa nechce, tak sa nedá. Však som sa pýtala, ako to robíte vy, niektoré nápady mi prišli užitočné. Ďakujem.
@bolarazjedna alebo ísť do mesta a v kľude si nakúpiť oblečenie, poskúšať...
Lebo síce nejako všetko nakoniec spravím, ale niekedy co na plánujem na utorok, to dokončujem ešte v piatok, a potom sa všetko posúva a posúva.
@bolarazjedna inak k tomuto - vzdy som nakupovala oblecenie a skusala s babatkom v kociku - tip - kabinka pre vozickara. A to som teda nakupovala asi raz za pol roka, nie som vyznavac fast fashion nakupov. Ale ci topanky, ci oblecenie, ci cokolvek, normalne s kocikom, ani mi nenapadlo smutit za tym - lebo som sa normalne obliekla, nalozila jedneho ci teraz druheho, a idem.
Film? Nepozerame telku, raz za cas film z disku, ked deti zaspia. Za to som stastna ze sme detom nastavili spankovy rezim, mame na to priestor vdaka tomu vzdy vecer, ak nie je na plane nieco ine. No my radsej knihy. A kolac peciem tiez vzdy vecer, ked spia, pokial ho nepeciem so starsim. Ja ako relax vnimam aj ten cas v sprche - nie vsednu rychlu dennodennu sprchu, ale toto tvoje hodinove holenie, vlasy.. Pridam telovy peeling, paty, krem, masku na tvar. Dokonaly oddych. Vecer si raz tyzdenne lakujem nechty, mam vzdy peknu manikuru - zase ked deti spia. Upratujem priebezne, aj dnes som deti ulozila na obedny spanok, pozametala a umyla podlahu pod a okolo stola, umyla som stol, vylozila nalozila umyvacku a spratala hracky mensieho z koberca naspat do boxu. Trvalo mi to 20minut a upratane. Zvysnych 40min som doslova preoddychovala dnes 🙂 naozaj si to len naplanuj a vsetko pojde.
@bolarazjedna to,ze ked sa ti nechce, tak sa neda je fakt, ziadne utocenie 😉 Mas velmi zly time managment a este s tym nechces ani nic urobit,len myknes plecom,ze to nejde. No my,ktore to robime efektivnejsie, vieme,ze to ide... Denna sprcha je 5min za asistencie deti. Relax sprcha je tak raz za 2t a aj ta trva tak 45min uz s vysusenymi vlasmi.
Domacnost detto- co vysavas hodinu? To by som tu podlahu aj zjedla 🙈 Volno na upratovanie? Keby si mala popratane kazdy den,tak sobotu 2h mozes nakupovat sama 😉 A mam rovnako ako @marzuz89 kazdy vecer vsetko spratane a ciste. Porobime cca hodinu, ked deti zaspia a mame krasne volno 1-2h na serial,seba,relax...
@bolarazjedna treba ho oblozit hrackami nech ma stale nieco po ruke, alebo dat nadneho hrazdicku, ked bude vacsi bude to stale lepsie a lepsie 🙂 ..moj (9m) tiez mrnci ze chce na ruky, ale vazi 10,5 kila, takze ma smolu, a beriem ho na ruky len ked ho premiestnujem :D
@bolarazjedna vsetko zalezi ake je dieta, takze sa netrap. Keby si bola leniva zenska co chce len fajcit na terase a popijat, tak sem nepises.
Poznam jednu co chodi obcas do prace napisat nejaku lahku administrativu, dieta ma milionove, pokuka z kocika, pospi, ma len par mesiacov, spi celu noc.
Ja som si nevedela ani predstavit ist do prace s ktorymkolvek z mojich deti 🤦 koliky, prebdete noci visela som na kociku rukami sediac na taburetke co som nevladala ho uz drzat na rukach tak som vnutri kocikovala aby zaspal, rektalne rurky, cez den to nedospis lebo kvalita spanku je uplne inde aj ked som zatemnovala okna a snazila sa spat, stresy co ked sa zas zobudi...ano v kociku spali ale bolo treba sa vychystat von a pochodovat kilometre...schudla som hlboko pod svoju hmotnos pred detmi...tazke casy.
Kto nezazil nepochopi - tu to plati naozaj.
@marzuz89 no evidentne sa ti dieta nebudi kazdych desat minut ked konecne zaspi. Preto nechapes. Ja som vzdy mavala peknu manikuru, mam nadherne svoje nechty, dlhe nechtove lozka. Ale ked bol mladsi maly, mala som akurat tak Eveline 8 v 1 pretoze som si nemohla dovolit z nezaschnutym lakom ist ho utisovat a lihat si k nemu. To vobec nebolo ze zaspal a mame teraz pokoj do rana. Musela som byt stale v strehu aby sa uplne neprebral. A to nebola jedna noc raz za cas, to boli nekonecne mesiace. Clovek si vyfiltroval najdoleziteisie sebazachranne ukony a na ostatne mu proste nezostala energia.
@babulkomale v 10m starsieho sme mali take spankove problemy, ze som vyhladala spankovu poradkynu, a u druheho som tu chybu uz nerobila. Starsi ma teraz nocne mory a desy, mladsiemu idu zubky, takze prosim, nehodnot, co viem alebo neviem o spanku. Jednoducho mam taku povahu, ze sa neopustam, a riesim. Vzdy (!) poprosim manzela, ci si mozem nalakovat nechty, ci najblizsiu pol hodinu pojde za detmi, ak treba. Neprosim ho v zmysle doprosovania, ale uistenia sa, ze s tym pocita a ak to bude treba, pojde. Vzdy a na vsetko existuju riesenia.
Paci sa mi, ako uzivatelky MK vzdy vedia, ake deti mam alebo nemam.
@marzuz89 nuz ako aj ty presne vies, co sa komu da a neda zvladnut podla tvojich dokonalych navodov. Pripada mi to ze s prezentujes ako ty vsetko zvladnes a s posmechom tu pises babam co mozno nie su take sikovne.
Ani ja som sa napriklad neopustala, po vselijakych problemoch a chorobach som neskoncila u psychiatra, aj deti su nazive.
A to chodil muz stale prec na sluzobky, byvala som sama viac dni za sebou casto s kolikacom a prvakom.... Ale to neznamena ze som zozrala patent na deti a ze sa budem nadradene spravat k inym matkam.
@babulkomale moje dokonale navody su navody, ktorymi zijem a ktore mi funguju. Nebudem plakat, ze nemozem ist na nakup oblecenia, lebo mi nema kto byt s dietatom. Nalozim dieta do kocika a idem. Nebudem plakat, ze mam malo casu na seba, ked som vo vani 1,5hodiny bez dietata kazdy 4ty den a je mi to malo. Tolko casu napriklad ja sebe v kupelni naraz nevenujem, lebo je to pre mna momentalne luxus s dvoma detmi. Ale aj tak som upravena trufam si povedat, robim to na etapy 10min denne (jeden den obocie, druhy den nohy, a podobne). Nebudem plakat, ze mam doma rodicov a muza a aj tak nestiham.. Lebo je to evidentne o mne, musim sa zamysliet sama nad sebou, preco nestiham, ked podmienky k tomu mam. Plus ja som si podmienky vytvorila, nemam zazracne deti, ktore funguju na tlacitko. Aj ten spankovy rezim je vec, ktoru nastavujes a drzis ty. Je naivne mysliet si, ze mi o 20 spia obe deti len tak, lebo mam stastie a este sa aj vyvysujem a nijako som sa o to nepricinila.
@marzuz89 naloží dieťa do kočíka a ideš..... Super, vieš čo, moje dieťa vydrží v kočíku, len keď spí, aj to, keď vojdem s nim do obchodu, kde je teplo, v 90% prípadov je za 30sekund hore a vrieska. Keď zastaneme s kočíkom, to isté. Takže nákup oblečenia není také jednoduché. Nie som baba, ktorá chce nakupovať oblečenie každý mesiac, to som uviedla ako príklad, lebo som minule náhodou zbehla do obchodu s oblečením, pre niečo iné. Oblečenie na seba nekúpiš stolom schmatnem a idem...
A tiež nesedím vo vani 1,5 hod každé 4 dni. Bolo by to ideálne, ale nedá sa mi, takže tiež to robím na etapy, menej často, práve to, čo je najsurnejsie. A keď, tak na úkor niečoho (spánku, upratovania, a všetky povinnosti sa mi posúvajú )
Vieš čo, prišla som pre radu, nie vyplakavat, a ja som vcelku milá osoba, tak neviem, prečo musis mi niečo vyčítať, alebo ako písali vyššie, nadriadene sa pozastavovať nad tým, že nie som dokonalá.
@marzuz89 skoda ze mladsi este nevie citat. Dala by som mu precitat co ma robit. Totiz kedze spi v skolke, tak je hore aj do 23.00, moze byt okupany, ulozeny, proste je sviezi a nezaspi ani keby sme sa odrazali usami a skakali na mihalniciach. Ked je doma cez vikendy, spi dlhsie rano a vydrzi do vecera v pohode.
Keby mi zaspal par hodin po tom co spal.v skolke poobede, viem ze je chory.
@babulkomale uz to tu bolo x krat preberane,ze dieta, ktore nepotrebuje spat na obed, tak v tej skolke proste nezaspi... a uprimne ta teda lutujem,ak cez tyzden mas este o 22dieta hore, ale niekde bude chyba.
Moj najstarsi bol nespavec, nespal v skolke od 4r., zaspal tam len velmi vynimocne, ale spanok nespanok proste vecer o 8 spat. Dobre vypestovany biorytmus funguje ako hodinky.
@bolarazjedna zas milion vyhovoriek preco to nejde. Tak sa polutuj, potlapkaj po pleci ake je to na 💩 a ake to mas ty s jednym 4mesacnym a rodinou za zadkom narocne... X rad ti tu clovek da, vsetko je podla teba povysovanie. Vies co je realne povysovanie sa? Keby poviem,ze ja vsetko zvladam a nedam ti navod ako to robim. No ani ja ani @marzuz89 sme nic take neurobili. Obe sme sa ti snazili poradit a ukazat ako to ide. Ale ty nie, ty vies lepsie,ze to nejde 🙈 Kocurkovo fakt...
@ayanamirei pred nastupom do skolky mi nespaval uz roky poobede. Vzali ho az v styroch rokoch skoro. Jasne ze zaspi, ked do skolky vstava o siestej 🤦 ja som nocna sova ale ked som vstavala kedysi 4:30, tiez ma na obed vypinalo.
Keby ho nikto nenutil davat si pyzamo a lahmut si, spat ho ani nenapadne. Ale v skolke sa spat musi takze bohuzial.
Ked spi do normalneho casu, napr.do 7:30, jasne ze na obed nespi a v poho funguje do vecera.
@ayanamirei prosim ta povedz mi, kde je ta chyba? Ked je doma tak je to ok. Jeho nocny spanok oddaluje ten skolkovy spanok, proste si oddychne, dobije baterky a zas ide skoro do polnoci. Mozeme ritualovat donemoty.
Ale ked uz zaspi, spi ako drevo hodiny.
@bolarazjedna
Koľko času mam pri treťom mal dieťati? Neviem...koľko si stihnem uchmatnúť pre seba...naučila som za robiť veci fakt rýchlo a na ten čas efektívne...rýchlo umyť riad, rýchlo nahádzat hračky so boxu, rýchlo umyť podlahu keď je mincí pripútané k jedálenskéj stoličke, rýchlo variť -aj jednou rukou, rýchlo sa osprchovať a zmyť...môj wellnes cca 15 minút-luxus....vsetko rýchlo...ale v mojom prípade to chcelo prax, pri prvom dieťati som nič nestíhala...pri treťom mám čas kedy mi to dieťa dovolí a kedy si ho urobím...to je asi v rovine...žiadne moje dieťa nebolo kocikove, nikdy som nekocikovala...ak nerátam 5x 20minurovu presun ktorý dieťa zvládlo...kto chce hľadá spôsoby, kto chce hľadá dovody...prv dieťa náročné, stále so mnou, ja stále na prášky...vyrástlo...chce to čas..a iné deti 😁 druhé a tretie je úplne iné..cizw stíham ako kedy...viac áno ako nie..
@elisebah91 ďakujem za odpoveď, no už je to 5 mesiacov stará diskusia, a našťastie odvtedy sa veľa zmenilo k lepšiemu. Malý stvorkoznuje od 6,5 mesiaca a odvtedy sa výborne pohrá aj na zemi sam a dlho, posledný mesiac a pol už dokáže aj doobeda zaspať doma, sice iba na 30min, ale predtým to bolo nepredstaviteľné. Poobede stále musím kočíkovat, ale keďže už spinká menej, tak viac času sme doma a viac veci porobím. Už sa ho dá aj zapojiť, miluje behať za vysávačom. Teraz síce panuje separačna úzkosť, a tak veľakrát chce byť na rukách, ale je to neporovnateľne lepšie, než keď som vytvorila túto diskusiu.
@bolarazjedna tak to som rada že sa to posunulo lepším smerom 😉

@bolarazjedna 40 minut sprcha a dalsich 30 minut cesanie a fenovanie? To co robis kupelni hodinu?