Musí byť láska k dieťaťu vždy bezpodmienečná?
Svoje dieťa ľúbim nadovšetko, ale neviem si predstaviť, ako to máte ti čo hovoríte o bezpedmienečnej a bezhraničnej láske. Nikdy som nič také nezažila, vôbec si to neviem predstaviť takto fungovať. Veľa krát keď sa zle správa rozmýšľam čo za monštrum mám doma a vtedy cítim hocičo, ale lásku k nemu isto nie. Jednoducho bezhraničnú lásku necítim aj napriek tomu, že dieťa ľúbim zo všetkých najviac.
Čiže je problém vo mne?
Ja síce matkou nie som a ani nechcem nikdy byť, ale nazvať dieťa “ monštrum” by som si nikdy nedovolila.
Láska nie je cit, ale rozhodnutie.
"Veľa krát keď sa zle správa rozmýšľam čo za monštrum mám doma a vtedy cítim hocičo, ale lásku k nemu isto nie."
Cítiš síce hocičo, ale čo reálne urobíš? To je dôležité, Tvoje rozhodnutie konať v mene Tvojej lásky k svojmu dieťaťu.
myslím že asi reaguješ aj na môj suhlasny komentár z predošlej diskusie že koho lubime viac či muža či dieťa kde jedna baba napisala že dieta lubi bezpodmienečne a muža podmienečne a ja som napisala že to je velka pravda, či mýlim sa?
no v každom prípade, myslela som to tak že dieta matka väčšinou naozaj lubi bezhranicne, aj keby nieco fakt zle spáchalo. preženiem to teraz- aj keď sa stane že niekomu vážne ublíži (vrahovia napríklad) a ide do basy, tie matky za svojimi detmi chodia aj do tej basy a vždy ho budú lutovat, lebo ho bezpodmienečne ľúbia. aj keby to je vrah. proste je to jej dieta stále….ale to som uviedla naozaj prehnaný príklad, ale takto naozaj funguje príroda, že keď aj dieta spraví nieco otrasne, tak vlastná matka ho len málokedy zaprie, aj keď to je proti logike.
to ale neznamená, že ja tiež nemám chvíle kedy som vytočená do nepríčetna, najma keď nieco dietatu 100x poviem, že nemám nervy. ja sa nehrám na matku terezu, tiež mám nervy na deti. a niekedy fakt strašne. ale na konci dňa keď zaspia v postielkach, tak ich idem pozriet a aj keď ma cely deň štvali, tak sa na ne pozerám ako na to najkrajšie čo ma kedy stretlo. duplom keď sú take dni a týždne že sme všetci chorí, deti umrncane, nič nestiham, jasne že mám nervy. no kto by nemal? veď som len človek.
ale ručím ti, že keby niekto chcel mojmu dietatu vedome ublížiť, tak by videl taku matku levicu, že by sa z toho po💩
Vždy lepšie ako som dva dni dozadu zažila ako dieťa mame povedalo pic, a ona krava ani slovo ze chod sa ešte hrať na hojdačky no moja by mala rýchlo vysvetlene co to slovo znamená a bolo by mi jedno či tam bude plne ihrisko, decko si tam robilo co chcelo keby si rozbilo hlavu tá sliepka by sa smiala asi,, staršia ma spolužiaka neviem co ma za výchovu matka mu tiež nič nepovie len ho ľutuje ze u psychológa mu nič nezistili a cez hodiny si vyloží nohy na lavicu začne jesť atď a učiteľka sa ozve a je zla ved on taky je,, chorá doba
Za mna bezne pocity, tiez ked zlosti si hovorim „ co toto bude akoze „ a niekedy by som s nim prerazila dvere. Ale potom je zas sladky ako med. Toto ma hadam kazdy rodic tieto pocity.
@blanblan to si mi normalne pripomenula jak pri poslednom pubertalnom vystupe mojej starsej som jej povedala doslova vetu - lubim ta strasne velmi najviac na svete zlato moje, nejdem ti ani komentovat tie tvoje slova lebo to bolo strasne hnusne co si mi povedala, ale uz by si mohla dospiet a odstahovat sa 😂😂
@kaca222 ze? 😀 a mne na to povedala iba ze tu si clovek nemoze ani povedat co si mysli a uz ho posielaju z domu a trepla dverami😅 ta ma stastie, ze si tieto pubertalne prejavy a vystrelky pamatam aj vlastne a chapem ju, ten pocit ako ma nikto a nic na svete nechape a vsetci su proti mne 😃 len vydrzat 🙂
Dieta si dovoli tolko, kolko mu ty dovolis... Budem reagovat len na ten susiak, zvysok sa mi nechce citat... 100 krat si mu povedala...a to je chyba. Ja poviem max 3 krat, ked nejde, schmatnem, odvleciem a ide... Aby som hovorila nieco 100 krat, no dakujem pekne. Davas mu zbytocne vela casu a potom sa necuduj ze si robi co chce.
Mala by som si pripadať ako najhoršia matka na svete, pretože keď som veľmi veľa času s malým teším sa ako sa ho zbavim. Teraz som bola sama s mamou a sestrou v Londýne. A užila som si spánok, jedlo, že som šla sama na záchod a nemala som garde. Milujem ho ale vie mi liezť pekne na nervy. A to je oproti sestrinim dievčatám anjelik.
@ivanakal jaaaj 🧐
@nikoletta1712 nechcem sa ta dotknut, ale vies pokial to dieta nemas nemozes tvrdit, ja by som "nikdy". Ono sa vsetko da pochopit, az ked ta situacia pride...
Neobvinuj sa, podla toho opisu to nemas s dietatom lahke, ja mam dvoch synov, 7 a 2.5 roka, sme na nich fakt s manzelom cisto sami, ziadna rodina okolo, niekedy to je fakt na palicu a aj si zanadavam, za to ta tu maminy pomaly fakt idu ukamenovat, ze mama ma byt asi stale vysmiata, ako leco. Nasi nemaju nejake diagnozy, ale starsi ma alergie, uz to som niesla aj nesiem niekedy tazko, lebo pomaly vsetko mu robi zle, v pelovej sezone nemozeme nic robit, lebo on vyjde len na zahradu a je v prdeli, ja viem, ze je to proces a vyrastie z toho, uz ma imunoterapiu, musime vydrzat. Verim, ze ak ma dieta aj nejake ine diagnozy a problemy, tam uz asi mamina nie je taka optimisticka. Presne, lebo kazdy hodnoti, sudi a hovori, ako by to malo byt a na vine je zvacsa mama a jej zla vychova. U nas je teraz obdobie, ze mladsi vsetko hadze na zem, auticka, lego vsetko rozhadzuje vyslovene, pyta pozornost, stale hlada ovladac pozeral by labkovu patrolu hadam aj vkuse, ked to aj pozrie trosku, uz chce prepinat program.. do toho sa obaja zduvaju, ked nemaju pozornost, handrkuju sa medzi sebou, mladsi kradne starsiemu farbicky, fixky, biju sa. A to viem, ze na isto nemaju diagnozy ale chlapci su prosto taki. 🤷♀️ a to sa im venujeme aj kreslime s nimi, citame, ideme sa niekam zahrat, staviame lego, chodime plavat atd. Nesedime doma.. ale obom vyhoviet nie je je take lahke.
priklad bezpodmienenej lasky je pre mna napr. pripad Parisa Bennetta ktory v 13tich rokoch zabil svoju sestru Ellu a jeho mama je s nim dodnes v pravidelnom kontakte, chodi ho navstevovat do vazenia, telefonuju si. A moja materska cast tomu akosi absolutne rozumie…stale by to bolo moje dieta..zaujimave ake silne je materske puto. To vo mne evokuje tu bezpodmienecnost…
@ivanakal súhlasím tak to mam doma podobne neupraces už nemáš není mu to ľúto vyhodiť ale ani už nekupujem
@basulaak pekný príklad.
Bezpodmienečne dieťa miluješ, že aj keď ma takú povahu, ľúbiš ho. Obetujes sa preň. V tej chvíli cítiš hnev, je to normálne, hlavne ak to zopakuje za ten deň už 168x. No mne tiež nie je všetko jedno. Poviem aj mužovi, že no dnes bol Satan riadny 😂
Ale keď zaspí (po Tom, čo má terorizoval celý deň), tak aj tak sa naňho dívam s láskou, hladkam ho po vlaskoch. Ale v najhoršej chvíli mám sto chutí ho vystreliť na mesiac alebo zaniesť do hniezda záchrany 🙈
Je to momentálny hnev a zufalost, že sa niečo nedarí, nie je to obraz toho, že ho nemiluješ. Každý náš občas naštve. Ale srdce by nám puklo, keby sa im niečo stalo. A o Tom to je. Že aj toto zlé obdobie im prepacime, lebo ich ľúbime,no. Ale neobvinuj sa ❤️

Si vyčerpaná. Dieťaťu netreba všetko obetovať. Treba nájsť spôsob, ako žiť s dieťaťom tak, aby aj tebe bolo dobre. Dieťa bude skúšať, náš tiež ide na hranu.
Ale teda 100x veci neopakujem. Robila som to tak, ale skončilo to presne tak ako u teba, ja som bola nahnevaná a so synom to nepohlo.
Nie, drž sa pravidlá 3x a dosť. Prvýkrát povedať kľudne. Druhýkrát ráznejšie, ale spôsobom, že mu povieš nech sa ti pozerá do očí a pokojne ale rázne povedať, že toto a toto by si od neho potrebovala, pretože nechce aby si ublížil. Tretíkrát chytím za ruky a ešte raz poviem. Ak nepomôže beriem a ideme preč. Bodka. Keď tebe odtihanem do izby a ja si buď robím svoje alebo ideme preč. Nechám vyplakať. Prvé razy sú náročné, ale postupne to začalo pomáhať. Zistil, že sú hranice.
Tebe ale odporúčam psychologicku. Si vyčerpaná a porozprávať a poradiť ti pomoze