Manžel sa po narodení dieťaťa zmenil
Ahojte, môj muž sa počas tehotenstva a po narodení dieťaťa zmenil. Neustále ma urážal, vulgárne mi nadával, skúšal ma, kritizoval čokoľvek, čo som spravila, nič nebolo dosť dobré, vyčítal mi, že nič nerobím, hoci som celý deň doma, kričal na mňa, nútil ma športovať, aby som schudla, vyčítal mi postavu po pôrode a zhnusene na mňa pozeral, vyvolával konflikty s mojou rodinou, kontroloval s kým sa stretávam, prikazoval mi, čo si obliekať, on sa však nechcel v ničom obmedzovať a neželal si, aby to niekto komentoval. Postupne som nadobudla pocit, že neviem spraviť vôbec nič. Máte podobné skúsenosti?
Akonahle konci prispevok formulkou "mate podobnu skusenost?" Som si na 99% ista, ze je to vymyslena blbost.. ak by sa take nieco dialo realne, na konci by bolo cokolvek ine, nie takato prazdna, vseobecna, nic nekonkretizujuca formulka
@taga je to realne
Bohuzial mam nieco podobne za sebou skoncilo to nakoniec velmi zle pre neho. Ale co citam tvoje odpovede myslim, ze je to uplny manipulator a bohuzial kto to nezazil nevie pochopit ake tazke to je aj po skoncení a odchodom to nikdy nekonci…
@julish sú od seba, neboli zobratí našťastie. Fungovanie po odsťahovaní bolo asi 3 roky strašné. Manipulácia s dieťaťom trvá doteraz, reči ako "Ak budeš chcieť môžem u vás dnes spať. " ( Povedal 4 ročnému dieťaťu) Žena samozrejme nesúhlasila, dieťa plakalo a on mu hovoril, že mama nedovolí, že je zlá atď... Hocikedy sa vtlačí do bytu a uráža ju, hovorí aký tam má neporiadok a aká je hrozná matka.... Naposledy na neho policajtov už zavolala a konečne má na čas pokoj, trochu to zabralo.
Popri tom všetkom sa usmieva, akože je príjemný a sranda pred ostatnými.
@autorka Jasné, že pochybnosti boli, títo ľudia vedia každú výmenu názorov otočiť tak, aby z nej vyšli ako chúďatká, ktorým je ublížené a Ty ako tá najväčšia harpya, psychicky labilná či najneschopnejšie indivíduum na svete. Sebavedomie mi neustále klesalo, pridávala som na aktivite, však možno má predsa len pravdu a ja nerobím veci dostatočne kvalitne alebo dosť veľa alebo...až som prišla na to, že v podstate nežijem, nikam nechodím, nemám žiadne záujmy, z ničoho sa neteším a o ničom sa nerozhodujem, len celý deň plním jeho príkazy. A ešte aj to dokázal okomentovať slovami, že všetko musí byť po mojom, aj kolegovia v práci ho ľutujú, aké to má pri mne ťažké. Ja s horúčkou 39 na nohách, varila som, prala, učila sa s deťmi a pánko vyvalený s počítačom celé dni na gauči. Potom prišiel a vynadal mi vulgárne za to, že večera je uvarená neskoro. Našťastie osud zasiahol tak, že som sa dostala k správnej literatúre a pochopila som, čo mám doma, aj prečo sa mi to stalo a že nie vo mne je chyba. Žiaľ, korene narcistickej poruchy osobnosti siahajú do detstva, a to u oboch - tyrana aj obete, manipulátor sa stáva narcistom v dôsledku toxickej výchovy a obeť si ho zase privolá do života tým, že pravdepodobne vyrastala v narcistickej rodine a nevhodné správanie narcisa dlho vníma ako "normálne", lebo je na ne zvyknutá, hoci zdravo vychovaný jedinec by už pri takom zaobchádzaní dávno balil kufre. Najhoršie na tom celom je, že oni majú doslova dve tváre - mimo domu sú to vtipní, šarmantní, ochotní ľudia, rozdávajú darčeky, pomáhajú, úsmev sem, úsmev tam, a za zavretými dverami sa menia na netvorov, doslova sa vyžívajú v tom, ak môžu ublížiť, a to oni teda majú dokonalý cit na to, čo druhému najviac ublíži, na čo je kto citlivý. A žene to potom skutočne nik neverí, keď sa posťažuje, každý si myslí, že to ona je na vine, ona má psychické problémy, ona je tá zlá...
A to všetko až po narodení dieťaťa.
Neklamem samu seba prosím ťa.

No, vola sa to gaslighting, vygoogli si to, typicky manipulator, tam sa to nezlepsi