Materstvo v mladšom versus staršom veku
Ahojte. Rada by som poznala váš názor, v čom sú výhody, že si "odbijeme" materstvo po dvadsiatke, alebo dajme tomu, že to stihneme teda ešte pred tridsiatkou? Alebo z nejakého vnútorného nastavenia je lepšie materstvo neskôr, že už sme zrelšie, múdrejšie? 🙂 ja som sa dnes stretla s názorom, že keď to žena nestihne do 35, tak by to už mala nechať tak a zostať bez detí, lebo mať deti neskôr sa už nepatrí... čo som ostala dosť mimo. Alebo sú medzi vami matky, ktoré ste mali dieťa skôr a teraz vo vyššom veku máte ešte ďalšie bábätko? Ako vnímate tie rozdiely?
@medea2003 Ja som rodila v 35. Skor som na dieta nemala ani pomyslenie. Mala som uz dostatocne odcestovane, odpracovane, zazite... Materstvo som si uzivala bez stresov z prace, z byvania, z financii a bez najmensich zdravotnych tazkosti. Druhe som uz nechcela, takze pre mna bolo jedno dieta tazka pohodicka aj v starsom veku. Myslim, ze je rozdiel medzi zenami, ktore rodia v neskorsom veku v poradi uz dalsie dieta... predsa len, tej energie maju asi menej ako prvorodicky...
Rodila som ako 24 rocna, 25 rocna a 37 rocna.
Prve dve by som charakterizovala ako "mlada, plna energie, zmakla to", a tretie "uz vie co a ako, takze si to moze naplno uzit" Tehotenstvo, porod a nasledne zotavenie bolo prakticky zhodne, pri tretom som dokonca ani stichy nemala, takze som doslova dve hod po porode uz bola v sprche a utekala si po malu. Necitim menej energie, zato vnimam ze sa malej dokazem venovat omnoho aktivnejsie.
Obrovska vyhoda ale je, ze manzel je plnohodnotny rodic, nie ze mi "pomaha"
@medea2003 ja som mala dieta v 27 a pre mna to bolo skoro, este som si chcela budovat karieru a uzivat..vzdy som chcela dieta neskor po 30ke, 35ke.. teraz mam 33 a rada by som este dieta mala, viem si predstavit ze by som si matersku viac uzila..

Moja mama mala prvé v 20, druhé v 30 a posledné po 40 a hovorí, že rozdiel tam je, ale nevie povedať, kedy to bolo najlepšie. Aj mať dieťa skoro malo výhody, aj mať ho neskôr malo zase iné výhody 🙂 ale určite to záleží od konkrétneho človeka, niektoré ženy by už dieťa nechceli v 35, iné v 43 bez problémov, takže sa to nedá zovšeobecniť.