icon

Mám 22 rokov a rozmýšľam nad dieťatkom. Aké sú výhody a nevýhody mať dieťa v tomto veku?

paulina_1
24. jan 2021

Ahojte kocky a maminky, už dlhšie rozmýšľam nad temou tehotenstvo. Mám 22 super manžela, sme spolu 7 rokov. Nedávno sme si kúpili aj domček takže máme zazemie aj fajn prácu. Chcela by som sa opýtať, urobiť si prieskum. Kedy ste mali vaše prvé bábätko? Výhody a nevyhody mať bábätko v skoršom/neskoršom veku? Jasne že reakcie okolia že je to skoro treba si užiť atd... Ja osobne by som si nikdy nedovolila niekomu povedať čo je skoro a neskoro. Aká je vaša skúsenosť a ako sa na to pozeráte s odstupom času? Ste spokojné či by ste niečo zmenili?

Strana
z4
lavender273
26. jan 2021

Ja som mala svoje dieta v 35r. Poviem ti, ze osobne by som mala dieta ovela ovela skor, nevladzem tolko .. mentalne ani fyzicky. Ale je vela matiek ktore mali deti neskoro a su ako duracelky.
Nie je na to odpoved, u kazdeho je ten spravny cas inak.

jumama
26. jan 2021

Ja som mala dieta ako 34 rocna. Milovala som vzdy deti, ale mali sme taku komplikovanu rodinnu situaciu s rodicmi, so sestrou, ze som sa skor neodhodlala, az ked m uz riadne zvonili biol hodiny ze teraz alebo uz nikdy.
Zena vacsinou porodom dospeje, nejak sa v nej prebudi ten obrovsky ochranitelsky instinkt voci dietatu, zodpovednost. Tak ako pisal ktosi vyssie - uz je zenou, uz nie je dievcatom. S muzom sa to nie vzdy udeje. A moze to byt aj velmi inteligentny a uspesny tvor, ale povedzme ze do roka to dietatko naozaj viac visi a je zavisle na matke ako na otcovi.
Poviem taku smiesnu vec, ale ona aj ak si tu precitas vela diskusii o problemoch cerstvych mamin, je podla mna pravdiva... Muz miluje predovsetkym telo zeny, jej krasu.
Zena v tehotenstve vacsinou priberie. Muz chce, aby sa po porode co najskor vratila do formy, chce aby sa mu nezabudala venovat, chce sex, vela sexu ako pred tehotenstvom a pred dietatom.
Ak si mlada, ovela lahsie schudnes spat, ako v starsom veku. Tak isto mozno ako mladsia nestratis zaujem o sexualno ani ty. Teda muz nestrati o teba zaujem, nehlada inde, nepozera inde. Telo v starsom veku uz ovela horsie znasa spankovy deficit a pod., ovela tazsie sa chudne a ak si unavena po celom dni a noci behania okolo babatka, domacnosti atd. ovela tazsie sa ti mysli na sex, na zvadzanie muza - jedine co si tajne zelas, aby ti dal masaaz noh, alebo si sa mohla upratat do horucej napenenej vane 🙂
Po porode sa telo tak trochu zmeni - zalezi aj ako prebehne porod, ako ta zosiju, ak je to treba treba, alebo sa akoby roztiahne panva trochu... Aj hormonalne si uplne niekde inde, naviazana skor na dieta ako na muza. Ked kojis, meni to postavu - prsia vyzeraju inak, padaju vlasy atd atd. Zena mama vnima svoje telo ako nastroj na krmenie dieata, ma tento silny pud. A verim tomu, ze to vsetko prebehne prirodzenejsie a lepsie sa navrati k povodnemu telu a povodnemu rozpolozeniu u mladsej ako u starsej zeny. Ci si muz rolu matky vazi zalezi na jeho zrelosti. mnoho muzov vsak ma na prvom mieste svoje pohodlie a svoje pudy 🙂

cervenaruza123
26. jan 2021

@paulina_1 Ahoj. Ja mam 29 a mam teraz prve dieta. Vsetko ma vyhody aj nevyhody, ale ja osobne by som nebola proti, keby dietatko prislo skor, len nam dlhsie trvalo kym sme sa s muzom nasli, kym sme zabezpecili ake take podmienky na byvanie a kym sa potom podarilo... Zavisi aj od vasich preferencii, my napriklad nie sme ani extra karieristi, ani cestovat nepotrebujeme, nijak specialne by nas neobmedzilo, keby dietatko prislo o dost skor. Ale kto ma vela konickov, zalub a rozbehnutu karieru, tak toho dieta moze viac obmedzit. Mam kamosky, co mali deti skoro a teraz ich uz maju vacsie, uz si v klude buduju kariery, cestuju a dobre si ziju, stale pomerne mlade. Len prve roky mali tazsie, hlavne tie, co mali deti pocas skoly. A mam kamosky, co deti este ani neplanuju, ale si uzivaju cestovanie, maju rozbehnutu karieru a deti planuju o par rokov s tym, ze budu riadne zabezpecene a uz si budu moct len naplno uzivat materstvo. Nebudu musiet obracat trikrat kazde euro a rozmyslat, ci ist do prace po materskej skor ci nie, lebo im nevychadza. Akurat samozrejme v akychkolvek planoch chyba jedna vec, ze dieta sa nie vzdy da presne naplanovat. Mam kamosky, co chceli dieta v tvojom veku a doteraz nemaju, lebo nejde. Tak ci tak, hocikedy budes mat dieta, najdu sa ludia, co to skritizuju a povedia, ze si ho mala mat skor ci neskor. Takze sa hlavne riadte podla seba, vase to dieta bude, vy ho budete vychovavat a zit s nim, nie ini.

luuckka
26. jan 2021

@paulina_1 ja som mala 22 presne ako píšeš mali sme domček, prácu a vedela som že s manželom obaja túžime po dieťatku druhé som mala tesne pred 25 a neľutujem užila som si materskú teraz mám dcéru v škole syna v škôlke a mám super prácu a to mám 29 nič mi neušlo cestovali sme aj s deťmi k moru aj v zime do hôr. 🙂

miriam11
Odpoveď bola odstránená
kovalovapetra
26. jan 2021

Prvého som mala v 22. Druhého budem mať v 26.
Nic neľutujem, a keby som vedela aj skôr by som mala prvého 🙂

dockalasa
26. jan 2021

Ahoj, mám 36 rokov, som v 10tt s mojím prvým bábom. Keď som mala 21, ani som neuvažovala o dieťati. Som ten príklad, ktorý precestoval svet, 15 rokov som žila v zahraničí, takže som si užila...keby som mohla vrátiť čas späť určite by som mala dieťa skôr

lucsyia
26. jan 2021

Prvé 23 druhé 25. Plánujeme ešte tretie ale asi až po 30tke z finančného a priestoroveho hľadiska.
Ja som tuzila po drobcovi fakt od mlada tuším nejakých 16r.
Výhody materstva -mam energiu viem sa prispôsobiť nemám problém v noci vstat aj 8x zvládam pri deťoch venovať čas aj sebe športovaniu či cvičeniu.
Nikdy som nemala stanoveny plán čo a ako. Netušila som po titule vysokej škole či uznaní v práci. Mam rad svoj život pokojný rodinný. Pre mňa je titul MAMA viac ako len papier potvrdený nejakou školou. Je to do srdca navždy zakorenená láska ktorú mi nikdy nikto nemôže odobrať ktorú nemusím obhajovat pred nikým.
Nepotrebovali sme s manželom najskôr ,nejaké extra veľké zabezpečenie.
Samozrejme je priam až nutne mať v dnešnej dobe prácu ktorá ťa uživi aby si nemusela žiť z "ruky do huby "a ratat či vyjdu peniaze do ďalšieho rodicaku.
Pokiaľ sa na to cítiš manžel takisto neváhala by som.
My sme si samotu bez deti neužili. Plánujeme to s nimi a V čase keď už budú samostatne aj bez nich.
Vždy vravím tým čo vahaju.. .naše už budú veľké keď vy budete plienky meniť. 😄
Vyberaj čas rozumne ☝️

nelka92
26. jan 2021

24 som mala prvé, končila som vysoku školu bolo to trochu náročné.. Nemyslím finančné manžel už mal dobrú prácu, byt sme mali.. A 27 som mala druhé.. Myslím ze ideálny vek neexistuje, nám to takto vyhovuje, deti budú staršie a my stále budeme mladý a chuťou do života (sme rovnako starý s manželom)

katika9145
26. jan 2021

22 je pre mna velmi skoro... Ale nevravim, ze pre kazdeho... Tie baby, co mali velmi skoro teraz sa nevedia vpratat do koze, akoby im nieco uniklo... Naidealnejsie medzi 25 a 30,ale vsetko je vporiadku, ked je dietatko chcene a milovane... Ja osobne som mala prve az v 31,lebo tak to vyslo, ale nic nelutujem a stihla som mat 4, plus piate mi zomrelo, takze vzdy je cas, citim sa na vrchole sil, uzila som si, mam zazemie a krasnu rodinku, mam 37 rokov, a tym, ze mam male deti, tak sa citim na 20😁aj v porodnici sa ma pri 5 porode jedna spytala, ci prve😉myslim, ze spokojnejsie su tie, ktore maju neskor, az pred 30tkou alebo okolo 30tky

katika9145
26. jan 2021

@thoughtfulweirdo hej, len potom budes riesit svadby, skoly a podobne svojich deti... Takze na nejake uzivanie nebude cas😉a tiez lepsie vyzera na diskoteke 20tka ako pojasena 40tka😁ale suhlasim, pre kazdeho je spravny cas ten, ktory zije, hlavne ze su deti zdrave, ze su a su milovane😘

thoughtfulweirdo
26. jan 2021

@katika9145 Nemyslím, že by školy a svadby mojich detí zabrali toľko času, že by som si nestihla užívať, budem mať len dve 😄 chápem, čo máš na mysli, ale teda určite nebudem chodiť po diskotékach, moje užívanie si znamená niečo úplne iné, takže ani vek mi v tom brániť nebude 😄

lacibo
26. jan 2021

@paulina_1 ja som mala v 22 prvú dcéru, teraz má ona 22 všetci nám hovoria, že sme ako sestry...som pyšná, že ju mám.. takže za mňa je to super, ked je taký malý vekový rozdiel.. ale... mám aj syna - toho som mala 27.... a tiež aj 4 ročnú... tú tesne pred 40... a aj to je super, cítim sa stále mladá...som stastná, že mám deti v každom veku...nemenila by som ani za nič.. a najlepšie sa cítim, ked sa ma pri tej najmladšej na ihrisku niekto opýta, že kedy plánujem druhé...😅

ivik4
26. jan 2021

@thoughtfulweirdo presne.. Máloktorá 40tnicka chodí na disco 😀,naco. Ja sa teším na to ze ked budem chciet vypadneme s kamoškami na vikend preč len tak ( vsetky maju deti v mojom veku) bez toho aby sme museli tyzden plánovať a zariadovat kto nam malého postrazi. To iste aj s mojim mužom, taka Ta voľnosť . Každé obdobie života ma nieco do seba

lacibo
26. jan 2021

@lacibo a ešte čo sa týka fyzickej kondície, tehu, porodu a chudnutia, u mna nebol ani pri jednom tehu žiadny rozdiel..dokonca tretí krát porod iba dve hodky..😉

saluda
28. jan 2021

@paulina_1 ja som v tvojom veku ani nerozmýšľala nad detmi a všetky baby, čo už mali deti som úprimne ľutovala 😀. Ale aj to boli poväčšine neplánované materstvá. Ty si v inej situácii, máš zázemie a chuť, tak sa nepýtaj na fóre a počúvaj svoje srdce. Aj tej energie bude časom menej, viem o čom hovorím. Ja som mala prvé až v tridsiatke, ale to hlavne preto, že som dovtedy nenašla vhodného chlapa 😉. Posledné pred 40-tkou a to už by som si nerada niekedy zopakovala

oskvarka
29. jan 2021

ja som mala prve v 30 a mala som pocit ze neskoro ale tak neboli okolnosti dovtedy...

13lucka13
7. feb 2021

ahoj,ja som sa s mm zoznamila v20, v 23 sme sa vzali , kupili byt a chceli si splatit nieco z uveru a vytvorit nejaku financnu rezervu. O dietatko sme sa zacali snazit v 29 a to neprislo bohuzial ani za tych 10 rokov.

Strana
z4