Mala som mať deti?
Ahojte mamicky... Moja situacia ani neviem ako a kde zacat, mam dve dceri uz nie najmensie ale ani nie samostatne... 13 rocnu a 9 rocnu dceru, ja budem mat 40 toho roku... Zijem 14 rokov v Anglicku... Obidve deti sa mi tu narodili, ja som po detoch vzdy tuzila, vzdy som ich velmi chcela a bola som nesmierne stastna, ked sa mi narodili, prve roky to este ako tak islo, bola som 6 rokov doma s nimi tak som mala cas sa im venovat, varit, upratovat jednoducho sa starat o vsetko, okolo nich v domacnosti atd. Problem je, ze mi sme sa s mojim muzom kratko poznali a ja som rychlo otehotnela a tak som potom zistila, ze moje predstavy o muzovi, ktory ma bude milovat, pomahat mi, starat sa o nas boli velmi daleko od reality, moj muz chodi len do roboty a potom TV alebo posilovna alebo PlayStation. Ked mala mladsia dcera rok nasla som si pracu. Zijeme uplne sami v UK, nemame tu nikoho. V skratke citim sa ako sluha, ziadna pomoc, opora, laska, citim sa kazdy den unavena a vyhorena, sama, chodim do prace a potom stale len dom, deti, skoro nikde nechodim, s nikym sa nerozpravam. Nemam ziadnu pomoc v nicom, este aj s peniazmi to nieje ruzove. Prestala som si uplne uzivat materstvo, pravdu poviem nic mi to nedava, deti su cely cas so mnou, su dost utiahnute a nepriebojne, do vsetkoho ich musim tlacit, nic sa im nechce robit. Chcem odist, rozviest sa, ale nemam kde ist, zarabam malo, vsetko je tu drahe, ani do podnajmu ma nechcu zobrat. Deti placu, ze chcu zostat s otcom, on ale nieje schopny ich zobrat do skoly a zo skoly. On sa nechce o nicom rozpravat, citim sa uplne osamelo, lutujem, ze som sa nevratila k rodicom ked boli deti male, teraz je to uz ovela tazsie, so skolami, s mentalitou, s jazykom, ale ja nemam s nim ziadny zivot, ziadny. Jemu je vsetko jedno, trochu sa s nimi pohra, dakde zoberie do mesta, ziadna zodpovednost za nic, zijeme len v socialnom dome. Coraz viac som nervozna, aj na deti nakricim, rana su strasne, vstat do skoly to je skoro vzdy boj, krik, plac, musime ist na autobus potom som v praci a pred 3:00 utekam zobrat mladsiu dceru zo skoly to je kazdy den, kazdy tyzden... Som totalne unavena, v dome mi nepomoze s nicim, ani steny nepomaluje, pec nam nefunguje uz dva roky ma to dakde, peciem na grile, poriadne nam nefunguje mraznicka tiez to ma dakde a tak so vsetkym. Povedala som mu, aby odisiel z domu, ze s nim uz nechcem zit, ze mam takeho zivota plne zuby. Povedal, ze on nikde nepojde, ze mam odist ja ked tak velmi chcem, ze mam dvere otvorene. Lenze on vie, ze zarabam malo on dva krat viac odomna a ze mi bude velmi tazko daco najst, plus deti ho uplne zboznuju... Poviem pravdu, ja tym, ze som v jednom kole, unava, depresie neviem detom tak ukazat ako ich lubim, chcem mat len pokoj, nechcem nikoho vidiet, nic riesit, zeby ma dakto otravoval, ja uz ani neviem ci lubim svoje deti, staram sa o nich lebo musim lebo tak sa to ma, ale psychicky som uplne znicena, absolutne. Moja rodina mi nepomoze, maju svoj zivot a mam uz starsich rodicov a pravdu povedat, nikdy som od nich necitila, zeby ma milovali, podporovali, boli tu pre mna... Oni chcu pocut, ze vsetkoho je OK, ze deti su OK a este sa opytaju, ze kedy pridem s detmi na Slovensko a to je cely zaujem o mna a o ich vnucky. Neviem co mam robit, ani kde ist skusam si najst podnajom ale zatial bezuspesne,deti asi aj tak nebudu chciet so mnou ist... Citim sa uplne sama a beznadejne... Este na koniec viem, ze to je zle ale z tej frustracie celej som si nasla milenca a to ma este viac dalo do depresii, lebo potom po par mesiacoch to bolo take pekne, lenze som nevedela ako odist ani kde ani ako to vsetko zmenit a on si po mesiaci nasiel inu s vlastnym domom a mna berie uz len ako kamaratku a sem tam mi zavola a rozprava o tej jeho novej aka je uzasna a ako ju miluje a ze mna nikdy tak nemiloval ako ju, takze som sa dostala do este vacsej beznadeje, sama seba som este viac tym zranila. Ja jednoducho nemam vobec stastie na muzov a moj muz mi casto hovori, ze kto by ta uz chcel taku, podla neho lenivu, co sa nevie o nic postarat. Mam jedinu moznost odist z domu zobrat deti do utulku matiek s detmi, ale to im neurobim, oni tento dom miluju, je to maly len dvojizbovy ale novy a v UK je vela domov starych, splesnivenych a velmi drahych, najlacnejsi podnajom dvojizboveho domu, bytu je od 600£ vyssie a potom este dan za dom, ucty, jedlo ja zarabam okolo 1100£ plus detske pridavky su tu na dve deti mesacne 140£. Takze majitelia bytov radsej zoberu do podnajmu pracujuci par bez deti ci jednu osobu co zaraba viac. Nevidim ziadne svetlo na konci tunela, asi mi len tak ostava zit bez lasky, bez zaujmu, sama cely zivot, len neviem co bude s detmi su este male a vela rokov este budu potrebovat pomoc. Mne je uz vsetkoho jedno, nemam nic z takeho zivota, pre mna je to len stres a trapenie. 😌😣💔Dakujem, ze ste si to precitali
robitarano dsproblem
ano, mas to tazke... ak by sa dalo, skus online koučing, budes mat niekoho na svojej strane. viem su to dalsie peniaze co odtrhnes z rozpoctu, ale ber to tak, ze dusevne zdravie matky je pre deti dolezitejsie ako pekne oblecenie alebo dekoracie v byte, a s kouckou mozes prejst ciastkovo jednotlive oblasti a hladat riesenia co je a nie je mozne. chce to viac sedeni na tvoje veci. ale uvidis aku podporu pocitis, ze nie si v tom sama a uvidis svetlo na konci tunela, nejaky ciel. konieckoncov mozno po rozvode budes mat aj vyzivne od muza, musis zistit zdroje. je to hlbsia otazka ako tu na koniku.
ahoj neviem ti poradi len ti poviem ze strasne vela ludi ma taketo problemy alebo podobne, este len dakujem ze ste zdravi, nato si vzdy spomen, ostatne niekedy je lepsie sa nechat plavat zivotom a uvidi sa, vsetko co je robene nasilu neni dobre, tym chem povedat ze dobre pozeraj novy dom atd..ale nerob to nasilu cez vseetky prekazky, ked pride cas tak akoby vsetko ti islo potom lahsie.
zit v zahranici je velmi tazke. Kto to nezazil, tak to nedokaze pochopit. My sme s muzom zili v UK a potom sme odisli na moje naliehanie do CZ (muz tak strasne nechcel) pretoze ten zivot v Anglicku je velmi velmi tazky. Ked budes pocut kritiku a odsudzovanie (viz prispevok vyssie) od ludi ktori v zivote v zahranici bez pomoci nezili, tak to hod jednym uchom dnu a druhym von. Pretoze to budu len patologicke dolezite reci ktore s realitou nemaju nic spolocne. Ja by som ti poradila aby si cez NHS nasla psychologa a porozpravala sa s nim. Povedz mu co ta trapi. Urcite by si si mala najst bud slovenky alebo polky ako kamaratky. Neviem kolko mas sloveniek - u nas bolo malo, tak som anglii paktovala s polkami. Bola som prijata medzi anglicanky ale mne ta mentalita prisla taka ina ... tazka. K odchodu od manzela. To momentalne nie je mozne - pojdes z kaluze do blata. S muzom sa dohodni aby spravil zakladne upravy v byte aby to bolo v pohode a zatial to musis zvladnut sama. Ked budu deti dlhsie v skole, tak si mozes najst lepsie plateny job. V akej robis oblasti? Mozes si spravit extra kurzy bud skolu, alebo vecerne kurzy. Uctovnictvo je tam dobre, alebo nejake socialne sluzby. V UK je naststie moznost nadstavboveho vzdelavania alebo vzdelavania online. Ked sa neda pohnut s muzom, musis sa riesit sama. A mala by si chodit von ked je muz doma. To anglicko je napor na nervy. Vydrz. Skus najst riesenie.
@pribinak to by ma zaujimalo ci si niekedy vystrcila paty z domu ze prispievas do tejto diskusie.
@kittykat22 som v práci a nemám do čoho pichnúť, ale teba do toho nič
@pribinak ano a ako to mam riesit, ked jeho nic nezaujima a nechce o nicom rozpravat, jemu je uplne jedno kde pojdem, co so mnou bude, len aby jemu bolo dobre a deti nas obidvoch rovnako lubia, oni nerozumeju tomu aky s nim mam zivot... Este aj peniaze ma pyta a to zarobi, dva krat viac... Ja to nemam komu povedat, nikto sa o mna nezaujima, tak to dusim v sebe vsetko, ked poviem, ze je to psychicke tyranie, tak on uz deti mozno neuvidi a tie mi tu budu plakat kazdy den, ze chcu svojho najlepsieho ocka... Ja pre neho nic neznamenam, nezaujimam ho, potrebuje ma nato aby bolo o deti postsrane, o dom a on si mohol chodit do posilovne, hrat PlayStation a mat svoj zivot
a s amozrejme ja tiez suhlasim, mala osm mat deti??- zla otazka. je pravda deti za nic nemozu. na vine su dospeli, je jedno ci zije v UK alebo Slovensko
@nelkas ale ty nemozes chcet od deti aby rozumeli ako to je, oni su stale deti, kedysi som citala ze MY DOSPELI CHCEME OD DETI ABY BOLI DOSPELI-NO ONI ESTE NEBOLI DOSPELI, MY SME BOLI DETMI-TAK MY SA VCITME DO DETI NIE ONI DO NAS. ries problem s MUZOM, a nie detmi. ty mas problem s muzom.
@nelkas ubrala by som zo starostlivosti o muža a aj deti . A energiu vrazila do seba, do svojho rozvoja , do svojej realizácie , čítanie kníh , vzdelávania atď. Nechápem prečo im skáčeš okolo zadku aj tak si to nevážia. Navar a uprac keď sa ti bude chcieť, prestať vypekať , začni behať , športovať a prestaň bojovať s deťmi .
moja odpoved je, ze mala si mat deti, si dobra matka, nebola by si stastna bezdetna, len teraz musis vyriesit narocnu situaciu, budeme ti drzat palce a urcite sa ti to podari, ked budes na tom pracovat, asi dlhodobo...
@kittykat22 dakujem, ano lutujem, ze som tu zostala, ja fakt neviem co som si myslela, ze to tu zvladnem sama celych 20 rokov, lenze viem, ze mi tu nikto nepomoze a ze som sa sama dostala do takej situacie, upratujem na univerzite v skolnych hodinach lebo mladsia je este v primary school
@nelkas jediná cesta ako z toho von je nastaviť hranice ako deťom , tak aj mužovi . nemíňaj zbytočne energiu na neho o snahu o nejaký rozhovor, vieš že to nefunguje. Zmeň svoje správanie, zmení sa aj okolie. Prestaň ho prosiť aby urobil hento , urobil tamto , neurobí nebude mať z toho osoh .
@angelinja ja som uz tak frustrovana, viem ze bez nich by som sa sustredila sama na seba, urcite by som tu studovala a snazila sa mat karieru, aby som mohla sama deti zabezpecit, prisli skoro nebola som tu finance hlavne stabilna, ze som sa musela na neho spoliehat a on mi viac ublizuje ako pomaha alebo ma viac menej ignoruje
@nelkas bolo by dobre aby si si spravila nejaky kurz aby bsi mohla mat lepsiu poziciu. Potrebujes sa dostat do officu. Je to tam ovela lepsie. Mozno by si mohla zacat, ze si nechas potvrdit ze mas C1 z anglictiny pre zaciatok. Prihlas sa na skusku. Potom sa pozri na kurzy ktore su a zacni sa niekam smerovat. Na rozdiel od SLovenska v Anglicku velmi ocenuju ze chces nieco zmenit a niekam sa posunut a pomozu ti s tym. Ja som robila ESOL cez nejaku college po veceroch a do toho som mala full time pracu ako AO v office. Mala som stastie. Ale tiez som behala po pohovoroch ako sialena. Na nejake AO ta urcite zoberu. Skus sa pozriet ci niekde nerobia ACCA - je to pripravna skuska na uctovnicku - ale je dobra a velmi ziadana a dobre platena. AK ti ide matika tak s tou skuskou si job urcite najdes.
A prečo dávaš ešte mužovi peniaze, pelreco mu robíš full servis? Určite aj v UK existuje niečo ako výživné tak žiadaj od muža alebo keď je muž taky geraj nech sa stará o deti a ty si hľadaj prácu na plný úväzok... Píšeš ze dom je nový tak ako sa už mohla pokaziť pec aj chladnička?
Z celého príspevku je cítiť len lutovanie, ruku na srdce co si urobila preto aby sa tvoja situácia zmenila... Namiesto milenca si mala možnosť sa do vzdelávať alebo ten čas využiť na zlepšenie tvojej situácie. Pretože tie deti zato nemôžu, ale len ty a otec deti... Teraz je neskoro plakať nad rozliatym mliekom...
Ja som tu ACCA zacala v UK ale potom som odisla a musela som zmenit smer. ACCA v cesku nie je uznavana. Zmenila som smer a teraz sa pripravujem na informatiku aby som mohla pokracovat v tom co robim ale rozsirila si vzdelanie. Nic sa neboj a zacni hladat riesenie. V momente ked budes mat lepsiu pracu a viac penazi tak ti bude lepsie. V Anglii v tom office su casto velmi fajn ludia. Co som poznala ludi - najskor som robila ako temp., tak som toho zo zaciatku pobehala hodne. Ale tie mensie firmy to je sen. Neporovnatelne lepsie od umyvania riadov, roznasania veci, nosenia tanierov. Mentalita 100 a 1. Pokial si zila normalny zivot na Slovensku a stale zostavas na nizkej pozicii tak to sa ti ani nevidim, ze ti hrabe. Ved to je kasta ktora u nas ani neexistuje. Low life. Ale vazne, bud v klude, v UK mozes stvoje stastie otocit velmi rychlo. Riesit ze niesi na Slovaci uz nema zmysel. Si tam, tak z toho vytaz co najviac.
A tak na okraj. V zahranici prva generacia obetuje svoj zivot pre pohodlie a lepsiu buducnost svojho dietata/deti. Tak to je. Kto zije v zahranici to pochopi. Ty, ja a vsetky ktore takto zijeme niekde v tramtarii same bez pomoci rodiny a priatelov z detstva, zaplatime za lepsi zivot nasich deti.
13 a 9 ročne deti sú dosť veľké aby začali chápať situáciu. V niektorých rodinách proste musia deti dospieť skôr. Ja mám rovnako staré deti a napr.dom malovali oni spolu so mnou. Keď sa proste s chlapom nedá, treba zapojiť deti. Sú predsa súčasťou rodiny takej aká je. Raňajky tiež môžu chystat, kopu veci upratať aby si ty mala menej. Neviem, v akej oblasti ste presne, ale nájsť si spoločenstvo. Poľské sú úplne všade. Keď vám nefunguje pec, tak nepec. Povedz, že ocko musí opraviť pec. Takto deťom iba idealizujes otca. Musia spoznať jeho pravú povahu, aby si dokázali urobiť vlastný názor

@nelkas deti za tvoju situáciu rozhodne nemôžu.
Len ty a tvoj muž