Materstvo a dnešná ťažká doba
ahojte, dlhsie s mužom velmi vahame ci mat este jedno dieťa,ked uz sme boli s tym ok ze to je dobry napad,tak muz prechladol,potom dostal covid a teraz riešime,ci to nie je aj znamenie,..a ze je taka doba. Aj covid aj ktovie ako to bude dalej,nejak prepadam beznadeji z toho co sa deje..vy ste nikdy takto nepozerali na materstvo? Ze do akej doby tie deti privadzame? Mne je ľúto uz tej prvej dcérky, ze ake detstvo,dospievanie bude mat, ako bude spoločnosť vyzerať, ci do toho priviesť ešte dalsie dieťa,,,je tu niekto s podobnými obavami?
@21oktober Ja som presne ako chlap.Zabezpečiť sa a deti?...budú tak budú.Nebudú tak nebudú.
Nezbláznim sa.A nie to rozmýšľať ešte nad druhým, tretím.Väčšinou ani muži nechcú viac detí len ženy ich do toho dotlačia.A tak je to aj u mňa.Nevidím zmysel v tom mať viac detí a viac starostí.Jedno aby sa nepovedalo.Ja si viem celú mladosť predstaviť bez detí.Myslím skôr do budúcnosti a príde mi to strašne sebecké, že privediem nového človeka na svet preto aby som nezostala sama.Je mi to naozaj proti srsti, ale iný dôvod som nenašla prečo by som mala mať dieťa keď som šťastná aj bez neho.
Prirodzene túžbu po dieťati nemám a ja to nijak ovplyvniť neviem.Aj keď chcem.Nejde to.
A cítim sa ako pokazená žena keď všade vidím ženy ktoré sa hrnú do materstva a hučia po chlapoch deň čo deň, že kedy im urobia dieťa.A toto mám aj v okolí.
Nechci vedieť aký je to tlak počúvať všade, že kedy bude dieťa? A treba aspoň 2.
🤦.Dokáže to strašne bolieť keď si uvedomíš, že na teba ukazujú prstom a ty za to ani nemôžeš, že si sa narodila iná.
Veľa žien malo podobné detstvo a ajtak deti chcú a túžia po nich.
@littlebubble vidieť a zažiť to sú dve veľmi odlišné veci ktoré sa nedajú ani zďaleka porovnávať.. Možno jedna z mnohých ja zas poznám ženy ktoré by išli robiť náhradné matky a vôbec nie za peniaze.. Ešteže je svet vždy tak plný rôznorodých ľudí
@littlebubble a čítam aj druhý príspevok nemusíš sa cítiť ako pokazená žena.. Ber to tak ako to v sebe máš.. Každá sme predsa iná
@mattkapd Úplne suhlasím.Ja budem len rada ak bude všetko iné než si to predstavujem. 🙂
@mattkapd ono sa tomu hovorí nebyť sebecký a egoista. Sú ľudia(muži aj ženy), ktorí nemajú problém myslieť aj na niekoho iného, ako iba na seba, a potom sú tu takí, ktorým robí problém v hlave- aj myšlienka starostlivosti o potenciálne vlastné dieťa. Pár takých poznám, a sú to ľudia, ktorí častokrát v detstve poznali "diskomfort"-či už finančný, alebo z nedostatku času, ktorý mu rodičia venovali. Takže sa už v dospelosti nechcú deliť s nikým o nič- dokonca ani s vlastným dieťaťom. Takže to ani nie je povahová črta, ale trauma z niečoho prekonaného.
@littlebubble pamätám si veľmi dobre na tvoje predchádzajúce príspevky ,ale zrejme boli pod iným nickom . Mala si sestru aj brata, brat sa mame neskôr narodil a musela si s nám pomáhať. Otec , hoci bol dobre situovaný sa o teba nezaujímal a ani neplatil . Plus ďalšie veci ale to už tu písať nebudem .
A prečo si ťa pamätám , no preto že som sa ešte s tak nastaveným človekom nestretla, ale tak každý sme nejak vybavený . Ty si nedostala do výbavy ten materský pud + plus to ako si , podľa mňa extrémne , vnímala situáciu u vás doma a to vytvorila u teba tento postoj . Tak ale zas to z teba nerobí zlého človeka , len máš tie limity o ktorých som písala . Nie si nastavená ani psychicky, ani fyzicky a zrejme ani finančne na deti , max jedno , tak tie deti nemaj alebo maj max jedno . Svet sa z toho nezrúti , okolie to prežije . Na druhej strane tak ako ty to máš v sebe, sú ženy a muži , ktorí sú nastavení na väčší počet detí a dokonca pri tom aj rozmýšľajú a neplodia ich hlava nehlava. Skutočne im nevadí v noci stávať k bábätku , venovať deťom popoludnie , počúvať ich aj tri naraz , chodiť aj s viacerými po výletoch , ráno ich viaceré chystať do školy , variť piecť , stanovať s nimi , campovať a mnoho iných vecí . A ako tu niekto veľmi pekne napísal , na druhej strane sú ženy ktoré sa aj zadarmo budú starať o cudzie nebiologické deti , radi a s láskou a to je už level ktorý napríklad ja nedosahujem a kde je môj limit a preto nie som náhradná matka . Takže každý to má inak , netreba paušalizovať a ani sa dívať na druhých čo to majú inak cez prsty.
@littlebubble ako som citala tvoj prispevok, tak som si spomenula co mi povedal minule/predminule leto jeden stary pan "Mudry clovek ma tolko deti o kolko sa dokaze dobre postarat, a sprosty ma tolko, kolko ich dokaze nerobit" 😀
Uprimne ti poviem moj názor.ja by som dalsie dieta do tejto doby nepriniesla.ano rodili sa deti aj pocas vojny,ale vzi sa do role matky v tej dobe a za situacie,ze ti dieta vzali do koncentraku,ze si dietatu nemala dat co jesť,ze dieta nedostalo ziadnu liecbu ak bolo chore a zomierali na vysoku teplotu, ze ti dieta na ulici zastrelili vojaci. Myslis ze ta matka to brala tak,ze bohuzial,taka je doba? Boli to hlboke rany na dusi pre zenu do konca zivota. Ano aj v dnešnej dobe ti dieta moze zrazit auto alebo dostane nevyliecitelnu chorobu,lenze teraz je vela i dalsich "nastrah" ktore mozu byt pre zivot dietata devastujuce. Je pravda ze neda sa zit zivotom "co ak" ale vidime kam speje tento svet a uprimne poviem,ja zlepsenie nevidim.kovid pominie a pride nieco nove,nieco co ombedzi ludi na slobode,co detom vezme detstvo pretoze ludstvo a hlavne ti hore chcu moc cim dalej tym vacsiu.citala som ze b.gates chce zatienovat slnko kvoli globalnemu oteplovaniu.hraju sa na bohov a to nemoze dopadnúť inak ako zle
@littlebubble pozri riad sa tým ako to cítiš, keď nechceš deti, nemaj. Aj to je Ok. Moja kamaratka ešte v 31 r keď sa vydávala necítila žiadnu takú túžbu.. o 2r už áno... a potom s manželom zistili, že dieta mat nemôžu... a prešlo už 10r a nemajú... chceli, túžili, no nedá sa. Takze možno jedno s druhým aj súvisí... oni maju 2 psov, ona uci v skolke- deti si užije. Realitu prijali, iné im neostáva. Sú šťastní. Takze vzpieras sa, obhajuješ prečo deti nie... ešte nevieš ako na tom realne si. ( Sú pary, čo obaja Ok a spolu mat deti nemôžu. )Dôležité je, aby ste vy s manželom s tým boli Ok.
Nejak mi nejde do hlavy, prečo sa vôbec zaujímas o mamickovske fórum ( to nemyslím v zlom ), akoby sa v tebe zvádzal tento boj mat/ nemať dieta.. je či nie je to Ok. Prajem ti nech si hlavne šťastná, akokoľvek.
@matkamirko Vôbec to nie je pravda.Môj muž nič podobné nezažil a ajtak neberie dieťa ako niečo nevyhnutné ak by sme žili večne, ale ako niečo prirodzené a samozrejme účelové v tomto živote.Ani ja som vlastne nič až také zlé nezažila, ale to napíšem v inom príspevku.Nemám žiadnu traumu.Moj pojstoj k rodičovstvu mám už dávno než som vnímala tieto veci a je to skôr moja viera ( nie náboženská), presvedčenie.
V tomto sa náš názor s mužom odlišuje.On nemá problém splodiť dieťa pre nejaký účel.Ja áno.A presne toto je môj problém.Ja nerozumiem túžbe chcieť mať deti.Pre mňa je to prirodzená vec ktorá sa buď stane alebo nie a môj život bude šťastný a naplnený či už s dieťaťom alebo bez neho.
A vôbec nemám problém postarať sa o niekoho.Podľa toho som si aj vyberala prácu.Pomáhať som chcela aspoň nejako.Obaja prichádzame do kontaktu aj s deťmi a obaja ich máme radi.
Jednoducho mne príde sebecké upínať sa na človeka ktorý neexistuje, ale kedže máme asi nedostatok lásky tak si vytvoríme vlastnú kópiu aby sme pre niekoho boli najdôležitejší na svete a naša túžba byť milovaná bude naplnená.Veď koho už zaujíma či to dieťa tu vôbec malo/chcelo byť.
Nesúhlasila by som ani s umelým oplodnením.
Mne stačí milovať a starať sa o ľudí ktorí tu už sú a ak si ma dieťa vyberie za matku a ja ostanem tehotná tak budem najšťastnejšia na svete pretože to nebude preto, že ja som chcela a plánovala, ale preto, že sa to tak stalo a ja to s radosťou príjmem.Aj keby sa jednalo o druhé dieťa, ale samozrejme som zodpovedná a chránim sa takže pravdepodobnosť je nízka.
Preto s tým bojujem.Pretože v niečo verím a viem, že sa to tak nestane a ja sa musím zachovať nezodpovedne a o dieťa sa ,,pokúšať,,.A vôbec sa mi to nepáči, že splodím dieťa s plným vedomím.
Samozrejme nemusíme byť zdravotne v poriadku a vtedy to bude zázrak.
Takže nie, že nechcem dieťa.Nechcem sa oň ,,snažiť,,.Nemám žiadnu túžbu byť matkou som však pripravená ňou byť.Nechcem nič na silu.
Ťažké je to vysvetliť.
@littlebubble podľa mňa nemusíš nikomu nic vysvetľovať. Ja si myslím ze to berieš velmi rozumne a ze by bolo viac lepšej nálady v spoločnosti keby viac žien malo podobný pohľad na svet a neupinalo svoj život k životu niekoho druheho.
My sme s mužom dieťa chceli, ale nebola to ubijajuca tuzba. Keby to nešlo tak by sme boli len my dvaja a bolo by nám aj tak dobre. (Lebo nakoniec deti odídu a my opäť ostaneme len dvaja 🙂 ) Mali sme to odkomunikovane od začiatku.
Páči sa mi ako rozmýšľaš. 👍
@21oktober Ja to tak ani nemyslím.Napísala som svoje pocity nižšie.Nehľadám sťastie v deťoch ktoré tu nie su.Nerozumiem ľuďom ktorí chcú viac detí, ale nie kvôli financiám.Ja ich nesúdim aby sme sa pochopili.Je v poriadku, že sme každý iný.
Ja necítim, že je normálne túžiť po štastí v druhej osobe ktorá neexistuje a zakladať si na deťoch ktoré neexistujú svoj život.Rozumiem ľuďom, že sú šťastní s deťmi, ale nerozumiem ľuďom ktorí zahadzujú svoj život lebo deti nemajú.
Pre mňa je to prirodzená vec a nechýba mi niekto koho ani nepoznám.Keď otehotniem bude to iné, ale nezbláznim sa z toho keď nie.
O súrodencov som sa starala tak ako každý starší súrodenec.Nechcelo sa mi niekedy, nebavilo ma niekedy behať za sestrou keď rodičia sú od toho aby sa s ňou hrali.To neznamená, že ich nemám rada.Neprišlo mi však rozumné uvažovať o deťoch ak sa každý deň niekto sťažuje na život 🤦.Tak keď je život taký ťažký tak nemám viac detí nie? Alebo aspoň nefrflem.Nemám rada ľudí ktorí si urobia deti a potom sa sťažujú a doma mi to také prišlo.Také ľutovanie sa.Netvrdím však, že je to tak u každého.
Nemám žiadnu traumu len som bola vyčerpaná z toho sťažovania sa na všetko a nechápala som myšlienkové pochody rodičov.
Ja som sa rozhodla, že taka ufrflaná byť nechcem a zariadim sa tak aby som frflať nemusela.
Finančne by sme na tom zle boli keby sme mali spoločný príjem 1000€.To by bolo zlé.
Uživili by sme aj 2 deti v pohode ale to by som zas ja frflala, že by deti nemali v puberte vlastné izby alebo, že by trebalo rozumnejšie hospodáriť.Lebo povedzme si pravdu 2 deti stoja viac než 1 a ako som už písala ja som nikdy neplánovala počet detí.
Povedala som si, že budem rada ak bude jedno.Pre mňa je to dar, ale zase treba byť zodpovední a nerobiť detí ako smetí keď nemám žiadnu túžbu ani môj muž.Ak by sme chceli 2 deti tak by sme mali.Stačí nám však jedno a nebudem zbytočne pokúšať osud a chovať sa nezodpovedne.
Je iné ak človek chce veľkú rodinu 🙂.
Ja príjmem aj druhé dieťa, ale nie plánované.
@21oktober Nezobrala som si žiadnu traumu.Nikto ma nebil.Len rodičia frflali a myslím si, že keby chceli tak sa dalo fungovať aj inak.
Ja som si z toho zobrala len to, že nechcem byť ako oni a nevidím na tom nič zlé, že sa chcem chovať zodpovedne.
Oni na to išli opačne.Máme to ťažšie? Tak si ešte viac zavaríme.No mne to logika nebrala.Takže som nebola veľmi spokojná s tým ako rozmýšľali kedže ich rozhodnutia sa týkali aj mňa dokým som žila u nich.
To je všetko. 🙂
Ja sa mám dobre.
@zuvelyn My sme si tiež povedali, že ak nakoniec zistíme, že nemôžeme mať dieťa tak sa nás to trošku dotkne, ale to je všetko.Život ide ďalej 😊.
A predpovedať čo ak v budúcnosti...
Moje známe rovesníčky.Jedna nedávno potratila druhá a nevedela otehotnieť 2 roky.Nakoniec otehotnela prirodzene.Jedna má dieťa a druhá čaká, tiež prirodzene.
Jedna žena o ktorej viem nevedela otehotnieť od 25.Až nakoniec niekedy v 44 cez umelé.
Ja by som do toho už nešla.
Nejde o vek ani čas.Nevieme to ovplyvniť a treba byť vďačný za to čo človek má a nie neustále naháňať to čo nemôžeme mať.Takto sa človek len utrápi.
@zuvelyn A ak niekto chce strašne dieťa 🙂 tak samozrejme nikoho nesúdim ani za umelé oplodnenie.Je to každého osobná vec a môj pohľad na vec nikomu nevnucujem.
@danim Prečítaj si prosím ostatné príspevky 🙂 lebo by som len znovu písala to isté.
Tak fórum.Riešia sa tu rôzne zaujímavé témy a ja si rada prečítam aj iný pohľad na nejakú vec.Určite je tu viac rozumných žien než inde.
Áno, bije sa to, ale nie preto, že nechcem. 🙂 Len slovo ,,chcieť,, nie je u mňa myslené doslovne ako túžba akú majú iné ženy tu.Ja to skôr beriem prirodzene a jedine čo plánujem je to aby sa nestala nehoda fakt v zlej situácií.Inak to neriešim aj keby ochrana zlyhala.
Napríklad teraz nie je najvhodnejšia chvíľa, ale ak by sa stalo tak by to nevadilo.Len by som prišla o niekoľko stovák na MD kedže mám dlhodobo prekážku v práci už druhýkrát.To by ma trošku hnevalo, že sa snažím o najlepšie podmienky a vďaka korone by som prišla o to čo by mi normálne patrilo.Ajtak by to však nebolo také zlé ako prísť o prácu a ostať tehotná, ale to sa môže stať vždy.
Ja nie som razantne proti.
Aka doba? Doba je taka, aka ma byt, doby prichadzaju a odchadzaju... ludstvo sa niekam vyvija a posuva. Len sa ludia zacali viac zamyslat..
Viac ako znečisťovanie ovzdušia a pody ma trapi ako sa zavadza totalita, ziadny zakon nemozes napadnut nekonecne lockdowny a prikazy z Bruselu, ktore su absolutne proti demokracii, vydieraju zotrocuju clenske staty a namieto odporu tu jeden blazon nici ekonomiku donekonečna.A uz zacina rozmyslat nad zvysenim DPH alebo dane z nehnutelnosti
Tak komunisti sa mohli schovat.Tam sa mala stredna vrstva relativne dobre, ale platit tomu statu statisice na daniach a oni ti potom daju velke hovno pripadne zvyšia pokuty..
a ide to horšie a horšie...
Dalsie dieta, jedine ak sa vystahuje clovek do USA, Kanady al.Australie, Švajčiarska, Nórska inak nie..Ja buducnost na Slovensku ak ostane clenom Unie tiez vidim velmi zle.

@21oktober Dobre, aj môj otec má 2 VŠ.Aj môj muž má VŠ.Neviem aký bol dôvod, že chcel prestať platiť to čo platil a neustále sa o to pokúšal, ale je to už zabudnuté a sme v pohode.Školu si vyštudujem za svoje a nebudem musieť nikomu ďakovať.
Ja mám viac než len 1 súrodenca len nie všetci sú biologickí alebo biologickí len z polky.
Keby som mala aj 3 deti tak všetky by mohli ísť študovať.Ja som nechodila na nejakú 3ročku z ktorej by som mohla ísť naozaj len čistiť záchody.Ja mám aj inú kvalifikáciu než len SŠ a aj dobrú prácu.Nevedela by som však zabezpečiť každému vlastnú izbu tam kde žijeme.Inde by som vedela, ale tam zase nie je práca.Ja sa nevidím len v deťoch a v zhone, že nemá kto ísť po deti do škôlky/ školy.Mňa by to ani nebavilo taký život.Stále niečo riešiť a počúvať 3 deti naraz a nemať čas sa každému venovať.Ja mám rada aj svoj kľud aj svoje záľuby a chcem si život aj užiť.Všetko je jednoduchšie s jedným a aj lacnejšie a vôbec sa nehanbím za to, že aj ja si chcem prežiť život po svojom a deti nie sú môj zmysel života.Zmysel života mi dáva všetko okolo mňa a nie len deti.
Ja som videla aj rodinku ktorá má peňazí viac než dosť, (nie sú to bežní zamestnanci) ,5 detí a žgrlošili na smiešnom vstupnom pretože keď si to dali ×5 už to také lacné nebolo.Pritom pre nich tie peniaze boli jak euro oproti ich rozpočtu.Takže môžu sa tváriť nelakomo lebo majú 5 detí, ale toto čo predviedli ten cirkus, že oni nezaplatia za všetky deti to bola hanba! Ja by som si toto nikdy nedovolila a ešte sa chváliť svojím postavením, že ja som niečo viac 😂 tak platiť nebudem.
Radšej budem bez pudu a sebecká než dokazovať niečo okoliu čo nie je pravda.Priznám si, že netúžim mať viac detí.Nenapĺňalo by ma to a nechcem sa ani obetovať.Načo plánovať nejaké nechcené tehotenstvo.Deti si zaslúžia byť milované a chcené.Ak by sa stalo brala by som to inak a tešila by som sa, že je to nečakaný dar z hora.Plánovať však nechcem.Najradšej by som bola keby aj prvé prišlo nečakane.
Pud bol u mňa slabý už veľmi dávno.Už v materskej škôlke a to rodičia spolu ešte žili.Nikdy ma nezaujímali dievčenské hry, nepáčili sa mi malé deti a ani som žiadne nechcela mať doma.Tehotné ženy som ako dieťa považovala za choré a ľutovala som ich.
Ja mám slabý pud už od malička a od malička som tvrdila, že ja deti mať nebudem lebo som sa ako mama nevidela.To však neznamená, že deti nemám rada alebo, že by som pre svoje neurobila modré z neba.Ja len netúžim po dieťati ktoré neexistuje.Skôr som ten typ ktorý by sa tešil prekvapeniu než sa o dieťa snažiť a túžiť po niečom čo mi vlastne ani nechýba.Je kopec žien ktoré niečo pocítili až keď dieťa bolo na svete.Nie je takou samozrejmosťou mať pud pred narodením dieťaťa ako sa to všade píše.