icon

Materstvo v mladšom versus staršom veku

medea2003
2. jan 2021

Ahojte. Rada by som poznala váš názor, v čom sú výhody, že si "odbijeme" materstvo po dvadsiatke, alebo dajme tomu, že to stihneme teda ešte pred tridsiatkou? Alebo z nejakého vnútorného nastavenia je lepšie materstvo neskôr, že už sme zrelšie, múdrejšie? 🙂 ja som sa dnes stretla s názorom, že keď to žena nestihne do 35, tak by to už mala nechať tak a zostať bez detí, lebo mať deti neskôr sa už nepatrí... čo som ostala dosť mimo. Alebo sú medzi vami matky, ktoré ste mali dieťa skôr a teraz vo vyššom veku máte ešte ďalšie bábätko? Ako vnímate tie rozdiely?

Strana
z2
thoughtfulweirdo
12. jan 2021

Moja mama mala prvé v 20, druhé v 30 a posledné po 40 a hovorí, že rozdiel tam je, ale nevie povedať, kedy to bolo najlepšie. Aj mať dieťa skoro malo výhody, aj mať ho neskôr malo zase iné výhody 🙂 ale určite to záleží od konkrétneho človeka, niektoré ženy by už dieťa nechceli v 35, iné v 43 bez problémov, takže sa to nedá zovšeobecniť.

78787878
13. jan 2021

@medea2003 Ja som rodila v 35. Skor som na dieta nemala ani pomyslenie. Mala som uz dostatocne odcestovane, odpracovane, zazite... Materstvo som si uzivala bez stresov z prace, z byvania, z financii a bez najmensich zdravotnych tazkosti. Druhe som uz nechcela, takze pre mna bolo jedno dieta tazka pohodicka aj v starsom veku. Myslim, ze je rozdiel medzi zenami, ktore rodia v neskorsom veku v poradi uz dalsie dieta... predsa len, tej energie maju asi menej ako prvorodicky...

sonnenshein
13. jan 2021

Rodila som ako 24 rocna, 25 rocna a 37 rocna.
Prve dve by som charakterizovala ako "mlada, plna energie, zmakla to", a tretie "uz vie co a ako, takze si to moze naplno uzit" Tehotenstvo, porod a nasledne zotavenie bolo prakticky zhodne, pri tretom som dokonca ani stichy nemala, takze som doslova dve hod po porode uz bola v sprche a utekala si po malu. Necitim menej energie, zato vnimam ze sa malej dokazem venovat omnoho aktivnejsie.
Obrovska vyhoda ale je, ze manzel je plnohodnotny rodic, nie ze mi "pomaha"

scarlett1410
13. jan 2021

@medea2003 ja som mala dieta v 27 a pre mna to bolo skoro, este som si chcela budovat karieru a uzivat..vzdy som chcela dieta neskor po 30ke, 35ke.. teraz mam 33 a rada by som este dieta mala, viem si predstavit ze by som si matersku viac uzila..

Strana
z2