icon

Mali by ste v mojej situácii 4. dieťa?

24. júl 2022

Ahojte. V podstate toto nie je momentalne najpalcivejsia otazka, ale obcas sa nam tym zamyslam. A kedze mi vynimocne tretie dieta - babatko spi a obed hotovy, rozhodla som sa zalozit diskusiu 😁
K veci - mam 2 pubertiakov z 1.manzelstva, som 2.krat vydata, s 2.manzelom mame spolu cca rocne babatko. Vsetko klape, vychadzame spolu vsetci vyborne (hoci zaciatky s babatkom neboli vzdy ruzove, jednak je to velmi narocne dietatko a objavila sa aj ziarlivost zo strany starsich surodencov). Vekovo nam rodicom taha na 40, ale este mame par rockov.
Obcas sa ale zamyslam nad tym, ze starsie deti sa nam o chvilu rozprchnu a toto nase najmensie zostane akoby jedinacik. Tehotenstvo som znasala super, aj porod, aj teraz vsetko. S manzelom mame dom, pracu, vzdelanie...dali by ste sa v tejto situacii este na 4.dieta? Alebo uz nemam vymyslat a mam byt vdacna za 3 zdrave deti?
Inak manzel nie je rozhodnuty ani tak, ani tak, je otvoreny dalsiemu dietatku, ale nemal by problem ani ukoncit "plodenie" 😁. Dakujem za dalsie rady, nazory, pohlady na vec.

Strana
z3
autor
24. júl 2022

@nevenka a Vam velmi drzim palce so stvrtym babatkom, nech je vsetko ok 😊

yoxinka
24. júl 2022

Vieš čo, ja mám kapitolu deti v sebe uzavretú. Po narodení tretej dcéry som cítila, že sme komplet. Máme okolo troch detí čo robiť a ja už sa nechcem motať okolo bábätka a riešiť plienky, kojenie … chcem s deťmi cestovať, ukazovať im svet a venovať sa úplne iným veciam. A ako som spomínala, pre nás fyzicky a psychický strop.

hopeja
24. júl 2022

Ja by som už asi to stvrte "neriskovala" a užívala si tie zvyšné tri aj vzhľadom k tomu vyssiemu veku....náhoda je blbec, mas tri zdravé deti, manzela ktorý ta miluje, mas všetko...pisem trochu aj z vlastnej skusenosti

nevenka
25. júl 2022

@autorka dakujeme velmi pekne 🥰

nevenka
25. júl 2022

Mna este napadlo, v suvislosti s tymto, ako mi svokra hovorila, ze stale ma kdesi v sebe pocit, ze mohli este skusit to stvrte. A to mala 30, ked mali tretie, cca...ale uz vtedy bola "stara" na deti, vtedy sa rodilo okolo 20-ky 🙂
A este nevedela, ze my cakame stvrte, tak sme sa bavili, boli sme a malym na ihrisku, aj so svagrinami, maju tiez take drobce, takmer naraz sme ich mali a ona, ze fakt obdivujem tie zeny, co maju v 40-ke babatka, teda myslela tym uz aj mna v podstate, lebo tretie som mala ako 37 rocna. No a z babicky, jej mamy vyliezlo, ze dodnes lutuje, ze nemali este stvrte. Tretie si odplakala, akoby ho nechcela a potom mala uraz, ze skoro o to babatko prisla a uvedomila si, aka bola hlupa a ze potkm este veru chcela stvrte, ale muz uz nie. Tak ostali pri 3.
Tak ja si hovorim, ze asi by som bola z tejto kategorie, kebyze sa nam nepritrafi. A deti, tie starsie, velmi tuzia po sestricke este, tak dufam, ze to dame 2:2 s pohlavim. No nechame sa prekvapit 🙂

ropucha6
25. júl 2022

Hlavne nazor cudzich zien je dost irelevantny 🙂 ja by som pozerala len na seba, manzela a tie starsie deti, nech sa necitia nejako ukratene, predsa potreby teenagerov su ine ako malych deti. Poznam zeny, co to v pohode davaju, aj take, pre ktore by to bola nocna mora 🙂

melany4
27. júl 2022

Áno chcela by som mat štyri a viac deti,kľudne aj v 40 😉Čize ano šla by som do toho💪

luscious
Autor odpoveď zmazal
yoxinka
27. júl 2022

@luscious
Ja som jedináčik, deti mám tri a nechápem, načo sa tu vyjadruješ k téme s týmto názorom, keď sa @autorka, zjavne šťasná a spokojná, že má tri deti pýta na štvrté 🤷‍♀️. Chceš jedno dieťa, maj jedno, je zo tvoja vec.

luscious
Autor odpoveď zmazal
yoxinka
27. júl 2022

@luscious
No tak akoby jedináčik (štvrté dieťa) a naozajstný jedináčik (jediné dieťa) to je, podľa mňa, sakra rozdiel. Keď máš jedno dieťa, všetka tvoja pozornosť, zdroje a prostriedky venuješ len jemu. Keď máš deti štyri, to posledné sa viac menej vezie popri ostatných. Je to úplne iná dynamika a úplne rozdielne situácie. Ja čo vnímam vo svojom okoli, rodičia, ktorí sa rozhodli mať jedináčika, aby mu dali všetko akurát dosiahli to, že majú doma fracka, ktorý s nimi točí nenormálnym spôsobom, oni sa boja sa aj ozvať, len aby dieťaťko netrpelo a tie deti sú presvedčené, že sú stredom vesmíru. Mám takých detí súkromne aj pracovne okolo seba xy. Tak ťa prosím, nevydávaj sa aj ty touto cestou, lebo s tými deťmi sa nedá vydržať!

luscious
Autor odpoveď zmazal
yoxinka
27. júl 2022

@luscious
Tou poslednou vetou som nechcela povedať, že nemáš mať jedno dieťa, ale že ho nemáš vychovať tak debilne, aby sme sa chápali.

luscious
Autor odpoveď zmazal
yoxinka
27. júl 2022

@luscious
Ja nemám žiadne problémy s jedináčikmi, ja sama som jedináčik, len tak na pripomenutie, to je skôr problém s ich rodičmi, lebo tie deti sú ich zrkadlom. A to nie sú pocity, to sú SKÚSENOSTI. V okolí rodinnom aj susedskom mám jedináčikov, mám dve deti, ktoré navštevujú kolektívy (škola/škôlka) a pracujem s deťmi, takže mám slušnú vzorku.

yoxinka
27. júl 2022

@luscious
Ty tak arogantne a sebavedome pôsobíš, že si presne ten typ, ktorý si z dieťaťa spraví v lepšom prípade projekt, v horšom modlu. Ale hej, je to tvoja vec.

luscious
Autor odpoveď zmazal
Strana
z3