icon

Materstvo a dnešná ťažká doba

catmartina
8. apr 2021

ahojte, dlhsie s mužom velmi vahame ci mat este jedno dieťa,ked uz sme boli s tym ok ze to je dobry napad,tak muz prechladol,potom dostal covid a teraz riešime,ci to nie je aj znamenie,..a ze je taka doba. Aj covid aj ktovie ako to bude dalej,nejak prepadam beznadeji z toho co sa deje..vy ste nikdy takto nepozerali na materstvo? Ze do akej doby tie deti privadzame? Mne je ľúto uz tej prvej dcérky, ze ake detstvo,dospievanie bude mat, ako bude spoločnosť vyzerať, ci do toho priviesť ešte dalsie dieťa,,,je tu niekto s podobnými obavami?

catmartina
autor
9. apr 2021

@matkamirko ked sa budes nudiť, co znavne sa, ked si tu, tak poprezeraj vsetky komentáre, zjavne deficitom vitamínov trpí vela ludi aj tu co písali..nemam viac k tomu co dodat, toto je podľa mna diagnóza na tvojej strane alebo len nedostatok empatie ci kognitivnych funkcii..viac uz dnes nenapíšem, lebo toto je hardcore uz aj na mna niektore reakcie..matky roka rad radom

matkamirko
Autor odpoveď zmazal
sonicka19983
9. apr 2021

Veľmi správne autorka uvažuje....naozaj je táto doba ťažká, ja keby neotehohotniem pred koronou už do toho nejdem...a na margo vojen, ako sa mohli rodiť deti, keď chlapi bojovali na frontoch, tomu nerozumiem...stále je to tak že keď je doba ťažká tak že v ekonomicky silnych štátoch pôrodnosť klesá nov rozvojových stúpa a tam vidíte kam to vedie, stále viac ľudí závislých od humanitárnej pomoci...už aj kmeň v Nairobi si mysli že vrchol blaha je mať satelit...ako áno úvahy autorkine chápem a uz len budem želať nech sa správne rozhodne...

danim
9. apr 2021

@matkamirko ja tiež HO 🙂 presne pozitívne 🙂 lúčim sa... lebo treba pracovať.

sonicka19983
9. apr 2021

@catmartina tuna sa normálnej reakcie nedočkas, premotivovane matky sa ozvú vždy a všade...a nezostáva im nič iné iba svoje "pravdy" pretlačiť na fórach...ty máš svoj rozum, rozhodni sa ako budeš najlepšie vedieť...budem držať palce 🙂

danim
9. apr 2021

@sonicka19983 prečítaj si celu diskusiu a potom odpisuj kto sa dočká normálnej odpovede. Lebo mnohé komunikujeme slušne a autorka nám nadáva ( napriek tomu, že celu tu tému na čo poukazuje chápeme a pre ekológiu robíme veľa )

sonicka19983
9. apr 2021

Tak potom fajn 🙂

danim
9. apr 2021

@sonicka19983
@catmartina

veď nemajte deti a choďte robiť osvetu, že stačí jedno do osád- netreba ísť daleko. A rovno si po 2 vezmite domov do opatery, lebo ziju v chudobe.

danim
9. apr 2021

@sonicka19983 autorky som sa pýtala na jej konkrétne kroky nápady - naviac , tie ktoré moderne krajiny ešte neriešia ako hlavne témy, a na to neodpovedá. Upriamuje a útočí na počet deti v rodine, s tým že je vo svete veľa chudobných. Čiže z jej pohladu je ľudí veľa ( je, nehovorim... pandemie, vojny urobia čistku- tu tu už baby písali ) ( tak vzdelaní ľudia mat 2 nemôžu, lebo ich je z jej pohladu dosť- ... čo je, preto tak píšem, že nech adoptuje- a netreba ísť daleko- v osadách ich je neúrekom )... len aby mal kto robiť potom keď autorka bude na dôchodku... myslím pracovať, nie poberaci dávok ..

1stlilith
9. apr 2021

Mňa skôr iné trápi ako covid... Naše detí možno už budu plávať iba v mori z plastu,voda bude na prídel, migrácie ktoré začínajú vo svete kôli vode/pôde.. lesov bude málo, úrodnej pôdy menej, bude sa otepľovať, zvierat ubúdať chorôb pribúdať... Ludia bez ľudskosti, kopec lacných veci všade čo zadrbavaju planétu, konzumna spoločnosť, množstvo jedla, ktoré sa nebude dať jesť... A pod...ale asi som vadna... 😁

liz_lemon
9. apr 2021

@catmartina uz jedno dieta mas, tak nech ma aspon surodenca

pralinka25
9. apr 2021

ja este len tolko k tomu teda ked sa zo zlej korona doby stala tema o ekologickej katastrofe tie co kvoli tomuto neplanuju uz deti je to v poriadku ale viete vy vobec aky ohromny dopad na planetu ma vyroba a pouzivanie smartfonov, pocitacov, notebookov, televizorov a vsetkej tej elektoriniky ktora tu je? ze deti v indii na horiacich skladkach plych toxickych latok denne vdychuju tieto vypary a do par mesiacov umieraju? ze bezobalova drogisa a nepouzivanie igelitiek je uzasne ale skutocny problem pre planetu je toto? tie obrovske servery vdaka ktorym si tu piseme produkuju obrovsku uhlikovu stopu, minaju tolko energie ...... ze avokado ktore sa nachadza takmer v kazdom albume o zdravej strave ma na svedomi obrovske vyruby a zamorenie v krajine jeho povodu a tak by sme mohli pokracovat dalej. takze spolu s rozhodnutim nemat potomka treba pristupit k dalsiemu kroku a tym je prestat tvorit tuto uhlikovu stopu.
ja tiez pomerne dobre vidim siroke suvislosti, zaujimam sa, citam .... napriek tomu si myslim ze spravne vychovane deti s dobrym vzdelanim a emocionalne stabilnym zazemm su buducnostou tohoto sveta. ze prave oni mozu pomoct tejto planete.

mne korona doba aj vela dala. vdaka nej som zistila ze moje tempo bolo vrazedne ze bol najvyssi cas sa zastavit spomalit, ze sme sa zacali viac vnimat doma, inak sme boli nekonecne rozlietani travili spustu casu cestovanim, spoznavanim, stretnutiami s kamosmi ale sama so sebou som nemala stretnut sa cas vobec, ze pri vsetkych tych akciach povinnostiach a aktivitach sme nemali na svoj vnutorny svet cas. kazda minca ma dve strany. a tiez si myslim ze spravne fungujuca rodina je tym spravnym utociskom a bezpecnym pristavom v akejkolvej tazkej dobe. ze mat niekoho blizkeho na koho sa da obratit je najviac

podmostom
9. apr 2021

@catmartina súhlasím s tebou, aj ja mám veľké obavy. Je to smutné kam sme to planétu doviedli. A dôvodov na optimizmus veľa nie je, pralesy, koraly miznú každým dňom, plastov stále pribúda, fast fashion, mäso idú stále vo veľkom na odbyt.. Ja sa obávam, že ľudstvo musí skutočne naraziť, pocítiť to na vlastnej kozi, aby sa začali významné zmeny. To na čo sme boli zvyknutí, ta spotreba, zrazu to treba obmedziť a žiť inak.. Ja myslím pozitívne v tom, že aj keď nás čakajú ťažké časy, tak je tu nádej, že planéta ostane stále obývateľná a že ti ľudia čo prežijú už budú iní a začnú žiť bez drancovania prírody ale aj iných ľudí. A nevsimaj si že ťa niekto nazve psychopatkou, pozri koľko ľudí ti rozumie. Pred 10 rokmi by ta tu možno všetci mali za blázna ☺️Ale zas ani iných by som nehodnotila, proste niekto to nerieši, má plnú hlavu iných starostí..

21oktober
9. apr 2021

@pralinka25 myslím že si to napísala veľmi pekne. Mne korona zatiaľ nič podstatné a dôležité nevzala, ale do dnešnej doby aj veľa dala . Moje tempo bolo rýchle až vražedné , rovnako aj manželove, spomalili sme . Každý víkend sme v prírode , ale nie autom ale po vlastných , dokonale sme prešli turistické chodníky v okolí. Silnejšie si uvedomujem potrebu byť s deťmi , rodičmi a potrebu mať kontakt so súrodencami . Zvýšila sa potreba tvorivých prác , menej televízie, menej PC , znížila sa spotreba masa , kupovaných sladkostí , konečne sme porýľovali aj väčší kus záhrady ako po minulé roky , jednoducho ja hľadám v tom aj tie pozitíva a sústreďujem sa na ne, pričom si tie negatívne veci uvedomujem ale neprepadám beznádeji a zúfalstvu lebo to je to posledné čo nám ako ľuďom pomôže.

78787878
9. apr 2021

@catmartina Hlasim sa do klubu 🙂 Rozmyslala som takto uz ako bezdetna, ale jedno dieta som sa odhodlala zariskovat. Viac nie.
Je mi uplne jedno, co si o tom kto mysli, nikoho nemienim presviedcat o mojej pravde. Ani ma nezaujima, aky k tomu maju postoj ini. Kto chce mat 10 deti, nech ich ma...

hefo
9. apr 2021

@1stlilith Tvoje trápenie spočíva v tom, že príliš sleduješ správy a vyberáš si z nich len tie katastrofické.

Ak ti vadí konzumná spoločnosť, kúp si domček s veľkými pozemkami niekde na samote a skús si všetko dorábať sama. Čoskoro zistíš, že "konzumná spoločnosť" je to, čo nám zaistilo súčasný komfortný a bezstarostný život.

Čo sa týka plastov v mori, nie je to ktoviečo, ale treba si porovnať objem vody v moriach s množstvom plastov, ktoré ľudstvo je vôbec schopné vyrobiť. Vodu u nás budeme mať, ak si nezamoríme podzemné vody nejakými silnými jedmi - to ani zďaleka nehrozí. Lesov je v Európe snáď najviac v tomto tisícročí. Atď. atď.

Kedysi nebolo lepšie, ani bezpečnejši, ani sa nejedli zdravšie potraviny. Akurát sa človek nedozvedel o každej streľbe z dvomi obeťami niekde v Amerike...

katulienkax
9. apr 2021

@catmartina to nebolo o mentalite kedysi sa deti rodili lebo nebola antikoncepcia a muži stále chcú trtkat a príroda si to tak zariadila😉 teraz majú ženy na vyber či chcú alebo nechcú ale platí čim chudobnejší a biednejsi tým viac deti rodia 😂

lyci
9. apr 2021

@catmartina poznam pary, co nechcu priviest dieta do tohto sveta. niektori si zadovazili radsej psa a su spokojni.

littlebubble
9. apr 2021

@katulienkax Lebo antikoncepcia aj kondómy sú drahé 😂.Ale vážne.Nie je to práve najlacnejšie takže preto sa chudoba tak množí.

21oktober
10. apr 2021

@littlebubble chudobní ľudia majú viac detí predovšetkým z dôvodov dávok a nie preto že nemajú na kondóm . Oni tie deti majú lebo chcú, lebo nemajú prácu , príjem a takto to riešia .

monika_k
10. apr 2021

@sonicka19983 ja som taky babyboom na Svk prave v tejto dobe ako je dnesna este nezazila..

littlebubble
10. apr 2021

@21oktober

Ak sa už bavíme o luďoch ktorí riešia situáciu takto, tak podľa mňa na kondóm nemajú ak krabička stojí cez 3€ a oni sa muchlujú každý deň.Takí ľudia nerozmýšľajú nad tým čo je kondóm.Majú väčšinou len základné vzdelanie, ak vôbec a vôbec nerozmýšľajú nad tým, že 15 detí treba z niečoho aj uživiť.Preto sa rodí veľa detí v chudobe lebo oni len sexujú a nerozmýšľajú.

Ja nepochádzam z takej rodiny, ale tiež rodičia neodhadli koľko detí zvládnu plne uživiť.Zabezpečiť všetko čo deti potrebujú.Ja som však jedného rodiča nemala vlastného.
Ja som sa narodila do manželstva vzdelanej rodiny s vlastným bývaním a prácou.Po rozvode rodičov prišli súrodenci.Na mňa sa nejak platiť nechcelo druhej strane.
Neprišlo mi zodpovedné mať viac detí, ale nikdy sa u nás nežilo z dávok ani sa nesedelo 3 roky na RD.
A moji rodičia nerobili robotníkov ani iné pozície kde stačí základka.Ajtak sme financie na zvyš nemali aj keď od ukončenia školy nikto nebol na úrade práce.

Takže ak si niekto myslí, že rodiť deti je taká sranda a vôbec netreba rozmýšľať lebo ide hlavne o lásku tak je to blbosť.Veľa detí sa väčšinou rodilo lebo ľudia nerozmýšľali.A myslím si, že ani moji rodičia nejak nerozmýšľali, ale aspoň ich neživil štát.

21oktober
10. apr 2021

@littlebubble tak potom každý kto má viac ako tri deti , hoci na to má podmienky a možnosti sa radí do skupiny nerozmýšľajúcich , súložiacich kde sa len dá a bez ochrany. Ja zas považujem mať jedno dieťa a schovávať sa za zodpovednosť za limitáciu možností a to finančných, duševných a aj fyzických . Kto na to nemá a to po akejkoľvek stránke , nech má skutočne len to jedno . Ale napodiv sú rodiny kde sa viac detí vychová hravo aj s vysokými školami , aj s dovolenkami . Paušalizovať niekoho že má viac detí tak nerozmýšľa je rovnaké ako paušalizovať mať jedno dieťa = sebeckosť. Ja neschvaľujem rodenie detí ako vrhanie mačiat do podmienok kde deti vôbec nepatria , ale tiež si nemyslím že byť zodpovedný je mať jedno dieťa.

sisaka
10. apr 2021

Ja tu nechám len typ na film.

David Attenborough: A Life on Our Planet.

Verim tomu, že knižka je srdcervuca, ale vidieť na vlastné oči ako sme si zničili našu planétu za dobu jedného ľudského života Vám zoberie dych. Áno, kedysi boli rôzne pohromy, epidémie, vojny, ale planéta nebola tak zdevastovaná, kto nevidí v čom je vlastne problém a bude točiť, ako sa teraz mame ako prasce v žite, ako dlho žijeme a ako sa mame vlastne super je jednoducho krátkozraký. Spoločenskú situáciu sem nejdem ťahať, ta je pre mnohých z nás tiež na zaplakanie...
@catmartina ja mám dve deti, žiadne už neplánujem, ale je mi ľúto, že som ich porodila do tejto doby, zvlášť toho mladšieho.
Film pozerala synova trieda na vyučovaní (siedmaci), v triede neostalo suché oko, ja som si ho pozrela na Netflixe, komu toto neotvorí oči, tak už nič

littlebubble
10. apr 2021

@21oktober Ja som to myslela presne tak ako ty.Ak na to človek má podmienky nech má aj 10 detí 🙂, ale nemyslím si, že je správne mať viac detí ak človek dopredu vie, že by žil od výplaty k výplate.
Ja napríklad viem, že jednému budem vedieť zabezpečiť všetko a s dvomi by sme prežívali tak nijako a museli by sme sa obracať aby ani jedno nebolo o nič ukrátené.A ja takto žiť nechcem.
Takže mi je srdečne jedno či budem pre niekoho sebecká.Ja som nikdy nechcela 2 deti ani muž.Aj to prvé ešte odkladám lebo tato koronová doba ma môže pripraviť o prácu a potom budem riešiť iné problémy.

mattkapd
10. apr 2021

@littlebubble toto co ste teraz napísali by ste si mali odfotit.. Možno sa časom na tomto zasmejete.. Zatial nemáte ešte ani jedno.. Možno budete čakať dvojičky a možno len jedno ale keď prežijete to krásne obdobie ako tehotenstvo a hlavne pôrod tak to vo vás môže zanechať tak neskutočne pocity že si nebudete vedieť predstaviť ze už toto nikdy nezazijete.. My sa finančne zle nemáme aj dom mame dosť veľký.. Mne nepríde sebecké mat len jedno dieťa ale tiež keď som ešte ani jedno nemala som hovorila ze chcem len jedno.. Len mi príde predčasne hovoriť koľko detí mat budem z vlastnej skúsenosti.. Samozrejme týmto druhým ale už končím.. Mam už 30 rokov tak neskor by som už do toho nesla

littlebubble
10. apr 2021

@21oktober Ja chcem ísť ešte študovať takže druhé dieťa ak by sme chceli tak neskôr.Štúdium nie je najlacnejšie a už jedno dieťa bude veľa.Ak by sme chceli tak by sme to zvládli len by sme sa museli trošku uskromniť, ale až po škole.

Tiež som mohla študovať, ale vybrala som si zle a tam trebalo financií viac.Myslela som si, že to nejak zvládnem, ale pochopila som, že tam sa šetriť nedá.Hneď na začiatku som vedela, že som skončila.O výživné som prišla a keby som žiadala znovu tak by som dostala minimum.Brigádovať som nemohla.Bolo lepšie ísť pracovať, osamostatniť sa ako trápiť mamu.Aj skriptá niečo stoja.

Stretla som sa aj s ľuďmi ktorí už teraz hovoria, že decká po strednej pošlú do roboty a vyhodia ich z bytu.Ani im nechcú dať šancu mať sa lepšie.Tiež som doma raz počula, že načo študovať.Treba ísť robiť a platiť nájom, ale nie od mami.

Ja tiež nechcem aby moje dieťa išlo do roboty namiesto školy.Len nie každému sa chce živiť deti do 25 rokov a na to niektorí rodičia z nižšej vrstvy nemyslia.Decko nech aj záchody upratuje.Je im to jedno.Dá sa žiť aj skromne 🙂, ale rodičia nemôžu byť sebci v takejto veci.

littlebubble
10. apr 2021

@mattkapd No ja popravde hovorím, že ja vôbec nie som materínsky typ a dieťa je u mňa téma v teoretickej rovine.Takže ja necítim ani túžbu byť vôbec matkou, ale myslím si, že ak nevyskúšam tak nezistím.Dieťa ľúbiť budem to je jasná vec.Nechcem však ľutovať, že som tomu nedala ani šancu.Ak budú dvojičky tak budú.
Máte pravdu 🙂.Možno sa úplne zmením.To neviem povedať takto dopredu len zatiaľ necítim vôbec nič.

littlebubble
10. apr 2021

@mattkapd Tehotenstvo ja osobne nevnímam ako niečo načo by som sa tešila.Pôrod som videla od začiatku až po koniec a vôbec to nepovažujem za niečo krásne.Skôr niečo nutné čím si žena musí prejsť ak chce mať deti.Nepríde mi to pekné.Skôr to, že z ničoho sa narodí živá bytosť, ale samotný pôrod je ako nutné zlo.Prežívať strašnú bolesť, vedieť, že všade je krv, že to bude bolieť ešte niekoľko týždňov pre mňa nie je nič krásne.Prežívala som kedysi strašnú bolesť každý mesiac a niekedy závidím mužom, že nič z toho absolvovať nemusia.Ja nie som taká mamičkovská.Tak isto si myslím, že dojčenie pre mňa bude strašná otrava a budem sa prekonávať.Kvôli tomu pocitu.Nie je mi príjemný dotyk hocikedy.

Neviem či by som šla do ďalšieho dieťaťa kvôli tomu aby som si prežila tehotenstvo a pôrod znovu 😂.Aj na to jedno ma bude musieť muž presvedčiť a kvôli chvíľke pocitu živiť ďalšie dieťa 🤷.To by mi muselo riadne zaharašiť z hormónov.U mňa zatiaľ hormóny nespustili ani túžbu po prvom.

V rodine máme ženu ktorá má už po 50tke.Má len jedno dospelé dieťa.Povedala si, že nikdy viac.Neznášala byť tehotná.Vôbec na to nemá dobré spomienky a nikdy už žiadne nechcela.Bola spokojná a hrdá na jedno.

21oktober
10. apr 2021

@littlebubble sú rodiny kde sú obaja vysokoškoláci - rodičia a to isté chcú aj pre svoje deti, majú deti viac a vzdelanie považujú za veľmi dôležité a aj deti k tomu vedú . Ja sa v takejto skupine rodičov pohybujem, deti sa finančne podporujú a posledné čo by som chcela aby drhli záchody po strednej a platili si nájom ale taktiež ich nemienim živiť po 30 tke. To že dieťa vyhodíš v správny čas je len služba pre neho do budúcna. Ale ako ťa čítam , už viem o koho ide a v tvojom prípade je naozaj fajn ak deti mať nebudeš ale max to jedno . A nemyslím to vôbec v zlom , len nie každá žena je materský typ a ty nie si plus si traumatizovaná detstvom , otcom debilom čo mohol platiť a neplatil, neskorým druhým súrodencom , ale celkovo materský pud je u teba veľmi slabý .