Matky po 40tke
Ahojte. Zaujimala by ma osobna skusenost s materstvom, ak ste dieta mali 38r. a neskor. Bezne sem pisu zeny, ze to zvladaju uplne v pohodicke. Pisu vsak o tehotenstve a prvych rokoch po narodeni. Mna by skor zaujimalo, ako to zvladate neskor, ked su deti v skole. Napr. 50tnicky s desatrocnymi detmi. Ake mate pocity na rodicovskom? Nesmeju sa vasim detom, kvoli veku rodicov? Aka je realna skusenost? Ako to vnimaju deti?
@19mmm71 dakujem
@marsmykkok presne takto to vnímam aj ja. Niekto tu napísal, že už aj 35 roční majú zdr.problémy. Keď už v takom veku majú, čo bude v 60? Ešte horšie. Ja za seba som rada, že som mala dcéru po 25ke. Teraz je dospelá ja tesne pred 50tkou a užívame si každá aj svoj program a aj spoločný - cestovanie, turistika, šport. Neviem čo bude o 10 -15 rokov keď budem mať medzi 60-70 ale už teraz cítim že tej energie nie je toľko ako v 30tke . A to aktívne žijem, športujem a mám aj dosť oddychu. Ale už 2 noci keď nespím, nedoženiem tak ako v 30tke. Ja osobne si neviem predstaviť mať teraz doma 5-6 ročné dieťa (ak by som ho mala v 43ke.) Iné je, ak by som nemala partnera alebo by sa nedarilo. Ale dobrovoľne už nie. Ale komu vyhovuje v 50tke riešiť školy, krúžky, nech si rieši, je to jeho život.
@kvetinka75 dakujem
@kvetinka75 No presne, ako moja babka sa dožila napríklad 91, ale od 70tky nebola samostatná, najprv opotrebované klby, potom zhoršenie demencie po smrti manžela jej, môjho starkého. Kamoška zase dala mamu 70 ročnú do domova, tiež alzhaimer, ale v takom štádiu, že nie len že bola mimo, ale mala záchvaty ak ostala sama. Susedia po 70tke bohatý, k lekárom poctivo chodia, priplatia si aj súkromných, keby ich vidíš upravených, povieš, že takto chcem raz vyzerať, ale zdravotných problémov majú požehnane a samozrejme, že ich deti, síce už okolo 50 ročné to trápi. Ale tak užili si nejaké roky, kedy sa o nich nemuseli báť, Ale aby dieťa po 20tke sa stavalo na nohy a žilo v strese, že ako to bude so zdravím rodiča, to príjemné nie je duplom. Ale tu pravdu nechce počuť nik, vek človek možno zastaví na vonkajší výzor, že ide ku kaderníčke, oblečie sa , namaluje, odstráni si vrásky, ale v tele sa vek prejaví. ja nikoho nesúdim, každého vec prečo má dieťa neskoro, len sa mi nepáči, že popierajú úplne jasné veci a žiju na takom svojom obláčiku nereálnom.
ja som to tu uz viackrat pisala, zopakujem. mam pubetiacku 14 rocnu a rocnu. puberta ma spoluziacky, kt. ich matky mali na 17-20, cize su to zeny lahko okolo 30 a ma 2 spoluziacky, kt.matky mali po 40, su to aktualne 55 rocne zeny. a od 1.roc.ZS aj predchadzajuca triedna, aj teraz tato, na kazdom rodicku, tie mlade matky su vecne uhundrane, ako nic nestihaju, vystresovane, tlste, zanedbane. a tie 50 plus krasne, pestovane, elegantne zeny, v 10 cm opatkoch prebehnu po parkovisku ako lane. bezne si z toho triedna na rodicku robi prdel, ze je medzi nimi 20 rocny rozdiel a tie 50 plus schovaju do vrecka tie 30 plus. ako tu bolo pisane, dnes sa zeny o seba staraju a za mna fakt len nejaka dedinska putka od sliepok vyzera v 50 na 50. ja mam 41, starsia ma 14 a bezne sa mi stava, ze sa ma pytaju, ci som ju rodila hned po strednej. mladsiu som rodila tesne pred 40 a v case, ked som rodila sme na novorodeneckom boli vsetky mamky v takom veku, sestricka sa smiala, ci sme si dali zjazd 38 plus.
@marsmykkok prepac, ale deti nemas, vo viacerych diskusiach si sa vyjadrovala, ze po nich extra netuzis, nerozumiem, preco v kazdej podobnej diskusii, kde sa spominaju starsie rodicky okato odsudzujes tie, ktore maju deti neskor.
@matkahelka presne toto,že mladšie matky dnes sú veľmi negativistické/jasne nie všetky/vystresované-na rodičovskom to človek vidí no aj tu na koníku ako je dnes veľa žien nepraktická-bez koňa ani dieťa neoblečie či úlohy nespraví ja som mala deti skôr aj neskôr a viac pohody mám jednoznačne teraz-už pri nich neštudujem
@19mmm71 a myslíš si že s vekom sa to zmení? Ja som nikdy nebola uhundraná, unavená, sťažujúca sa. Unavená začínam byť až teraz , začalo to tak po 45ke.
@kvetinka75 tak dúfam ,aby z toho stresu a zo seba neboli viac choré ako z detí...
@kvetinka75 ved pointa je prave to, ze to nie je o veku, ale o povahe, o vnutornom nastaveni, o pristupe k zivotu, k problemom, atd.
Ja by som povedala, ze s tým oslovením babka, dedko treba už v takom veku proste rátať. U lekárov, v skolke od spoluziakov, neskôr v skole. Moji rovesníci mávali také skúsenosti, teraz viem, ze aj dcerkini (3.trieda ZŠ) to tak majú. Moj názor je ale, ze si to netreba brať k srdcu a trápiť sa preto. Nik nepozná Váš život, okolnosti, situácie a dôvody pre neskoršie materstvo lepšie než vy sama. Je úplne prirodzené ze materstvo po 40-ke bude v mnohom iné ako po 20ke a predpoklad je teda, ze uz asi nebudete vyzerať na tých 20. Ak ste ale vyrovnaní, srdcom naozaj dospelí a rozumní ľudia, ani oslovenie babka, ani fakt ze sa stále nájdu takí, ktorí na to potrebuju poukázať, Vás nerozhadzu. Vela trpezlivosti a lásky Vam prajem! ❤️
uz sa tesim ako so mnou bude behat po lekaroch moj vysokoskolak. skocime na kavu, pokecame. lepsie ako otravovat svoje dieta so zalozenou rodinou, ktore nevie ci utekat k lekarovi skor s vlastnymi detmi alebo rodicmi alebo so sebou. okrem toho ten 20 rocny bude este pravdepodobne byvat s rodicmi a nie s vlastnou rodinou na opacnom konci krajiny alebo sveta. a lepsie 20 rokov so super rodicmi ako 60 s alkoholikom, psychopatom, nasilnikom a pod., co je u nas bezne pomaly v kazdej druhej rodine. a ano chcela som deti skor, ale nebolo s kym a casto ma to trapi a snazim sa na tom hladat pozitiva, ale som aj najlepsia mama na svete a mam najuzasnejsie dieta na svete
Tak co potom riesis ine matky? Nic ta do nich nie je.
@lyci presne tak my ako deri mali ske mladych rodicov,alw co z toho ked otec pil mama z prace do prace,potom my s nou do orace zi skolky a stale roto celych 18r pomalyPritoˇ ked maju deri uz starsich,zabezoecenych mozu s nimi na docolenky aj niekam do sveta nielen na zahrade ,mozu im dopriat lepsie skoly a podobne.Zasa ma to plusy aj minusy ale taky 20r rodic co sa akurat zadlzi hypotekou na cely zicot nema tak co tomu dietatu mozno co ponuknut,lebo zivot je drahy.A co my otec aj tak chudak sa dozil 63 len a mama chudinka od 40 zabuda kvoli operacii mozgu,dnes ma 63 a my sa o nu starame.A to nas nemala v 40 zeby ini povedali teraz sa deti o nu staraju,ale v 20tke .taketo pytanie a planovanie nema vyznam nakolko kaudy zivot je iny.
Ja mám 41,najstarší syn má 16 a najmladší 3 a minulý rok v obchode ma predavač považoval za frajerku môjho syna….
@ziabs81 ty si to vôbec nepochopila čo som písala.
Keď máš jedno vytúžené a podarí sa ti v 40tke je to úplne iné ako keď máš v 40 syndróm prázdneho hniezda lebo máš 10a viac ročné deti....
Rozumiem ale že sa ťa to dotýka a máš potrebu sa obhájiť.
@pink_lady predstav si, že mama mala 5 deti a bola na starobnom. Rada ťa dovzdelam napriek tvojej pasívnej agresii
@lyci verím, že to bol vtip a nepýtala si sa 3rocneho nič podobné.
Milá autorka, ak máš 50 a 10 ročné dieťa a citis sa unavená, ver, že je to normálne, všetky sú. Aj tie čo sa tvária, že nie sú. Aj tie čo sa tvária, že vyzerajú na 20.
Ide puberta, žene monopauza - jeden nervy druhý nervy...obaja hormóny...môže sa tam stáť, že sa strany nepochopia...môže to naozaj byť ťažké obdobie, ktoré dá zabrať. Ak si v tejto situácii prajem ti veľa energie a síl 🙂
@beata_k Kde ich riesim? Komu co vycitam? Koho chvalim? Kto sa chce podelit o skusenost, ten to urobi. Kto nie, ten nie. Len ty tu kazis vsetko.
@blontimka ale nie kquody musi byt nervak ako ty,oroste nie vsetky zeny tak zle zvladaju materstvo ao ty,niektore mozu mat aj 10 deto ,rodit od 20-42 a su spokojne,ziju zovot ak s tazkostiami ale su zivotaschopnejsie ako naor ty ,mlada mamicka v 20tke .
A ty este budes si musiet vnucky pravdepodobne odbavit🙂

Mám 52 a mladšie deti 12,16 nevidim rozdiel spred 20tich rokov čo sa týka času,trpezlivosti či zdravia a vo svojom okolí nie som jediná ,mám známu čo rodila tretie dieťa v 45 .Podľa mňa to vôbec nieje o veku ved aj volakedy ked rodili 14te či 17-te dieťa mali po 40tke.