Narodením dieťaťa je naše manželstvo zlé
Som velmi nestastna, a moj text bude na dlhsie. Mali sme krasne manzelstvo, tolko lasky, smiechu, opory, uplne nadherny zivot to bol. Sme spolu 10 rokov. 5 rokov z toho sme sa snazili o dieta. Manzel chcel dieta velmi, tak ako ja. Nas vytuzeny syncek ma 3 mesiace, a my od vcera uz tichu domacnost. Ako som prisla z porodnice, hned ma manzel poprosil, aby som spavala s malym v druhej izbe, ze on sa potrebuje vyspat do prace. Ano, uz 3 mesiace teda nespime spolu v spalni. Sex sme mavali aj po porode, to len ak by niekto pisal, ze sex chybal mojmu manzelovi. O maleho manzel nejavil od zaciatku
Tiež si to všetko idealizujes... My sme mali 3 izbový byt a jedna izba bola skladisko.. Potom sme bývali v dvojizbovom... A teraz bývame v dome... Namakalo sme sa na ňom.. A to naše dieťa sa nás srm tam opýta kedy sa vrátime domov do dvojizboveho bytu 😅2 roky bývame v dome
aha, ja som si myslela, že teba trápi, že nemáte vzťah, aký očakávaš, že nepomáha a nemá vzťah s dieťatkom. Miešajú sa tu teda dve veci, ak to správne chápem:
1. To, že 3-mesačné dieťa nemá svoju izbu, neznamená, že ho jeho otec nemá rád... to, že nemá hračky v tomto veku, neznamená, že muž nechce minúť peniaze na svoje dieťa a nemá ho rád... to dieťa potrebuje rodičov, spokojných, pokojných a vyrovnaných. nie veľkú izbu. ak ste na starostlivosť a na domácnosť dvaja, potom si šťastná žena. ak nie ste a je to tak, ako sme ti tu väčšina písali, možno by ťa malo viac trápiť to ako to, že ste v menšom byte.
2. bývanie. otázka priority, niekomu nestačí 100 m2, niekto je spokojný v 60. niekto má potrebu meniť za väčší, niekto nie. píšeš, že nebude mať váš syn vo vašom byte toľko hračiek... haló, veď má tri mesiace a kým tie hračky rozumne využije, možno budete už dávno v novom. nemyslím to zle, ale prečo si robíš problémy tam, kde nie sú? my bývame v 2-i byte a to ver tomu, že bývanie je u nás téma, ktorá viedla k ďalším problémom a takmer k následnému rozpadu vzťahu, takže viem, o čom píšem. avšak ani jeden syn netrpel nedostatkom hračiek, nedostatkom miesta, práve naopak, mali ich na môj vkus extrémne veľa a ani s polovicou sa nehrali. vždy sa však našlo na ne miesto, aj byt bol uprataný. chalani mali najskôr detský kútik v obývačke, potom sme im zriadili samostatnú izbu s tým, že my sme sa presťahovali do obývačky (je veľká). teraz majú vlastnú izbu a vieš čo? odjakživa sa najradšej hrajú v obývačke na gauči, doslova mne za zadkom :D keď som im zredukovala hračky v izbe, ani mi nevedeli povedať, ktoré hračky nemajú... sú spokojní, šťastní a naozaj im nič nechýba. jedine vyrovnaní rodičia, ale to sa kúpiť nedá všakže.... takže naozaj si nerob zbytočné problémy, ak ti muž pomáha s inými vecami. sú muži, ktorí sú doma ako na návšteve a doma nepreložia ani slamku.
inak, v našom vzťahu som v ponímaní bývania bola (a stále som) presne ako tvoj muž a môj muž bol ako ty, preňho bolo väčšie bývanie alfa a omega. ja som ale nemala pocit, že potrebujeme riešiť bývanie väčšie bývanie, keď dieťa v tom období potrebovalo postieľku a mamu. a keď sme mali iné problémy, ktoré sme neriešili. Celé dni som bola s malým sama, manžel sa prišiel domov len vyspať. cez víkend ho doma nebolo. čím viac tlačil na mňa s otázkami o bývaní, s hundraním na malý byt, na to že nemá súkromie, tým som mala k tomu väčší odpor. nie je to tak náhodou aj u vás? zhodnotím to mojou obľúbenou vetou. to, že niekto bude bývať vo väčšom, nezaručuje, že problémy, ktoré zametal pod koberec, sa zrazu lusknutím prsta vyriešia. nie, len pribudnú nové a väčšie...
@panelacikova Nie neupla som sa na dieta. Nase dieta je take pokojne babatko, ze proste my sa venujeme stale jeden druhemu. Kazdy v soku, ze ake dobre dietatko. Proste vzdy od mala bol pokojny. Takze aj vecere vzdy maly spi, a my spolu sa bavime. Nema ziadne koliky, nic. Je to vysmiate spokojne babatko. Takze vobec nechapem co manzelovi na malom tak vadi. A akurat v noci zamrnci ked je hladny, to ho hned nakrmim, a spinka dalej, takze ziadne revy. No aj to vadi manzelovi, ze uz kvoli jednemu zamrncaniu by sa nevyspal.
Pises, ze je vase dieta pokojne babatko, tak preco s nim nespis v spalni? Zacni z piatka na sobotu, v sobotu zrejme do prace nejde a uz tam zostan. Uz to, ze nesiel do obyvacky on, ale ty s dietatom, je divne. Poslala by som tam jeho, lebo takto sa sprava ako starsi surodenec vasho babatka. Ze ho ignoruje, to by mi nesmierne vadilo, ale to sa casom moze zmenit, ked drobec podrastie. Niektori muzi nevedia, co s kojencom. Skoda, ze si ho nezapajala do vsetkeho hned, ako ste prisli z porodnice, ale to uz nevratis. No s tou spalnou by som zacala uz v piatok
@ceresna2 ja by som to tiez nepredychala, keby sa muz s dietatom nemaznal, nenosil ho, nekupal, ale na obranu muzov musim napisat, ze dokazem pochopit, ze vodic kamionu, pilot, chirurg...sa tazko moze sustredit na pracu, ak je v noci osem krat hore.
autorka: tak potom tomu nerozumie už vôbec... pomôcť pomôže, dieťa si vôbec nevšíma. zvláštne, fakt.
Však, ale prečo sa o tomto viac neporozprávaš s manželom, presne tak ako si to opísala v poslednom príspevku..... že ťa trápi či má synka vôbec rád, že by si mu rada dopriala vlastnú izbičku a že ti chýba ten bližší vzťah medzi vami..... neverím keď mu na tebe/vás záleží, že by nič s tým nespravil
@elizabet173 ja by som toto neriešila, vraj jej pomôže v domácnosti, to je veľké plus. nemusí ho kúpať či prebaľovať, ale ak si ho vôbec nevšíma, akoby ani nebol, tak potom neviem, čo je to za človeka, či čo to je... akože ja som doma mala, čo som mala (ex), že ten fakt nepomohol absolútne, na všetko sama, ale zas dcére aspoň pohrkal hrkalkou, kým som ju nakŕmila - čo bol u nás problém - jesť... alebo ju nejak zabavil, keď revala. niežeby pri nej sedel, to nie, ale z času na čas aspoň takto. aj na ruky ju brával, to áno. proste u nás to bolo tak, akoby som mala dve deti. staršie a potom bábätko 😀 že zabavil ju, ale to bolo všetko. žiadna pomoc ani s dieťaťom, ani s domácnosťou. ale u autorky je to čudné, že domácnosť OK, starostlivosť o ňu OK, ale o dieťa nejaví žiaden záujem, to je divné na tom.
Ahoj, naozaj bola chyba, že ty si šla do obývačky. Presťahuj sa naspäť do spálne a muža do obývačky. Povedz že ťa bolí chrbát. Ak sa mu nepáči, nech ostane s tebou na ocr, že sa o malého nedokážeš postarat, keď ťa bolí chrbát. Neviem aký máte pc,či stolový alebo ntb. Ten by som nechala v spálni. Zahesluj ho. A tvár sa, že nevieš čo sa deje. A keď je v práci a ty budeš mať čas, tak hľadaj byty. Musíš si niečo vymyslieť na neho.
my máme 3 malé deti (2,5r 1,5r a 5m) v 2i byte (hľadáme si domček)..tak malé detičky ešte neocenia vlastnú izbu,ver mi 🙂 keď ti tvoje podrastie,najviac ho budú zaujímať napríklad také hrnce,kuchynské pomôcky,žalúzie,obsah každej dostupnej skrinky..hračky budú všade,aj na wc..aj vo wc 😀
chápem,že ti toho sťahovania je ľúto, ale teraz je väčším problémom to,že ty s dieťaťom spíš v obývačke a manžel si ďalej žije ako slobodný chlap..najprv si toto porieš a až potom to bývanie..držím palce!
@panelacikova mne muž pomohol najviac tak, že keď prišiel z práce bol s dieťaťom... Ja som mohla navariť, upratať, dať prať... Atď.. Naša malá bola kolikove náročné bábätko... A ja by som to psychicky nezvládla nad ňou stat 24/7.. Kocikoval, nosil aj v satke, aj v nosiči... A ja som večer padala s boľavými nohami do postele...
@panelacikova tiež mi to príde zvláštne, aj to, že sa mu nechce do väčšieho bytu, veď skôr či neskôr im bude dvojizbový malý. Mne to stále zaváňa tým, že jemu vyhovoval život bez dieťaťa a plánuje, ako sa k nemu opäť vrátiť. Inak mi to zotrvávanie v dvojizbovom byte nedáva zmysel. Bez ohľadu na to, že malému dieťaťu je vlastná izba viac menej k ničomu, že nemusí mať haldy hračiek, aby bolo šťastné. No u nás sa muž venoval drobcovi od prvej sekundy, pomaly som s ním musela zápasiť, aby mi ho dal. Terajší partner si bábätko od kolegu vypýta na popestovanie, ja si skutočne nedokážem predstaviť mať doma muža, ktorý dieťa ignoruje. Asi by som dlho nevydržala a povedala mu, že alebo sa spamätá, že je otec, alebo dieťaťu nájdem iného otca, ktorý sa o neho zaujímať bude. Skutočne zvláštne, možno by sa to dalo pochopiť, ak by dieťa malo iného otca, alebo ak by si ho autorka témy presadila napriek tomu, že on dieťa nechcel, vysadením antikoncepcie,
@poopsie tak to je super. akákoľvek forma pomoci je super. ale nedá sa od muža žiadať, aby bol 8 alebo 9 hodín (aj s cestou) v práci, potom prišiel, povysával, poumýval, nakúpil a ešte stihol aj dieťa čičíkať, nosiť, kŕmiť, kúpať a neviem čo všetko. a z niektorých príspevkov som ten pocit nadobudla 🙂 u vás sa muž venoval dieťaťu, ty domácnosti, to je perfektné podľa mňa. ty si si oddýchla od dieťaťa a domácnosť bola poriešená. mne už je len toľko ľúto, že svoju dcéru nemám so súčasným manželom. bohužiaľ. viem, že on by tiež pomohol. skôr v tej domácnosti, ale pomohol by. on je skvelý. nie ako ex, ktorý myslel len sám na seba. a absolútne v ničom nepomáhal. ani to dieťa ho prakticky nezaujímalo, ak nerátam to pohrkanie hrkálkou alebo že ju párkrát mal na rukách. ja osobne by som napríklad nemala problém s tým, čo má autorka, keby mi muž obriadil domácnosť, tak by som pri 3-mesačnom dieťati ani neuvažovala nad tým, že muž ho nemá rád. aj to je prejav lásky muža, že pomôže vôbec s hocičím. ale tak, každý to asi chápeme inak. inak ja a inak autorka.
@elizabet173 úplne absolútne nezáujem je divný. ale máme pohľad autorky, nie jej muža. berme však do úvahy, že píše absolútnu pravdu. tak potom súhlasím s tvojim názorom. on bol spokojný vo dvojici. ale autorka píše, že on chcel dieťa a že sa naň tešil! a zrazu po pôrode zmena? je to také čudné, že?
@poopsie ešte dodám, že ja som mala refluxovku. ale hroznú.... moja dcéra grcala takmer neustále. čiže po jedle (30-40 ml vo fľaške mlieka) som ju držala v perinke (ešte ako bábo) vo zvislej polohe hodinu, aby jej ako-tak pretrávilo. po uložení do asi 45 stupňovej polohy aj tak vygrcla ešte nejaké tie centilitre. a o pár minút zase kŕmiť, lebo 30-40 ml mliečka bolo málo, samozrejme. a takto dookola celý deň. asi až do cca 4.-5.mesiaca, kedy som prešla na umelé antirefluxové mlieko (hlúpa, mala som jej ho dávať od narodenia a bol by kľud) a ona už toľko nezvracala. ale zvislá poloha sa konala stále, no natrápila som sa s ňou, čo ti poviem... do toho domácnosť, nákupy, varenie, všetko. on prišiel, ľahol si a buď sa venoval svojim koníčkom alebo sa hral. a ja som bola s nervami v koncoch. aj s fyzičkou. vyčerpaná... totálne. mne by bolo pomohlo hocičo. či by už pomohol s domácnosťou alebo s dieťaťom, mne by to bolo jedno. ale on bol takto "naučený", že nič nerobil. mamička ho tak naučila. a takto žil aj so mnou. a ja hlúpa som to tolerovala predlhých 7 rokov.... a dodnes je taký, má čoskoro 37 rokov. keď maľoval, volal si kamarátov na maľovanie a sestru s mužom a matkou na upratovanie.... to bolo nedávno 🙂 my sme už boli odsťahované. to len pre predstavu, že aj takí "muži" existujú
Môj muž v čase narodenia dcéry odchádzal do prace ráno o 6tej a prichádzal o 18.45. Keď prišiel, hneď si vral dcérku nech si niečo doma za 15-30 minút porodim kým pôjdeme kúpať. Cca od týždňa dcerky ju kúpal len manžel. A to ostalo doteraz (2 roky). Ja ju kúpem ozaj výnimočne. A to nevravím že cestoval každý deň takmer 3 hodiny. Plus náročná práca. Cez vikendy varil, ponosil, pomohol atd. A nie, nerobil na ňu žiadne tutuli mutuli. Teraz majú parádny vzťah.
No a podľa mna najväčšia chyba, ktorú ozaj nechápem prečo si urobila, že TY s dieťaťom si odišla zo spálne. Ak chcel mat pokoj, mohol odísť zo spálne on. Jasne že nemá potrebuje riešiť väčší byt ani dieťa, keď príde domov, zavrie sa a má pokoj. Ja by som sa s dieťaťom nasťahovala spat do spálne s tým, že teba boli chrbát a dieťa potrebuje pri spánku pokoj. Že tam môže byt s vami alebo sa odsťahovať do obývačky 🤷♀️ Ale isto by som nespavala na gauči ja.
A ďalšia vec, ty ho obranujes. Že on sa nevyspi lebo dieťa zamrnci v noci kvôli jedlu? Toto ani nemôžeš myslieť vážne. Muž s nami bol od začiatku, keď som v noci už nemala mlieko, chodil zarábať mlieko muž kým som ja prebalila (asi po mesiaci keď som toho mala dosť). A keď sme pri tom, ak mu vadí mrncanie v noci, tak vid čo som napísala vyššie, môže sa odsťahovať do obývačky 🤷♀️
Asi začnem ruky nohy bozkávať mužovi, za to aký je keď tu niektoré veci čítam
Neviem tak asi som hystericka, ale ty si mu nic nepovedala, ked sa nesiel pozriet ako si prvy x drzi hracku a povie, ze si sadol prave?Mate uzasne pokojne dieta neviem co by robil, keby preplakal dni a noci su aj take deti.Neviem ja by som dala rozhovor preco sa tak sprava, ci je sklamany rodicovstvom pises, ze sa mu venujes..mate na seba cas...dieta dobre, tak to musi mat pricinu..neviem ved chlapi bezne pestuju, kocikuju, lezia vedla deti..obcas muzom drbne, ze ziarlia na vlastne deti aj to moze byt.Mna by to velmi trapilo a toto si vydiskutujte
podla mna jemu sa zivit nezmenil,len tebe,on ma ten isty zivot ako ored dietatom,a to je si chyba najvatsi ale tak az teraz zistis aky je to typ,ci taky perfektny ako si ho opisovala alebo tych much postupne zistis viacej.
Ked som prišla z porodnice, sama som povedala mužovi, ze bude lepšie, ked budem spat s malym v detskej a on v spalni, aby bol aspoň jeden z nás vyspany. On si vzal vankúš a paplón a ustlal si v detskej izbe vedla postielky ( na zemi). Lebo tam chcel byť silou mocou s nami. Vyzeral ako dieťa, čo dostalo novu hračku doslova. Až po polnoci som ho ukecala, nech ide do spalne.
Na tvojm mieste by som si urobila poriadok aspoň v tom, ze ty s malym spite v spalni a muž nech si spi na gauči. Kde ma babo postielku ?
@evalin88 Babo ma postielku v obyvacke. Dohodla som sa teda s manzelom, ze zacnem spat s nim v spalni v piatok, a ze uvidime ako sa bude spat. A dohodli sme sa, ze na teraz prerobime obyvacku na detsku. Teda gauc ostane, ale stol pri gauci vyhodime, ze zabera vela miesta, a dame na zem velku penovu podlozku pre maleho, a kupime aj kosiky na hracky.
Dakujem vsetkym za nazory, najma za tie, ze babo este nepotrebuje svoju izbicku. Rano som mala uplne hroznu naladu, aj som si poplakala, ze nas syncek este nebude mat svoju izbu. Vdaka vam sa citim lepsie. A snad manzel zacne lubit aj nasho synceka, a potom uz budem stastna.
Tak nás syn mal izbu ešte predtým ako sa narodil, doteraz spi pri mne, už 4.5 roka a najradšej sa hrá v obývačke 😆😆😆
Sú muži, vo ozaj nevedia ako pristúpiť k malemu bábätku, tak do toho 7-8 mesiaca,kedy uz zvycajne babo sedi,a od roka ,roka a pol uu chodí. Potom to zacne. Tak dufam,ze tvoj pan manzel bude dobrý tato.
Mne by veru vadilo, keby ma vyprdol na gauč...
podla mna ziarli, nie je vysporiadany s ulohou otca. Mozno si to inak "predstavoval"... ano su chlapi, ktori sa nebudu mojkat a starat o babatko, ale aby zmenil z trucu plany napr. s bytom, aby sa hral po veceroch na pc.. to mi nepride ok.
Normlane by som mu ked pride po praci dala ulohy, take ktore budu zahrnat syna...
@marseillefan OMG co si ty za človeka?😵
@lydiasabolova no ako mam jedno dieta a boli sme 3-4r v 2i byte a teda ziadne pohodlie to nie je teda. A nie, nemala som hracky na wc ani vo wc... Nie je to o "oceneni" izby pre mna, ale o akom takom pohodli -uz len to, ze clovek musi pozerat ci da postel do spalne k svojej, ci v obyvacke - odveci, ci niekto bude trvalo rozlozeny v obyvacke.. je otras. jedna spalna a jedna obyvacka je proste na bezny zivot malo. Ano, ked sme neskor boli mimo dom, cely den v skolke/praci, cez vikendy prec, bolo nam jedno kde prideme "prespat".
V prvom rade by som sa vymenila s manželom, že vy budete v spálni a on na gauči.My tiež od narodenia syna spíme oddelene, ale ja so synom v spálni a manžel na gauči v obývačke. Cez víkendy, kedy nemusí vstávať skoro do práce spí pri nás. Od narodenia kúpe iba manžel, najprv som mu pomáhala, odkedy synček vedel sedieť už ma tam nepotrebujú 😂 Aj keď zo začiatku sa manžel bál syna zobrať na ruky aby mu neublížil, chcel aby nám chodila pomáhať jeho mama, čo som našťastie nedovolila, teraz je z neho najlepší ocko. Synovi sa venuje koľko môže, hoci niekedy na ňom vidím, že by si rád v tichu oddýchol, ale syn sa ho nepustí.
Jeeejda, my mame tri deti a ani pri jednom sa manzel neodstahoval zo spolocnej postele. Furt normalne s nami v izbe aj s dietatkom. Asi mu to zamrncanie nikdy extra nevadilo. Resp. sa malokedy na to zobudil. A pri tom vstava rano o 5h do prace. Nic v zlom ale poniektori chlapi su taki nejaki rozmaznani ci co. Sak aj ked sa preberie na sekundu, otvori oci, kukne, vsetko ok, manzelka koji, ok, spim dalej ;) Samozrejme bolo kopec narocnych noci ( choroby, vracanie, horucky...to ale uz casto aj pomohol a fungoval ked to bolo potrebne).
Nič si z vlastnej izby nerob. My mame poschodový dom a izby na poschodí. Nehrozí aby sa mi tam hrala 2 ročná. Už teda 1,5 roka mame v obyvacke hernú. Stôl je dávno prec a mala má tak 25m2 plochy 😂 Ale nám to tak vyhovuje. Pri takom malom babatku ako máte vy stačí menej priestoru 🙂

autorka: ale dieťa naozaj nepotrebuje plno hračiek 🙂 s týmto tvrdením manžela súhlasím do bodky. ale ešte by ma zaujímala vec, nestalo sa náhodou také niečo, že po pôrode si sa ty doslova upla na dieťa? vieš, ako to myslím, že syn je pre teba absolútne na prvom mieste? všetko riešiš len okolo syna? čo manželský život? dáš syna občas "nabok" a venujete sa jeden druhému? robíš ty veci tak, ako si ich robila "pred synom"? lebo mnoho mužov má po pôrode dojem a mnohí sa nemýlia, že dieťa zabralo prvé miesto v živote ženy a oni sú zrazu akoby nepotrební. a potom sa takto aj chovajú.