Ľutovali ste, že ste nemali druhé dieťa?
Ahojte, dlhšie premýšľam nad tým, či zostať pri jednom dieťati, alebo mať ešte druhé.
Na jednej strane si viem predstaviť súrodenca, spoločné zážitky a väčšiu rodinu. Na druhej strane máme teraz celkom pokojný a fungujúci život, viac času pre seba, menej stresu a finančne to tiež zvládame bez problémov.
Ak ste sa rozhodovali podobne, čo nakoniec prevážilo? A ak ste zostali pri jednom dieťati, ste s tým rozhodnutím spokojní aj po rokoch?
Budem vďačná aj za názory napr. jedináčikov. Ja mám dvoch súrodencov, manžel tiež. Nechcem ochudobniť dieťa o tieto zážitky, ale napr. do jedného roka to bolo náročné bábätko, neviem, či sa mi to chce absolvovať zas :-/
Ak nie ste proti druhemu alebo nemate vyssi vek, rozhodne by som isla do toho. Jedno dieta je mozno pohodlne, ale ak druhe nemat len kvoli pohodlnosti, podla mna to nie je dobre rozhodnutie. Ja mam 1 surodenca, byva dalej, takze sa nestretavame bezne, ale neviem si velmi predstavit, ze by som ho nemala vobec a ze by moje deti nemali bratrancov a sesternice. AK nie su prekazky (mat babatko je zazrak a nie vzdy sa proste zadari), rozhodne by som chcela surodenca pre dieta.
Ja by som rozdiel veku dvoch deti do 3-4 rokov nechcela, to radsej by som len jedno mala. Nedala by som to. Je to podla mna prilis narocne aj co pocujem od zien, ktore maju taky maly rozdiel veku. My mame 5 rokov rozdiel a je to super. Takze 5 a viac rokov rozdiel odporucam.
Ja by som rozdiel veku dvoch deti do 3-4 rokov nechcela, to radsej by som len jedno mala. Nedala by som to. Je to podla mna prilis narocne aj co pocujem od zien, ktore maju taky maly rozdiel veku. My mame 5 rokov rozdiel a je to super. Takze 5 a viac rokov rozdiel odporucam.
@anonym_8b2a2a Ono je to asi individualne. Mam 4 deti s rozdielom 2,5 roka. Nebolo to uplne jednoduche, mozno som mala stastie, ale rozhodne by som do toho isla znova a rovnako.
@anonym_8b2a2a a kto tu pise o malom vekovom rozdiele?
@anonym_8b2a2a Ono je to asi individualne. Mam 4 deti s rozdielom 2,5 roka. Nebolo to uplne jednoduche, mozno som mala stastie, ale rozhodne by som do toho isla znova a rovnako.
@moze 4 deti to by som sa zblaznila. To uz vobec nie. Za mna je ideal 2 deti. Ale jasne, kazdy ma iny nazor 🙂.
@anonym_8b2a2a a kto tu pise o malom vekovom rozdiele?
@anonym_41b81f Pyta sa ci mat 2 deti. Tak ja som napisala, ze s malym rozdielom veku by som ja nechcela 2 🤔.
Zasa byt jedinacikom nie je nejaka stigma. Ja som z velkej rodiny a jedinacikom som cele detstvo zavidela. A to podotykam ze vztahy so surodencami mame dobre. Sme takmer denne v kontakte, mame sa radi. Ale to iste mozem povedat aj o 2-3 najblizsich priateloch. Moj otec, z este vacsej rodiny, sa pri dedeni starej chajdy tak rozvadil so aurodencami, ze sa uz nebavili. Mali okolo 40ky vtedy.
Ak chces druhe dieta, do toho. Ale nemaj ho ako kamosa na hranie pre prvorodeneho.
Pytala som sa kamosky, dospelej zeny, aky bol/je zivot jedinacika. Vravela ze jedine, kde to citi, je teraz starostlivost o rodicov, na ktoru je sama. Ale ja neberiem moju dceru ako dochodkovy plan a snazim sa zavezpecit uz teraz…
Keby som nebola taká stará mala by som druhé,
no na druhej strane, keďže som stará,tak o to viac ma to trápi, že nebude mat nikoho,ked pomreme😅
Keby som nebola taká stará mala by som druhé,
no na druhej strane, keďže som stará,tak o to viac ma to trápi, že nebude mat nikoho,ked pomreme😅
@anonym_1fdbdb Aka stara? Ved dnes aj v 45 vela zien este porodi dietatko 🙂.
chápem tú peknú predstavu kľudu a pokoja, žiadny finančný stres atď. Asi by som sa riadila túžbou, ak tú túžbu skrátka nemáš, tak ostaňte pri jednom. Možno o rok budeš chcieť a budeš banovať ale nepozeraj sa na to teraz takto. Riaď sa tým ako to aktuálne cítiš. Keď ho teraz nechceš, tak to teraz neplánuj.
@anonym_41b81f Pyta sa ci mat 2 deti. Tak ja som napisala, ze s malym rozdielom veku by som ja nechcela 2 🤔.
@anonym_8b2a2a ja by som zas nechcela s velkym vekovym rozdielom. To uz si tie deti nerozumeju a nemaju spolocne zaujmy. Ja mam sestru s dvojrocnym rozdielom aj s 8rocnym a to sa neda ani porovnat. Preto aj sama mam deti s 2rocnym rozdielom a je to super.
Mame jedno a neľutujem. A momentálne vidim v rodine ako sa bratia medzi sebou vadia o majetky, tak si vravím, môjmu ostane všetko a nebude sa mat s kym vadit
@anonym_1fdbdb Aka stara? Ved dnes aj v 45 vela zien este porodi dietatko 🙂.
@anonym_8b2a2a no hej,mam okolo 40😅 ale po pravde -bije sa to vo mne.
Nemala som dieťa skôr, nie kvôli kariere ale som sa staraala o rodičov a to neboli strarí🫣
Tak sa ,,dalo,, až neskôr
Len, vieš... viem aké to je nemať rodicov dosť skoro
Ale mam mega super súrodencov a ten pocit, že niesom na svete sama....ak nerátam svoju rodinu...
A ten pocit nebude mať dieťa,lebo čo v jeho 25ke asi uz budeme pod kytkama a nebude mať nikoho 😅
Možno akurát pokeca s ai v tom individualistickom svete a hotovo
Samozrejme píšem nadnesene🙂
@anonym_8b2a2a ja by som zas nechcela s velkym vekovym rozdielom. To uz si tie deti nerozumeju a nemaju spolocne zaujmy. Ja mam sestru s dvojrocnym rozdielom aj s 8rocnym a to sa neda ani porovnat. Preto aj sama mam deti s 2rocnym rozdielom a je to super.
@anonym_41b81f Jasne, kazdy ma iny nazor. My mame rozdiel ako som pisala 5 rokov a je to naozaj super, velmi si rozumeju a maju sa radi. 2 roky by som zase ja rozdiel nechcela 🙂.
@anonym_autor som jedináčik, od narodenia polosirota, po 30tke sirota...sama mam 3 deti, stačí tak?
@anonym_8b2a2a no hej,mam okolo 40😅 ale po pravde -bije sa to vo mne.
Nemala som dieťa skôr, nie kvôli kariere ale som sa staraala o rodičov a to neboli strarí🫣
Tak sa ,,dalo,, až neskôr
Len, vieš... viem aké to je nemať rodicov dosť skoro
Ale mam mega super súrodencov a ten pocit, že niesom na svete sama....ak nerátam svoju rodinu...
A ten pocit nebude mať dieťa,lebo čo v jeho 25ke asi uz budeme pod kytkama a nebude mať nikoho 😅
Možno akurát pokeca s ai v tom individualistickom svete a hotovo
Samozrejme píšem nadnesene🙂
@anonym_1fdbdb Tak este mas si rozmysliet, ci este budes mat dietatko 🙂. Dietatko je velky dar, radost v zivote. Drzim palce k takemu rozhodnutiu, aby si bola spokojna.
@anonym_1fdbdb Tak este mas si rozmysliet, ci este budes mat dietatko 🙂. Dietatko je velky dar, radost v zivote. Drzim palce k takemu rozhodnutiu, aby si bola spokojna.
@anonym_8b2a2a ďakujem ❤️❤️❤️
Najvacsi blbost je ist do druheho dietata z presvedcenia, ze "dieta potrebuje surodenca", je to fakt, ktory je uz davno vyvrateny aj detskymi psychologmi. Deti jedinacikovia nie su o nic okrateni...
Poloz si iba tieto otazky: Tuzime mat MY DVAJA s partnerom druhe dieta? Je moja rodicovska potreba plne naplnena aj pri jednom dietati?
A podla tohto sa rozhodnite.
Ja som jedináčik a rada by som mala súrodenca, preto by som časom chcela druhé dieťa.
A este dodatocne pridavam aj rozsiahlejsi popis k teme "ochudobneny jedinacik" a co hovoria studie:
Výskumy dlhodobo ukazujú, že samotná prítomnosť alebo neprítomnosť súrodenca nie je rozhodujúca pre psychický vývin dieťaťa. Oveľa dôležitejšie sú faktory ako:
kvalita vzťahu s rodičmi,
emocionálna bezpečnosť v rodine,
sociálne kontakty s rovesníkmi,
možnosti učiť sa spolupráci, riešeniu konfliktov a empatii,
celková atmosféra doma.
Čo hovoria výskumy o jedináčikoch?
Starší stereotyp hovoril, že jedináčikovia sú rozmaznaní, menej spoločenskí alebo egoistickí. Moderné výskumy tieto predstavy vo všeobecnosti nepotvrdzujú.
Jedináčikovia bývajú v priemere:
porovnateľní v sociálnych zručnostiach ako deti so súrodencami,
často mierne silnejší v školských výsledkoch a slovnej zásobe,
zvyknutí tráviť viac času s dospelými,
niekedy menej skúsení s každodenným vyjednávaním a konfliktmi medzi deťmi v domácnosti, ale tieto skúsenosti môžu získavať aj inde (škôlka, škola, krúžky, kamaráti).
@anonym_8b2a2a Je to super. Akurat ked robim palacinky, tak pri nich stojim hodinu. 🙂
@moze používaj naraz 2 panvice 😉 tak to robila naša babička keď mala 7+ vnúčat na prázdninách ❤
@anonym_a21e9a 😀 Samozrejme, ze peciem na 2 panviciach, ale diky za tip. 🙂
@moze 👍
Máme druhé a najlepšie rozhodnutie. Som rada, že sa spolu jašia, zahrajú a nemusím stavať garáže a koľajnice pre vlaky. Jednému som sa musela oveľa viac venovať.
Som jedinacik a aj nase dieta je. Nelutujem nic
Len kvoli surodencovi isto nie, malokto si so svojimi naozaj rozumie

ja som nechcela, momentálne lutujem že dcera nema surodenca (bude mať 6 a planujeme) no mrzí ma, že som to odkladala...