icon

Mám toho dosť

8. aug 2022

Ahojte, mame rocneho synceka a ja uz toho zacinam mat doma na RD dost a uvazujem nad tym,ze ho dam od noveho roka do jasli a ja pojdem do prace. Nebavi ma ten neustaly stereotyp,okolo maleho,vkuse doma upratovat,varit,uz toho mam dost.Som doma od aprila 2021,nakolko som mala problemove tehotenstvo a musela som byt PN.
Na druhej strane mi to je ale luto,ze bude taky malicky a uz ho dam od seba prec,ale bolo by to len na pol dna,nakolko mam pracu taku,ze robim tyzden rano a tyzden poobede. Co by ste robili vy? Manzel mi povedal,ze rozhodnutie je na mne,ze bude akceptovat aj jedno,aj druhe rozhodnutie.

ropucha6
8. aug 2022

V pohode chod do roboty, ked si sa v tom az tak nenasla. Nikde nie je povinnost kvacit tri roky doma.

jazula
8. aug 2022

@luccija Dokonalé to nie je (oblasť upratovania a varenia nemáme dotiahnutú 😉), ale vypálilo to lepšie, ako som čakala. Bez podpory partnera by to ale nešlo 🙂.

panelacikova
8. aug 2022

autorka, tiež som ťa chcela veľmi podporiť, ale keď som si prečítala, že robíš v MŠ, tak konečná 😀 teda ja osobne, ako poznám sama seba, by som volila tráviť radšej čas so svojím 1 dieťaťom, než s 20 cudzími 😀 😀 ale inak, ak ťa to napĺňa a cítiš, že budeš spokojnejšia, jasné, choď do práce 🙂

ivangeline
8. aug 2022

Suhlasim, ze mas stereotyp, lebo si si ho vytvorila. Rob nieco ine. Chod medzi ludi. Kurz. Hobby. S rocnym aj kade tade na vylet. Ano, zbytocne ho aj seba ochudobnis, ak nemusis..

matabb73
8. aug 2022

Mne veľmi pomohlo keď sme s dcérou od jej roka začali chodiť do materského centra na rôzne aktivity. Ja som sa neskôr stala aj členkou a pomáhala organizovať fungovanie MC. Tiež nie som domácky typ a tri roky len na materskej bez nejakej inej činnosti by som sa zbláznila. V centre sa dcéra zabavila a ja zoznámila s novými ľuďmi. Chodila som tam aj na pilates, mávali sme aj školenia o výchove detí, partnerskom živote a všeličo iné. Rada na to obdobie spomínam. Ak máš v okolí niečo podobné, vyskúšaj to. Ja to môžem len odporúčať.

arivederda
8. aug 2022

Ja idem učiť do skoly od septembra. Mame 1 a pol ročného chlapca a ako pisala jedna v komentári tiež nie som stavaná na, materskú, ale isto nie sme zle matky. Ja som bola označená za krkavciu matku co ti poviem ale nepočúvam. Robím aby dobre bolo mne a hlavne malému lebo ten čas spolu je ako tiež už bolo napísané vyššie sedí to aj u nás - viac o kvantite ako kvalite. Dnes som sa tiež psychicky zrútila ale stále si vravím ze od septembra dobre bude. A možno to budem ľutovať ale to uvidím potom. Teraz citim ze potrebujem viesť normálne diskusie a niekde sa realizovať a ze toto doma ma ubíja. Jedine muž mi povedal aby tebe dobre bolo. Spokojná matka = spokojne dieťa. Ale chcela som ti napísať ja osobne by som si asi pri malých deťoch v škôlke neodychla skôr naopak. Myslím ze robiť v MS je dosť zaberak. Ale tak ako pisali baby to musíš cítiť ty. A my malého do jaslí dávať nechcem aspon do 2 rokov. Budeme sa s mužom striedať a keď niečo našli sme si babu ktorá nam na par hodín pomôže. Uvidíme ako to bude fungovať no ja som cítila ze niečo MUSÍM zmeniť ináč skončím na psychiatrii.

kaca222
8. aug 2022

dala by som ho do jaslí a šla do práce, tiež tak plánujem a dokonca už skôr 😉 a pokiaľ budeš chcieť tráviť viac času so synom po práci, nájdi si pani na upratovanie, nech ti ubudnú povinnosti

nicole003
8. aug 2022

@oblecenie99 jasne kazda to mame doma inak preto som napisala moj uhol pohladu. Mne ostal ten isty stereotyp. Manzelovi musim varit do prace takze mne varenie neubudlo napriklad a starostlivost o domacnost som sa snazila rozhodit na cely tyzden nech mam toho na vikend co najmenej. Tak z prace, skolky sme dosli o 16:00 takze kym sa islo spat som chcela postihat postupne. A som rada ze ine zeny maju doma delbu prace ako pisu ale ja nie. Som sama na vsetko, muz je tak nauceny z domu ze on chodi do prace a tym mu padla. Takze preto pisem ze u mna je stereotyp ci na materskej ci v praci. Vobec nehanim zeny ktore isli skor naspat do prace, skor je to chvalyhodne.

bashee
8. aug 2022

Ano lutovat budes, ze v dobe ked ta potreboval najviac si ho odlozila a venovala sa cudzim detom. A to ti hovorim tiez ako mama (apriloveho 2021) chlapceka ktoru to doma nebavi. Keby ze mas pracu napr v administrative/z domu, ze sa zavres robkas si a mas klud tak to dava zmysel, ale toto si budes vycitat. Ani mna to doma nebavi, presne ten kolobeh ale vidim, ze druhy rok je uz o nieco lepsi ako prvy a posledny bude hadam za odmenu. Doslova sa tesim ze este dvojo vianoc stravime doma spolu, bez zhonu, chorob. Kebyze nerobis v skolke tak to pochopim. Ale je to tvoja vec, urob tak any si bola spokojna.

zuzanockamt
8. aug 2022

@bashee Ako vieš, že to bude ľutovať, keď to nemáš odskúšané? Tiež pracujem s deťmi, svoje dieťa mám "odložené" od roka a neľutujem ani minútu.

autor
8. aug 2022

Ja som pracovala s predskolakmi a bolo to super🙂bol to niekedy zaberak,ale oproti materskej to nebolo nic😀 ale uvidim,kolegyna nastupuje na matersku v januari,tak dovtedy mam cas ulezat si to v hlave

rivini
8. aug 2022

Ja som v podobnej situacii a ked bude mat nase dieta 13 mesiacov, nastupim do prace. Mame pren velmu zlatu “nanny” na 15 hodin tyzdenne a pracovat planujem 20 hodin. Vycitky nemam, stastna mama=stastne dieta.

dennissa16
8. aug 2022

A viac ta nebaví syn alebo domácnosť?
Lebo prepáč, ale mať na starosti triedu 3 ročných a 1 ročného.... Tak to komu chceš nahovoriť, ze je to v práci jednoduchšie?

bashee
8. aug 2022

@zuzanockamt pozri sa, vediet to nemozem ale je to moj nazor.

autor
8. aug 2022

@dennissa16 ty aj citas? Pisala som,ze som mala predskolakov a tam by som sa aj vratila

dennissa16
8. aug 2022

Tak ty máš čo za benefity v škôlke, ze máš stále len predškolákov? Zaujímavé 🧐
Ale neodpovedala si na otázku... Nebavi ta syn alebo domácnosť.... Domácnosť, ze..

Lebo si neviem predstaviť, co si za učiteľku v MŠ, keď ta ani vlastne dieťa nebaví a nudí...

zuzanockamt
8. aug 2022

@dennissa16 🤦🤦🤦

autor
8. aug 2022

@dennissa16 😀ked mi nevies svojim nazorom pomoct a poradit,tak radsej neprispievaj…

zuzanockamt
8. aug 2022

Autorka:
Vidíš, bolo ti treba takéto primitívne reakcie? Tu sa diskusie tohto typu ani neoplatí otvárať. Ženy sú stále nastavené na sedenie doma na zadku x rokov.
Držím ti palce, choď do práce, nedaj sa znechutiť.

autor
8. aug 2022

@zuzanockamt presne,bude to asi pripad aj dotycnej pani,preto je taka prijemna😀

mikadooo
8. aug 2022

Na pol dňa mi to príde veľmi fajn... To si ho stihneš do sýtosti užiť a zároveň sa budeš aj trošku realizovať v práci. Mne sa to ako nápad celkom pozdáva (ak "nonstop" doma nie si spokojná).

dennissa16
8. aug 2022

@zuzanockamt kľudne ma dámy označte

Chápem, ze niekto musí ísť do práce od malého dieťaťa kvôli rôznym dôvodom napr. financiám, pracovnému miestu... ale nemám rada, keď sa potom tvári, ze to bolo inak. Ze nuda doma a stereotyp... Však 😉

Autorka. Pýtala som sa jasne, ci ta nebaví dieťa alebo domácnosť? Lebo ak dieťa, tak je to divne, ze ta tvoje nebaví, ale cudzie áno...
Ale máš pravdu, tak znechutená matka doma urobí dieťatku službu, keď ho umiestni do jasliciek..
Prajem veľa šťastia.

ropucha6
8. aug 2022

Diskusia nesklamala. Fakt sa toto riesit neoplati na takomto fore, ja planujem navrat zatial po 6-9 mesiacoch, ale radit sa tu nebudem 🙂

zuzanockamt
8. aug 2022

@ropucha6 Dobre robíš, moja sestra nastúpila po 2 mesiacoch od pôrodu. Ona je ale v riadiacej funkcii. Veď to by ju tu na kopytách roznosili.

ropucha6
8. aug 2022

@zuzanockamt ano, hlavne s tym treba byt vnutorne stotozneny, ze preco to robim. Potom cloveka ani nezaujima, co si myslia nejake no name zeny na MK. Ale rozumiem, ze ak niekto nema take priklady v okoli, tak sa chce nejakym sposobom “uistit”, ze aj tak sa da fungovat.

mimimoje
8. aug 2022

na Slovensku je taký trend, ostatť doma v momente dvoch čiarok na tehotenskom teste, niekedy aj skôr pre istotu, potom tri roky sa ani len nesnažiť niečo pre seba a zlepšenie pracovného života spraviť, pokračovať na neplatenej materskej, potom mať ďalšie dieťa a po desiatich rokoch sa sťažovať na to, že sa nikde nevie žena zamestnať. Ale presne pre takýto prístup mnohí zamestnávatelia uprednostnia chlapov a takéto ženy ničia možnosť kvalitnej kariéry aj tým ženám, ktoré to takto nechcú robiť. A ak idú ženy do práce skôr, tak ako vidieť aj tu v diskusii, sú "zlé" matky a tie, čo sedia doma ju roznosia v zuboch. Ale stačí sa pozrieť za hranice a vidíš, že to funguje. Rob podľa vlastného srdca.

yoxinka
8. aug 2022

Kamoška nechala 6mesačné bábo svojej mamine a ona šla do roboty. Ona to vôbec nedávala na materskej. Je učiteľka, takže na začiatku učila len do cca 13.30. Tak to potom spravila aj pri druhom dieťati. Podľa mňa je super mama, deti sú krásne vychované a majú super vzťah. Niektoré ženy, ktoré sú 3roky doma a nonstop s deťmi nemajú taký pekný vzťah ako ona s deťmi. Keď to tak cítiš, podľa mňa, choď do roboty. 3roky materskej je luxus, na ktorý sme tu v našom kultúrnom protredí zvyknutí, ale keď vidím, aký je tento národ sprostý, myslím, že to nejako tá materská a furt točenie sa okolo malých detí neovplyvňuje 🤪. A to píšem ako žena, ktorá bola doma s troma deťmi tri roky doma, ale mňa to bavilo 😉.

akje
8. aug 2022

@zuzanockamt ze sedenie doma na zadku 🙈 jeziiiiis.. taku rodicovsku si mala? Tak to ano, to radsej ist do roboty...

kaca222
8. aug 2022

@mimimoje súhlasím, nechápem tento slovenský trend 3 roky ostať doma a nechať sa živiť mužom. Tiež mám v okolí baby čo sa hneď dali vypísať na PN. Ja som makala do materskej a až prestanem kojiť tak si budeme starostlivosť deliť rovným dielom, hanba by ma fackala byť 3 roky doma. Ale viem, že na Slovensku sa to nenosí.
Na druhú stranu keď to obom partnerom vyhovuje, ich voľba.
A ako zamestnávateľ na rovinu poviem, že matku s malými deťmi by som po predošlých skúsenostiach už nezamestnala. Keď chce matka byť každú chvíľu s chorými deťmi doma, je to absolútne v poriadku a pochopiteľné, ale nech si nájde také zamestnanie, kde to neovplyvní chod firmy a môžu ju kolegovia zastúpiť.

ibajaanikiny
8. aug 2022

Ja som nastupila po roku do prace-dovody najma financne. Dietatko mam v jasliach a nemam pocit,aby som to mala tazsie. Malicka je od mala velmi spolocenska,ma rada deti,ludi a je velmi aktivna. Na materskej som to v pohode zvladala,aj ked som mala aj ja dni “vyhorenia”,lebo bola slaby spac. Ale od kedy ma rezim v jasliach,vela aktivit (tie sme mali aj spolu,ale v kolektive to je predsa ine),tak aj lepsie spi,papa vsetko. Pracujem od 8-15,stale mame este dost casu na seba,hrame sa,mojkame. Obedy mame v praci a jasliach,vecere mame “rychle”,nic specialne. V nedelu vzdy navarim viac a jeme aj z toho. Vikendy travime spolu…mne stacil prvy tyzden,aby sme si nasli novy rezim a system a od vtedy je to fajn-klop klop. Dufam,ze to tak aj ostane…