Materstvo a dnešná ťažká doba
ahojte, dlhsie s mužom velmi vahame ci mat este jedno dieťa,ked uz sme boli s tym ok ze to je dobry napad,tak muz prechladol,potom dostal covid a teraz riešime,ci to nie je aj znamenie,..a ze je taka doba. Aj covid aj ktovie ako to bude dalej,nejak prepadam beznadeji z toho co sa deje..vy ste nikdy takto nepozerali na materstvo? Ze do akej doby tie deti privadzame? Mne je ľúto uz tej prvej dcérky, ze ake detstvo,dospievanie bude mat, ako bude spoločnosť vyzerať, ci do toho priviesť ešte dalsie dieťa,,,je tu niekto s podobnými obavami?
@bluka2 jasne, ale napr. youtube je plny uzasnych dokumentov 🙂 teda aspon pre toho kto vie min.anglicky ;)
@elementissa tak neizoluj dieťa, veď to nie je na nič dobré
@hederamonstera tak potom pozeráme rovnako 🙂
@catmartina no.. keby ako pises, ze si vidis dalej od nosa...tak by si vedela, ze keby takto zmyslali tvoji rodicia, ani ty by si tu nebola...ved stale je "zla" doba...teraz covid, znecistovanie planety atd, predtym zly rezim, predtym vojny, predtym rozne epidemie - nie je to tak davno, co neexistovali ATB a ludia bezne zomierali na dnes liecitelne choroby...z 10 deti v rodine sa dospelosti dozili mozno pat, mozno 3 deti...kedy boli podla teba tie dobre casy ? Tych 30 rokov, co si zila doteraz ? Nuz, to si naozaj nevidis vobec dalej od nosa...ale praveze si velmi kratkozraka...
Ja sa zo zivota tesim dnes rovnako ako aj pred rokom ci pred 10 rokmi, a som rada, ze nevidim zivot tak cierne a tak kratkozrako, ako ty😉
@catmartina vidim to uplne rovnako, ale prosiiim, pre tvoje dusevne zdravie, neries toto na koni. Minule mna skoro zlyncovali za taketo myslenie. Uvedom si, ze sa bavis so Slovakmi a to je uplne ina mentalita, ako to, co mas ty. Ty si uvedomujes veci, ktore 70% ludi vo vyspelych krajinach a 95% ludi na SR ani nenapadne. Vidis sirsie suvislosti, ale necakaj, ze sa stretnes tu s pochopenim, lebo tu su zeny tak nastavene, ze minimalne 80% uzivateliek berie dieta ako zmysel zivota a riadia sa hesla "nic lepsie nemozes dat dietatu ako surodenca" a este kecami, ze kde sa uzivi jedno, uzivia sa aj dve, tri, styri, desat... Proste ina mentalita, iny pohlad na svet. Ja som bola tiez zaslepena, chcela som dieta. Uplne sebecky, bez ohladu na dopad mojho rozhodnutia. Keby mozem vratit cas, tak ho nemam. Nie, ze by som ho nemilovala. To nie. Praveze az prilis a puka mi srdce, ked viem, ze nebude mat dobry zivot. Ma smutne detstvo bez moznosti socializacie a spoznavania sveta dalej ako 100 m od panelaku a o 30 rokov uz nebude mat co dychat, bleskovou rychlostou nam miznu lesy, nici sa biodoverzita, vymieraju druhy, clovek sa dostal do pozicie, ze sa citi neobmedzenym panom sveta. A to je predzvest rychleho upadku. Hore to uz nepojde. Uz len dole a bleskovo. Ja som tiez z tych, co bojuju o tuto planetu zubami nechtami a robia vsetko, co js v ich silach. Ale ako jednotlivci sme slabi, bezvyznamny. Nemozes zmenit svet, mozes zmenit len to, kam siaha tvoja ruka. Teda max 100m od domu
@elementissa nikto nevravi, ze nema pravdu, len ze sa na to velmi negativne pozera, pricom je tu rovnake mnozstvo pozitivnych veci. Ale kazdy vidi nieco ine. Zalezi len na cloveku, na co sa zamera. Sama si napisala, ze sa to ovplyvnit neda, tak preco sa tym trapit a radsej minat svoj cas na pozitivne a krasne sucasti zivota?🙂
@elementissa ❤
@elementissa Presne, ja keď čítam koňa a tie reakcie najpočetnejšie, často si pripadám ako z inej planéty. Ľudia nevidia široké súvislosti a ak je niekto myslením "iný", často je odsúdený, zosmiešnený, kritizovaný alebo minim. nepochopený.
@catmartina ja ta úplne chápem. Žijem podobným názorom, že tento svet speje do záhuby. Mam jednu krásnu dcéru, o ktorú mám už teraz strach co ju čaká. Nie som kŕčovito zahladena do toho co bude, ale pozerám nato realisticky. A teda tieto obavy si nechcem zdvojnásobiť. Toto je môj názor. A kto to vníma inak, nik mi nebráni mat ešte toľko deti koľko len chce 🙂
@catmartina Nehovorim, ze mi to niekedy nenapadne, ze co nase deti asi len caka... Ale to tak bolo vzdy, vzdy "dobre uz bolo", aj pred 1000 rokmi ludia mali pocit, ze nova generacia sa uz bude mat hrozne, ze je hrozna nova doba, mladez nezvladnutelna, hrozne podmienky na zivot... Aspon pamatam, ze v niektorej literature to pisali stari autori. Prababka bola zhrozena zo zivota mojej babky, moja babka zo zivota mojej mamky a moja mamka zalamuje rukami nad nami a ja budem nariekat, v akom svete to zije moja dcerka. Hovori sa, ze kazdy povazuje prave svoje detstvo za najlepsiu dobu, lebo z detstva mame vacsinou pozitivne spomienky, nemali sme starosti, zodpovednost taku... A kazdy potom ako dospely povie, ze "dobre uz bolo, co to caka nase deti". Keby ludia stale mali cakat na nejaku istotu a vhodnu dobu, tak by sme ako ludstvo daaaavno vymreli. Este nedavno bolo bezne, ze deti umierali na uplne bezne choroby. Ja sama poznam kopu rodin, kde ti starsi ludia maju plno mrtvych surodencov.
Chapem ta ako to myslis, ja sa tiez bojim. Ale taky je zivot, vzdy nieco pride, vzdy su nejake problemy. Len ako deti ich tak nevnimame. Europa si celkovo doteraz nazivala celkom fajn, na inych kontinentoch su beznejsie vojny, hlad, rozne choroby, epidemie... A teraz korona sa dotkla aj nas. Ale choroby, utrpenie a smrt zo sveta nezmizli. Len sme mali tu milost, ze v tychto koncinach sme ich istu dobu nezazivali tak intenzivne. Pred telkou sme sledovali v spravach informacie o vojnach a epidemiach v Afrike a kludne pri tom jedli veceru a nadavali, ze sme si kupili menej kvalitne banany, ze aka to je hroza. A stale to u nas nie je az tak zle. Zivot je zial vzdy tazky. Vzdy cosi pride, cosi tazke. V kazdej generacii
@elementissa a nemáš pocit, že práve o toto ide? Klasické vojny ako bola 1.a 2.svetova by už neboli ono,tak prišla pandémia ( konspirovat ďalej nebudem). Zabiť vírusom starých a chorých a ostatných izolovať nech sa z toho zbláznia a hlavne nech sa nemnozia. Keď som to pred necelými dvoma rokmi vravela frajerovi, že niečo takéto príde,smial sa.a to som nevedela, že už sa to na nás rúti
@catmartina Ak by takto rozmýšľali naše babičky tak žiadna z nás tu nieje....netreba brať život ako nejakú cestu do priepasti. Práve naopak.....Aj vaše aj moje deti môžme naučiť ako sa starať o našu zem, ako si vážiť jeden druhého....ako urobiť svet lepším a krajším. Veď ak sa Tí ktorým na Tom záleží postavia k tomu tak že radšej sem žiadne dieťa neporodim tak to naozaj skonči horším scenárom. Ak by si naši predkovia povedali že mať deti sa neoplatí tak nič z toho čo tu je by tu nebolo....Ak by si to povedali ľudia z Hirošimi tak to mesto nepostavia znovu na nohy. Tráva mať trošku pozitívnejší pohľad a snažiť sa vychovať svoje potomstvo tak aby aj ono bolo schopne niečo budovať a nebálo sa svet zlepšovať. Pandémie boli a budú....obmedzia ľudí na istú dobu ale svet nezastavia...ten sa točí ďalej či už s nami alebo bez nás...
teraz zijeme relativne najlepsiu dobu aka v historii ludstva kedy bola. mozno si treba len obcerstvit dejepis zo ZS ak uz nic ine. nebolo to len o dvoch svetovych vojnach. boli hladomory, epidemie, mor cholera tyfus .... umrtnost malych deti a rodiciek v minulosti obrovska, krutovladci, obcianske vojny, ludia v stredoveku mali take krute tresty za vymyslene zlociny, muzi si zeny nevazili, ludia nemali taky pristup k jedlu, lekarskej sttarostlivosti, komfort byvania. krute rezimi, prirodne katastrofy velkych rozmerov, klimaticke zmeny boli aj v minulosti akurat ludia neboli na ne tak pripraveni. obrovsky tazka fyzicka praca aby prezili... boze dobry ak by si si co to pocitala o historii a nemam na mysli historicke romany typu Sisi prisla by si k zaveru ze dnesna doba je jedna z najbezpecnejsich a najjednoduchsich aka kedy bola minimalne v podmienkach v akych zijeme my tu v europe. dnes ta ludia z dediny neupalia len tak lebo sa im nieco nezda a neumries ani od hladu lebo vzdy sa najde minimalne nejaka organizacia na pomoc. mas vzdy sancu nespat v mraze na ulici a aj ist s bolavym zubom k zubarovi. nemusis sa bat ze ta roztrha v jaskyni medved a ani lovit mamuta.
a nikdy nikto nevie co sa stane. aj keby sme teraz zili bez kovidu a bola by doba absolutneho raja nikde nemas istotu ze pocas tvojho zivota sa to nezmeni. apropo poznala som vela starych ludi ktori sa dozili vysokeho veku v uplnom zdravi a prezili 2 svetove vojny aj velku hosodarsku krizu a aj komunizmus v jednom zivote (troch takych som mala v rodine). ludi prave nedostatok viac zoceli ako blahobyt. uz bolo viacerymi studiami potvrdene ze spolocnost zijuca v blahobyte upadla a zanikla a spolocnost ktora celila nepohodliu sa vyvijala lepsie.
svet nikdy nebol lepsi, neexistoval raj na zemi, akurat neboli spravodajske sluzby a pristup k informaciam, nevedela si co sa deje v meste o 100 km dalej pred 500 rokmi tak si sa tym nemusela trapit.
hlavu hore. svet neni ani dobry ani zly. ludia maju obrovsku moc. niekoho zlomi aj maly nezdar ineho posilnia mnohe pady. nikto to nema na ruziach ustlane a najvacsi pokrok vzdy nasledoval po dobe upadku temna. precitaj si zivotopisy ludi ktori nieco dokazali v roznych oboroch, ci v umeni , vede .... takmer vo vsetkych pripadoch to boli ludia zijuci bud v tazkej dobe, alebo v nevhodnych socialnych alebo ekonomickych podmienkach, nepochopeny dobou. dnes vdaka nim mame toho tolko. malo ktory z nich mal cestu vydlazdenu lupienkami ruzi.
doba nieje zla len ludia su egocentricki, sebestredny, ufnukani, ufrflani nevsimavi upistani a rozmaznani. nasi rodicia zili za sociku (nie nebolo vtedy lepsie len casto funguje spomienkovy optimizmus) stari rodicia za vony, prastari pocas velkej hospodarskej krizy a a my sme vdaka tomu ze nefnukali tu.
ani moj zivot neni ako dovolenka na plazi, su tazke chvile ale aj tie pekne. neni som snilek ani rojko, svet vidim bez ruzovych okuliarov ale faktom je ze velku cast toho ako sa mam mam vo vlastnych rukach. ak chcem zit lepsie casy musim sa o ne postarat. ano aj v tychto casoch sa da zit normalne. kto chce cestu si najde aj ked je trnita aj ked je nevyslapana. a neplanujem ist mame nadavat naco ma za toho socika porodila a do akej hroznej doby ma priviedla.
kedze pismenka nevedia vyjadrit uplne emociu tak len chcem dat na spravnu mieru ze som prispevkom nechcela nikoho nastvat urazit ani ponizit ci znechutit.
ak sa necitis na to mat dalsie dieta nemas to ako povinnost. doba nedoba nevies predvidat co bude 40 rokov. ak dalsie baby chces maj ho a daj mu vsetko co mozes a chces.
@mattkapd presne, moja starka sa vydavala v 1942, ked zurila vojna a dieta sa jej narodilo v 1943. Mali krcmu, kde prespavali aj Nemci, aj partizani, jeden dostojnik nemecky ju chcel znasilnit, ale nakoniec ho vlastni spacifikovali. Ale zazila aj dobreho nemeckeho lekara, malicky syncek mal horucky a zhodou okolnosti bol s vojakmi nemecky lekar a dal jej pre neho lieky. Stale spominala na neho, ze ktovie, kde skoncil. Napriek vsetkemu, mali este 2 deti potom.
Ja som porodila tretie v decembri. A doba je, aka je. Aj sesternica ma babatko, aj svagrine. To dieta moze byt naozaj darom pre tuto dobu, nikdy nevies, co z neho vyrastie. Ja som tomu dala sancu, mozno nase deti zmebia konecne tento svet...snazim sa vidiet svetlo na konci tunela...
@elementissa Ináč s tým detstvom na 100 metrov od bytovky si tiež trafila.. Boli sme s malým na ockovani, ma 15 mesiacov, a pýta sa doktorka ako reaguje na ostatné deti? Tak som jej nechcela hovoriť, či si robí pi*u, ako tak asi teraz reaguje chudák.. Tak vidí ich na diaľku max a áno, rad ich ukazuje v knižke 😕
@catmartina nie nepozerám sa na to takto.Coraz chorejsie ľudstvo...nikdy sa ľudia nedozivali takého vysokého veku ako teraz.Ja som si myslela vzdy, že som dosť pesimista, ale asi nie😊nikdy ľudia toľko necestovali, nikdy sa toľko neminalo a nedoprialo detom
@elementissa ty si ešte bola tehotná a už si povedala, že druhé nechceš😉Za posledné roky si pamätám iba pár takých neg.prispevkov ako si napísala ty v tehotenstve.V akej izolácií?či myslíš, že 2,3 ročné dieťa nutne potrebuje detské kútiky, kina?korona veľa ľuďom dala nielen vzala. Ja som rada, že je v prírode, na bicykloch veľa rodín a žije sa viac rodinne.
Mňa viac hrozí skôr elektronika a štýl trávenia voľného času detí, menej kamaratov, ale to aj generácia pred ..vykrikovala svojim deťom, že sedia len pred TV.Niekto to hore napisal každá generácia ľutuje tu ďalšiu.
@elementissa ja chapem poziciu autorky aj ostatne obavy o to kam speje tento svet, ale... vies kolko len takych igelitiek a plastovych priborov sa pouziva v Kolumbii, ktora ma 40 milionov obyvatelov a ake auta tam behaju po cestach? India si myslim, ze je tiez ekologicky zazrak.
My sa snazime mat minimum odpadu, minimalisticky pribytok, balenu vodu nekupujeme, mame vlastnu zahradu, oblecenie kupujem dietatu aj to z druhej ruky, ked sme niekde v prirode tak si papierik odnesiem domov a to ma naucili moji rodicia. Avsak, ano, chcem a zatial mam jedno dieta a staci.
Podla mna by mal kazdy robit veci podla najlepsieho presvedcenia, viest k tomu aj dieta/deti a keby kazdy tak robil, bol by to raj.
Áno pozerám sa tiež na to či je vhodný čas.Aj keď mi všetci tvrdia, že načo čakať tak mne to nepríde práve teraz rozumné.Jednak o prácu ešte stále môžeme prísť pretože sme doma a zároveň prečo by som mala mať nižšiu materskú keď môžem mať vyššiu, ale nedá sa takto rozmýšľať donekonečna.
Dávam tomu rok/dva či sa niečo zmení k lepšiemu alebo k horšiemu a potom uvidíme.
Ženy a rozmýšlali ste nad tým, že počas vojny sa deti rodili, ale neplánovali? Nebolo to veľmi zodpovedné.Veľa detí zomrelo.
Dnes sa môžeme rozhodnúť.Oni vtedy spolu spali a bolo navarené.
tak ja som zas rada že som človek optimistický a zároveň aj racionálny . Pri takýchto myšlienkach by som skôr umrela na vlastný strach a depresiu ako na zlé životné podmienky. Ja mám viac detí ako 3 a som rada že ich mám , ich budúcnosť vidím dobre . To čo teraz zažívame je normálny životný cyklus ktorý musel prísť , pandémia sa predpokladá už dlhé roky tak nerozumiem čomu sa čudujete. Po dobrom vždy príde niečo zlé čo vyrovná hladinu , rásť a prosperovať sa nedá večne, smrť je súčasťou života. Vždy sa všetko postupne dá do rovnováhy a aj táto pandémia raz skončí , ekonomika sa pozviecha a život pôjde ďalej . Pandémia okrem straty na životoch ( to negatívne ), vyššej rozvodovosti , ekonomickej nestabilite priniesla aj pozitíva ako uvedomenie si podstaty rodinných vzťahov , to čo skutočne potrebujeme a čo je už navyše , ryby sa vrátili do vôd kde vymizli , mestský operenci zase začali štebotať ráno ako keď som bola ja decko a prišlo aj k určitej regenerácii planéty.. Je to určitá príučka pre človeka a zdvihnutý prst .
@catmartina toto je len začiatok, a bude ešte horšie. Nie som pesimista, vidím veci reálne. A dieťa by som už tiež nechcela.
V rokoch 1918-1920 španielska chrípka , počet mrtvých za dva roky sa odhaduje na 50 milionov, na covid do dnešného dňa cez dva miliony , potom prišla ťažká hospodárska kríza - 1933 a následne druhá svetová vojna, nacizmus a fašizmus , miliony mrtvych a deti sa rodili aj v koncentrákoch .moja prababka počas obdobia 1928 do 1947 porodila 8 detí , následne prišiel komunizmus a čistky v 50 rokoch .. doba komunizmu a studená vojna a detský boom - Husákové deti , 90 roky mafia a mafiánske praktiky a deti sa rodia , vždy po príliš dobrom období príde decimácia populácie . Je to normálny historický vývoj .
Ahoj,moja babička mala synov (moji ujovia) v rokoch 1939-41-43. Nemyslím si,že žijeme v horšej dobe.
@catmartina tak ja už mám dve tie deti. A tiež obavy čo bude,lebo to životné prostredie sa len zhoršuje. A zároveň mam aj malú nádej, že sa jedného dňa naučíme ako ľudstvo žiť tak, aby sme planétu tak nenicili. Ze ti ľudia čo klimatické zmeny prežijú, začnú žiť iný, skromnejsi, ohľaduplnsi život. Nanešťastie práve my sme tí, čo tu stojíme v tichu pred búrkou. Ale po tej búrke môže vyjsť slnko. A aj keď sa tie naše deti možno nenarodili do dobrého počasia, možno ich vnúčatá, pravnucata už budú na tom lepšie. Čo narobime. Na Slovensku je pôrodnosť malá, netreba sa podľa mňa strachovať, ze práve Ja ju neúmerne zvysim. A ci našich blízkych po stretne utrpenie ťažko predvídať. Podľa mňa co možno robiť, je začať od seba, žiť zdravší život. Aj ja sa snažím, ale ide mi to veľmi pomaly, krôčik po krôčiku. Musíme sa naučiť ako toto prežiť a učiť to aj naše deti. Tá tazoba v nás je vlastne naše svedomie, ktoré nám hovorí, že niečo je zle a treba to zmeniť. Niekto to tak teraz možno necíti, ale podľa mňa to postupne dolahne na čoraz viac ľudí. A ta hromadná snaha raz možno niečo zmení..
Pre mňa úplne ideálna doba mať deti, aj tak by som sedela doma na zadku na homeoffice, nikam nemohla cestovať a bola akurát tak v depresii. Malý ide mať 2 roky a toto obdobie si nebude pamätať, v októbri sa dúfam narodí druhé. ❤️ S manželom si dieťa užívame, chodíme do prírody a keď sa trochu uvoľnia opatrenia tak zase aj kade tade po Slovensku a Európe 🤗
Pre boha baby...to co trepete s tymi vojanmi a hladomorom. Vtedy ludia nemali deti lebo chceli, ale preto lebo sa to inac nedalo. To nemozete porovnavat s dnesnou dobou.
@catmartina. Suhlasim. Ak ma clovek volbu to dieta mat, alebo nemat je to velmi zlozite. Ja mam tiez obavy z buducnosti, ale nastastie nemusim riesit, lebo druhe mat urcite nebudeme, koli veku.
@catmartina z teba ide tolko smútku, že hroza. Baby tu historicky vývin dobre spomínajú a teraz si uvedom, že žiješ na SK - v krajine bez vojny, bez diktatúry, so školstvom zdravotníctvom mierom Atd Atd.... áno mame 21. Storočie. Ale to nie je všade vo svete rovnake. Vygoogli si ako ziju v Latinskej Amerike, Afrike, Indii, Hongkongu, v krajinách vojny.... dievča ani nevieš ako sa máš dobre ! Máte zdravé dieta, nie aby si bola šťastná, že máš rodinu, že vôbec mozes mat dieta.. ale ty ho ľutuješ, že žije na tejto planéte. Nie nemaj ďalšie dieta už radšej.

@hederamonstera istým spôsobom súhlasím a praktizujem to (nemám tv), ale druhým spôsobom môže potom človek ostať ignorant. Isté veci treba vedieť, aby sa človek rozhodol napríklad žiť inak než fast fashion kupovať oblečenie neetickych reťazcov bez rozmýšľania nad dôsledkami, produkovať odpad na tony, autom aj na 500 m jazdiť a je kopec iných príkladov...