icon

Manžel nechápe, že som unavená z dieťaťa

22. feb 2023

Som s dcérkou väčšinou sama, manžel robí od rána a príde o 11vecer, ked je doma hra sa, da jej občas jesť atď ale to je všetko. Keď mu porozprávam co sme samé robili, a stále keď mu hovorim ze ako vyzerajú naše dni, tak to nechape a nevie pochopiť, ze som trochu unavená, a ze nervy a trpezlivosť si často vyčerpám keď sme samé, a keď je doma tak sa sice veľmi snažím byť v pohode, ale tiež sa nesmievam americkým úsmevom a neprekypujem kvietkami a vludnymi slovami. Poviem mu- boli sme dačo vybaviť na úrade, boli sme na nákup, boli sme tam a hentam, robili sme to a hento. On zatym nevidí ze kociar som vykladala hore dolu z auta aj 4 razy, ze v čakárni behala a skriekala mala, ze všade kam ideme ťahám ruksak s jedivom, oblečením atď.. Ze sa nenajem v kľude, ze nákup nosím tak ze kociar+ruksak+taška v ruke+druhá taška na kociari.. Všade kam idem musím brat aj ju lebo inak sa nedá, rozhadzuje veci všetky po byte a on len- sak to nechaj a pozbieraj vecer keď zaspi- no to určite, a zabijem a potknem sa na tom 10x ešte do vecera. On to proste nevie, lebo keď je doma, a ide po dačo do obchodu, vie ze som tu ja samozrejme a nemusi so sebou ťahať dieťa.. Ide si dačo vybavit do mesta tak detto.. Ja nemám veľmi kam vypadnúť, pol dna ze budu sami to mi nepomôže lebo jedlo ma nachystáne, večer ju ja okupem, on nerobí nič len sa hrajú, ešte som minule prišla z mesta a hrali sa pekne, ale pokakana bola až za chrbát... Prečo sú tí chlapi takí?

tykat
22. feb 2023

@elizabet173 ... ja vidim okolo ze vela kriz vo vztahoch je prave ked su deti male. Prave tou vycerpanostou zeny a pohodlnostou muza. Jej sa zivot uplne zmeni a jemu nie resp.nechce ziadnu zmenu. Tam je najviac konfliktov. Ako deti podrastu tak aj tie vztahy sa zlepsia.
Vidim u svagrovcov, tri male deti kym nepodrastli slovo rozvod bolo denne, teraz ma najmensie 8r a svagor je uz par rokov uplne dokonaly otec. Len v tom utlom veku deti sa im vyhybal. Tie denne nikdy nekonciace povinnosti okolo nechcel robit. Bolo bezne ze svagrina sa mohla ist osprchovat az ked deti spali, on kludne nechal decko revat a tvaril sa ze jeho sa to netyka. Teraz ho nespoznavam, vacsina starosti o deti je na nom a robi to uplne samozrejme a rad.

nika898
Autor odpoveď zmazal
evelyn246246
22. feb 2023

.. preco sa cudujes, ze nechape ked to nerobi ??? ... obcas ho nechaj cely den s dietatom a ty si urob program ... hned pochopi ak nieje tupec ..alebo sa vymente a ty chod do prace, inak to proste nepochopi.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
autor
22. feb 2023

@lesana25 prepáč, asi nevieš dobre čítat alebo si slabšia na duchu... Ja som nikde nenapísala ze chcem aby to robil ale aby len pochopil a uznal, a aby sa mi neposmieval keď sa trošičku postazujem.. Komu sa mam sťažovať keď nie vlastnému mužovi? Nebuď taky zlý človek a poludsti sa trochu

autor
22. feb 2023

@tykat presne tak, lepšie by som to nenapísala

neli12
22. feb 2023

Plne ťa chápem 😟😟. Kto nezažil nepochopí...

autor
22. feb 2023

@liljana mam 30, po vs som až to MD robila štandardne, mame vlastný byt, auto, hypo, nemáme v meste žiadnu rodinu, babky a dedkovia sú veľmi ďaleko, nemôžu tu behať pomáhať.. Čiže sme sami, a nie, nerobím zbytočnosti, a side nemám hektar záhrady za domom a ďalšie 3 deti, ale aj jedno je niekedy dosť a áno, hlavne tie opakovane činnosti a vedomosť ze som sama zaň zodpovedná, to je dosť na psychiku celkovo..

autor
22. feb 2023

R

ropucha6
22. feb 2023

@tykat tak tvoju svagrinu obdivujem, ze dala dalsie dve deti s tymto nastavenim muza. Ja uz by som bola rozvedena.

katka700
22. feb 2023

Robíš jednu zásadnú chybu - očakávaš uznanie a pochopenie od chlapa. Načo?
Uber z toho čo denne robíš pre 'rodinu'. Staraj sa o seba a dcéru, aby ste vy dve mali navarene upratané oprate a stihli sa zahrať. Nech sa chlap stará o seba sam. V práci má obed, nemusíš mu vyvarat večeru ani ho obskakovat. Svoje oblečenie si tiež môže oprat sám.
Na Slovensku máme prežitok obskakovat synov od útleho veku pomaly do dôchodku. Divís sa že 90% chlapov je presvedčených, že veci sa robia samé?

makakova
22. feb 2023

Robíš si to sama.. prečo nekupe on ? Prečo cez víkend nevypadnes preč? A necháš ich samých?
Prečo ju neprebali on.? Dieťa ma skoro rok.. to už nieje novorodenec. Sama si zato môžeš,lebo mu nedávas príležitost skúsiť si to

veronikaszabova
22. feb 2023

A co budes robit, ked budes mat tych deti viacej...?

melanta
22. feb 2023

Mňa zaujíma, akú prácu má dotyčný a koľko zarába, ak odchádza do práce ráno a chodí domov až o 11 večer. Predpokladám, že teda zarobí dosť dobre a dobre sa z tohto pohľadu má aj autorka. Preto je normálne, že cez týždeň od muža by som nič nechcela. Ale cez víkend. Tam nie je otázka, prečo sú tí chlapi takí. Tam je konštatovanie, akého si si vybrala, takého máš. A ak existuje možnosť, žeby sa zmenil, čomu neverím, pretože ľudia sa nemenia, začni tým, že proste mu veci oznámiš. Idem na víkend preč oddýchnuť si a ty budeš s dieťaťom, idem do obchodu a vrátim sa za 5 hodín a ty budeš s dieťaťom, ideš do obchodu a zoberieš aj dieťa. A tak ďalej. Alebo máš ešte jednu alternatívu. Nech stane od doma s dieťaťom a pracuj ty. Ak sa ti táto alternatíva nepáči, tak prestaň nariekať.

luccija
22. feb 2023

Ked Ti uzna, ze mas pravo byt unavena a mas toho vela co sa zmeni?nic…ked pracuje cez tyrden cez vikend po ranajkach odid do mesta, za kamaratkou a nechaj mu dieta

gondyo
22. feb 2023

Ja by som mu malú schválne dala do auta, na nákupy,keď ide čokoľvek vybaviť,nech si to skúsi na pár hodín...inak to nikdy nepochopí...a vytratila by som sa z domu do lesa na prechádzku( bez telefónu!!!!) Nech si to chlapec vyskúša...už len preto,aby s ňou trávil čas,zvykal si...a čo keď nastane taká situácia,že bude s ňou sám týždeň???

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
ankare
22. feb 2023

Nezávidím Ti to, moja. Evidentne máš dieťa s chumajom. Vieš, on to nepochopí,pokým si to sám nevyskúša. Držím palce!

lenkakravcova
22. feb 2023

Je taky, lebo nevie čo to obnáša.
Je super ze to mate pekne podelene, tak to máme aj my, ale je fajn keď v tom prípade si jeden váži prácu druhého. Nie nou pohŕda. Tvoj manžel asi nechápe co všetko to obnáša, pochopil by ak by bol nútený ostať s dieťaťom 2 dní 3 dní sám.
Skús sa s ním dohodnúť, žeby jeden víkend si šla na welness s kamarátkami a on sa o dieťa postaral. Potom sa už budeš starať zase ty. On si počas toho uvedomí aké to je a bude mať viac pochopenia. 🙂 (častokrát to muž pochopí až keď je žena v pôrodnici s druhým a on zisti ze s dieťaťom doma nie je to iba o hraní sa) 🙂

danyelia
22. feb 2023

Ahoj, no ja keď som doma len s jedným z mojich 4 detí (ostatné sú v škole, škôlke, u kamošky, rodiny...) normálne mám pocit, že som na dovolenke 😁 Prepáč, no zdá sa mi, že to zbytočne veľmi prežívaš celé. Keď je jeden rodič na MD a druhý celý deň pracuje, tak sa tam toho veľa zmeniť nedá, iba ak by ste sa fakt vymenili. Neviem, či som pochopila dobre, ale chýba Ti od muža to pochopenie a uznanie - má Ti stále večer po príchode domov poďakovať a nejako Ťa poľutovať či uznať, že si malá ťažký deň? A potom Ty na oplátku uznáš a poľutuješ jeho, ako sa v práci narobil? Lebo to by malo byť také automatické, že sa navzájom chápete, že on má robotu v práci a zarába a Ty máš zase prácu doma a vytváraš vám to zázemie...Je to len obdobie, dieťa vyrastie, Ty budeš pracovať, on Ti bude musieť viac pomáhať. Super, že sa s malou aspoň hrá. Teraz sa teš z dcérky, užívaj si spoločné chvíle, nastav sa pozitívne. Nesťažujem sa, ani neschválim, len pre motiváciu - doma 3 malé deti do 10 rokov, najmladšia dcérka mala 2 mesiace, ja bum - rakovina, prvá chemo - muž na týždňovej pracovnej ceste vo svete (nechcel ísť, presvedčila som ho, že to doma zvládneme...) mama sa starala o chorú babku, otec v práci, rodina mimo mesta, babka v tom týždni zomrela, no všetko sa zomlelo naraz, bola som na to chvíľu sama, ale nemám pocit, že som vtedy bola ,,chudák ja,,...Sú to úplne bežné dní, ktoré musíš na MD zvládať, bodaj by nikdy neprišli tie ťažšie chvíle. Takže...daj si kávu, dcérke skladačku, nech sa hrá a pohoda. O veľký nákup popros muža, Ty si malý nákup daj dole do kočiara, nenos v ruksaku šaty a jedlo (načo?) šupni kapsičku s výživou a fľašu čaju do tašky na kočiari, nenos ruksak, kúp si malú kabelku cez plece, nevyberaj 4x kočiar z autom, pokiaľ nemusíš, nekomplikuj si zbytočne život a teš sa z neho...

hederamonstera
22. feb 2023

Uuuuplne ta chapem. Mam to rovnako. Ale pomaha mi, ze si poviem, ze je to len obdobie. Ked budu deti vacsie, aj on sa viac zapoji☺️ lebo je to inak super muz. A skus kaslat na jeho uznanie, lebo ta to oberu o potrebnu energiu. Mala som to tak isto ;)

veselo_neveselo
22. feb 2023

To nie je o chlapoch, ale o skusenostiach. On to nechape, nikdy to nezazil, tak to nevie. Nedala si mu este moznost. Ty si si vedela predstavit, aka budes unavena z dietata ked si ho nemala? Nevedela.

A ja zas nechapem, naco mu robis taky servis.

Ze chodi do prace ho este neuvolnuje od rodicovskych povinnosti, takze si sprav vikend pre seba. Ako pripravu nerob nic zasadne naviac, (by som dala len zoznam doktorov a liekpv ak je treba), a nech sa cez vikend stara.
Pravidelne.

konikkon
22. feb 2023

A čo ti máme my poradiť, keď máš takého chlapa, akého máš? Čo prosím ťa nosis po vonku v tých taškách a ruksakoch? My fungujeme podobne a predsa inak. Mám natankovane a nachystané auto, v ňom cestovný kočík, nejaké plienky. Ani ma nenapadne dcéru ťahať po veľkých nákupoch a naťahovať sa s nákupom aj s ňou. Keď ideme, tak ideme " na výlet" do dmky, alebo kúpiť oblečenie, proste sa flakame po obchodoch. Ja mám malú kabelku, v nej nejakú tycinku, vodu, max. Mlieko. Otecka posielam von, na nákup, hocičo vybaviť s dcérou. On ide a predstáv si, zvládajú to. Nechávam ho kúpať. Najem sa v kľude, dieťaťu dám hračky a kontinuálne ho učím, že sa musí vedieť chvíľu zabaviť aj samo. Aj kávu si a kľudom vypijem. Varím a upratujem vtedy, keď mám čas, energiu a chuť. Spí mi cez obed 2 hodiny, vtedy sa stiahnem aj upraviť a namaľovať. Keď nestíham, otecko pomôže, keď je doma. A prečo to robí? Lebo som mu to povedala. Ale inak, tiež sa non-stop sťažujem. Jedlo aj všetko pre dcéru mu nachystám, aj dám jasné inštrukcie, nemôže predsa vedieť, čo dieťa jedlo a čo má kedy jesť, keď je v práci. Tiež mu oznámim, že vtedy a vtedy treba kúpať.

Ono treba tých otcov trochu nechať, neboj sa poradia si, keď musia, nie sú úplne dementni, ale treba im jasne a zrozumiteľne povedať, čo treba.

sono2
22. feb 2023

Ber to tak, že si sa vyžadovala. Ja mam dve bola som takisto nonstop sama rodila v inom štáte.
Muž nebol nikdy somnou u Dr či v tehu či vôbec.
Chodím s deťmi k Dr, šťastie, že skoro vôbec, auto či čistiť či stk či mechanik, či nákupy, varenie, upratovanie.
Napíšem ti. Takého som si vybrala, tak mam.
Ja som ale stroj. Zvládam to. Mladšiu som dojčila skoro do 4 rokov. Je to náročné všetko. Ale da sa.
Ešte aj robím, síce na 4 hodiny, ale viac by sa mi nepodarilo a nezvládla by som.
Proste každý muž by to mal ináč, ako aj my ženy.
Zvládol by ale možno bomba po ňom, možno nie.
Ja som tiež poriadkumilovna čiže kmitam stále.

lenka2232
22. feb 2023

Ved mu nechaj tak parkrat malu ked bude doma a ty niekam chod..mozno pochopi

linkapaulinka
22. feb 2023

Kazda mama ma obcas tento pocit ... cim menej to budes riesit tym lepsie bude tebe a dietatu... moj muz robil to iste akurat s rozdielom ze po robote siel rovno na pivo lebo si potreboval oddychnut a vypnut hlavu. chodil pravidelne naliaty. Nepomahali place, prosikanie nic.... uzavrela som to vnutorne a zacala si uzivat cas s krpcom a nie mysliet na to ze kocar sem kocar tam.... a mnoho som zacala klokankovat. Treba si uvedomit ze dietatko je male raz ...viem ako ti je ...ani o mna sa nezaujimal ... a ani velmi o maleho max mal ho ako prezentaciu pred niekym .... akoze otec.... ma ho rad... urcite ano...len.... cim menej sa budes jedovat tym bude tebe lepsie

ajka0207
22. feb 2023

Prečo by si mala byť sprostá? Proste ide do obchodu, tak mu povedz, že super že ideš, mala dnes bola krátko vonku, vyvetra sa, ja idem vysávať/vypiť si kávu/ variť... A hotovo.

barborenka28
22. feb 2023

@thoughtfulweirdo toto mas stastie....lebo väcsina sa tomu uspesne vyhybala a vyhyba

thoughtfulweirdo
22. feb 2023

@barborenka28 Nie šťastie, ale správny výber 😁 a teda nepýtala som sa ho. "Idem do obchodu, vrátim sa do hodiny, ahoj!" a už som bola preč 😄

zafir01
22. feb 2023

Nie, nie sú všetci takí. Môj je v práci na kamióne od pondelka do štvrtku. Mame 3 deti. A keď príde domov, venuje sa deťom na 100%. Keď vidí, že som unavena, nechá ma vyspať. Vezme najmladšou z postieľky, zavrie, aby ma deti nezobudili. Prebrali ju, orezlecie, urobí kávu, raňajky. Povenuje sa starším deťom. Čaká co sa zobudím (do pol hodiny som vždy hore)
Taktiež si vie vziať deti na vychádzku, kým si ja doma upracem, až mam kľud. V piatok poobede idem na nákup, on ostane s troma deťmi doma, pripadne on vezme jedno z deti, ide nakúpiť, a ja ostanem doma.....
Kým som bola hospitalizovaná v nemocnici, musel ísť aj na úrady, aj nakúpiť, aj o deti sa starať. Takže môj muž vie, že sú síce chvíľky, kedy si vyložím nohy, ale bez time managmentu to nejde. Takže vie, že mávam občas riadne náročné dni.
zlaté časy, keď som bola bezdetna a mala som len prácu a čas na seba 😂