Moju 6-mesačnú dcérku od narodenia umýva svokra
Dobrý večer prajem,
už neviem čo robiť. S priateľom bývame u jeho rodičov. Doteraz bolo všetko v poriadku aspoň som si nikdy nevšimla žiaden problém medzi nami. No pred mesiacmi sa mi narodila dcérka a vtedy to začalo. Je to moje prvé dieťa a priateľova mama sa hneď ponúkla, že mi bude pomáhať a ukáže, ako sa o také novorodeniatko starať. Postupne som od nej odpozerala čo a ako a samozrejme som sa o moje dieťa chcela starať sama a to sa jej očividne nepáči. Malá má pol roka a ja som ju si ju ešte neumyla. Stále to robi oná a ja ako trúbka na ňu pozerám. Minule som jej povedala, že to urobím, tak že nie ona ju umyje. A keď je u nás priateľova sestra tak povie jej nech ju umyje. Cítim sa vtedy veľmi zle a je mi to nepríjemné. Ja si ju ako osobu vážim a nedovolím si byť drzá. Veľa krát sa stálo, že mi malú zobrala z rúk, že ju chce ona. Povedala som si šak dobre je súper, že malú ľúbi. Bola chorá a len sa pchá ku malej a pcha. Keď jej priateľ povedal, nech si drží odstup, tak sa urazila. Samozrejme o par dni dieťa teplotovalo. Minule ju trebalo pripraviť na spánok, tak som jej povedala, že ja to urobím vyzerala, že je s tým v pohode, no očividne to tak nebolo. Ďalší príklad, malá plakala nedala sa utíšiť, tak som ju tíšila na rukách a ona stále len daj mi ju daj šak pozerám dobre šak neplače. Urazila sa s tým, že jej nechcem dieťa dávať, že čo si ho ona nemôže brať. Ostala som ako obarená. Nikdy som nikomu nezakázala malú brať aj keď sa mi nepáčilo, ako s ňou manipulovali a rozprávali. Dneska som ju počula o mne škaredo rozpráva a dosť ma to zabolelo. Že som sa trocha naučila robiť s dieťaťom, tak ju už nepotrebujem. Že som jej povedala, že si dieťa na spánok pripravím sama, tak dobre že na mňa nevybuchla a že ja nie som v poriadku. Veľmi ma to ranilo. Véd je to moje dieťa a je samozrejme, že sa chcem o neho starať. Keď chce nech pomáha ale šak nie tak, že teraz všetko ona. Priateľovi sa zdôveriť nemôžem, lebo si hneď svoju matku zastáva. Nemôžem sa mu ani zdôveriť s niečím ohľadom malej, lebo jej to hneď všetko referuje a zo mňa robí neschopnú. Navrhla som mu aj odsťahovanie, tak pre neho to je skoro. Inak je to naozaj úžasný chlap. Neviem ako to riešiť. Je mi neprijemne byť v jej spoločnosti. Čo mám robiť? Porozprávať sa s ňou? Ako, keď sa za všetko hneď uráža. Nechcem ešte viac pokaziť naše vzťahy, no keď to tak pôjde ďalej a priateľ sa ma nezastane ostáva mi odísť domov.
Máš veľmi nízke sebavedomie a keď tam zostaneš tak aj to málo, čo máš svokra ušlape.
Zazila som nieco podobne.....odisli sme.....a vsetko sa razom vyriesilo🤔
@pleja dobre pises, ale podla mna pre to dieta to musi byt hrozne takto byt natahovane a "nedam z ruky". Pre mna je uz cez, vobec ta snaha niektorych babiek (poznam to), vydrapit dieta matke z ruk, lebo "chcu"... a dohadovat sa ako tetky na trhu.. ja by som to kludne opakovanie nedala, poslala by som ju rovno do... viete kam :DDD kupat synacika napriklad :D
A hlavne dievca, nie je to tvoja svokra, je to cudzia zena u ktorej byvas, matka tvojho "uzasneho" iba priatela. Tak sa tak spravaj. Dieta je male len chvilu, uzivaj si to.
Tento mamkin cecek veru okolo užasneho chlapa ani len neprešiel. Úžasný chlap ti oporou, podrží ťa, nizeš mu povedať čokoľvek, pomáha ti, poradí keď treba, neuraža a neponižuje. Vo vašom vzťahu je strach a ten do vzťahu nepatrí. Nemyslím, že tento problém sa vyrieši. Zbaľ dieťa a seba a vypadni, inak si traumy budeš riešiť do konca života. A tvoje dieťa tiež!!! Ona ho berie za svoje, teraz ide o kúpanie, ale neskôr ti ju bude vychovávať. Ty nie niečo zakažeš ona dovolí a naopak. Dieťa ťa bude rešpektovať. Odísť k rodičom, čím skôr.
Odsťahovať sa, bez debaty.
Podľa toho čo čítam milá autorka, ten tvoj priateľ nebude až taký úžasný. Neklam samu seba. Vy traja ste rodina a on by mal stať pri tebe a nie pri mamičke. V prvom rade by sa mal on s ňou porozprávať, ale keď odmieta, odíď len ty s dcérkou.
Cita sa to tazko. Riesenie je odstahovat sa. Aj ked len do najmu. Pamataj, mladi musia zit sami. Moja svokra tiez chodila ku nam kazdy den, byvala oproti. Tiez mi dieta kupala, ked sa narodil, ucila nas to. Aj ked si myslim,ze zvladli by sme to aj sami. Ale potom som naznacila,ze uz to budeme robit sami. Presiel mozno mesiac. Chcela viac veci ovladat, ako prechadzky,oblecenie...ale ja som jasne stanovila pravidla, nebola som drza,len dorazna. Nastastie to chapala,ale tiez mala sklon sa urazit. Jedna vec,ze sa zaujima, ale druha,je treba poznat hranice.
*Svokra* zjavne dava najavo svoju dominantnost....tak bol vychovany aj jej syn.....ak neodides teraz tak to bude robit stale a aj vychovavat tvoje dieta.....nedaj sa okradat o tieto krasne chvile so svojim dietatom,netrva to obdobie vecne....
koľko máte rokov, ty a tvoj úžasný priateľ? Na mieste priateľovej matky (nie svokry, pretože pán Úžasný zatiaľ z teba neurobil jej nevestu) by som tiež nemala vysokú mienku o vašich schopnostiach. Zatiaľ ste si dokázali akurát tak urobiť dieťa a priniesť ho do priateľovej detskej izbičky. Postavte sa na vlastné nohy, odsťahujte sa a žite bez pomoci rodičov! Vo vlastnom si budeš môcť rázne a otvorene povedať, bude to takto a hotovo
Ja sa ti cudujem, ze zivot zijes podla niekoho ineho, len aby si nebola drza..
My sme tiez byvali u svokrovcov do 8m(kym.mala dcera) tiez som ju cca do 3m 4m nekupala kedze bola velmi malička a nevedela som ju chytit 🙈kedze z tehu mi ostal Karpalny tunel takze som sa bala.ze mi spadne....ale nimd nikdy mi nebrala dieta nasilu....viac menej sme ju mali v kociku alebo kresielku a ked sme nieco robili....co sa tyka rituálov tak uspavala som vzdy sama....aj ked párkrát sme skúšali nech si mala zvykne aj na svokru kym bola malicka zaspavala pri nej ked mi trebalo ist niekam cez obed a nestíhala som dojst......ale zas aby mi niekto trhal dieta z ruk tak to nieeee......tak ako pisu vyssie len sa odsťahovat bala som sa samoty ako zvládnem s dieťaťom (.manzel robi.od rana do vecera každý deň) a dala som to za pochodu som sa naučila....;) mala ma uz 5r a uz je moja partacka nalepena na mne🤣🤣takze fakt odist a zit sami to.je zaklad aj ja mma suuuper svokru pomoze aj o polnoci ale co žijeme 5r sami uz si.neviem predstavit zit s nimi ziadne sukromie vždy sa sústrediť ci je poriadok moja si potrpi 😁😁 staci ked.tam idem na jednu dve noci
@zuzkaa1991 myslim, ze vela zien sa boji.. a zvladnu to. Ja som sa v porodnici aj rozrevala, ze co s nou ja budem doma robit :DDD a zaujimave zvladla som to raz dva :D
netreba zo seba robit nemehla a zbytocne sa obavat, mame to proste v genoch a zase to babatko nie je z cukru 🙂)) Zvladla si to ty, zvladla by to aj autorka bez problemov.
Mne je usmevne, ako vela ludi potrebuje "pomoc" so vsetkym pomaly. Niekto ochorie a uz treba pomahat, zena pride z porodnice, ma doma nakupene, upratane, nezijeme na farme, ze jedlo treba nahanat.. a aj tak treba posily a pomahat.. :DDD pritom ten klud, sukormie je na nezaplatenie aj keby som slimacim tempom musela riady umyvat a jedlo objednavala... mna by slak trafil keby mi niekto kruzil okolo postele, ci mala jedla, grgla,prdla, preco zamrncala, ako dojcim, preco toto a hento.. a preco som si neodlozila toto.
@simca06022011 presne ja som veru hneď oznámila, že žiadnu pomoc nechceme, boli sme predsa dvaja dospelí ľudia fakt som nepotrebovala aby mi tam ešte poletovala premotivovana babička z jednej alebo druhej strany. Pri dnešných vydobytkoch a možnostiach sa čudujem, že to niekto trpí
@matullienka ja sa v niektorých prípadoch nečudujem. Nie každý je po pôrode hneď fit - niekomu sa zle sa vstáva, sedí, do toho môže prísť všeličo od črevnej virózy (ako ja), po zápal prsníka, popôrodný splín, s dieťatkom možno treba behať po lekároch alebo s ním cvičiť a mamka/svokra pomôže. Tiež niekto má doma pri týchto stavoch aj iné malé deti o ktoré sa treba starať. A niekto má proste rád spoločnosť a je mu dobre v prítomnosti niekoho blízkeho hoci sa nič závažné nedeje. Takže to či niekto chce a môže ju mať je na ňom a nerobí to z neho neschopného alebo horšieho rodiča/človeka. Iné je keď pomoc už nie je pomoc, ale priam teror.
@pleja súhlasím ak to vyhovuje je to samozrejme v poriadku a netvrdím, že to robí z niekoho horšieho rodiča ale toto čo má autorka veru už nie je pomoc ale teror ako píšeš
Mna prekvapuje, ze pises ze sa ta to dotklo, zranilo, ostala si ako obarena... ale, to, co sa u vas deje by ta malo skor zdravo nasrat, nie paralyzovat. Ale chapem to, tiez som slusne dievca, co sa nerado hada... Ale holt, musis sa postavit sama za seba, nikto to za teba neurobi
@aileen_mt ked nie za seba, tak za svoje dieta...
@simca06022011 to je pravda ja som si nie raz prve dni povedala ze co s tym dietetom budem robit🤣🤣🙈presne ako píšeš....ja som velky stresmen ale ked som hodena vo vode uz sa musim obracat....kedze som fskt ledva chodila ( mesiac som nemohla sediet chodiť skoro mala som nejaky opuch dole) to bolo brutal...ale malá mala silnu zltacku takze spala cele dni vecer koliky od 19 do polnoci vkuse plac 🙈
Ale po vyse roku som zistila ze som mala poporodnu depresiu a nik si to nevšimol ak aj ano nikto to neriesil...ale dostala som sa z toho sama. Mam strach ist do druhého zas sa bojim tehu porodu a dobu po pôrode 🤣🤣 plus mi zistili tetaniu 😔
Inac čo je také úžasne na tvojom priateľovi keď nie je schopný si ta vziať za ženu, nie je schopný vám zabezpečiť samostatne bývanie a ani sa mu nemozes s ničím zdôveriť lebo automaticky uteká žalovať svojej mamičke. Čo je na ňom úžasne?
@aurora33 Presne. Hlavne to ako sa boji cokolvek povedat lebo zaluje...
Ani som nedocitala. Uz v porodnici som si maleho kupala sama, ziadna sestricka.
Raz bycsa len zmienila- ci moja mama ci ktokolvek iny, ze mi bude ulazovat co ako. Nehrozi, nie som debilna ani ustrachana.
Uz pradavno si mala byt odpratana stade aj s dietatom!
A svagrina aby ho umyvala?? Si kompletna ci usta nemas??
Sa ko ecne naser, zbal a mars somov.
Len dufam ze mama tvoja nie je rovnaka tribka.
Pri narokovani si role rocica inych pre moje dieta sa mi noz vo vacku otvara - a uz som sa par krat k tomu tvrdo vyjadrila!
No ja neviem.....nechcem ti autorka krivdit,ale tebe nevadi ze sa takto svokra sprava,ze ta ponizuje?Ma dovod sa spravat k tebe ako k neschopnej?Ak sa teda dokazes postarat o vlastne dieta tak nevidim dovod toto svokre tolerovat.....to su co za sposoby?!
Odiď a zachráň si tak manželstvo. Takto sa nedá fungovať v zdravom vzťahu

Problém je tvoj priateľ.On má byť tvoja opora,ten komu sa zdôveris a zastane sa ťa pred matkou.Co on nerobí a pochybujem,že niekedy začne.Co tvoja rodina napríklad,čo ak by aj tvoja mama chcela kúpať vnučku,to by jej zakázal on alebo svokra?Obrovská chyba je bývanie so svokrovcami nech by boli akokoľvek super.Chlap nikdy nebýval sám?Potom nemá odkiaľ nabrať ako sa má chovať k žene.Zaklad dobrého vzťahu je odstrihnutie sa od rodičov.Dobre vzťahy treba mať,ale nie si nechať zasahovať do svojho.Priatel bude ten typ,čo navždy zostane v rodičovskom,bude mať milión dôvodov prečo neodist.Ty sama sa k hypo nedostaneš(asi) a nakoniec doopatrujes ľudí,s ktorými sa cítiš zle v cudzom dome a skončíš bez akéhokoľvek zázemia alebo úspor.Sice je 2% prípadov,kedy to dopadne dobre,ale nespoliehaj sa na to,že to budeš akurát ty.Ak sa dá,zbal sa s dcérkou a choď k rodičom.V kľude,oznam mu kam ideš,že aj tvoja mama chce byť s vnučkou.Svokra nie je jediná na svete.Tipujem,že tvoja rodina k vám,k nim,ani moc na návštevy nechodí.Ako ak by takáto situácia nastala u nás,moja mama by povedala,že do vzťahu sa nechce starať,to je moja vec,ale aby ona nemala rovnaké práva ako svokra..Aj tvoja chce určite malu potulit,kocikovat.Je to normálne,že babky chcú.Ale nie takto do extrému.Cokolvek matke dieťaťa vadí by mali babky rešpektovat