icon

Materstvo a dnešná ťažká doba

catmartina
8. apr 2021

ahojte, dlhsie s mužom velmi vahame ci mat este jedno dieťa,ked uz sme boli s tym ok ze to je dobry napad,tak muz prechladol,potom dostal covid a teraz riešime,ci to nie je aj znamenie,..a ze je taka doba. Aj covid aj ktovie ako to bude dalej,nejak prepadam beznadeji z toho co sa deje..vy ste nikdy takto nepozerali na materstvo? Ze do akej doby tie deti privadzame? Mne je ľúto uz tej prvej dcérky, ze ake detstvo,dospievanie bude mat, ako bude spoločnosť vyzerať, ci do toho priviesť ešte dalsie dieťa,,,je tu niekto s podobnými obavami?

catmartina
autor
9. apr 2021

@danim no a potom medzi nami žijú takí ludia ako ty, ze absolútne nechápu co sa deje s našou planétou aky zivot nase deti čaka atd,,,a to je snad este smutnejšie..ale tak vzdy to bude tak ze ta vyspelejšie cast populácie ma max jedno dieťa aby dostalo vsetko a zaroven tak nedrancovali prírodné zdroje,miesto,snazia sa viest deti k ekologickejsiemu sposobu zivota,atd a potom ta zaostala cast,india atd kde je tolko zla co ludia nevidia,deti tam zneužívajú,predávajú ludi na čiernom trhu,mnozia sa bez zodpovednosti ze su najvacsi znecistovatel na planete a vsetky ich sracky,toxiny z tovarni idu dalej do ekosystemu a ze je tu tolko rakoviny..a bohuzial kto pozna lekarov, ako ja co ich mam ako kolegov, gak tolko rakoviny medzi mladymi nebolo..veselo si tu takto žijeme, akoby sa nic nikde nedialo a len velmi malo ludi dačo rieši...bohužiaľ..Álw dakujem za tvoje odporúčanie, asi radsej tie dalsie deti mat nebudem, moje jedno bude mat isto aj tak väčší prinost ako desať takych co nemaju zázemie

danim
9. apr 2021

@catmartina
1. Ja o všetkom tom čo píšeš veľmi dobre viem, tak sa do mna nenavazaj so slovami- takí ako ty. To sú aki ???? Halooo
2. Odpad separujem tak, že v normálnom koši nemám čo vyhodiť skoro, nakoľko aj odpad z kuchyne bio odpad v ZA mame na to koše si predstav.
3. Obuvaj sa do tých “ekológov” čo 2x za rok letia cez cely svet na dovolenky, do tých čo musia mat doma plno dekorácií, a “plny šatník”, na tých čo donekonečna objednávajú kraviny z aliexpres ...
4. Pozri sa na celu planétu, na to aké maly je nás stat- že keby tu celé Sk tip top všetko ekologicky riešilo.. sme nič voči celej planéte. Nič. Ale treba začať od seba, nič iné urobiť nemôžeš. A vychovavaj tak dieta. Každý jednotlivec musí začať od seba. Tak ako Rómova si rovno z balkóna vyhodia odpadky, tak ich chudobné časti sveta vyhodia rovno do mora.. do potoka Atd- to sa deje čo je zle.
5. Z každého pobytu v prírode a to je veľmi často, nesiem z lesa odpadky. Ti nech sa uvedomia !
6. Áno mozes sa napriek vsetkym faktom doma týrať v akom hroznom svete žiješ.- nastavenie mysle je tvoje rozhodnutie.

ndrag
9. apr 2021

Ja si nemyslim, ze dnesna doba je zla. Virusy a pandemie tu boli a budu vzdy a clovek si s tym musel vzdy poradit s vacsimi, ci mensimi obetami. To iste vojny, obmedzujuce rezimy, atd... Dlho sme mali obdobie bez vacsich kriz, zili sme blahobyte bez obmedzeni, hlavne my 30tnici zijuci vo vyspelych krajinach, co sme nic ine nepoznali. Ja by som svoje rozhodnutie mat, ci nemat deti nepodmienovala dobou. Skor bude treba buduce generacie ucit ekologii a setrnosti a zodpovednosti k planete a to globalne. Veci sa zrejme v tomto este dost zmenia, ale my sa toho dozijeme len okrajovo.

babovka2321
9. apr 2021

@catmartina necitala som vsetky komentare, ale ti poviem, otrasna doba. Pocas tejto hnusnej "corona" doby som dokoncila skolu, vydala sa, prestahovala, splodila aj porodila dieta.. nemozem byt stastnejsia. Mam sa opustat za to, ze musim ist von s ruskom na tvari, alebo preto, ze nemozem ist v lete na dovolenku? Corona prejde rovnako, ako vsetky pandemie, nie je prva a ziadna netrvala vecne. Skor by ma z hladiska strachu o buducnost deti trapili tie ostrovy tvorene odpadkami v oceanoch a vseobecne znecistenie zivotneho prostredia ako to, ze chudaci stravia rok dva online vyucovanim.

A planujem dalsie dieta, aj keby dovtedy "corona doba" neskoncila 🙂

zuvelyn
9. apr 2021

@catmartina podľa mna najsmutnejši je ten tvoj depresívny pohľad na život aky prenášas na svoje dieťa. Na co to je dobré? To co ovplyvniť vieš, to ovplyvni a to co ovplyvniť nevieš vyhod z hlavy a zi svoj krásny a (hlavne teda) krátky život.

Ja mám krásny zivot. Moje dieťa ktore bude mať jeden rok má krásny život a krásny život caka aj moje druhé dieťa ktoré sa narodí na jeseň. Prečo? Pretože za prvé globálne zijeme v DOBREJ dobe plnej príležitosti ktoré generácie pred nami nemali. Atd atď uz to tu bolo rozpísané raz.
A za druhé lebo JA som si zariadila svojím prístupom, aby ten život krásny bol.
A vôbec sa nebojím o moje deti a ich budúcnosť. Absolútne nepochybujem o tom ze, ze za akýchkoľvek okolností sa budu snažiť vyťažiť zo života len to krásne a dobré, pretože to je to, k comu ich budem viesť (tym nechcem aby povedať ze zatvárame oči pred existujúcimi problémami, deti treba viest samozrejme aj k uvedomelosti a zodpovednosti. Od toho tu sme predsa my rodičia, to je zase nasa zodpovednosť)

Ak nedokážeš prijať fakt ze na svete su ľudia (a ze je ich ie požehnane) ktorí nezdieľajú tvoj apokalypticky pohľad na život a máš potrebu na nich útočiť, preto, lebo sa maju dobre, tak niečo nie je v poriadku.

sense
9. apr 2021

Keby hľadám správnu dobu tak ta nie je nikdy....
A píšeš ze doba je čím ďalej tým horšia ale paradoxne čím ďalej tým viac ludi sa dožíva omnoho vyššieho veku ako pred rokmi

catmartina
autor
9. apr 2021

@zuvelyn ludom ako vam sa neda asi vysvetlit o com pisem. Ale v otázke bolo ci sa nájdu take s rovnakým pohľadom..ked ho nezdielate tak choďte dalej..neviem ci sa potrebujete uspokojovať nad tym, ako vam je dobre atd ..ved ja vam to prajem, o tom tu nepíšem,ale o zodpovednosti za dalsie generácie

catmartina
autor
9. apr 2021

@danim uzkoprso hodnotiť ze žijem depresivny zivot, to vie naozaj len "inteligent" na zaklade statusu..ale kto nechápe, nech nechápe..tolko ludi a pohľadov,..majte si ten svoj a rozoberajte ho pod svojim statusom ci otázkou, dakujem paa

mondolina
9. apr 2021

@catmartina
si mohla hneď napísať, že chceš z tejto diskusie spraviť spolok depresívnych dám a katastrofických scenárov...tak pardón.

mondolina
9. apr 2021

@catmartina
ty uzkoprso nehodnotíš ostatné? pre iný názor ako tvoj si nevidia ďalej od nosa? keď si dovolia mať viac ako jedného potomka nepatria k vyspelým tohto sveta....veď sa čítaj aj ty.

katpox
9. apr 2021

Tak je blba doba, ale pozrite, deti sa rodili aj cez vojnu...

sssilvia
9. apr 2021

@catmartina Nikdy to nebolo ružové, každá doba má svoje negatíva aj pozitíva, ale ja si myslím, že najlepšiu vec, ktorú možte urobit je dať dcére súrodenca. Rodina vždy je a bola najlepšie útočisko aj vo vojnách. Byt jedináčikom nie je dobré. V dnešnej dobe plnej sebeckých ludí mat dobrého súdržného súrodenca určite výhra. Len smelo do toho.. nikdy to človek nemá lahké, ale vždy po tých zlých obdobiach prídu tie lepšie a potom budeš vdačná za dve deti. 😉

acrobaleno
9. apr 2021

Každá doba bola ťažká a áno aj táto. Nová generácia, nové problémy. Áno, boli vojny, boli choroby atď a deti sa rodili. Ale zamyslel sa nad tým niekto, či to boli deti plánované? Chcené? Či dostali všetko, čo by si zaslúžili? Ľudia mali 10 detí v minulosti ale koľko sa ich dožilo 10 rokov? Nechce sa mi tu o tom písať, ale dobré je si prečítať niečo o histórii. Napríklad v stredovekej EU o vplyve cirkvi na manželstvo a materstvo (napríklad), alebo na voľbu ženy ako takú.

catmartina
autor
9. apr 2021

@babovka2321 no prave ze si nečítala co sa dalej pise..kto si mysli ze corona doba skončí za rok dva,tomu nebudem brat ilúzie..a tie hospodárske dopady pocítime hlavne my tu na sr,lebo sme velmi mala ekonomika závislá od ostatných štátov..ked ludia nebuď mat pracu, som Zvedava co daju deťom, ..uz nasa generácia 30tnikov ma hypotéky do dôchodku(ktory mat nebudeme) tak co im dame? Znečistenie a to ako chorlave deti sa rodia, ake choroby zo znečistenia su, ze nase deti budu mat sakra problem s reprodukciou..to by malo byt podla mna dovod k zamysleniu kolko deti clovek bude mat..

babovka2321
9. apr 2021

@catmartina najvacsi problem je tvoje nastavenie. Ja nehovorim, ze tvoje obavy nie su opodstatnene, ale mysliet cely zivot len na to, co vsetko zle nastane, to si rovno mozes nasadit lexaurin.

Na jednej strane sa stazujes, ze dochodky mat nebudeme a na stane druhej mas pocit, ze ludia, co maju viac deti, su ti nezodpovedni. Ked bude mat kazdy par jedno dieta, kto ma v buducnosto na ten tvoj dochodok robit?

danim
9. apr 2021

@catmartina mame si svoj názor rozoberať pod svojim statusom.... to nám radíš. Veď ty si založila diskusiu. Načo si ju založila, keď nám zakazujes diskutovať? Ci len jeden názor je akceptovateľný? ( ako píšeš politika 1 potomka- aj veríš že to tak je? 1 oficiálne, ostatne “bez prav úplne, snáď aj bez rodného listu...- áno tento režim maju v Číne- či Severnej Kórei- netlieskas nesmútis na povel- tak máš sakra problém, aj účesy maju len “predpísané” )... tam len 1 názor môžu povedať. Si mi to pripomenula.

podmostom
Autor odpoveď zmazal
danim
9. apr 2021

@zuvelyn ako ti odpísala... ľuďom ako Vám.. no tak útočí aj na teba... asi preto, že mame úplne rovnaký názor.
Toto si úplne vystihla-

Ak nedokážeš prijať fakt ze na svete su ľudia (a ze je ich ie požehnane) ktorí nezdieľajú tvoj apokalypticky pohľad na život a máš potrebu na nich útočiť, preto, lebo sa maju dobre, tak niečo nie je v poriadku.

canis_lupus
9. apr 2021

Ja ťa úplne chápem, aj keď viem, že určite by som chcela mať druhé dieťa napriek dobe, v ktorej žijeme. Akože nesedím celý deň a nepozerám depeimovane do steny, lebo sa rútime do záhuby 😂 ale zároveň sa zaujímam. Koronu nejak neriešim, lebo verím, že bude lepšie. Teraz mám 2r, čiže tá sociálna interakcia mu až tak nechýba, horšie to je podľa mňa pre také 4a viac ročné deti. Aj na mojej 16-ročnej sestre vidím, že už je na tom psychicky zle z toho vyučovania doma s minimálnym sociálnym kontaktom. Pri malom mi je akurát ľúto, že sme nemohli chodiť na montessori dielničky, plávanie... Horšia je pre mňa určite tá predstava ekologickej krízy, dokonca je pre tento strach aj názov v aj eco anxiety. Veľmi ma zaujíma ekológia, veľa som o tom načítala a napozerala. A najviac ma desí to, ako to má väčšina ľudí v paži, aj matky. To mi fakt rozum nepoberá, aj keď asi si neuvedomujú všetky dôsledky globálneho otepľovania atď. K tomuto by som dala každému povinne čítať knihu Davida Attenborougha - Život na našej planéte. Akože jasné, že tým, že budem separovať teraz nepredídem globálnemu otepľovaniu, lebo problém je celkovo v nastavení spoločnosti (väčšinu CO2 vytvára malé percento bohatých), korporáciach... Ale viem, že raz budem môcť povedať môjmu dieťaťu, že mi to nebolo jedno a snažila som sa niečo zmeniť. Snažím sa produkovať minimum odpadu, čo už vyprodukujem, vyseparujem (moje 2r dieťa sa samo naučilo, čo ide do bioodpadu a vie, do ktorého koša to patrí 😁), nakupovať lokálne a bezobalové potraviny, oblečenie vo fast fashion nekupujem vôbec, väčšinu z druhej ruky, a to platí pri všetkom. Látkové plienky, ms kalíšok, bezobalová kozmetika...proste snažím sa. A u nás to až tak zlé nebude, skôr v krajinách na juhu, blbé bude len to, keď odtiaľ začnú ľudia migrovať do EU. Ale verím, že naše deti ekologická katastrofa až tak nepostihne.

podmostom
9. apr 2021

@catmartina hm síce sme v ťažkej situácii, a áno, o 50 rokov už zrejme oproti dnešku bude umierať od smädu, hladu a kvôli prírodným katastrofami. My ale tým že sme s bohatsej krajiny máme to šťastie, že u nás sa to začne prejavovať neskôr. Najhoršie na tom budú ti s krajín, kde už je teraz málo vody, kde sú úplne skorumpovane vlády, chudoba. Ale samozrejme ze sa to bude týkať aj nás . No buď sa s planétou udobrime alebo sa nás zbaví. Nič iné nám neostáva len začať meniť život svoj a svojich detí, aby to raz dospelo k bodu, ze ako ľudstvo dokážeme žiť udržateľný život. Bez obetí to ale asi nebude. Inak nesúhlasím ze chudobní sa množia a škodia a bohatí s 1 dieťaťom nie. Ono to bohaté dieťa môže spotrebovať násobne viac zdrojov ako chudobné dieťa z Afriky. Ja by som v tomto nikoho nehodnotila. Proste my máme to privilégium že máme čas a vzdelanie uvedomiť si co nás čaká a urobiť s tým niečo. Africanom ci Cinanom môžeme pomôcť tak, že im v ich krajinách prestaneme kopit náš odpad napríklad. Taky chudobný Číňan nemá čas riešiť ekológiu, lebo dajme tomu 12 hodín denne za pár dolárov šije džínsy, ktoré nejaké paničky na západe rok dva ponosia a vysmaria. Teda mne z toho nič iné nevychádza, len začať od seba a ísť do toho života ci už sám alebo s deťmi s tým, že to síce bude ťažké, ale veľa vecí sa ešte dá zachrániť.

catmartina
autor
9. apr 2021

@canis_lupus uplne si to vystihla..ludia akoby mali len čierno biele videnie,,ze kto sa nad dopadmi nasho života pozastavuje a rieši,je automaticky v depresii a nema nic zo života a ten spravny smer je neriesit a žiť..preto sme tam kde sme..skoda tu o tom pisat...tiez stale verim, ze snad ďalšia generácia bude osvietenejsia, ale popravde, ked vidim co sa jej teraz deje, ako ju tato separácia ničí a este urcite ničiť bude, neverím tomu az tak...

hederamonstera
9. apr 2021

@catmartina jemine, nikto nepise, ze sa to nema riesit..boze, ty si ides stale svoje.

hederamonstera
9. apr 2021

@catmartina a ake je teda tvoje riesenie? kedze my na Slovensku velmi neovplyvnime cely svet (nehovorim, ze sa ale nema nic robit, len to nema taky vplyv na celok)...tak co odporucas? Uz si posrala ekologiu, ze si mala vobec jedno dieta...tak neviem co chces pocut?
Myslim, ze je tu vela osvietenych zien, ktore sa staraju o prirodu...tak neviem, co ocakavas...

catmartina
autor
9. apr 2021

@podmostom ide prave o tie širšie súvislosti, ze cely svet je tak hrozne zle nastavený, ze zmena aby sa zachránila zem a živočíšne druhy potrebne v ekosysteme by uplne zvrhla tych co na tom profituju a to sa nestane..presne ako pises ze ti číňania robia na cely svet aby sme si mohli Kupovat haldy zbytočnosti za par supov ..a Módni giganti detto si dávajú sit ich handry ako každé ine v tych najchudobnejších krajinách ktore alenerozvijaju,len drancuju, dalej prispievajú k znečisteniu a okrem toho ze o par rokov sa nebude dat co dýchať, ani teplota nebude ideálna, extrémy vo všetkom sa začnú prehlbovať a to nikdy v zivote nas ludi nebolo, ze by sme tak zasadne menili Klimu, ostatne druhy atd,,,covid je len take male upozornenie od prirody ze by sme sa mali spamätať, no myslim, ze väčšina ludi to tak nevníma...
Opat sa o par rokov nastartuju namaximum ekonomika aby si ludia mohli Kupovat hlúposti,ktore nepotrebujú a ktore nas este viac priblížia k ekokatastrofe...

catmartina
autor
9. apr 2021

@hederamonstera kto nechápe co riešim, tomu to nevysvetlim..je rozdiel mat dieťa a zistit co vsetko to obnasa po materiálnej aj ekonomickej stranke, ako je zrazu strach o vlastne dieťa silny,aby bolo zdravé a žilo v zdravom prostredí,ktore ho ovplyvňuje, a ako moc to ovplyvni rozhodnutie, mat dalsie deti.. To je cele, Kriza sveta a hlavne života na zemi je neodvratitelna, otázka je, nakolko je clovek s tym ok,vystaviť tomu vlastne potomstvo ...ale je tu dost ludi co to chápe tak som rada, ze sama nie som.

matkamirko
Autor odpoveď zmazal
catmartina
autor
9. apr 2021

@matkamirko je.ine vy ste psychopat? Ja som covid ani nedostala a to, ze riešim ekológiu,prírodu a choroby zo znečistenia je druh psychickej choroby? Fakt som neverila ked mi vraveli co za zeny su na modrom koniku, az teraz..

matkamirko
Autor odpoveď zmazal
danim
9. apr 2021

@catmartina nikto to nechápe, len TY. Toto je tvoj názor, pohľad. Tak daj teraz návrh radu ako toto celé zvrátiť- lebo veľmi veľa proekologickych veci sa už robí. Daj svoj pohľad, pouč ako chceš zmeniť svet TY. Lebo my už kvantum veci robíme proekologickych a zároveň nenadávame ľuďom v diskusii, že sú.....
Vymenuj ty návrhy- lebo touto témou sa zaoberajú vyspelé krajiny, čo ty robis “naviac”. Lusknutím prstov sa to urobiť nedá, navrhni ty konkrétne rady.

danim
9. apr 2021

@catmartina spomínaš tu choroby.. vinis z toho životne prostredie.... uvedomuješ si čo tu ty predvádzaš v tejto diskusii? Ako útočíš na ľudí? Veď v tebe musí byt tolko nervov jedu a zlosti- uvedomuješ si vôbec aké neblahé účinky na tvoje zdravie to ma? Koľko chorôb z nervov stresu je? Nechcem ich ani vysloviť. A keď takto v zlosti ešte vychovavas úzkostlivo dieta, ovplyvňujes muza a okolie, tak pomoc fakt. Prečo nesiris dobro radosť povzbudenie? Založila si diskusiu a vsetkym nadavas. Vravím- tvoje nastavenie mysle, tvoj život.