Mať, či nemať tretie dieťa?
Ahojte. Viem, ze rozhodnutie je na nás ale počuť každý zdravý nezaujaty názor mi pomôže, ak to dakto náhodou dokáže dočítať cele, neviem to skrátiť.
Od narodenia, vždy som chcela mat 5 detí, proste veľa. Manžel chcel 2-3 a tak sme sa dohodli na 4. No keďže viem ze Manžel by to 4te mal tak trocha nasilu, zmierila som sa s 3.
Teraz mam 2 a neviem sa rozhodnúť, či vôbec chcem to tretie. (Manželov názor je - podla toho, ako to cítiš)
Argumenty proti:
- som veľmi uzkostliva. Trápia ma úzkosti, či deti nespadnú a neochrnu, nezomru, či nedostanú cukrovku, rakovinu, či nezomriem ja a nenechám ich tu na pospas samych. Či sa im dostatočne venujem a dávam im všetko čo potrebujú....síce to znie hrozne ale svoje úzkosti dokážem držať pod kontrolou a 95% času som úprimne šťastná. No bojím sa, že úzkosťou ďalšieho človeka by som už nezvládla tak dobre.
- s manželom milujeme cestovanie. Chcem už pracovať, zarábať, sadnúť do lietadla a vziať deti do Dánska, do Grécka, proste všade...viem, že je to ale trocha sebecké
- mam už 2 krásne zdrave deti, bojím sa, že ďalšie môže mať nejaký problém, bojím sa pôrodu
Argumenty proti:
- všetci mi vravia, že na starobu budem ľutovať malo deti. Ze sa odstahuju ďaleko, že zostanem sama bez vnúčat alebo ďaleko od nich atď
- ak by sa nedaj Bože jednému z mojich dvoch niečo stalo, zostalo by mi iba jedno dieťa. Znie to strašne hlúpo ale realisticky je to tak
- ak už ďalšie dieťa nebudem mať, bude mi chýbať ten najkrajší pocit, keď vás male bábätko bezpodmienecne zbožňuje, chce byť stále s vami, tie jeho malé rúčky a nôžky a všetko okolo toho
Ty musíš vedieť ako to zvaldnete... no ja by som si nerobila dieťa len z pocitu, že je maličké a bezpodmienečne ta zbožňuje😅aj male ručičky raz vyrastú a nikdy nemôžeš vedieť, že sa o teba postarajú 😉
za mňa tie argumenty "ZA" tiež nie sú dostatočné. Môžeš mať aj 5 detí a nezaručí ti to, že sa o teba v starobe postarajú, že nebudeš sama.
"Ak už ďalšie dieťa nebudem mať, bude mi chýbať ten najkrajší pocit, keď vás male bábätko bezpodmienecne zbožňuje, chce byť stále s vami, tie jeho malé rúčky a nôžky a všetko okolo toho" ..aj toto bude iba na chvíľu, už deti máš, takže vieš ako rýchlo rastú...
- odstahovat sa mozu aj vsetky 3, ci aj 5,
- stat sa moze nieco aj 2 z 3.. zase by ti ostalo len jedno,
- male rucicky raz vyrastu a potom? 4te? ci potom ti ten pocit uz chybat nebude?
ja ti nevim Kajo, na zaklade tychto argumentov 😊
Myslim ze ak si takto musis spisovat ZA a PROTI, tak asi niesi pripravena mat ďalšie dieťa.. Pockaj, az nebude ziadne PROTI
Argumenty za su velmi sebecke a ja by som urcite nechcela byt takym dietatom 😕
@lejusinka v tomto s tebou nesúhlasím. S prvou polkou áno ale s druhou nie. Ak by sme mali dalsie bábätko, bolo by milované najviac, ako sa len byť da, rovnako ako prvé dve. Dávali by sme mu rovnako veľa lásky a pozornosti a rovnako by sme sa on báli a zbožnosti ho.
Ja som napríklad vznikla na diskotéke a som vďačná a šťastná, že žijem. Rodicia mi dali toľko lásky, koľko mnohé mamy nedali vymodlenym a vytuzenym deťom. Nie je pravda, že šťastné a milované sú len deti rodičov, ktoré ich chceli bezpodmienečne, plánovali ich a podobne.
Ako Ti rozumiem. Miestami akoby som o sebe citala. Neviem koľko máš rokov. Ja mať o 5 menej (41r) idem do tretieho💚
Rieš najskôr tú svoju úzkosť, skús terapiu, lebo ju cítiť aj v tých argumentoch za - sú sebecké a založené na strachu ... možno by mohlo pomôcť práve to, že pôjdeš už do práce a to cestovanie, či to by bol ďalší argument proti ....súhlasím s tým čo už je vyššie, aj všetky 3 deti sa môžu odsťahovať ďaleko, tak radšej ako mať tretie dieťa, pracuj na tom, aby ste mali dobré vzťahy a deti vás raz radšej neodstrihli od seba ... druhý dôvod za je z môjho pohľadu na vec úplne iracionálny, ak by sa nedjabože jednému dieťaťu niečo stalo, tak bude úplne jedno či ti "zostane" jedno alebo 5 detí, tú bolesť to nezmierni (a celkovo mi znie divne ako hovoríš o tom koľko ti ich zostane akoby si hovorila o nejakej veci) a k teretiemu - malinké ručičky, nožičky si môžeš užiť, keď prídu vnúčatká
tiez som toho nazoru ako uz vyssie niekto spominal, ze ked si pri otazke, ci mat dalsie dieta musis spisovat ZA / PROTI, tak ho radsej nemaj, keby ho naozaj uprimne chces, ani by Ti nenapadlo spisovat nejake ZA / PROTI... inak niektore z tych argumentov su riadne tupe
@juliasb v tomto prípade by som zostala pri dvoch deťoch. Argumenti "pre" by ma nepresvedčili, hlavne ten posledný bod, že ti budú chýbať malé ručičky, nožičky...a čo o rok, dva, tri, už nebudú až také mini, a každé dva roky rodiť, to aj na koňa veľa.
Keď chces cestovať, pracovať...tak veru, stačia aj dve. Ja mám tri, ale nemám úzkostné stavy a nikdy by ma nenapadlo pomýšľať na to, že sa im môže stať niečo tak strašne, ako rakovina, či by mi malo jedno z nich zomrieť 🤔🙄 ach.
Zomrieť môžete aj všetci naraz, pri autonehode po ceste do Dánska...ano kruté, ale reálne rovnako ako dostať rakovinu, cukrovku a iné 🙄
@juliasb Toto je podľa teba možno trochu sebecké (ináč nie je), cit. : "s manželom milujeme cestovanie. Chcem už pracovať, zarábať, sadnúť do lietadla a vziať deti do Dánska, do Grécka, proste všade...viem, že je to ale trocha sebecké".
A čo toto? (opäť citujem🙂: "ak už ďalšie dieťa nebudem mať, bude mi chýbať ten najkrajší pocit, keď vás male bábätko bezpodmienecne zbožňuje, chce byť stále s vami, tie jeho malé rúčky a nôžky a všetko okolo toho" - toto nie? ;)
Mňa pocit mať dieťa chytil len raz, a keďže sa nám zadarilo veľmi rýchlo, na prvýkrát, nestihla som ani veľmi prežívať to obdobie skutočnej túžby.. a odvtedy to nechodí a nechodí, a asi ani nepríde.. aj keď kto vie.. Ale viem, že keď som dieťa mať chcela, tak stĺpčeky "PRO" a "CONTRA" neexistovali.. proste tá hlava prepla do iného režimu. Zrazu som vedela, že je tu čas a ja to chcem. Žiadne rozplývanie sa nad malými bábätkami a kočíkmi sa nekonalo, a ako píšem vyššie, je to aj možno preto, lebo my sme len naskočili na vlak, nemuseli sme čakať na stanici a zamýšľať sa, ale jednoducho som vedela, čo chcem. Áno, bolo to na jednej strane také racionálne rozhodnutie, že už máme "všetko", tak ďalším bodom je dieťa, ale to sme mali už aj pred tým rozhodnutím pustiť sa do "baby projectu".. jednoducho prišiel moment, keď som vedela, že nadišiel správny čas, lebo teraz to tak CÍTIM. A myslím si, keďže už dve deti máš, že si to mala aj ty predtým podobne ;)
No a toto všetko je pekné a krásne, ale zvyčajne funguje len pred prvým dieťaťom :D Lebo ja súhlasím s tebou, že pri tých ďalších deťoch (rozumej nie pri prvom) je to už iné: tam sa nevyhneš akémusi kalkulovaniu. Väčšina (najmä ak to ďalšie dieťa nie je prekvapením) rozmýšľa podobne ako ty. Nemyslím si, že je to od teba chladné kalkulovanie.. ale normálne, racionálne rozmýšľanie.Čiže ti v tomto asi neporadím, lebo ja sa na ďalšie nejak necítim.. podmienky by boli, aj by som to zvládla, iba predstava, že máme len to jedno a fungujeme ďalej tak, ako sme mi (zatiaľ) viac vyhovuje, ako predstava ďalšieho tehotenstva, ďalšieho pôrodu, a toho všetkého aj náročného, čo náš mozog po čase selektuje a vytesňuje (ja som napr. nenormálne úzkostlivá). Myslím si, že som dobrá mama - fúúúú, normálne si to trúfam napísať :D, ale tak naozaj no, proste nie som zlá mama a syna milujem a ďalšie dieťa by som tiež milovala, ale jednoducho ja nie som ten mamičkovský typ. Takto sa cítim dobre, bezpečne, isto a som spokojná so súčasným stavom. Ak ďalšie nebude, ľutovať nebudem. Máme kde bývať, máme sa radi, sme zdraví, šťastní, sme rodina - odmietam pripúšťať, že by som toto, čo teraz máme, mala niekedy na staré kolená ľutovať.
@lindous svoju úzkosť riešim veľmi intenzívne. Ako som písala, dokážem ju vďaka odbornej pomoci zvládať veľmi dobre. Bojím sa len, ci by sa to príchodom ďalšieho člena nezhorsilo.
Druhý dôvod o tom, že by mi zostalo 1 dieťa som nenapísala zrejme tak výstižne ako som chcela. V našom okolí je jedna pani, ktorej umrelo druhé dieťa. Táto žena sa veľmi intenzívne naviazala na prve dieťa, vytvorila si s ním nezdravý vzťah a dusila ho tak, že Toto dieťa nebolo schopné samostatného života. Myslela som to v tomto zmysle. Určite nezbieram deti ako veci, nezaobchadzam s nimi ako s vecami, oni sú to najcennejšie co mam a venujem sa im najviac ako len viem a vladzem
Ja som vždy chcela mať 3, mám jedno--kiežby každému stačilo len rozhodnúť sa..
@juliasb na tvojom mieste by som riešila najprv praktické otázky, až potom sa riadila pocitmi. Máte bývanie, kde sa pomestíte, aj s tromi, prípadne štyrmi deťmi (ak by prišli na svet dvojčatá)? Poznáš vašu finančnú situáciu, neohrozí vás ani to, keby si musela s tretím dieťatkom zostať doma viac ako tri roky? Keby sa čokoľvek stalo s tvojím mužom, dokážeš sa postarať o deti a seba aj sama? Tie argumenty, ktoré si dala, mi tiež prídu smiešne. Môj bratranec má štyri deti, najbližšie k nemu býva to, ktoré žije v Nemecku, dve v Írsku a jedno za oceánom. Nedávno som počúvala Yvetu Blanarovičovú, jej zomreli obaja bratia, jeden tragicky, druhý na zákernú chorobu, takže aj také sa stáva. A ten najkrajší pocit, chýba občas asi každej žene a je jedno, či má jedno dieťa, alebo päť. Vôbec by som neriešila úzkosti, ak by sa im niečo stalo, ak by sa tebe niečo stalo, čo bude s deťmi. Nijako to neovplyvníš, iba ťa tie úzkosti oberajú o energiu. Ak sú úzkosti také, že ich musíš riešiť s lekárom, asi by som do tretieho dieťatka nešla.
@juliasb v úvodnom príspevku si nespomínala odbornú pomoc, ale teda je super, že to takto riešiš 🙂 k tomu či sa to zhorší - pozorovala si rozdiel po narodení druhého dieťaťa ??
a už rozumiem aj ako myslíš, ten druhý dôvod, prišlo mi to len zvláštne napísané 😅 ono, situácia ktorú si opísala sa môže stať aj ak budeš mať viac detí, že na jedno alebo obe sa príliš naviažeš, ale byť tebou, tak sa na to skúsim pozrieť racionálnejšie (tie naozaj dôležité otázky už sú spomenuté vyššie) ako uvažovať nad hypotetickými "čo by bolo keby" otázkami ...
no a manžel aj keď hovorí, že podľa toho ako sa cítiš, určite má na to nejaký názor a nie je mu to úplne jedno (ak áno, tak by som to brala skôr ako nie), takže aj tým by som sa riadila ... držím prsty, aby ste boli všetci spokojní, nech už sa rozhodnete akokoľvek 🙂
@juliasb neber to zle, ale tie argumenty "za" mi prídu akoby ich písal taky skolacik na základnej.
Aj keď budeš mat 10 deti, kľudne všetky môžu sa odsťahovať na stovky kilometrov od teba a prídu raz v roku.
Aj nedajbože zomrie dieťa, je to taka rana, že aj roky, vlastne navždy to ostane v tom rodičovi. Neexistuje nijaká náhrada, ani náplasť v podobe ostatných detí. Proste odíde tvoje dieťa. Žiadne ti ho nenahradí, len sa s tou stratou bude musieť dotyčný nejako vyrovnať.
Dieťa neostane naveky dieťaťom, raz každé vyrastie. Takže ani "ručičky a nožičky", nebudú dlho maximálne pár rokov.
Ďakujem vám za odpovede, mnohé mi pomohli, s mnohými súhlasím, s niektorými nie. Chápem, prečo sa vám moje Argumenty zdajú (aj su) hlúpe a sebecké. Ono ja som schválne nepísala Argumenty, ktoré sú pre mňa samozrejme a s ktorými som stotožnena. Písala som Argumenty, ktoré ma vmojej hlave napádajú, ja sama s nimi nie som OK a preto som sa pýtala na zdravý nezaujaty názor. Nepísala som:
- mame zazemie, dobre práce, pekný dom s 3 detskými izbami (to nepíšem ani náhodou kvôli tomu ze mi je tej tretej izby ľúto, ale preto ze sme vždy s tým dieťatkom rátali a chceli ho a postavili mu aj izbu
- mam najmilujucejsieho manžela, mame kapacitu ho ľúbiť, hrať sa s ním, starať sa o neho
- napĺňa nás chodiť do zoo, do aquaparkov, učiť deti plávať, bicyklovať, tráviť s nim čas. Mame kopu energie sa mu venovať
- mame 2 slušne vychovane deti, ktoré by ho prijali s radosťou.
Tiež nesúhlasím, že ak mame argumentu proti, dieťa by sa mal u nás hrozne. Kopa deti vzniklo kvôli alkoholické mu excesu, kvôli prasknutému kondómu atď a majú nádherný naplnený život
@zazvorka87 pomestia, ale 3 autosedacky je uz moc aj na superb, ako som zistila, na dlhe trasy je to dost divocina, to potom take ine auto odporucam, co ma samostatne sedacky. Ale da sa poriesit. My sme uz kupili 7 miestne aj pri 3 detoch. Doteraz ten treti drobec je vo vajicku, lebo je drobny, ale neviem si predstavit tam narvat riadnu sedacku. Ale toto su ciate prakticke veci, ktore sa daju poriasit, jasne 🙂
Možno to vôbec nerieš. Nechaj to na náhodu. Žiadne za a proti. Ak by u teba prevážilo ZA, a nevýjde to, budeš frustrovaná? Mne to plánovanie vadí.
Ja si myslim,ze uzkostlive matky by nemali mat viac ako 2 deti..ja cakam 4. ale tak ja vela veci neriesim,co ine ano..byt taka uzkostliva,pri 3 som uz na psychiatrii..

Tie argumenty za tretie dieťa sú podľa mna naozaj hlúpe. Prepáč.