icon

Kto má umývať pokakané dieťa v škôlke?

8611
Včera o 05:14

Ahojte, dobrý deň. Riešim spor, kto má umývať pokakané dieťa v škôlke? Keď asistentka tam býva len obmedzene 1-2 krát v týždni...a tá nikdy dieťa neumyla..Vždy volajú na to pani upratovačku. Kto to má vlastne robiť? Budem vďačná za rady.

Strana
z4
anonym_12e4f0
•
Včera o 05:34

@8611 upratovačka. Áno, tá teta ktorá tak nemá rada počuť že je upratovačka

anonym_d36340
•
Včera o 05:38

Má upratovačka v naplní prace umývanie pokakaného dieťaťa?

anonym_54a023
•
Včera o 05:39

Už tu bola podobná téma pred časom
Má upratovačka plný úväzok, je tam celý deň? Má to v náplni práce?

Mama pracovala ako upratovačka v MŠ viac ako desať rokov a mala iba polovičný úväzok, t.j. prišla cez desiatu a zostala po obed, a potom až okolo14:30- 15:00. Medzi tým bola opatrovala moju babku o tri dediny ďalšie, poobede šla druhý krát k babke. V náplni práce nič také nemala. Čiže reálne keď sa dieťa pokakalo tam boli učiteľky, vlastne niekedy iba jedna učiteľka v triede.

osky
•
Včera o 05:40

Ja si pamätam,ze to robila upratovacka....

anonym_17c202
•
Včera o 05:44

@8611 s kym riesis spor? Co maju jednotlivi zamestnanci v naplni prace? Resp.kto to ma v naplni prace?

sense
•
Včera o 05:50

Cize riešiš, že sa ti dieťa pokakalo v škôlke a nikto ho neocistil? No najlepšie ísť za riaditeľkou a spýtať sa jej

anonym_1a6ea8
•
Včera o 05:55
@anonym_12e4f0

@8611 upratovačka. Áno, tá teta ktorá tak nemá rada počuť že je upratovačka

@anonym_12e4f0 Upratovačka má presne v zmluve, čo má upratovať. Pochybujem, že posrané deti budú v popise jej práce. To, že ich niekde na to zneužívajú a hľadia na ňu zvrchu, lebo je len upratovačka a má skloniť hlavu a umývať deti, ktoré tam v škôlke ani nemajú čo robiť , keď nevedia udržať stolicu, to je už asi skôr o nepísaných pravidlách v konkrétnych zariadeniach. Ale silno pochybujem, že toto má robiť upratovačka. Proste to niekde robia šúchajú nohami lebo nepáči sa ti, choď preč, druhá to za tú minimálku spraví rada hoci to v zmluve nemá.

minenkaa
•
Včera o 05:56

Upratovačka ma na starosti deti?
Upratovačka by sa deti nemala ani dotknúť ,tá je na udržiavanie čistoty budovy a zariadenia
Učiteľky sú tam pre deti

anonym_e4bc91
•
Včera o 05:57

Že spor, z pozície rodiča? Alebo upratovačky? Nemá ísť dieťa do škôlky odplienkované s hygienickými návykmi? V škôlke asistujú pani učiteľky aj na toalete ak treba, ak je to výnimočne raz tak to zriešia. Pokiaľ sa to opakuje u toho istého dieťaťa nemá čo hľadať v škôlke. Upratovačka nieje pedagogický zamestnanec, prečo by mala prichádzať do styku s dieťaťom?

anonym_c24093
•
Včera o 06:02

jedenkrat sa mi pritrafilo, ze som sa v skolke potento.
Umyvala ma ucitelka (ta co tam bola od rana), a vlastne aj kvoli nej som sa potento. Bola to stara, neprijemna, ukricana, ufrflala zena. Hroza.
Hned od rana zamracena, nahnevana, ufrflana, ja som sa jej jednoducho bala opytat ci mozem ist na zachod, lebo som sa bala, ze bude zase vrieskat, tak som pustila do gati.
Kedy a kto to zistil, to uz neviem. Pamatam si potom, ako som stala v umyvarko/zachode v lavori s vodou a ako ma umyvala.
Keby to nebola taka jezibaba, nic sa nemuselo stat.

anonym_a27a25
•
Včera o 06:03

Aj ja si pamätám, ako nesadla synovi rybacia pomazánka a po nehode ho obriadila p.upratovacka

anonym_1a6ea8
•
Včera o 06:04
@anonym_a27a25

Aj ja si pamätám, ako nesadla synovi rybacia pomazánka a po nehode ho obriadila p.upratovacka

@anonym_a27a25 To, že to urobila neznamená, že to má robiť a že je to jej povinnosť ,ale dobrá vôľa.

anonym_f9d104
•
Včera o 06:05
@anonym_1a6ea8

@anonym_12e4f0 Upratovačka má presne v zmluve, čo má upratovať. Pochybujem, že posrané deti budú v popise jej práce. To, že ich niekde na to zneužívajú a hľadia na ňu zvrchu, lebo je len upratovačka a má skloniť hlavu a umývať deti, ktoré tam v škôlke ani nemajú čo robiť , keď nevedia udržať stolicu, to je už asi skôr o nepísaných pravidlách v konkrétnych zariadeniach. Ale silno pochybujem, že toto má robiť upratovačka. Proste to niekde robia šúchajú nohami lebo nepáči sa ti, choď preč, druhá to za tú minimálku spraví rada hoci to v zmluve nemá.

@anonym_1a6ea8 Ja som v minulej teme niekomu napisala, ze 80te roky su prec a dnes to upratovacka iste nerobi. A ona ze nie, ze aj u nich to robia upratovacky a ze je to uplne bezne. Ale tiez si myslim, ze je to skor neoficialne. Proste urobia z nej dievca pre vsetko a ked sa ti nepaci, tam su dvere.
V AT je to oddelene, upratovacka sa deti ani nechytila.

anonym_a27a25
•
Včera o 06:07
@anonym_1a6ea8

@anonym_a27a25 To, že to urobila neznamená, že to má robiť a že je to jej povinnosť ,ale dobrá vôľa.

@anonym_1a6ea8 Kde presne píšem, že to bola povinnosť p.upratovacky?

anonym_1a6ea8
•
Včera o 06:09
@anonym_a27a25

@anonym_1a6ea8 Kde presne píšem, že to bola povinnosť p.upratovacky?

@anonym_a27a25 Autorka sa pýtala, že kto to má robiť.

anonym_1a6ea8
•
Včera o 06:10
@anonym_f9d104

@anonym_1a6ea8 Ja som v minulej teme niekomu napisala, ze 80te roky su prec a dnes to upratovacka iste nerobi. A ona ze nie, ze aj u nich to robia upratovacky a ze je to uplne bezne. Ale tiez si myslim, ze je to skor neoficialne. Proste urobia z nej dievca pre vsetko a ked sa ti nepaci, tam su dvere.
V AT je to oddelene, upratovacka sa deti ani nechytila.

@anonym_f9d104 Presne tak, ako píšeš. Deje sa to, ale neoficiálne.

anonym_a27a25
•
Včera o 06:11
@anonym_1a6ea8

@anonym_a27a25 Autorka sa pýtala, že kto to má robiť.

@anonym_1a6ea8 A ja som odpovedala, že upratovačka?Jedna vec je, že čo si pamätám, druhá vec, že kto to má/nemá v náplni práce.

anonym_17c202
•
Včera o 06:12
@minenkaa

Upratovačka ma na starosti deti?
Upratovačka by sa deti nemala ani dotknúť ,tá je na udržiavanie čistoty budovy a zariadenia
Učiteľky sú tam pre deti

@minenkaa presne, a v dnesnej dobe by som sa dietata, toboz naheho a v intimnych partiach, ani nedotkla ked to nemam priamo v popise prace. A je jedno ci som riaditelka, asistentka alebo upratovacka.

anonym_82e27a
•
Včera o 06:14

po spravnosti by mali zavolat rodica a ak sa to stane dietatu opakovane tak ho podmienecne vylucit
ale z pohladu ludskosti by ho mala obriadit ucitelka
Upratovacka to nema v naplni prace

anonym_17c202
•
Včera o 06:15
@anonym_a27a25

@anonym_a27a25 tiez si to pamatam zo skolky za sociku ze upratovacka, a bolo dobrym zvykom priniest potom pani upratovacke bonbonieru alebo kavu ako podakovanie.

anonym_a27a25
•

...a mimochodom, niektoré p upratovačky majú v prac.zmluve vetu, že občasná pomoc pri starostlivosti o deti.Co sa pod tým rozumie?

dahliaa
•

U nás to dělají učitelky. Případně asistentka pedagoga. Záleží, jak se domluví.
Uklízečka určitě ne. Ta uklízí budovu. Děti má na starost učitel/asistent.

anonym_a27a25
•
Včera o 06:18
@anonym_17c202

@anonym_a27a25 tiez si to pamatam zo skolky za sociku ze upratovacka, a bolo dobrym zvykom priniest potom pani upratovacke bonbonieru alebo kavu ako podakovanie.

@anonym_17c202 Samozrejme, že rodič bol vďačný, že sa o dieťa pri nehode niekto postaral.Zaroven,v našom prípade, keď bola rybacia nátierka,syn ju nejedol, lebo ho z nej vždy prehnalo,a tak bolo jednoduchšie problému predchádzať, než riešiť

anonym_48ba31
•
Včera o 06:21

Urcite nie upratovacka. Asistentka alebo ucitelka.

ivicatolic
•
Včera o 06:30

Upratovačka má toto v náplni práce??? 😭😁😭 Upratovačka má upratovať škôlku , nie decko... 🤣 ..... pr

sense
•
Včera o 06:33

Apropo ak si upratovacka a nemas to v naplni prace, tak to robit nemusiš.

anonym_472142
•
Včera o 06:49

Mala by to robiť asistentka alebo učiteľka.
Upratovačka má dosť toho ta má upratovať škôlku a nie sa starať o pokakane dieťa . Veď do škôlky berú deti bez plienok.

anonym_e426e9
•
Včera o 06:50

Ucitelka. Upratovacka je tam od umyvania podlah nie detskych zadkov.

sovica
•
Včera o 06:54

@8611 Neviem, o čo ti presne ide, ale ak bolo dieťa obriadené, umyté a čisté, tak je asi úplne jedno, kto sa o to postaral. Hlavne tomu človeku patrí vďaka, že to spravil.
Čo sa tejto náplni práce týka, v slovenskom legislatívnom systéme je diera. Normálne by to mala robiť učiteľka, lebo ona má v náplni práce sa postarať o dieťa. V istých časoch je však na jednu triedu len jedna učiteľka a tá by nemala bez dozoru nechať ostatné deti. Čiže toto je naozaj veľký problém.
Ak je v škôlke asistentka, tak myslím, že túto činnosť by mala vykonávať ona ako pomocný pracovník.
Upratovačka má v náplni práce upratovanie priestorov, čiže umývanie pokakaného dieťaťa nie je v náplni jej práce. Ak by však mala v pracovnej zmluve klauzulu "pomáha učiteľkám pri niektorých úkonoch s deťmi - obliekanie, hygiena...", tak v tom prípade by to spadalo do jej kompetencie.
Ja si myslím, že na Slovensku by veľmi pomohlo, keby bolo v škôlkach viac učiteliek na počet detí. My sme v Nemecku a tu je teda v škôlkach oveľa viac pracovníkov ako na Slovensku. Neustále je v škôlkach na praxi aj pár učiteliek, ktoré si robia Ausbildung a praxujú tam. Čiže jedna učiteľka je naozaj len na pár detí. Tu tie učiteľky pri takýchto prípadoch tie deti aj umývajú. A v mojom okolí nepoznám škôlku, kde by mali zvlášť upratovačku. Škôlku upratujú učiteľky.
Do pozornosti dávam aj medializovaný prípad upratovačky, ktorá odmietla umývať pokakané deti:
https://www.noviny.sk/slovensko/864652-starosta...

anonym_47e2dd
•
Včera o 06:57

upratovačka? no asi nie, to by si potrebovala pozrieť prac. zmluvu, náplň práce.
U nás upratovačka pomáhala aj malé deti obliekať, len či to mala v náplni práce - neviem

Strana
z4