icon

Mala som mať deti?

nelkas
3. jan 2022

Ahojte mamicky... Moja situacia ani neviem ako a kde zacat, mam dve dceri uz nie najmensie ale ani nie samostatne... 13 rocnu a 9 rocnu dceru, ja budem mat 40 toho roku... Zijem 14 rokov v Anglicku... Obidve deti sa mi tu narodili, ja som po detoch vzdy tuzila, vzdy som ich velmi chcela a bola som nesmierne stastna, ked sa mi narodili, prve roky to este ako tak islo, bola som 6 rokov doma s nimi tak som mala cas sa im venovat, varit, upratovat jednoducho sa starat o vsetko, okolo nich v domacnosti atd. Problem je, ze mi sme sa s mojim muzom kratko poznali a ja som rychlo otehotnela a tak som potom zistila, ze moje predstavy o muzovi, ktory ma bude milovat, pomahat mi, starat sa o nas boli velmi daleko od reality, moj muz chodi len do roboty a potom TV alebo posilovna alebo PlayStation. Ked mala mladsia dcera rok nasla som si pracu. Zijeme uplne sami v UK, nemame tu nikoho. V skratke citim sa ako sluha, ziadna pomoc, opora, laska, citim sa kazdy den unavena a vyhorena, sama, chodim do prace a potom stale len dom, deti, skoro nikde nechodim, s nikym sa nerozpravam. Nemam ziadnu pomoc v nicom, este aj s peniazmi to nieje ruzove. Prestala som si uplne uzivat materstvo, pravdu poviem nic mi to nedava, deti su cely cas so mnou, su dost utiahnute a nepriebojne, do vsetkoho ich musim tlacit, nic sa im nechce robit. Chcem odist, rozviest sa, ale nemam kde ist, zarabam malo, vsetko je tu drahe, ani do podnajmu ma nechcu zobrat. Deti placu, ze chcu zostat s otcom, on ale nieje schopny ich zobrat do skoly a zo skoly. On sa nechce o nicom rozpravat, citim sa uplne osamelo, lutujem, ze som sa nevratila k rodicom ked boli deti male, teraz je to uz ovela tazsie, so skolami, s mentalitou, s jazykom, ale ja nemam s nim ziadny zivot, ziadny. Jemu je vsetko jedno, trochu sa s nimi pohra, dakde zoberie do mesta, ziadna zodpovednost za nic, zijeme len v socialnom dome. Coraz viac som nervozna, aj na deti nakricim, rana su strasne, vstat do skoly to je skoro vzdy boj, krik, plac, musime ist na autobus potom som v praci a pred 3:00 utekam zobrat mladsiu dceru zo skoly to je kazdy den, kazdy tyzden... Som totalne unavena, v dome mi nepomoze s nicim, ani steny nepomaluje, pec nam nefunguje uz dva roky ma to dakde, peciem na grile, poriadne nam nefunguje mraznicka tiez to ma dakde a tak so vsetkym. Povedala som mu, aby odisiel z domu, ze s nim uz nechcem zit, ze mam takeho zivota plne zuby. Povedal, ze on nikde nepojde, ze mam odist ja ked tak velmi chcem, ze mam dvere otvorene. Lenze on vie, ze zarabam malo on dva krat viac odomna a ze mi bude velmi tazko daco najst, plus deti ho uplne zboznuju... Poviem pravdu, ja tym, ze som v jednom kole, unava, depresie neviem detom tak ukazat ako ich lubim, chcem mat len pokoj, nechcem nikoho vidiet, nic riesit, zeby ma dakto otravoval, ja uz ani neviem ci lubim svoje deti, staram sa o nich lebo musim lebo tak sa to ma, ale psychicky som uplne znicena, absolutne. Moja rodina mi nepomoze, maju svoj zivot a mam uz starsich rodicov a pravdu povedat, nikdy som od nich necitila, zeby ma milovali, podporovali, boli tu pre mna... Oni chcu pocut, ze vsetkoho je OK, ze deti su OK a este sa opytaju, ze kedy pridem s detmi na Slovensko a to je cely zaujem o mna a o ich vnucky. Neviem co mam robit, ani kde ist skusam si najst podnajom ale zatial bezuspesne,deti asi aj tak nebudu chciet so mnou ist... Citim sa uplne sama a beznadejne... Este na koniec viem, ze to je zle ale z tej frustracie celej som si nasla milenca a to ma este viac dalo do depresii, lebo potom po par mesiacoch to bolo take pekne, lenze som nevedela ako odist ani kde ani ako to vsetko zmenit a on si po mesiaci nasiel inu s vlastnym domom a mna berie uz len ako kamaratku a sem tam mi zavola a rozprava o tej jeho novej aka je uzasna a ako ju miluje a ze mna nikdy tak nemiloval ako ju, takze som sa dostala do este vacsej beznadeje, sama seba som este viac tym zranila. Ja jednoducho nemam vobec stastie na muzov a moj muz mi casto hovori, ze kto by ta uz chcel taku, podla neho lenivu, co sa nevie o nic postarat. Mam jedinu moznost odist z domu zobrat deti do utulku matiek s detmi, ale to im neurobim, oni tento dom miluju, je to maly len dvojizbovy ale novy a v UK je vela domov starych, splesnivenych a velmi drahych, najlacnejsi podnajom dvojizboveho domu, bytu je od 600£ vyssie a potom este dan za dom, ucty, jedlo ja zarabam okolo 1100£ plus detske pridavky su tu na dve deti mesacne 140£. Takze majitelia bytov radsej zoberu do podnajmu pracujuci par bez deti ci jednu osobu co zaraba viac. Nevidim ziadne svetlo na konci tunela, asi mi len tak ostava zit bez lasky, bez zaujmu, sama cely zivot, len neviem co bude s detmi su este male a vela rokov este budu potrebovat pomoc. Mne je uz vsetkoho jedno, nemam nic z takeho zivota, pre mna je to len stres a trapenie. 😌😣💔Dakujem, ze ste si to precitali

robitarano dsproblem

nwnw
3. jan 2022

@nelkas nevies vybavit aby starsia vodila mladsiu do aj zo skoly?
Co sa tyka domacnosti rob iba nevyhnutne. Navar iba sebe a detom a uprac iba po sebe. Deti si musia upratovat same. Muz kedze sa o nic nestara, tak mu nastav zrkadlo. Nech si vari sam a perie sam. Maj trochu hrdost! Oni su tam zvyknuti na sluzobnictvo. Najdi si v okoli kurzy na rekvalifikaciu. V UK aspon to funguje normalne.

barborachors
3. jan 2022

@nelkas zapojit vsetkych bez vynimky do domacich prac. Milenca kopni do riti a miesto nejakeho blbecka si radsej najdi kamosku alebo chod na kurz alebo cvicit, panko manzel to vychytal, ako si uzivat. Vsetci si zvykli, ze im behas kolo zadkov, tak co si cakala, nebodaj vdaku? Od lenivca necakaj nic, ty zmen seba a veci sa zmenia tiez.

denkatn
3. jan 2022

@nelkas nebyvas blizko Didcord oxfordshire? lebo tam je jedna slovenka, ktora hlada spolocnost, poznam ju zo skupiny, kde zeny pracuju na osobnom rozvoji, co sa tyka vztahov...

nelkas
autor
3. jan 2022

@denkatn nie v Lancastri byvam, ale dakujem za podporu

nelkas
autor
3. jan 2022

Mne najviac chyba Laska v zivote to je vsetko, citim sa nechcena, nemilovala... o ostatne sa viem postarat... Jednoducho melim z posledneho, nevedela som si predstavit, ze to tu bude az take tazke byt sama s detmi, je to ine ked mate rodinu, co vam trochu pomoze, poradi, tu ste so vsetkym sam, on mi nikdy s nicim nepomohol, tak taky vztah je fakt na h... Skor ma este vzdy zdepta... Kazdy tuzi po peknom vztahu... Mat v niekom oporu v zivote... Viem, ze si zato mozem sama, asi som turn radsej nemala pisat... Dakujem za odpovede... Robim co mozem, pec sme kupovali vlastnu aj chladnicku s mraznickou ale to je jedno, nevadi... Dakujem za odpovede... Viem, ze on z toho domu nikdy neodide, tak musim ja ak sa mi podari, ale deti chcu ostat tu... On je poliak, niesme z tej istej krajiny, vsetko je to dost komplikovane... Mam kamaratky, len kazdy ma svoj zivot, svoje problemy, len som to potrebovala napisat... Je to jedno mate pravdu musim si sama pomoct ako viem

nelkas
autor
3. jan 2022

Inak ten milenec ma ma dakde uz, uz paktuje s inou, co je super pozitivna, s dobrou karierou a domom... A sem tam zavola, ze sa ma dobre a z ju miluje, tak nech sa maju vsetci dobre, ja kazdemu doprajem... Majte sa

nelkas
autor
3. jan 2022

Kazdy v zivote potrebuje aspon trochu zaujmu, opory a ano ten kto nezil v zahranici si nevie predstavit ake tazke to je, pre mna najst si par minut pre seba je naozaj tazke, plus mam psychicke problemy z toho vsetkoho panicke stavy, uzkosti, depresie ale to je jedno mala by som sa ist liecit, len nema kto sa postarat o deti on ide rano o 6.00 do roboty a pride vecer, potom PlayStation TV alebo posilovna, chcela som mat aspon trochu nieco pekne v zivote, bola som stastna s tym muzom, prosim neodcudzuje to 13 rokov som sa tu takto trapia, ano ukazal sa ako dalsi sebec, nic som pre neho neznamenala, nic nove v mojom zivote... Sama sebe som len znovu ublizila, oni sa maju dobre aj jeden aj druhy, viem, ze budem sama v zivote, ze je to vsetko na mne, ale ako hovorim byt uplne sam, v cudzej krajine bez rodiny, bez akejkolvek pomoci je velmi tazke a ja som tiez len clovek mam svoje lepsie a horsie dni nie som stroj... Ale viem, ze sama si za to mozem, myslela som si, ze on sa bude o nas starat a ze nas zabezpeci, ano bola som hlupa a naivna...

denkatn
3. jan 2022

@nelkas ked sa stanes zavisla, ze muz vie ze nomezes odist, tak prestane sa snazit...

nelkas
autor
3. jan 2022

@denkatn on sa ani nikdy nesnazil, len mne dlho trvalo kym som ho prestala obhajovat a spadli mi ruzove okulare z nosa.... Jedine co lutujem mala som byt sama dostatocne finance zabezpecena, ale prisla starsia dcera a ja som proti protratom, ale bolo to skoro nemala som tu v UK dostatocnu stabilitu ani rodinu jednoducho som si dost dobre nevedela predstavit do coho idem co ma caka a potom prisla druha dcera pred 2 rokmi som bola tehotna, ale som potratila a cez to vsetko idem uplne sama, nehovorim o tom nikomu, nemam komu... Dakujem za odpovede... Budem dalej bojovat ako viem

denkatn
3. jan 2022

@nelkas vies co, ale s kazdym muzom su nejake problemy, kym neprejdes skusenostami, tak nelutuj, ze mas dceru, lebo aj s inym by si mala problemy. kym nedospejes k bodu, ze nebudes zavisla na tom, ci mas alebo nemas niekoho pri svojom boku. a ked muz pri tebe bude len taky bonus v tvojom zivote. (ja som mala 3 kym som pochopila pracu na sebe.) ja myslim, ze aj kto ma lahke veci na zaciatku vztahu, kazdy sa ma v zivote nieco naucit, tak ho to stretne neskor, tak nelutuj nic, len pozeraj dopredu a mysli na to, ze zide sa ti tato skusenost aj v inych vztahoch. lebo aj v dalsom ked budes davat potreby muza pred svoje, zase to bude zle.

kubobubo
3. jan 2022

@nelkas Mám kamarátku v UK, severný Londýn. Tiež nemožný chlap, iba práca (realitný maklér, nie nejak úspešný), hry na compe, televízor do noci. Pomoc žiadna, skôr príťaž. Kazil výchovu, vyhrážal sa jej, požadoval teplé jedlo každý deň. Majú 2 baby. Kamoška pracuje len part-time kvôli deckám, tiež nejaký obdobný plat ako ty. Ľahká administratíva. Muž je Angličan, čiže odchod z krajiny u nej neprichádza do úvahy. Byt je jeho a nadobudnutý pred manželstvom.
Odhodlala sa pred 2,5 rokom od neho odísť, našla si sociálny byt v severnom Londýne, vybavila príspevok na bývanie v tom byte. Sociálny byt = normálny byt na prenájom na ktorý sa môže brať príspevok. Ja aj jej otec sme sa za ňu zaručili zo Slovenska. Ja robím v IBM a jej otec bytom na Slovensku. Angláni sa báli ručiť, a keďže je to moja naj kamoška a chcela som jej pomôcť, ponúkla som jej sama to ručenie. Možnosti sú, keď sa chce. Príspevok má o 100 libier viac ako platí nájom a byt má 2 spálne.

mackamizjedlaskrec
3. jan 2022

@nelkas ty sa sama seba ubijas uz v tych malickostiach a obvinujes muza sekace su aj na elktroniku ....A v anglicku su dni cierne az sive prinajlepsom uprsane a od deti sa tiez da dohodnut s rodicmi ze jedenu sobotu celu u nich a jednu u teba .Budes mat cas na Netflix aj ty .

galioska
3. jan 2022

@nelkas v uk ženám v podobnzych situáciách pomáhajú velmi, dokonca im platia byvanie, dajú benefity na deti ale v prvom rade by si musela ty od neho odísť a vybodnut sa na neho. Odporúčam ti zájsť na najbližší counsil v meste a informovať sa o pomocí, v uk single ženám s deťmi pomáhajú a nemôžu si dovoliť ich nechať na ulici. Ale v prvom rade musíš od neho odísť ty. Našetrí si peniaze na prvý mesiac bývania a odsťahuj sa, hneď ako sa nastavuješ začni vybavovať benefity, zaplatia ti aj byvanie atd keď malo zarabas. Keď nebies po anglicky žiadaj na counsile prekladatela, máš na neho narok

nelkas
autor
4. jan 2022

@kubobubo ja som si aj dala ziadost na socialny byt, len to treba klikat online a jak nie som priority, lebo uz mame socialny dom, tak tu je malo tych socialnych domov je to male mesto Lancaster na severo zapade UK, co viem tak aj okolo 2 rokov sa caka kym sa nejaky byt dostane, ale budem sa snazit, daco dostat, taky zivot ma totalne ubija

nelkas
autor
4. jan 2022

@kubobubo stale daju dakomu inemu byt, vela ludi o to ziada

nelkas
autor
4. jan 2022

@galioska ano to mi povedali, ze budem priority ked zoberiem deti do shelter house, ale kym byvame spolu a nieje domestic violence tak mi povedali, ze sa mam zeregistrovat online na Council stranku a klikat na nejake domy, byty co su dostupne, lenze stale daju dakomu inemu, lebo je vela zaujemcov a malo bytov... Jedine ako by som ho z domu dostala tak zavolat na policiu, ze to je domestic violence, my mame share tenancy a to je vlastne z housing association dome, take nieco ako council house, ale inak ho nijak z
domu nedostanem

nelkas
autor
4. jan 2022

@galioska tiez je problem, ze deti ho zboznuju a chcu zostat s nim, starsia ma 13 ta by uz aj mohla byvat s nim, ale mladsia nemoze, ja tak pracujem aby som ju mohla zobrat do skoly zo skoly... On len ide do roboty a domov, poobede, posilovna TV alebo PlayStation a tak idu dni, tyzdne, mesiace a roky 😭 aj od sukromneho landlorda, z agentur sa snazim nieco dostat ale stale je odpoved, ze landlord si vybral dakoho ineho do podnajmu, ze maju vela ziadosti

nelkas
autor
4. jan 2022

@mackamizjedlaskrec ja tu nemam rodicov, nemam tu nikoho kto by mi pomohol s detmi

nelkas
autor
4. jan 2022

@nwnw manzel je poliak, starsia chodi do inej skoly turns deti od 11/12 rokov zacinaju chodit do high school a to je uplne inde ako mladsia chodi, takze ona mi s tym nepomoze, ale bola by to velka ulava pre mna, tak musim byt vsade na 5 minut, velky stres hlavne rano, but vzdy na cas aj v skole aj v robote, potom po robote mam 10 minut na autobus, aby som ju stihla zobrat zo skoly, hej je to stresujuce tak kazdy den, teda od jednych prazdnin k druhym

kubobubo
4. jan 2022

@nelkas Toto je také "anglicke" - sťažovať sa ako ti nemá kto pomôcť s deťmi. Ja som v BA, mama 150 km a svokra 200 km. Mama pracovala a nebola babka, ktorá by sa trhala za vnúčatami strážiť. Pomoc od nej nulová. Svokra má problémy s kolenami a môžeme byť radi, že sa rodina o ňu postará a nemusíme my. Dcéra má silnú tupozrakosť, čiže v predškolsom veku ešte aj chodila do špeciálnej očnej škôlky. Ráno som ju tam zaviezla, išla do práce, cez obed som išla pre ňu a viezla ju do jej normálnej škôlky. Tiež sme šomrali s mužom, že nám nemá kto pomôcť... A do toho moja mama dostala rakovinu prsníka a mala 4 chemoterapie po 3 týždňov a 12 chemo po týždni. Vtedy sa na Klenovej fungovalo systémom, že ak sa chcela rýchlo vybaviť, tak musela ísť skoro ráno aj s príbuzným. Ja v jednom rade na krv a ona v druhom rade pred doktorkou. Chvíľku sme museli pomáhať my jej. Každá z nás má v 40ke nejaký príbeh, ani na Slovensku nám nepadajú pečené holuby do úst. Aby si nebola potom sklamaná aj keď sa sem vrátiš.

pieksamaki
4. jan 2022

@nelkas a preco nepodas o rozvod? Ak sa uz dlho trapis a manzel je anglican? Pretoze uz to ze ste v socialnom dome....znamena ze sa nepostaral.....na nejake byvanie...chapem to tak...ze socialny dom je dany od mesta a docasne?
No tie pridavky na deti nic moc....nebolo to kedysi vyssie?
Ono niekedy pomoze zmenit lokalitu...normalne ze sa prestahujete do inej oblasti....si proste vyhoreta. ..treba nabrat poslednu silu a urcit smer....nieco co ta bude robit stastnu....niekomu to je ze zmeni povolanie. ..zmeni sa nieco v zivote a pomoze to.....
Neboj...je to docasne....kazdy ma niekedy take obdobie....ze sa neposuva vpred....a ze to na neho pada...a ze sa citi otrokom....

nelkas
autor
4. jan 2022

@kubobubo ja sa tam ani nevratim, viem, zeby som tam bola sama... K tej samotnosti, ja mam vacsinu dni takych, ze sa s nikym ale uplne nikym nerozpravam... Nemam sa ani s kym poradit, ked mam nejake problemy to je vsetko, jednoducho som uplne sama a to je natom to najtazsie a ano v skole vidim vela starych rodicov co zoberu deti do skoly zo skoly, chodia s rodicmi, ale bola to moja naivita a hlupost mat tu deti s takym muzom, takze si naozaj mozem za vsetko sama a ze nevladzem je tiez len moj problem, musim to vsetko vydrzat alebo deti pojdu do nahradnej starostlivosti inu moznost nemam, ide o to, ze ak by sa mi daco stalo tak deti skoncia v nahradnej starostlivosti alebo dalsia moznost iba do Polska k babke, ta jedina ma o nich aky taky zaujem, moji rodicia viem, ze by sa nepostarali a psychicky by to tam bolo zle pre deti, nechcem vela pisat o mojom detstve, ale hlavny dovod preco som prisla do UK je, ze som nechcela byt doma s rodicmi, tam bol vzdy psychicky teror, nervy, stres, ziadna pohoda, laska... Rodicia si nikdy nerozumeli, ja som jednoducho zrobila chybu, ze Som nepoznala poriadne mojho muza a som skoro otehotnela a potom som zistila, ze on ma ma dakde, ze on chce zit zivot slobodneho chlapca a nie mat zodpovednost za deti a rodinu, je rovnako stary ako ja a stale je to to iste aj vzdy bude... Dufam, ze dajako vydrzim kym budu deti dospele, naozaj nemaju nikoho na tomto svete... Ale mam silne depresie a panicky ataky a uplne mi z toho vsetkoho odislo sebavedomie, bojim sa uz vsetkoho, nikomu neverim, ani uz radsej s nikym o nicom nerozpravam, viem, ze kazdy ma svoje problemy v zivote, len som to potrebovala napisat, neviem trochu aspon aby sa mi ulavilo, ja sa inak nikomu nestazujem

nelkas
autor
4. jan 2022

@pieksamaki on je Poliak, mali sme sobas na Slovensku, tak musim asi tam podat o rozvod, v Anglicku yo stoji tak okolo 800£ nemam peniaze nato... To je jedno, sama som sa dostala do takej situacie, je to len moja chyba

pieksamaki
4. jan 2022

@nelkas v anglicku funguje CBR .nech ti poradia...ak ste v anglicku...podla mna rozvod prebehne podla lokalneho centra zaujmu deti....lebo tam byvate...to nevadi ze ste zobrani na SR...skor ze sa to budeno to dlhsie tahat....

pieksamaki
4. jan 2022

@nelkas a neobvinuj sa....je to normalne..zivot sa niekedy vyvrbi tak ako je....nikto nevieme do coho ideme...ci uz tak alebo tak....nie si jedina....skor sa drz....a porozmyslaj....podla mna ked sa citi clovek v ohrozeni sa potom aj dokaze postavit na vlastne nohy...lebo motivacia prezit je u kazdeho zakorenena

pieksamaki
4. jan 2022

@nelkas kazdy urobi v zivote chybu...chyby...ci ja...ty..kazdy....nikto nie je dokonaly...ver tomu ze najdes cestu. ....moznosti su vzdy...len mame klapky chvilu na ociach....a kazdy v zivote zacine od nuly viackrat..

kubobubo
4. jan 2022

@nelkas Depresia a panické ataky treba riešiť. Viem, že v UK sú aj nejaké counselling. Kamoška chcela pôvodne chodiť s mužom ale on nemal záujem, tak chodila sama. Pomohlo jej to vyrozprávať a aj jej trochu poradili. Možno by to pomohlo aj tebe a poradili by ti ako ho dostať z domu. Možno je tam násilie psychické a nie fyzické. Kamoške sa muž pravidelne vyhrážal, aj jej písal agresívne SMSky alebo maily a stačilo to na byt. Counselling mal zachrániť vzťah ale nakoniec zachránil ju.

babulkomale
4. jan 2022

Ja len, ze mi ta je velmi luto...neviem si to vobec predstavit 😔 vacsina nasej rodiny bola vzdy v zahranici, ja som mala voci tomu averziu, presne ako pises tie plesnive stare podnajmy, lebo vsak malokto tam hned robil super manazera s mezonetovym bytom, aj ked mal tu vystudovanu VŠ. Niektori uprimnejsi mi to aj potvrdili ze nie je vsetko zlato co sa blysti, vacsina sa pred par rokmi vratila, ze sa to uz neoplati tam robit, ze im je lepsie na Slovensku.
Ja som vzdy bola ta predvidava, zodpovedna, antika plus kondom 😃 takze ked ja som si preosiala toho naj chlapa zo vsetkych, tak ked sme sa rozhodli pre dieta tak moje rozvedene spoluziacky uz mali deti v puberte 🤭
Poradit ti neviem, drzim ti velmi palce aby si dokazala zmenit svoj zivot a pomohla svojim detom.

scorpionflower1
Autor odpoveď zmazal
scorpionflower1
4. jan 2022

@nelkas Nebude to tak vecne, neboj sa. Ja viem, ze je to este dlhy cas, ale deti dospeju resp. vyrastu, potom odides.