icon

Mali ste na seba viac času po skončení rodičovskej a nástupe do práce?

17. aug 2025

Ahojte, mali ste na seba viac času po skončení rodičovskej dovolenky a nástupe do práce? Synček nastupuje od septembra do škôlky a ja sa už aj teším do práce. Alebo je to ešte náročnejšie obdobie pre vás? Ďakujem 🙂

petamich
17. aug 2025

Viacej casu nastupom do prace? Prave naopak 🙂 ku vsetkym povinnostiam a aktivitam sa pridala este praca...tak asi tak.

Tak len skladame, lepime a vlastne mame striedavu starostlivost casto, ak chceme, aby kazdy z nas mal aj cas pre seba. Vlastne stale idem na dlh mam pocit. A x kompromisov treba (a to mam dieta jedno ale zaroven aj narocnu pracu - mentalne).

nikaeli
17. aug 2025

Viac času pre seba?
Viac povinností, viac stresu - hlavne toho časového - ráno vstať, do istého času sa vychystať, rýchlo do škôlky, ešte rýchlejšie do práce a poobede zas naopak, rýchlo do škôlky. Ešte na nákup, k tomu domácnosť, večera. Občas ako bonus práca na doma (nie HO). Aby sme to stíhali, ráno ho vodí manžel, poobede ja. Aj teraz, keď je už školák a pribudli aj domáce úlohy. Nie, nebola to žiadna katastrofa. Ale nebolo tam nikde viac času pre mňa.

amelia89
17. aug 2025

ja nemam rada take tie zovseobecnovania a strasenia typu “ved pockaj ked” atď. ale teda navrat do prace bol pre mna masaker a obcas som sa prichytila pri tom ze som si vravela ze predsa len na tej materskej boli aj dobre veci (mali sme 2 deti po 2 rokoch za sebou a bolo to dost narocne cele obdobie) takze po 4 rokoch som sa vratila do prace na 6h a teda je to masaker 🤣 vkuse su chori, vsetko lepime s muzom ako vieme,home officmi atd. ale zavisi aj aku mas pracu,ja mam napr dost vela stresu… ale v skratke - viac casu na seba nemam, z roboty trielim do skolky a potom som uz s detmi. s muzom si doprajeme vzajomne oddych ale tak to bolo aj na materskej.. ale teraz proste tie veci co som si vedela porobit ked napr spali,rano sa hrali atd to uz neexistuje + neustale len riesime ako pokryt choroby a prazdniny (ale nemame pomoc naokolo ty to mozes mat inak)

rivini
17. aug 2025

@anonym_autor ja som sla do prace ked malo dieta 2 roky. Sla som na polovicny uvazok a dieta je v sukromnej skolke 25 hodin tyzdenne. A ano, mam viac casu na seba..uz len to, ze vypijem v praci teplu kavu, je pre mna „me time“. A dieta je teraz v troch rokoch samozrejme tiez samostatnejsie. Ale nepracujem na cely uvazok a muz samozrejme funguje tiez 😊😉

belle_vie
17. aug 2025

Podľa mňa záleží od okolností. Akú máš prácu, ako veľmi ťa unavuje a ako máte s mužom podelené práce. Ja som 1. Job po materskej mala taký, že mi sľubovali 80% HO. Realita bola taká, že do 2 mesiacov bol z 80% 20%, odchádzala som ráno o 6 a vracala sa o 18, úplne vyflusnutá.

2. Prácu mám 20 min autom, vôbec nenadčasujem, pokojne si môžem zobrať i očr, aj s kolegyňami mám čas prehodiť slovo. Prídem domov o 4, odpočinútá a teším sa na deti ;). Aj sa teším, že sa kariérne rozvíjam, aj mi odpočinok od detí trošku prispieva a mám potom na nich viac trpezlivosti 🙂

anonym_137869
17. aug 2025

@anonym_autor ked bude mat syncek cca 10 rokov, potom budes mat viac casu na seba. Nebudes synceka vodit do skolky, skoly, nebudes sa s nim musiet hrat, zabavi sa s kamaratmi.

anonym_96b33b
17. aug 2025

Najlepšie obdobie. Dostatok času na všetko. Najskôr práca, poobede len dieťa a domácnosť. Horšie bude, keď mu začne škola, povinnosti, učenie, krúžky... To už bude kolotoč.

madla60
17. aug 2025

@anonym_autor , prvé týždne to bude troch chaos, ale postupne si nájdeš systém a bude to lepšie a lepšie, neboj sa toho a aj času bude viac, len treba dobre organizovať.

denkabemommy
17. aug 2025

Úprimne? Ja mám viac času, v práci po materskej som si našla veľmi blízku priateľku, tak sme tam chodili pokecať si ku kávičke (v dni keď bolo menej práce). Teraz som full time remote a to je ozaj pohodička, stíham si do cca 14 urobiť prácu, ísť do fitka, vlasy, káva, masáž 😅🤷🏼‍♀️ čo príde.

gab1sol
17. aug 2025

@anonym_autor nástupom druhej dcéry do škôlky som získala viac času aj pre seba. Konečne sa nám všetkým zosúladil režim, tak sme sa tak naučili aj fungovať. Aj napriek tomu, že som začala robiť v novej práci, kde to bolo v začiatkoch náročné. Horšie obdobie prišlo, keď išla staršia do školy, už to zrazu nebola taká pohoda, len von na ihrisko. Už mala povinnosti (v jej prípade len každý deň prečítať článok a nachystať si tašku) a najhoršie bolo pre ňu pochopiť, že ona “musí” a škôlkárka nie. Ale aj to sme prekonali, pri druhej to už také náročné nebolo a ak chcem čas vyslovene pre seba (alebo aj muž), tak sa dohodneme a zosuladíme.

vladuska20
17. aug 2025

Tiez oddychujem v praci po tej mentalnej stranke,ze nemusim riesit mama,mama.Aj ked mi vedia vyvolavat,takze riesim aj tak alebo si piseme sms.Ale tym,ze chodim na smeny a taka poobedna smena,5min.rano deti do skoly a vecer ked pridem uz spia,alebo ma cakaju.Takze neriesim ulohy s nimi,to riesi vtedy muz.A ked mi maly nastupi do skolky tak to bude ozaj,ze klud ale tak onom clovek ani nevie,ze je.Spava do 9tej,potom sa pohra,ci uz na dvore alebo vnutri,naobeduje sa a ide si zase lahnut s muzom,alebo ideme do mesta tam sa clovek fakt zdrzi a mozem ist spokojne do prace.

anonym_73b978
17. aug 2025

Tak doma (RD + zahrada) nikto za mna nic neurobi, rozdiel je ten, ze som aj s cestou 10h denne prec z domu, plus ucenie...

siska53
17. aug 2025

@anonym_autor Absolutne nie 😅. Este menej ako ked som bola doma 😅😅. Ved boli malinki a tych 8-9 hodin, co som stravila v praci prosto chybalo na tie deti+domacnost.

joannita
17. aug 2025

@anonym_autor na seba som mala kopec času počas rodičovskej,aj na domácnosť. Po nástupe do práce je toho času oveľa oveľa menej.

kris_tin257
17. aug 2025

Viac času som mala keď deti išli do škôlok a ja som ostala doma 😀 keď išiel prvý syn do škôlky a ja do práce nemala som čas na nič na robotu na domácnosť na dieťa nieto ešte na seba

letfenixa
17. aug 2025

Pre mňa je najhoršie riešiť choroby. Nám teda mama maximálne pomáha, ale napr vlani mal syn úraz chrbtice a 8 týždňov ležal. To bolo strašné.

lauriik
17. aug 2025

Pre mna ten cas v praci bol aj oddychovy - v klude som si dala kavu, obed, pokecala s kolegynami, cez obednu prestavku prechadzka v meste. Ale zase domacnost mi zacala padat na hlavu kedze som sa vratila o o 15:00 domov a bolo treba poprat, poupratovat, navarit veceru a podobne. Cize po praci sa mi tam ten cas pre seba hladal tazko.

dominikamacakova
17. aug 2025

Sranduješ? 🤣

anonym_35fa86
17. aug 2025

@anonym_autor zlate časy, keď som bola doma.Teraz nerobím nič poriadne a na nič a nikoho nemám čas na seba už vôbec.

titla
17. aug 2025

Navrat do prace bol masaker. Ale u nas slo aj o kombinaciu okolnosti. Ja som sa vratila do pracovneho bordelu, kde som musela hasit, ratovat. Syn ma znizenu imunitu a nastup do skolky znamenal 3 tyzdne chory doma, 3 dni v skolke, cez zimu prerusena dochadzka na 3 mesiace... ja som s nim mohla byt na HO (kedze zamestnavatel si bol vedomy, ze mu zachranujem zadok, tak mi vychadzal v ustrety v tomto), ale pracovat z domu s chorym dietatom bol zahul. Do toho manzel, aj ked inteleltualne chapal, ze ked pracujem z domu nemam na domacnost cas, tak ako ked som bola na MD a RD, tak prakticky mu ROK trvalo, kym sa situacii prisposobil a zacal sa viac angazovat. Potom sa to ustalilo, ale prvy rok bol brutal pre mna.

marianarem
17. aug 2025

@anonym_autor Ano, ja som to brala v podstate ako cas pre seba, lebo mam pracu, ktora ma bavi a v podstate je konickom, mohla som sa tam sustredit, tvorit, vymyslat.

jana_eyre_2
17. aug 2025

🤣🤣🤣 slovne spojenie "viac času pre seba po nástupe do práce" mi príde hrozne vtipné...

Nie..

tecila
17. aug 2025

Veľmi záleží, ale za mňa návrat do práce parádička. Doobeda si riešim prácu poobede dieťa a domácnosť. Psychicky som na tom oveľa lepšie. Stíham rovnako ako na materskej. Akurát na cvičenie si neviem spraviť ešte čas predtým som chodila na cvičenie s dieťaťom doobeda dvakrát týždenne. Robím väčšinou z domu.

vilma7
17. aug 2025

Ja áno, ale to len preto, lebo pracujem aj víkendy, alebo poobedne...ale to len kvôli tomuto.

viera012345
18. aug 2025

@anonym_autor Viac času na seba? Kým bude synček v škôlke,Vy budete v práci.Do škôlky ho treba ráno vychystat,seba tiež a človek to musí stihnúť do určitého času,aby nikde nemeskal, lenže aj pri najlepšom plánovaní sa dieťa stihne uspinit pri raňajkách/je potrebné mu vymeniť oblečenie/... oblečené, obuté zrazu potrebuje ísť na toaletu/"najlepšie,,to je v zime/... prípadne dieťa nemá svoj deň a matka čím viac má naponáhlo, dieťa tým viac zdržiava.Poobede zas okrem starostlivosti o dieťa musíte stihnúť všetko, čo ste stíhali predtým,len za podstatne kratší čas...Neviem,ze kto to mal ako, ale ja si pamätám,ze po nástupe do práce som neraz spala aj na nohách/najmä keď bol syn chorý a ja som prišla z nočnej.Drobec do škôlky nešiel, ale ani ja spať.Neraz som bola na nohach 48 hod.bez spánku/. Samozrejme,v prípade, že nebudete mať nočnú prácu, dieťatko nebude často choré, tak to zvládnete v pohode, ale viac času pre seba mať asi ešte niekoľko rokov mať nebudete