Malý nosí vkuse len jednu mikinu.
Ide o to, ze si ju neustale vyzaduje, aj na von, to mu, samozrejme nie vzdy dovolime, lebo keby bolo po jeho, chodil by v kuse len v nej, ale nosi ju skoro stale este aj na doma. Ked mu ju zoberieme, tak velky krik, plac. Uz nevieme, co s nim, uvazovali sme s manzelom, ci nakoniec nevyhodit. Ine taketo nezdravo oblubene oblecenie nema. Vdaka za vsetky tipy a rady a pekny vecer🙂
@szaszanka Akože si necháte aby vám dieťa skákalo po hlave? 😃 obleč mu čo ty uznáš za vhodné... kde to sme.. no ale ak si neviete rady a je vám jedno že svami hýbe ako chce tak mu kúpte nejakú v podobnej farbe, alebo ak zoženiete tak takú istú. Inú radu neviem podať
Uplne to neries a ono sa to vyriesi same ved mikinu nemoze nosit stale pride leto bude mu teplo vyrastie z nej. Ja by som to nechala tak par dni skus. Ak ty neriesies on tiez nebude ani sa hadzat o zem. Ak ju ma rad tak ho nechaj pre deti su ine veci dolezite ako pre nas.. mam 4 deti nieco sme uz zazili 😂 mojho som nasla uplne plakat v posteli ale tak ako keby sa mu stalo fakt nieco hrozne a nakoniec po dlhom rozhovore to bol stol v obyvacke kupili sme iny a jemu bolo luto za starým co a nim bude dlho to predychaval...ani by ma to nenapadlo ale deti inak premýšľajú ine je pre nich dôležité. Ak mu budes zakazovat alebo mu ju vyhodis mozes narusit vas vzťah a moc... Ja by som to nerobila... A predsa nieje to take zle poznam rodinku co zena uplna pani namalovana stekle kráska a chlap namakany potetovany prachaty su a ich syn je vila 😂 doslova rad sa oblieka nosi kridielka sprava sa ako žena aj hovori o sebe ako o žene a to je uz druhak 😲 tak su aj horsie veci
Ja by som postupovala úplne inak ako ty. Kúpila by som ešte jednu takú istú a nech och strieda, ak by bola špinavá. Je to len obdobie, prejde to a podľa mna je to zbytočný boj, ak sa snažíte mu to zakazovať. Nikomu tým neubližuje a napríklad aj môj muž má obdobia, kedy nosi stále to iste. Je to o pocitoch. Ja by som s nim nebojovala, ale čakala, kým to obdobie prejde.
Ono ho to prejde. Ako a nie je žiadna iná, čo by sa mu ešte páčila? Je možnosť kúpiť ešte jednu takú istú, no do toho by som osobne nešla. Predsa len ako nemôže chodiť stále v tom istom
@gabika0825 ano, presne tak, podme deti vychovavat k slepej poslusnosti, hadam im nedame moznost rozhodovat sa, ani ak ide o nieco v podstate bezvyznamne, ze? Rozhodne je slepa poslusnost lepsia, ako nechat dieta sa rozhodnut po vhodnom usmerneni od rodica.. A potom sa budeme o x rokov cudovat, preco ti nasi potomkovia nevedia zaujat ziadnen nazor, nestoja si za svojim a vsetci okolo nimi kyvaju ako uznaju za vhodne..
Ja som za prisne stanovene hranice, nie ze si dieta robi co chce, ale na druhe strane musi mat nejaku moznost vlastneho nazoru.. Aby bolo jasne, prilisna benevolencia a na druhej strane poslusnost vo vsetkom a za kazdu cenu - to su v podstate rovnako skodlive metody..
@beronsche celá táto situácia je trápna, že si samy umelo vytvárame stresové situácie, aby som sa bála že ráno bude zase hystéria pri obliekaní a hľadať obľúbenú mikinu a ci ju mam opranu..rodičia si to tak zariadili, riešia príliš oblečenie, rozprávajú o tom a dieťa vidí, počuje.. Ma možnosť byť stredobodom pozornosti tak to využije..keď by hneď pri prvom výstupe vzali a obliekli mu inú mikinu tak je po probléme..
@beronsche áno ale nie v 5 rokoch preboha aby sa mi hadzalo o zem pre kus handry? Keď si už bude v škole všímať módu a podobne veci tak ok, nech si vyberá, to chápem, ale také dieťa podľa mňa nemá čo ešte riešiť oblečenie..povoliť každú blbosť... A potom nech decko doma hysterči
@victory7897 preco by nemohlo ved ide o oblecenie.... nejde o zivote dolezitu vec.... aj moja si vybera , aj v obchode, poviem jej potrebujes 3 tricka s dlhy rukavom,ukazem jej kde sa nachadzaju jej velkosti a ok.... moze si vybrat co chce...a je mi jedno ci tam je hello kitty, einhorn, lady bug alebo 20 bledoruzove tricko
...a ani sa o zem nehadze ani sa nehadzala ani cirkusy v obchode nerobi...
O podstatnych veciach rozhodujem ja a vtedy vysvetlim.preco a nediskutujem...
@victory7897 ale tu je tvoj nazor, ci dieta ma alebo nema riesit oblecenie nepodstatny- niektore deti riesia a niektorym to je sum a fuk v com idu. Tiez mi jedno dieta z troch liplo na obleceni (kvoli oblubenym postavickam)- kupila som o cislo vacsie, par kusov s rovnakou postavickou, aby bolo na vyber a moze vyberat....a nebol problem. Ale keby som reagovala ako autorka alebo ty, ver ze to dieta by mi trucovalo az by mi bielky zachadzali a to som dost prisna na deti....kazde dieta je ine, a ak ma taku fazu, treba to akceptovat a on/ona z toho vyrastie....
@vevesh áno presne je nepodstatný to máš pravdu... Ide o to ako si to každý zariadi aby mal doma pokoj a kľud ;) niekto to vie a niekto proste nie..
@sense samozrejme, obľúbenú postavičku si vyberie aj on, to som písala...keď sú vyprane, vezme ich, ak nie berie iné.. Ale odtiaľ potiaľ.. Vlastne zastávame ten istý názor že je to prehnane...
@sense a v konečnom dôsledku si myslím ze aj tak dospejeme k tomu že 95% z tých detí čo riešia čo majú na sebe sú dievčatka.. Tie sa rady parádia, obzerajú sa ale chlapci to takto zakódované nemajú..
@gabika0825 nic v zlom, ale Vy ste teda velmi "empaticka"... aj to male dieta je osobnost, ma pravo na vlastny nazor a ak ide len o taku "hlupost" ako je oblubena mikina, tak nevidim dovod nevyhoviet.
Moj ked mal dva roky, mal zimnu bundu oranzovu, druha zalozna na vymenu bola zelena, uplne ina, ked som chcela oranzovu oprat, nechapal preco si ma obliect zelenu, ved ta neni jeho, presviecacky nepomohli furt si siel svoje, to si pamatam ako som sa najprv smiala na tom, potom bola zufala, a vecer som nebehla na bazar a kupila rovnaku oranzovu, do konca zimy mal len oranzove bundy, zelena zapadla prachom a ja som mala pokoj 😉 , teraz bude mat 4 roky a oblecie si aj vrece, je mu to uplne jedno, ale na toto rada spominam,aky mal manier 😂
Ja som ako 5 rocna aj spavala v oblubenej veci. Ked mi mama kupila nove cizmi ci vetrovku tak som v tom tyzden spala. Mam skoro 40 cize moja mama nieje ziadna moderna matka a uz vobec sme nemali volnu vychovu ani nic podobne. Len rodicia nemali cas ani dovod hadat sa s 5 rocnym deckom takze to vobec neriesili proste chapali ze som dieta a mam ine prezivanie reality. A tiez som nosila tyzden jeden sveter nie preto ze by som sa hadzala o zem ale preto ze vtedy to proste tak bolo mali sme 3 veci a tie sa nosili dokola. Prilis to riesis, je to dieta, je to normalne. Deti sa fixuju na veci citia v nich istotu ako ked ma oblubenu hracku ktoru vsade nosi so sebou. Nikomu tym neublizuje tak to neries je to len oblecenie nieje to dolezite
Z toho vyrastie... Určite by som mu mikinu neschovávala. Môj mal v 2 rokoch tiež oblubenú mikinu s takou raketou v tme svietiacou, a len tú si pýtal. Tak ale keď som to prala, tak to chápal a nevyžadoval....takže nechápem ako vám môže takto malé dieťa vyvádzať asi mu moc dovolíte, či?
to isto nie nic mu neschovavaj, podla mna je to len taky prechodny stav a isto v blizkej dobe pominie
Ja mam tiez 5r syna a teda vzdy si da povedat...aj ked sa niekedy zlosti, vzdy ho to prejde...pri hocicom...on ma od narodenia jedneho mojkacika, ktoreho miluje nadovsetko 😀. Spava s nim...hocikedy cez den, ked okolo neho prejde ho pozdravi a niekedy si ho len tak povonia 🙂. Aj ked najradsej by sa s nim vlacil cely den (napr.cez vikend). Zo zaciatku, ked bol este malicky, bolo tazke, ked som ho uz potrebovala oprat, aby pochopil, ze do vecera nebude este suchy, ze s nim nebude moct spat. Jasne, ze slzicka vysla ale pochopil, ze mojusko sa musi tiez kupat a byt cisty a vonavy. To, ze ju nosi stale by mi az tak nevadilo. Mne skor nejde do hlavy to, ze si to neda v takomto veku vysvetlit...
Je uz velky, treba sa s nim porozpravat, preco chce len tu mikinu...
Moja ma dva a pol a chce len modre veci od roka a pol uz. Vsetko od taniera po bundu modre. Akoze je to "ine" ale tak co je modre kupim modre obcas aj inu farbu a v pohode. Ked je viac veci na vyber v kolektive a ona nedostane modru, tak by si videla ten cirkus. Bud rada, ze je to len mikina. Ja to moc neriesim, ak sa da, nech ma modre, ak nie, musi sa prispisobit.
@szaszanka hmm vyhodiť..... skryť.....fakt myslíš že by to bol dobrý nápad? Predstav si, že ti manžel vyhodí tvoju najlepšiu zimnú bundu alebo najlepšie topánky.....lebo veď tá chce naučiť že nemáš byť na také veci fixovana. Tvoj pocit?
Veď ho nechajte nech ju nosí. Kde je problém? Že ušetríte na mikinach?
@szaszanka Ahoj. Dcérka (3r) mala takto veľmi obľúbené jedny šaty. Tiež chcela nosiť len tie, s plačom pozerala na práčku keď sa prali... Ja som ju nechala ich nosiť... Celé to tak veľmi intenzívne trvalo možno aj dva tri mesiace. Potom postupne začala sama pýtať aj iné. Prešlo ju to a odvtedy sa podobná situácia nezopakovala.
@victory7897 ale toto nie je o mode ako takej... Skor si myslim, ze dieta ma potrebu prejavit svoju volu a kedze v tomto pripade vlastne o nic nejde, tak preco ho nenechat? Nasyti si potrebu a prejde ho to.. To ze sa v tomto veku hadze o zem a hysterci moze znamenat aj jeho neistotu, nejasne hranice alebo aj to, ze nema moznost v nicom rozhodovat.. A tiez si nemyslim, ze ak by po prvom vystupe mikinu nedostal, ze by ho to preslo. Skor by sa to presmerovalo..
Ale s tym oblecenim s tebou suhlasim.. Keby to rodicia prilis neriesili, nosi si mikinu do zodratia a tato tema tu asi nie je..
@beronsche Ahoj, ja si prave myslim, ze keby sme s tym sekli uz v uvode, ked zacal tu mikinu nosit az prilis casto, nerozvinulo by sa to do takehoto stavu. Lebo aktualne je to o tom, ze ked ju nema/nemoze mat, tak sceny. Dnes sme mu ju napriklad s manzelom nedovolili, aby mohol mat pekny svetrik, ktory sme mu nedavno kupili a trucuje...
@szaszanka my sme tak mali obdobie "oblubeneho oblecenia" tak som ho namocila pred odchodom do skolky a povedala ze si nemoze obliect lebo je mokre.Samozrejme vyrevany na pol hodinovy zachvat,ale obliekla som mu co som ja chcela a poobede uz bol kludny a vsetko pochopil.Odvtedy pokoj 😉
@szaszanka a co ste mu povedali, preco nemohol dnes tu mikinu? Lebo argument, ze mikinu nie, tento pekny svetrik musis, je pre dieta nepochopitelny.. najma ak bol postaveny pred hotovu vec.. a on si moze mysliet, ze sveter veru pekny nie je.. 😉 neviem, ja si fakt myslim, ze to nie je primarne o tej mikine.. skus s nim dohodnut pravidla, ako som uz pisala v prvom prispevku, nechat mu za urcitych okolnosti moznost rozhodovania a mozno ho to za chvilu prejde.. 🙂

Prejde ho to. Zatiaľ by som mu vyhovela.