Ľutujem, že som nemala dve deti
je tu niekto taky, co ľutuje, ze ma jedinacika? Alebo naopak, ze by stačili dve miesto troch?
@elementissa to je len tvoj názor, medzi mnou a mojim najstarším bratom je 16 rokov, hral sa so mnou viac ako segra ktorá mi je vekom najbližšie, je staršia o 8 rokov.
Môj muž je tiež najmladší so súrodencov, jeho najstarší súrodenec bol už dospelý keď sa on narodil rodičom
No určite , ešte aby som viac deti porodila do tohoto chorého na hlavu postaveného sveta.
Už teraz si trieskam hlavu čo ten môj syn všetko bude musieť prežiť. Určite neľutujem že ho mám.
Deti sú radosť pre nás, pre svet niesu dôležité.
Som jedináčik a nikdy som nechcela súrodenca ani sa necítila osamelá.
Mám jedináčika a teraz, keď je už v puberte by som ešte jedno prijala, ale už je neskoro...všetko je ako má byť.dcera nikdy nechcela súrodenca ani náznakom práveže ju deti otravujú a v škole počúvala ponosy ako jej je dobre, že je sama a získala nejakú averziu na surodencov
@pribinak a nepovedz mi, že tvoj brat keď mal 20 rokov a ty si mala 4 ťa bral za rovnocennú parťáčku. Aj na diskotéky ste spolu chodili, však? 😆 A potom keď on mal 24 a ty 8 a on bol čerstvo po VŠ, tak s tebou viedol nekonečné večerné dialógy o svojej budúcnosti, všakže?
mám už čo to odžité, no v najťažších chvíľach môjho života mi pomohli viac priatelia, ako tí najbližší, bohužiaľ. Napriek tomu, že keď boli oni v úzkych, tak som bola vždy poruke. To ma len utvrdilo v tom, že mať súrodencov je niekedy úžasné, no niekedy je úplne jedno, či sú alebo nie. Dôležité je, aby sa človek obklopil ľuďmi, na ktorých mu záleží ale aj ktorým na ňom záleží.
@pribinak Tak to chápem ak má takú povahu 🙂.Ja som si predstavovala, že sa budem so sestrou hrať.
Namiesto toho revala, revala a revala a keď bola staršia tak ma bila a hádali sme sa kto sa nemal narodiť a koho je vlastne mama.Tešila som sa na deň keď to prestane.Trvalo to tak 14 rokov.
V mojich 18 ma vyhadzovala z domu a už vtedy mi nadávala, že je lepšia ako ja.
Druhý mal byť radšej najmladší 🤷.Viac si rozumieme, ale je to skôr ako matka a syn.Je to ešte dieťa.
@elementissa Presne tak, efekt rovnaký.
Teraz ma najmladší ešte registruje aj sa teší, ale v 15 budem podľa mňa pre neho teta vo svojom veku.
@littlebubble tak veľa závisí aj od výchovy ako rodičia vedu deti
@elementissa ver či nie, na mna balil všetky frajerky. Aj na futbalové tréningy a chodil pre mna do školy
My sme mali pekný vzťah
A brat na disco nechodil vôbec, to nebolo nič pre neho
@catmartina ako mozes lutovat nieco co nemas? 🤷🏻♀️ Mohla si mat problemy s druhym dietatom, deti sa mohli nenavidiet ... nevies co by mohlo byt. Predstava niecoho co nemas je vzdy zaliata slnkom. Realita mohla byt uplne ina.
Ja som jedinacik a mame jedinacika a som velmi spokojna aj dieta je velmi spokojne. Skor okolie sa nam snazi podsuvat, ze by sme mali pochopit, ze je s nami nieco zle. Neviem ako v tvojom okoli, ale v tom mojom surodenci nemaju moc dobre vztahy v dospelosti - skor naopak. Ja ked to vidim, tak som vdacna za to, ze som jedinacik a nemusim to riesit. Kazde ma svoje pro a proti ... ale ja radsej beriem vsetko zo strany jedineho dietata - a ten zvysok si vykompenzujem v priatelstvach - vtipne, tiez s jedinacikmi 😀
@pribinak To nie je len o rodičoch.Ja som človek ktorý sa nikdy nehral s deťmi len tak.Nebavilo ma pozerať uškriekané rozprávky a vlastne čo by som ja robila v 12 s 5 ročnou.Tam neboli spoločné záujmy.Keď niekde behala tak ja som bola dozor.Koho by to bavilo.
Bavilo ma byť na rovnakej úrovni.S deťmi som sa pohrala ak prišli zamnou alebo som ich niečo učila.Skladala som detské puzzle, učila ich farby, učili sme sa slová.Tie pokroky mi robili radosť, ale s rovesníkom sa to nedá porovnať.Nemala som sa s kým porozprávať, mať s kým ísť von.
Ak by som si mala vybrať tak určite mať rovesníka.
Menšie deti mi prišli ako zaúčanie do budúcna.
@littlebubble to je tvoje vlastne nastavenie, môj syn ro mame hlave usporiadane inak a teší sa deťom
@pribinak No len ono je to trosku ine sa hrat s detmi ako mat male dieta doma.Uz to nie su len jeho hracky, jeho mama, jeho pozornost.
Uz to nie je len o jeho aktivitach.On chce ist na kupko, ale neda sa lebo mama je po porode, lebo babo nemoze byt dlho na slnku.
Je to urcite obmedzenie a to obmedzenie clovek nezazije pokial nema surodencov.Ja som to tiez nepoznala ked mal bratranec sestru a ja som bola jedinacik.Pacilo sa mi, ze je nas viac, ale nepacilo sa mi ak sa narodila sestra mne.Vtedy som pochopila, ze sa mi zmenil zivot.
@pribinak toto je silne individuálne, sú deti, ktoré zbožňujú svojho súrodenca a je jedno, či je o desať rokov starší alebo mladší a poznám rodinu, kde najstarší stále rodičom predhadzuje, na čo mali ďalších dvoch, že ako by mu bolo dobre, keby mali len jeho. Stredný je aj so starším aj s mladšou ok, výchova rovnaká, je to povahou.
@elizabet173 ak by mi toto povedal, tak by schytal take zaucho, že by sa 3x okolo osi otočil. On nech rozhoduje vo svojom vzťahu koľko bude mat deti, nie v mojom
@pribinak Je to ako mat rada deti, ale nemat ich.
Pohram sa, ponosim, pomojkam, ale pri knucani hned vratim rodicom.
Je to proste ine mat surodenca doma v 11 rokoch od babatka nez sa pohrat s detmi.
@elizabet173 ale áno, je to veľmi individuálne
@littlebubble chce ísť na kupko? Zavolám kamosom, babo dám s kočíkom pod strom, všetko sa dá, len treba chcieť
@pribinak Deti sice nemaju pravo rozhodovat o pocte deti, ale ovplyvnuje to aj ich zivot a myslim, ze sa maju pravo vyjadrit k situacii ak to rodicia nezvladaju a trpi ten najstarsi.
Niekedy je dobre vypocut si aj dieta ak znasa nasledky za rozhodnutia rodicov.
@pribinak Jasné, že sa dá, ale koľko žien venuje pozornosť aj staršiemu viď.diskusie.Väčšinou sledujem, že to najstaršie je na druhej koľaji a ešte sa aj hrá samé.
Naposledy presne na kupku som toto videla.Najstaršie jak od sesedov.Samé, ignorovali ho celý čas.Chúďatko.
Zatiaľ čo malé malo pozornosti od oboch.
@littlebubble dovolím si nesúhlasiť
Tak ja keď som mala iba dcérku, ma veľmi trápilo, že bola jedináčik. A trápilo ma to o to viac, keď mi plakávala, že by veľmi chcela súrodenca a ani to nevyzeralo, že niekedy ho bude mať. Našťastie sú už dvaja, aj keď s väčším vekovým rozdielom. Neľutujem a ani ona.
Syn obcas zahlasi, ze by chcel bratceka na hranie. Ked mu vsak poviem, ze bratcek by bol najskor male babo, tak uz nechce, lebo vraj babo by plakalo a jeho by to rusilo.
My stale zvazujeme, ci ist do druheho alebo nie. Ja osobne si ale neviem predstavit, ze by som znovu vhupla do toho kolotoca okolo novorodenca. Som rada, ze konecne po takmer 5 rokoch spim celu noc a ze mam pracu, ktora ma naplna.
@kittykat22 skor je to len otázka, ci sa v tom niekto nasiel ....momentálne neľutujem nic zatial
Ja som z 3 sestier, a veru, jedináčikom by som byť nechcela. Dodnes ďakujeme rodičom, že sme 3. Súrodeneckú lásku jedináčik nepozná, to je dôvod, prečo mu nechýba.
Nejde len o detstvo, že sa spolu hrajú alebo hašteria. V dospelom živote je to krásny pocit, že človek nie je sám 😊 V žiadnom prípade sa to nedá porovnať s akýmkoľvek kamarátstvom.
Samozrejme, občas tie vzťahy môžu byť aj zlé. To ale záleží len a priamo na tých súrodencoch, prípadne ešte rodičoch. Osobne si myslím, a to je čisto len môj názor, byť jedináčikom je pre človeka trest, aj keď si to neuvedomuje. 😊
@heleninamama nekončia sa súrod.vzťahy pri dedičnom konaní v každom prípade..to je tak,ako si vychováš,tak to máš..otec náš zomrel pred 6- mi rokmi,rodičia boli rozvedení,tak som to znášala pomerne dobre ( bol aj onko pacient), no mama v Covide odišla vo februári. Nemať brata sa zbláznim,pritom mám skvelú rodinu...Absolútne sme sa na ničom nehádali,všetko sa rozdelilo bez jedného zlého slova...a kým sme mali dovtedy vlažný vzťah, odvtedy si skoro každý deň voláme..nemať jeho,neviem kde som...
@catmartina
@pribinak tak, keď ešte máte vhodný vek druhé určite majte, lebo mne to prišlo až, keď mala dcéra 12,13, že je doma strašne ticho a nuda.Ale predstava, že znova to isté ma z toho hneď vyliecila, plus strach z veku...ideál je tak 5-7 r rozdiel.

Ja mám jedináčika a sama som jedináčik a je mi nás ľúto oboch. Este k tomu som s ním sama a nemám ani inú blízku rodinu.