icon

Musí byť láska k dieťaťu vždy bezpodmienečná?

1. feb 2025

Svoje dieťa ľúbim nadovšetko, ale neviem si predstaviť, ako to máte ti čo hovoríte o bezpedmienečnej a bezhraničnej láske. Nikdy som nič také nezažila, vôbec si to neviem predstaviť takto fungovať. Veľa krát keď sa zle správa rozmýšľam čo za monštrum mám doma a vtedy cítim hocičo, ale lásku k nemu isto nie. Jednoducho bezhraničnú lásku necítim aj napriek tomu, že dieťa ľúbim zo všetkých najviac.
Čiže je problém vo mne?

Strana
z2
ivik4
1. feb 2025

Jezis nemas ziadny problem , nie kazdy sa ide z toho materstva pokakat. Ja som sa tiez nie, moze to byt aj tym ake narocne a vycerpavajuce bolo nase dieta male.Neviem
Od isteho veku sa vsetko zlepsilo, zmenilo a sme naj kamosi . Kazdopadne ja mam aj svoj zivot a milujem ho, aspon u nas sa netoci vsetko len okolo dietata

barka1
1. feb 2025

Nenazvala by som to problém. A tiez by som sa netrápila žiadnymi definiciami, nesnažila by som sa za každu cenu analyzovat svoje pocity a porovnávat sa s inými. Je to zbytocne a nic dobré ti to neprinesie.
Buď tou najlepšou mámou, ako vieš, to stačí.

juliet86
1. feb 2025

ako si sa citila ty ako dieta ked si niecim nahnevala rodicov, ako tvoji eoducua riesili tvoju neposlusnosr? ako sa citus ty ked urobis chybu v praci alebo inde?

autor
1. feb 2025

@ivik4 tak možno som vadná ja a neviem cítiť dostatočne lásku k blížnym, alebo nemáme kvalitnú väzbu?

doriiis
1. feb 2025

Zato ,,monštrum" ktoré máš občas doma môžeš iba ty sama.Ak ťa dieťa vytáča až do takejto miery,že o ňom dokážeš takto hovoriť tak niečo robíte zle.Ano ľúbim svoje deti vždy.Aj keď ma občas nepočúvajú a niečo vyvedú.Ale nazvať dieťa monstrom je cez uz

autor
1. feb 2025

@ivik4 moje dieťa bolo od narodenia neskutočne náročné tiež a postupne sa ukazovali diagnózy- našťastie PAS zatiaľ nie. Ale aj keď vidím maminky postihnutých deti, neviem ako by som toto ja zvládla.

autor
1. feb 2025

@doriiis chystáme sa za psychologičkou, len u nás všetko závisí od stravy. Keď som ho včera chcela vyhnať spod sušiaka. 100x som mu povedala nech z tadiaľ vyjde, smial sa mi do tváre, chytil sa vecí na sušiaku a sko som ho chcela ja vytiahnuť, lebo už mi praskli nervy, tak sušiak spadol. Som si už aj nahlas vulgárne ponadávala (čo sa stalo prvý krát) že do pi…. Normálne sa mi vtedy fakt hnusil.

doriiis
1. feb 2025

A čo robil pôvodne pod tým susiakom?

autor
1. feb 2025

@doriiis vyháňala som ho z izby kde mame odložené nejaké veci aby na neho niečo nespadlo opakovane, dôrazne. Neposlúchol a aby som ho nechytila, vypratal sa pod sušiak s vecami.

doriiis
1. feb 2025

Aby si ho nechytila? Čo ho nahanas?

autor
1. feb 2025

@doriiis si normálna ? Nie ale opakujem sa 100x za sebou a nakoniec som ho musela z tadiaľ vytiahnuť a zobrať za ruku.

fairyy
1. feb 2025

ziaden problem....tie supermamicky s odpovedou na vsetko ta zjazdia 😂 a tie nemamickovske (aj ja) ti povedia vydrz ono to prejde a bude super...

nafka0483
1. feb 2025

Keby sa mu v tej chvili ked sa na neho velmi hnevas stalo nieco tragicke, tak by ti to bolo luto? Mozno by si si povedala ze vidis preto to spadlo lebo si neposluchol, ale bolo by ti to jedno ze si velmi ublizil?

Nerozlisujes hnev a lasku. Mas to spojene ze ho "lubis" ked poslucha, ked ti nerobi napriek.
Ake to nems suvislost, jedno nezavisi od druheho.
Mozes niekoho lubit (uplne a bezpodmienrcne) a aj tak sa hnevat. To je v poriadku.

Je to podobne ako ked dietatu nieco zakazes a nahneva sa ze nemoze a povie ze nelubim ta. Lubi, len nevie povedat ze teraz sa mi nepaci ze mi to zakazujes, hnevam sa ze to nemozem urobit.

lucia13022023
1. feb 2025

Mne osobne sa nikdy nestalo, a to ani v časoch najhoršej po pôrodnej depresie, že by som nazývala dieťa monštrum ci by sa mi hnusilo.
Ja sa neskatulkujem, svoje dieťa milujem, dám za neho prvé posledné, ale náš život sa zmenil len č tom, že sa ku nám pridal partak na život, ďalej s mužom cestujeme, pracujeme, chodíme do fitka, na dovolenky.. Malý sa prispôsobil nášmu životu, nezavrela som sa doma na tri roky a nezanevrela nad sebou, partnerom. ALE! Ja mam v celku pokojne a dobre dieťa. Akože akurát ma obdobie vzdoru a tiež skúša ale overall, sa nemám na čo sťažovať.
U teba mi to príde ako vyhorenie, máš toho asi veľa a dieťa máš náročné. Máš nejaký čas pre seba? Psychológa vyhľadás pre seba či malého?
Ono je celkom bežné, že deti nerobia to, čo rodičia od nich chcú. Podľa mňa si už unavená a prestimulovana zo všetkého.

kaca222
1. feb 2025

Ja som sa ako dieťa cítila nechcená a nemilovaná každú chvíľu a nechcem, aby toto cítilo moje dieťa.
Milujem ho v každej chvíli, obzvlášť, keď ho posadne diabol (😅), lebo vtedy ma potrebuje najviac. Sú chvíle, kedy nevladzem reagovať empaticky, vtedy sa prestriedame s manželom alebo odídem na pár sekúnd do inej izby. Ale áno, milujem ho bezpodmienečne.
Inak keby mu mám 100x niečo hovoriť, tiež by som bola na nervy. Koľko má rokov? Ja poviem raz, nepočúvne, druhý krát dám na výber “potrebujem, aby si odtiaľ vyšiel. Ideš von sám alebo ťa vytiahne maminka?” A následne zasiahnem a vytiahnem ho.

ukgirls
1. feb 2025

az nastane situacia kedy sa budes bat o jeho zivot vtedy pocitis tu lasku .. v beznom ziote beznom dni si proste len mataka co vychovava ... lubi ale robi aj chyby .. mozes sa snazit akokolvek ale dokkonala nebudes a ani nikto nieje a ani tie co miluju kvazy kazdy den-aj tie mali slabe chvilky alebo budu mat .. niesme masiny ... milovat neznamena tolerovat vsetko ,,treba aj vychovavat

autor
1. feb 2025

@kaca222
@lucia13022023 vidím že to mávajú matky inak. Pritom ja sama obetujem deťom všetko- voľný čas, financie, starám sa aby sa mali fajn. No keď vidím bezuzdné správanie staršieho dieťaťa, niekedy mi už dochádzajú nervy. Nič na neho neplatí, keď ma svoje chvíľky a to sme mávali sj nočné desy kedy vrieskal neskutočne bez prestávky aj polhodinu ako 1-2ročný a to bol horor. Dnes veľmi ľutujem, som ho dala ma pár hodín v mesiaci svokre,lebo ho taaaak veľmi chcela že mu púšťala rozprávky.

kaca222
1. feb 2025

Stále ste nenapisala koľko má rokov, lebo situácia s vešiakom, ktorú ste opísala, mi vôbec nepríde taká zlá. Mne veľmi pomohla zmena mysle, že dieťa nebude vždy poslúchať, je to prirodzené a ja ani nechcem aby ma stále poslúchalo. Keby som ja celé detstvo poslúchala otca, nebola by som tam, kde som dnes

som_realistka
1. feb 2025

Nemam problem, vyrobim si😀. Bolo obobie, ked som si povedala, ze viem preco v porodnici nedavaju zarucny list. Ale chapem ta, tak ako som chapala a utesovala kamaratku, ked jej dieta jacalo a vrieskalo styri dni v kuse. Kazdy den som bola u nej zobrala som jej kocik na hodinu, ale po hodine kocikovania na tristo roznych sposobov som bola hlucha. Mala nemala ani koliku, ani teplotu, ani jej nesli zuby, proste jacala, to bolo peklo, po styroch dnoch ako keby utal. Jasne ze potom tiez plakavala, ale to uz boli tie bezne place, mam plnu plienku, som hladna a tak.

fairyy
1. feb 2025

@som_realistka zarucny list 😂 neopravitelne poprosim vymenit kus za kus 🤣

radacak
1. feb 2025

Ľúbim, vždy...za každých okolností.. Áno,aj mňa nahnevá staršia..a aj malá má veľa krát deň blbec keď som v koncoch ale nenazvala by som ich monštrami 🙈sú moje všetko na tomto svete.. ľúbila som ich od začiatku a budem navždy ♥️

lucka_ke
1. feb 2025

a k iným ľuďom cítiš lásku? napríklad k mužovi alebo rodičom?

autor
1. feb 2025
michaela789
1. feb 2025

Manžel pomáha? Je prítomný? Mne to pripadá že si skôr vyhorená do tla, nasraná na všetko, nervy máš z cukru. Píšeš, že ako bábätko bol syn náročný - to urobí strašne veľa. Sú mamy, čo majú dietko ako z knižky a tie tri roky na RD sú pre ne naozaj pohodové... Náš prostredný je tiež živel. Od malička viac plakal ako nie, viac nespal ako spal, nočné desy, nepríčetné vrieskanice, bezsenné noci... Keby som povedala, že sa to nepodpísalo na mojej nálade tak by som klamala. Ale keď už sa to lámalo, prišiel manžel a hoci ráno skoro vstával tak proste obstaral ho on. Ja som sa šla vyplakať a poľutovať niekam mimo na ako dlho som potrebovala. Potom som sa vrátila resetnutá, vynervačená a šla som normálne s láskou odznova...
Ak je toho na teba veľa, treba pýtať pomoc.

terezkaarthuramax
1. feb 2025

Nie je pekne nazyvat dieta monstrum.ono len skusa hranice. A robi to kvoli tomu ze ma diagnozy.. to treba mat pochopenie ale viem ze je to tazke.

kandelabra
1. feb 2025

Mas doma uplne normalne dieta, ktore skusa limity. A ano, niekedy je to aj riadne o nervy. Nie si zla matka, nerobis nic zle. Dokonale maminky so 100% poslusnymi detmi, ktore zvladaju vsetko lavou zadnou su len na insta, v realite urcite nie ;)

autor
1. feb 2025

@terezkaarthuramax nadnesene, ale v tej chvíli, keď ide už 2 týždne vkuse, vtedy to tak cítim.

jazula
1. feb 2025

Možno je problém práve v tom obetovaní sa…dcérku milujem, je vytúžená, ale nemôžem v tom vzťahu a láske k nej stratiť seba. Takže niekedy musí počkať, musí sa hrať sama, kým si ja vypijem kávu, urobím čo treba a podobne… Samozrejme niekedy ma nahnevá, veď má len 3,5 roka a skúša hranice, ale tá láska spočíva podľa mňa práve v tom, že je rýchlo po búrke a ľúbime sa ďalej…

autor
1. feb 2025

Ale ani okolie nepridáva takej matke s náročným dieťaťom s diagnózami. Zvyknú matku nálepkovať, otáčať situácie proti starostlivej matke a už som fakt nasratá na celý svet.

blanblan
1. feb 2025

@fairyy vydržať tak zo 25 rokov....🤣🤣Ja snívam o Tom kedy moja pubertacka vypadne z domu a budem mať svätý kľud a poriadok...ale inak ju mám celkom rada ..🤣

Strana
z2