icon

Matky po 40tke

15. jan 2023

Ahojte. Zaujimala by ma osobna skusenost s materstvom, ak ste dieta mali 38r. a neskor. Bezne sem pisu zeny, ze to zvladaju uplne v pohodicke. Pisu vsak o tehotenstve a prvych rokoch po narodeni. Mna by skor zaujimalo, ako to zvladate neskor, ked su deti v skole. Napr. 50tnicky s desatrocnymi detmi. Ake mate pocity na rodicovskom? Nesmeju sa vasim detom, kvoli veku rodicov? Aka je realna skusenost? Ako to vnimaju deti?

beata_k
16. jan 2023

A co tym chces dosiahnut?
Ano, niekomu sa stalo.
Nie, niekomu sa to nestalo.
Ci co? Chces poukazat na x stranach, ze tie zeny su stare? Ze ich niekto nazval babkou a pritom to bolo ich dieta?

ziabs81
16. jan 2023

@blontimka a ked mu umrie mlada mama to je ine? Ver, ze ja nic nedobieham… zijem si spokojne zivot, aky mi bol nadeleny a snazim sa vyuzit cas, ktory tu mam, co najlepsie😊

lyci
16. jan 2023

@blontimka moja mama ma mala v 24. moje prve dieta sa narodilo mesiac pred vypuknutim covidu. prvy rok ho mama nazivo takmer nevidela, lebo sa nemohlo. potom ho nemohla zobrat ani na ruky, lebo maly nebol zvyknuty. potom umrela na covid. druheho sa nedozila. kde sa mam stazovat? moje deti maju narok na babku, lebo ma porodila v 24

kvetinka75
16. jan 2023

@tianna no neviem ale zbieranie skúseností je podľa mňa zbytočné. U každého je to iné. Nevieš aké budeš mať tehotenstvo, pôrod, dieťa. NIekto ti to môže odporučiť všetkými desiatimi a ty to nakoniec možno ,,oľutuješ,, - nemyslím doslovne ale že budeš to mať ťažké alebo aj opačne.

ziabs81
16. jan 2023

@lyci to mi je luto😢 a presne viem, o com hovoris pri tom prvom… nas maly je tiez lockdownove dieta a hoci je to uz ovela lepsie, zavistky boli tazke… hystericke revy v neznamom prostredi, alebo pri neznamych ludoch….

andreatytler
16. jan 2023

@beata_k Mozno dufa ze si precitaju tuto diskusiu a konecne pochopia ze aku hroznu vec tomu dietatu robia ked maju deti po 40.

beata_k
16. jan 2023

@andreatytler Tiez si myslim, ze si tu ide nieco dokazovat.

ropucha6
16. jan 2023

@blontimka ty mas z toho riadnu traumu, seriozne s tym nieco rob. Nepoznam nikoho, koho mali rodicia v starsom veku, ze by to takto prezival.

tianna
16. jan 2023

@kvetinka75 to je jasné, len ma zaujímajú skúsenosti 🙂

matkahelka
16. jan 2023

@blontimka necham sa poucit, aky je rozdiel medzi tym, ze zena otehotnie v 40 preto, lebo skor nenasla vhodneho partnera, a medzi tym, ze si v 40 v harmonickom manzelstve dvaja povedia, ze k pubertiakovi chcu babatko. vazne ma zaujima, aky je v tom rozdiel?
Ty musis mat sakra velku traumu, ked si sa zabrzdila kdesi v minulom storoci a si presvedcena , ze 50 rocne si s pubertiakmi nerozumeju. mna mala matka v 22 rokoch a od puberty sme mali vztah taky, ze takmer ziadny az kym nezomrela skor, ako som ja zostatnicovala. a rovnako mam okolo seba x rovnakych prikladov, kde matky rodili kusok po 20 a s detmi si nerozumeli od puberty a nerozumeju doteraz, uz aj ked su deti davno dospele.

luccija
16. jan 2023

@matkahelka samozrejme veď to záleží od povahy matky niekto môže mať dieťa v 25 r a k dieťaťu má vlažný vzťah.Povaha matky a dieťaťa je určujúca či bude materstvo fajn, alebo boj kto z koho.A dievčatá sú často viac v opozícii voči matke hlavne v puberte

daniela242
16. jan 2023

Som dieta styridsiatnicky. Ako malé dieťa som to nejako nepocitovala, v puberte mi to miestami vadilo. Niežeby mama bola nejaká staromodna, práve naopak, až velmi išla s dobou, ale v tom čase išli zeny do dochodku relativne skoro, okolo 57-58 rokov a mne skôr chýbal v puberte doma ten svoj klud. Mamy rovesníkov boli ešte v práci, moja už bola doma a hlavne cez prázdniny ma to mierne otravovalo mať ju stále za chrbtom. Ja som mala deti po VS, čo sa týka jej starostlivosti o vnúčatá, vždy bola pripravená pomôcť, nikdy nepovedala nie. Ale teraz už bude mať 80 a vidím ze keď ma deti na prázdniny, dve naraz už si na ňu veľa. Po jednom ich zvládne v pohode,ešte stále je ciperna, zaujíma sa o módu, najväčšiu radosť jej robí keď môže deťom kúpiť nejakú módnu vychytavku, ale mne je už ľúto, že už predsa ten vek neoklameme. Takže ak to môžem zhrnúť, mať dieťa v 40 nie je žiadna tragédia, ale sily postupne ubúdajú každému.. niekomu skôr, niekomu neskôr..

tianna
16. jan 2023

@lily14 ďakujeme 😘

nela82
16. jan 2023

Suseda mala dieťa po 40-tke a cely život bedakala,lebo samozrejme,že je to iný život až do dôchodku atď.
Poznám osobne 2 také matky,čo oľutoval to rozhodnutie -mat dieta po 40-tke".
Msm čerstvých "40 " a dospele dieťa..ja by som do toho už určite nešla.Pohrat sa,postrazit ok,ale vrátiť a mat už pokoj.

andreatytler
16. jan 2023

Autorka, je vela dovodov preco radsej mat dieta pred 40tkou ale urcite to nie je preto aby si ma na rodicovskom niekto nesplietol s babkou, alebo preto aby sa ine deti nesmiali tomu mojmu ze som prilis stara. To je velmi povrchne zmyslanie.

jan510
16. jan 2023

@andreatytler ved toto ze nenapise normalne preco to zistuje, ani ci chce pohlad dietata alebo matky. Arogantne sa tu prezentuje, mozno je sama so zenatym frajerom 🙂 a caka na zazrak 🙂 Lebo vyrovnana zena sa takto isto nesprava ked potrebuje nazor, snazi sa objasnit, diskutovat, ozrejmit svoju situaciu...

andreatytler
16. jan 2023

@jan510 Presne, ziadna snaha o normalnu diskusiu. Ma svoj povrchny nazor a silou mocou sa snazi ziskat viac podobnych nazorov.
Nechape ze zeny sa navzajom vzdy podrzia ked ide o vyzor v zrelom veku.
Postavit svoje zivotne rozhodnutie na tom co si o mne pomysli uplne cudzi clovek par krat do roka na rodicovskom je absurdne.

1gabriela13
16. jan 2023

Trocha mimo,síce nemám 40,len 34 ,dcéra 5 ,ale o nás si myslia ti čo nás nepoznajú,že sme sestry. A pobavilo ma ,keď sme pred Vianocami nakupovali v obchode,a ja s dcérou sme sa dohadovali ,ktoré vianočné ozdoby kúpime na strom a típek vedľa nás hovorí môjmu mužovi,že práve kvôli tomu sme my nechali deti u babky,ale aspoň jedna dcéra je staršia,pomôže Vám s mladšou 🤣muža skoro vystrelo 🤣je o 11 rokov starší .

ivik4
16. jan 2023

@andreatytler vies, nie vzdy to musi byt len povrchne. O mojej mamine si ozaj mysleli niektori ze je babka ked nahodou niekto to spomenul a videla som ze jej to nieje prijemne.Chvalabohu ze nevie dodnes ze aj v skole sa mi aj smialy .Ja som nechcela aby moje dieta zazilo to iste. Deti su strasne, smeju sa za vsetko

elementissa
Autor odpoveď zmazal
blontimka
16. jan 2023

@matkahelka vau, aké osobné invektiva...povedz rovno že ťa môj názor nezaujíma a že si ďalšia z geriatrickych mamičiek...
To, že máš takú bublinu mi je ľúto....ale musíš si ju zmeniť sama

blontimka
Autor odpoveď zmazal
neanonymna
Autor odpoveď zmazal
oliolijanka
16. jan 2023

@elementissa Ja som si vzdy myslela, ze "Je mi ta luto." je nadavka, alebo nejaka hlaska cloveka, ktory chce mat posledne slovo, ale nema poriadne argumenty.
Ale po precitani tvojho siahodlheho prispevku som si uvedomila, ze je mi ta uprimne luto. A nie kvoli tomu, ze si mala starsiu mamu ako ine spoluziacky.
Podla mna, nie je hanba mat starsiu mamu, ale je hanba si toto, co si ty zverejnila, si co i len mysliet.

matkahelka
16. jan 2023

@elementissa ale po tychto litaniach nezabudni napisat, ze si sa nevedela po par tyzdnoch od porodu dockat, kedy ta muz vystrieda na materskej, pretoze vo svojich 24 ci 25 rokoch si nemala trpezlivost na svoje - inak dobre a spiace dieta. kolko si to s vlastnym dietatom doma potiahla? 2 mesiace, ci o mesiac viac? a rychlo do prace. a chlap si odtocil aj matersku, aj rodicak. odvtedy si rada, ze dieta je zdrave, lebo ani ocr by si s nim nedala, si rada, ze je do pol 5 v skolke a doma rychla vecera a spanok, lebo proste nezvladas byt s vlastnym dietatom viac ako par hodin denne. ty si extrem nad extrem, tehotenstvo, porod, nechut byt s vlastnym dietatom, takze od teba citat rady ako nemat deti po 40 je smiesne, pretoze ty so svojim pristupom k vlastnemu dietatu by si mala rozdavat rady ako nemat deti vobec. ty si po 20 nemala a nemas energiu a chut byt s 1 dietatom, to je presne to, co som pisala, ze to nie je o veku, ale o povahe, mentalnom nastaveni.

ropucha6
16. jan 2023

@matkahelka tiez som sa zasmiala riadne, ale ja skor na tych bikinach 🙂)

andreatytler
16. jan 2023

@ivik4 Pre mna to povrchne je lebo nazor cudzich ludi na moj vzhlad je pre mna irelevantny a budem to ucit aj moje dieta, nech mu je sum a fuk co si kto mysli o tom ako ja, alebo on, alebo ktokolvek z jeho rodiny vyzera. Dolezite je co je vnutri.
Ano, deti sa strasne smeju za vsetko. Ja som sa hanbila za svoju mamu ked si odfarbila vlasy na sedo pred 40 rokmi, lebo to bola modna novinka a ine deti sa mi smiali ze mam zrazu staru mamu. Mozu sa tak isto smiat, lebo ma mama velky nos, alebo ma nadvahu. To nezmenis ze sa deti smeju. Len s tym tomu svojmu dietatu treba pomoct aby vedel ako na to reagovat.
Inac by bolo zaujimave zistit, preco sa deti zacnu smiat v urcitom veku.
Male deti vyzor absolutne neriesia. Farbu pleti, vrasky, dlzku a farbu vlasov, vyrazky, nadvahu. Nic z toho neregistruju. Mozno je to tak ze sa zacnu smiat lebo pocuju posmesne narazky a vyroky od svojich rodicov a okolia.

silvike
16. jan 2023

Tak ono, ja som sa tiez niekedy tak na cca 2. stupni citila blbo ze mam starsich rodicov...mali ma v maminej 32ke a otec 33r. 🙂 A to uz boli fakt starsi v tej dobe. Aj moje deti ( 4r. a 5r. ) prepocitavaju obcas ci som tretia najstarsia mamicka, ci druha najstarsia🙂🙂 Mam 45r. A to mam este doma 4 rocneho 🙂 Ked on bude skolak ta to uz budem cisto "babka". Urcite budem najstarsia mamka v triede. Inak, pravdu povediac, aj mne je niekedy z toho tak divne, ze som uz taka starsia, nie taka pekna svieza mlada mamka. Nad stuzkovou sa radsej nezamyslam 🙂 Zachranuje to trosku nas ocko, ten je o 3r. mladsi odomna ;)

matkahelka
16. jan 2023

@ropucha6 ja sa smejem na kazdom jej prispevku, pretoze svoje nespracovane traumy z detstva si zjavne lieci tymito siahodlhymi litaniami. kto ju tu na mk pozna, berie ju s velkou rezervou, aj jej nazory. ona je asi jedina svojho druhu, ktora nechapala, preco musi byt doma zena s novorodencom az 6 tyzdnov, lebo ona chcela uz po mesiaci ist do prace. a takato zena bude davat rady a odporucania, kedy mat/nemat dieta. tragikomedia.

matkahelka
16. jan 2023

@ivik4 ale deti sa smeju zo vsetkeho, stale si najdu nejaky dovod. lebo su to deti. mne sa smiali, lebo som bola vzdy malicka na svoj vek, mojmu muzovi sa smiali, lebo ma siroku medzierku medzi hornymi jednotkami. mojej dcere schvalne komolili krstne meno a smiali sa z toho.