icon

Mať, či nemať tretie dieťa?

juliasb
10. jún 2022

Ahojte. Viem, ze rozhodnutie je na nás ale počuť každý zdravý nezaujaty názor mi pomôže, ak to dakto náhodou dokáže dočítať cele, neviem to skrátiť.
Od narodenia, vždy som chcela mat 5 detí, proste veľa. Manžel chcel 2-3 a tak sme sa dohodli na 4. No keďže viem ze Manžel by to 4te mal tak trocha nasilu, zmierila som sa s 3.
Teraz mam 2 a neviem sa rozhodnúť, či vôbec chcem to tretie. (Manželov názor je - podla toho, ako to cítiš)

Argumenty proti:
- som veľmi uzkostliva. Trápia ma úzkosti, či deti nespadnú a neochrnu, nezomru, či nedostanú cukrovku, rakovinu, či nezomriem ja a nenechám ich tu na pospas samych. Či sa im dostatočne venujem a dávam im všetko čo potrebujú....síce to znie hrozne ale svoje úzkosti dokážem držať pod kontrolou a 95% času som úprimne šťastná. No bojím sa, že úzkosťou ďalšieho človeka by som už nezvládla tak dobre.
- s manželom milujeme cestovanie. Chcem už pracovať, zarábať, sadnúť do lietadla a vziať deti do Dánska, do Grécka, proste všade...viem, že je to ale trocha sebecké
- mam už 2 krásne zdrave deti, bojím sa, že ďalšie môže mať nejaký problém, bojím sa pôrodu

Argumenty proti:
- všetci mi vravia, že na starobu budem ľutovať malo deti. Ze sa odstahuju ďaleko, že zostanem sama bez vnúčat alebo ďaleko od nich atď
- ak by sa nedaj Bože jednému z mojich dvoch niečo stalo, zostalo by mi iba jedno dieťa. Znie to strašne hlúpo ale realisticky je to tak
- ak už ďalšie dieťa nebudem mať, bude mi chýbať ten najkrajší pocit, keď vás male bábätko bezpodmienecne zbožňuje, chce byť stále s vami, tie jeho malé rúčky a nôžky a všetko okolo toho

Strana
z2
zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
nikanu
10. jún 2022

Uff no zaujímavé dôvody a zase, ako je to celé len o tom ako to cítiš a ku ktorým dôvodom sa viac prikláňaš nikto iný to za teba nerozhodne.

ivana11155
10. jún 2022

@juliasb argumenty proti su uplne k veci a ked som ich precitala maximalne ti rozumiem. Ale tie argumenty za su naopak uplne odveci - to kvoli takymto blabolom niekto zvazuje tretie dieta?

juliasb
autor
10. jún 2022

@ivana11155 samozrejme, toto nie sú ani náhodou všetky Argumenty, kvôli ktorým to dieťa zvažujeme. Ja som naschvál napísala iba tie čudné, s ktorými nie som vysporiadana a na ktoré som chcela počuť zdravý názor. V diskusii predtým som už spomenula tie normalnejsie dovody:
- mame zazemie, dobre práce, pekný dom s 3 detskými izbami (to nepíšem ani náhodou kvôli tomu ze mi je tej tretej izby ľúto, ale preto ze sme vždy s tým dieťatkom rátali a chceli ho a postavili mu aj izbu
- mam najmilujucejsieho manžela, mame kapacitu ho ľúbiť, hrať sa s ním, starať sa o neho
- napĺňa nás chodiť do zoo, do aquaparkov, učiť deti plávať, bicyklovať, tráviť s nim čas. Mame kopu energie sa mu venovať
- mame 2 slušne vychovane deti, ktoré by ho prijali s radosťou.

tarvika
10. jún 2022

podla mna je urcite lepsie riesit to takto rozumovo, premyslat nad pre a proti, ako sa z nejakeho nahleho emocionalneho poryvu rozhodnut pre dieta a potom nemat pre neho podmienky a kapacitu. za mna dobre ze si to spisujes, kludne nad tym este dalej premyslaj. skus si mozno predstavit, ze si nahodne otehotnela, ake pocity to v tebe vyvolava?

janickacrazy
10. jún 2022

@juliasb Ja by som dala na tvoj vnútorný pocit. Predstav si, aké by to bolo mať tretie dieťa. Aké by to bolo nemať tretie. Predstav si vašu rodinku za 5,10 rokov, aké to bude. Ja mám 3 a som spokojná.

zmrzlinka2021
10. jún 2022

@juliasb
Ak v srdci s manzelom obaja citite ze ano, chodte do toho, ale prosim ta, nemaj ziadne ocakavania, ze sa o vas deti budu starat, ze toto a hento...
Majte deti, pretoze ich chcete, a chcete ich pripravit na samostatny zivot.
A hlavne vzdy maj cas aj sama so sebou, sportuj,venuj sa sebe, a potom aj separe cas iba ty a manzel.
Nepises vek deticiek, ale kludne na to tretie pockajte, kym najmladsie pojde do skoly.

Strana
z2