icon

Matky po 40tke

15. jan 2023

Ahojte. Zaujimala by ma osobna skusenost s materstvom, ak ste dieta mali 38r. a neskor. Bezne sem pisu zeny, ze to zvladaju uplne v pohodicke. Pisu vsak o tehotenstve a prvych rokoch po narodeni. Mna by skor zaujimalo, ako to zvladate neskor, ked su deti v skole. Napr. 50tnicky s desatrocnymi detmi. Ake mate pocity na rodicovskom? Nesmeju sa vasim detom, kvoli veku rodicov? Aka je realna skusenost? Ako to vnimaju deti?

Strana
z8
ivik4
16. jan 2023

@matkahelka ved pisem to iste ze deti sa smeju za vsetko

matkahelka
16. jan 2023

@ivik4 reagujem na to, ze si tazko znasala, ze sa ti deti smiali skrz vek matky. ak by si mala matku mladsiu, nasli by si deti (mozno) nieco ine a smiali sa z toho.

mamutka
16. jan 2023

@elementissa neskutočne dlhý príspevok, takže som velku časť už len tak prebehla. Nechápem, prečo tak riesis vek žien. Dokážeš si asi len ťažko predstaviť, že nie každá stretne toho pravého v dvadsiatich. Myslím, že je dôležité mať toho najlepšieho otca pre svoje deti a nie sa plasit kvôli veku a pripraviť si mizerný život. Ja mam 46 a mladší syn má 5 rokov. Ty máš nejak potrebu sa zaoberať vekom inych ľudí, ale naozaj, mrhas časom. Ja som mala napr.zdravotne problémy, ktoré mi bránili mat druhé diera skôr. Ty keď sa budeš na stužkovej svojho dieťaťa, aj s tým svojim mužom, smiať z iných rodičov, že sú starí, tak si skus uvedomiť, že možno je to ich štvrté dieťa, je pre nich požehnaním, nie zatazou vo vyššom veku.
To, že nikto nemladne a vekom vládze menej, je na jednej strane pravda a na druhej to môže byť totálny blud. Je to indi vindi. Ja som si okolo 40tky urobila takú figúru a kondičku ze spokojne môžem tvrdiť, že som na tom lepšie ako 10-15 rokov dozadu. A to som vtedy bola naozaj fit. Riešiť, že v pôrodnici si najmladšia, no, áno, mentálne určite, inak to nepotrebuješ riešiť. Tie ženy možno rodili svoje tretie.
Také somariny, akože starší ľudia by nechodili s detmi k vode, lebo to telo už nemajú ktovie aké...to co je? Smola, ak rodicia majú dieťa na háku a kašlú na jeho potreby kvôli sebe, ale to nie je vekom.
Na kúpalisku totiž bežne vidno mladých ľudí menej ci strašne obéznych, kľudne tam s deťmi chodia. Mne sa veľmi páči, keď vidím starších ľudí, na ktorých vidno, že športujú, sú fit a majú skvelé postavy. Neboj, nikto im nesleduje vraskavu kožu, pretože vyzerajú krásne.
No a to, že si si teda odrodila mladá a potom už len robíš spokojne, kariéru budujes, ved to mame aj my, neboj. Nerozumiem vôbec potrebe takto ako ty riešiť vek žien pri pôrode, keď sú do života detí podstatne iné veci. A to, koľko zábavy, lásky, športu a možnosti im rodicia dajú naozaj vôbec nesúvisí s vekom.

vulka
16. jan 2023

Ja som na rodičovskom obľúbená, lebo ochotne píšem zápisnicu 🙂 🙂 🙂. Je pravda, že niektoré mamy sú mojimi žiačkami 🙂, ale nenarúša to naše vzťahy. Deti mám samostatné a pomerne nenáročné. Takže som to zvládla pomerne dobre. Ak by som sa musela s obidvoma doma denne učiť, asi by ma piclo. Na to by som už nemala nervy ani energiu. Ale tak sme to chceli.

ivik4
16. jan 2023

@matkahelka ano smiali a preto som nechcela aby sa smiali rovnako mojmu dietatu ked viem ze isto sa mu smeju ci budu smiat skrz x dalsich veci . A aj mi jej bolo fakt luto ked jej niekto pri mne povedal babka

blontimka
16. jan 2023

@ropucha6 a ty si myslíš, že to dávajú navonok? Tebe? Prečo by to robili? Hlavne ak aj ty si matka po 40tke

blontimka
Autor odpoveď zmazal
blontimka
16. jan 2023

@ivik4 ja mám pocit, že všetky baby starších mám píšu, že mali deti skôr.
Ja som tiež mala v 25.

vroni
16. jan 2023

@blontimka, skazim ti statistiku. Moja mama ma mala v 35 a ja dceru tiez tak. Ale my sme asi nejaka divna rodina, prastara mat mala prve dieta v 33 rokoch (v roku 1903), druha prastara mat sa jej mame narodila v 42 (v roku 1911), asi uz vtedy boli strasne cool a trendy a odkladali rodicovstvo ...

mamutka
16. jan 2023

@vroni ja keď si predstavím, že kedysi ženy rodili aj 9 deti, takže bežne aj 40 ročné, je mi až smiešne, keď niektoré píšu, aký je to moderný výmysel a ženské nevedia co so sebou, keď deťom chystajú biedny život so starými matkami.

matkahelka
16. jan 2023

@mamutka presne ako pises, aj davno rodili zeny po 40, len nebol MK a socialne siete, tak sa o tom nevedelo a hlavne zeny nepotrebovali suhlas od inych zien, ci mat dieta po 40.moja starka mala posledne dieta takmer v 44, svokor sa narodil ako posledny syn matke v 43. a paradoxne s nou mal az do jej smrti najlepsi vztah zo vsetkych synov.

ropucha6
16. jan 2023

@blontimka nie som matka po 40tke (zatial len po 35tke) , ale mozno este budem ak sa na to budem citit.
Je mi luto, ze mas taketo traumy, ale naozaj to nebolo asi len vekom tvoj nesulad s mamou.

blontimka
Autor odpoveď zmazal
blontimka
16. jan 2023

@vroni a presne takto funguje štatistika 😉

vroni
16. jan 2023

@blontimka, ano, viem, statistiku mam pre jej nekonecne povaby vystudovanu 🤣🤣🤣

blontimka
16. jan 2023

@vroni a kde sa to dá? Normálne odbor?

vroni
16. jan 2023

@blontimka, ano, matfyz v kombinacii s analyzou

kamatopo
16. jan 2023

Ja nemám osobnú skúsenosť mať dieťa v mojom veku(44) no moja teta mala sesternicu v (46) a ako to prebiehalo ? Sestrnici sa v škôlke aj v škole smiali,bolo to dobou a veľmi ťažko to niesla. Teta jej absolútne nerozumela. Ani módou ani názormi. Teraz má sesternica (33)a všímam si na nej že nie je až taký materinský tip.Deti nemá. Ja len dúfam že ženy čo sa teraz tak vo veľkom stávajú matkami po 40 budú akčné celé detstvo svojich detí.

maca2017
16. jan 2023

Tak ja mam tento rok 48, mm mal minulý rok 50. Starší syn má 19 preč a krpec má 4,5. Prvé rodičovstvo bolo hektické, uponáhľane. Toto druhé je kľudne, pohodove, krpec je kludne dieťa , ktoré si šetrí svojich geriatrickych rodičov 🤣 (tak sme si ho premiérovo vychovali, zatiaľ). Do prvej pôjde keď budem mať 50. Už sa teším 😊 Celkom dobre mi padne zopakovať si základy. Možno sa aj prihlásim na univerzitu tretieho veku 😊 Takže viem porovnať "mladú" mamu a "mamu v rokoch". Teraz je to oveľa pohodovejsie, neriešim budúcu stužkovú, teraz sme na jednej boli 😊 V podstate neriešim nič, čo život prinesie to bude. Každopádne ak by sa nám geriatrikom čokoľvek stane, stále je tu starší syn. A keby sa mladší náhodou pubertalne zbláznil, stále tu bude ten starší 🤣 A na domov dôchodcov už máme našetrené, takže starosti s nami nebudú 🤪 No a v škôlke sa aleže naozaj nikto nestará koľko máme rokov. Deti to nezaujíma a učiteľky mali ešte môjho staršieho 😊

luciaaaaa
16. jan 2023

Ja som mala ako dieta v skole spoluziacky, ktore mali starsie matky a nepamatam si, aby sa im niekto vysmieval. Skor sa vysmievali za odstavajuce uci, ci okuliare, vek rodicov nikoho nezaujimal. Moja dcera mala aj v skolke, aj teraz ma v skole spoluziacky, ktore matky mali deti po 40,dokonca ma spoluziacku, ktoru mala matka ako 45 rocna. A uz su pubertiaci a rovnako, vobec toto neriesia. Porovnavat dobu minulu so sucasnostou, co sa tyka rodiciek, je z mojho pohladu uplne mimo. V dnesnej dobe moznosti studia v zahranici, lacnych leteniek a moznosti spoznat cely svet, rovnako chcenia a neraz nutnosti zien mat vlastne byvanie pred vstupom do manzelstva, je podla mna uplne pochopitelne,ze zeny sa nehrnu rodit ako 20 rocne. Ja osobne som ani vo sne rodit do 30 nechcela prave kvoli spominanym dovodom.
Mna od babatka vychovavala babka, bola odo mna o 48 rokov starsia a cely zivot sme si vyborne rozumeli, ci v puberte, ci neskor, ked som riesila frajerov mi stale poradila, pochopila ma. Mohla som jej vsetko povedat. Skoda, ze uz nezije. Moja svokra je o 25 rokov mladsia od mojej starkej, je to 60-nicka a nazory a postoje k zivotu ma ako 100 rocna. Cloveku sa miestami rozum zastavuje. A to je inak naozaj fajn zena, pomoze, mame dobry vztah, ale tie jej nazory, ach jaaj. Aj moj muz povie, ze mas dve usi, jednym mamu vypocuj, druhym hned vypust, co povedala. A take nazory mala odkedy ju poznam, aj pred jej 50, ked sme s muzom este ani neboli vzati. Cize to, ci si s dietatom matka rozumie vobec nesuvisi s tym, ci ho mala v 20 ci v 30ci v 40. Je to o povahach, o nejakej mentalnej vybave, a o tom, ci ten rodic zije v realite, alebo zaspal dobu.

vroni
16. jan 2023

Prave som si spomenula, ze dcera mala spoluziacku, ktoru vodila do skoly "babicka". Nehovorim o veku, bola to proste sivovlasa pani, ktora chodila zhrbena a velmi opatrne a pomaly a ta mala bola zivel. Tak som ju povazovala za babku. Bola to mama. Ale to bol skutocny extrem

mamutka
16. jan 2023

Ináč, že sa deti vysmievajú kvôli veku rodičov je vcelku irelevantne. Deti si takto naozaj ubližujú pre čokoľvek. Kedysi hlavne spomínané okuliare, uši, potom ryšavé vlasy, pehy, rozvedení rodicia, matka upratovačka, farba pleti, nadváha, výška, farba svetra, dĺžka svetra, meno (nedoporučujem Marián, skoro som odpadla, ako dementne sa skolkari odbavovali na chlapčekovi "Maroš-tepľoš") a podobne. Toto je taka téma ako od admina, len aby sa klikalo a hryzlo.

autor
16. jan 2023

@beata_k Stara budes zrejme len ty a nie matky, podla tvojich reakcii. Uz konecne neobtazuj.

autor
16. jan 2023

@andreatytler Vsimla si si, ze ja svoj nazor neprezentujem? Takze tvoj usudok je mylny. Zrejme sa citis previnilo za svoj stary alebo mlady vek. Neviem, ja ta nestalkujem.

blontimka
16. jan 2023

@vroni skláňam sa 😎

blontimka
16. jan 2023

@ropucha6 ja mám pocit, že sa ťa táto téma hlboko dotýka. Traumu budeš mať skôr ty. máš pocit, že si mala dieťa neskoro? Chcela si ho skôr? Nedarilo sa? Nebol vhodný partner? Si chudobná, tak ti dieťa nevychádzalo? Nemusíš mi vôbec odpovedať, len teda psychológia hovorí, že v druhých vidíme sami seba a svoje problémy...😀😀😀
No a teda záverom traumu nemám, ale ďakujem za posúdenie zdravotného stavu tvojim laickym pohľadom. Asi ti hrám na citlivú strunu. Každý ju má. Nie je to hanba.
Keby traumu mám, riešim ju s psychológom ;)

ropucha6
16. jan 2023

@blontimka neber to v zlom, len mi tak luto prislo, ako hovoris o svojej mame. A samozrejme, ze mam citlivu strunu, aj ked vobec nie k tejto teme dieta, mama a vek 🙂

blontimka
18. jan 2023

@ropucha6 čítanie s porozumením.
Ja nikde nehovorím o svojej mame

ropucha6
18. jan 2023

@blontimka prispevky z 15 januara, ake to bolo hrozne a ako si sa hanbila? Ale nechajme to tak, kludne ich zmaz, ak teda nehovoris o svojej mame.

Strana
z8