icon

Nedarí sa mi ovládať emócie pri malom dieťati

janinka12334
13. feb 2024

Ahojte, prosim, zazdielajte so mnou vase skusenosti. Mam 7 mesacnu dceru, ktora je od narodenia velmi narocna, placliva, vyzaduje pozornost. Uz sa to trochu zlepsilo, vie sa sama trosku pohrat, atd. Ja to vsak uz niekedy nezvladam. Vsetko ju bavi tak 15 min, aj ked s nou idem v kociari von ( ked bola mensia, ani sme ju tam nemohli polozit) tak musim utekat s tym kociarom, aby som stihla spravit nakup, popritom jej spievam, len sa bojim aby nebol rad v obchode, lebo zacne revat. Ja to uz potom nezvladam, ked sa to nakopi, hadzem vecami, vrieskam, placem, no nieco strasne, az sa nespoznavam :( aj ked som cholerik, ale take stavy som nemala nikdy. Viem, ze je mala a nechape to, ale ja to vnimam od nej ako nejae naprieky a ze ma tym az tyra, proste mi je z toho smutno, ze je taka :( mozog to chape, ale tazko sa mi to berie. Poradte, prosim, ak ste boli v bodobnej situacii.

zushorvath
16. feb 2024

@doriiis to co si dovolujete????! Sorry, ale vy ste sa tu zeny uz nacisto pomiatli? Odkial beriete tu drzost takto urazat niekoho koho nepoznat a castovat ho takymi urazkami? Ze egoisticka a toxicka? Lebo sa rozculi z dietatka tak je toxicka? Sa preberte vsetky preboha. Otvorte si knihu miesto modreho konika alebo robte nieco uzitocne. Pojem empatia Vam hovori nieco?!
Autorka moze byt unavena, moze jej chybat horcik, vy absolutne neviete v akom stave sa nachadza.
Vsetky sme si presli tym, ze nas dieta nejakym sposobom rozculovalo. Asi iba totalny flegmatik, ktory so sebou necha zametat sa nikdy nerozculi.

Budte taka laskava mila OSOBA a nepiste uz nikdy nikomu nic!!!

dsc
16. feb 2024

@janinka12334 ja mám prvorodeného, pri ktorom neexistovalo kočíkovanie ani nákupy, ledva spal. Veľmi vyčerpávajúce. Ale také malé deti nevedia - ešte dlho nebudú vedieť robiť napriek. Oni len, lolofónikovia, ešte nemajú vyvinutý mozog v tej časti, ktorá už nám dospelým povie, že toto sa mi nepáči, ale nehodím sa kvôli tomu na ulici o zem. ☺️ (aj keď občas ozaj chcem! 😄) každopádne to prejde, len treba vydržať a ideálne, ak sa Ti dá, dohodnúť sa s partnerom, aby bol s bábätkom, kým aspoň nakúpiš. Ja odvtedy chodím na nákup len raz týždenne - jeden veľký, lebo proste inak sa nedalo. A už mi to ostalo, vcelku praktické. Keď to na Teba príde, skús nádych - výdych a pozri sa na tú malú potvor… ehm lásku a skús myslieť na to, že to nie je malý dospelý a ozaj Ti nechce zle. Len chce sebe dobre. 😄 A pokús sa dohodnúť si čas pre seba - hodinka denne z tých 24, čo sa staráš, ozaj nie je veľa, aby si aj tatinko budoval vzťah a Tebe to neskutočne pomôže, lebo jednoducho je to s tými drobcami psychicky veľmi vyčerpávajúce. A natoč jej to na mobil, nech Ťa v dospelosti za to pozve aspoň na obed! 😄

jeennyv
16. feb 2024

@janinka12334 vela deti mame v rodine a ti poviem socializuj, ako vyssie napisane…si v obchode, pokial ma dieta svoju “fulku” prebalena, nakrmenena atd a aj tak reve tak nech reve deti to robia…a jasne su niektore aktivne, ze az par v rodine tak boli, revali, ked sa naucili vsetko, tak chodili, mohla si byt jak policajt hlavy obite rozbite …ti ani nevravim.. a kamoskine dieta revalo vkuse v kociku vsade atd..za to s nim nikde nechodila, len klasika von…teraz jej jasne nikde nevydrzi, neobsedi nemoze s nim nic vybavit…cize ber to ako fakt, nie si zla mama to su deti povaha a najdi si svoj klud a dieta daj tatinovi, ci opatrovatelke atd..ked uz citis, ze je to horor levela a o seba sa staraj…

dsc
16. feb 2024

@janinka12334 a inak tak od roka to už bude lepšie. Možno nie nevyhnutne menej vyčerpávajúce, ale postupne bude aspoň vedieť povedať, čo je problém a hneď sa to bude ľahšie riešiť. Ale chápem Ťa. Keď som znova otehotnela a spomínala na ten prvý polrok so starším, tak mi bolo do plaču, že toto zasa. Ale nakoniec úplne iné bábätko. Hoci spánok tiež nepovažuje za úplne nevyhnutný. 🙈 držím silno palce, je to tažké, ale Ty to zvládneš!

dsc
16. feb 2024

@sumalee aj Tebe držím palce, je to masaker!

jeennyv
16. feb 2024

@zushorvath ja tiez niektore nechapem…u nas sa deti drncali na pracke stryko chodil pol noci v aute a kde ake koko…ciny doslova sa skusali a jasne kazdy bol unaveni, nasr..len nebol kon a bol klud, moj nazor kazdy ma problemy, len neprizna a je chrumkavy..

doriiis
16. feb 2024

@zushorvath ...kľud.
Uvažovat vôbec o tom,že 7 mesačné dieťa vedome týra a robí maprieky mame celkom v poriadku nie je.Velky pozor na takéto myslienky a stavy.Je.to veľký varovný prst.Bez srandy.
Odborná pomoc nikomu neuškodí v takýchto chvíľach.

vanilka83
16. feb 2024

@janinka12334 bola som v takej situácii a tak isto som cholerik, pri deťoch sa to bohužiaľ len zhoršovalo....keďže som bola stále sama stále unavená stále na všetko sama stále nevyspata,bolo to zle,až som sa zľakla,že to není dobre nielen pre moje psychické zdravie ale hlavne pre nich,normálne som šla na terapiu k psychológovi a bolo mi oveľa ľahšie a lepšie, ona ta naučí tie ataky hnevu úzkosti a stresu ovládať veľmi odporúčam mne to veľmi pomohlo a potom samozrejme viera a Boh veľa veľa rozhovorov s Bohom a veľa modlitieb

doriiis
16. feb 2024

@zushorvath ....ďalej.Autorka ako dospelá osoba pri dieťati vrieska a hádže vecami.Tymto škodí hlavne dieťaťu.Deti vnímajú všetko,reč tela,tón hlasu,všetko.Ci je podľa vás normálne vrieskať a hádzať vecami v hocijakej situácii normálne?

vanilka83
16. feb 2024

@janinka12334 držím ti veľmi palce si úžasná maminka ver si trochu a neboj sa takéto stavy ma veľmi veľa matiek a 90% z nich si milión krát trhali vlasy aké sú zlé matky,ale nie sú,je to len obdobie,teraz prežívaš bohužiaľ to ťažšie obdobie ale ono skončí a budú zas krajšie chvíle uvidíš. Stojí to za to,nemusíš bojovať sama oslov manzela/partnera,kamarátku,alebo kľudne napíš aj mne ak chceš sa vyrozprávať. Si dobra mama a zvládneš to!❤️

bp123
16. feb 2024

@janinka12334 je to uplne normalne. Tiez sme si tym presli. Syn neznasal kocik, neznasal nosic (lebo som mala ergo a nevidel dopredu a to mu vadilo), neznasal spat, neznasal auto… vsetko. Prvy rok cely rok prerevany - aj on vkuse reval aj ja, lebo som si myslela, ze som zla matka a este som bola aj nevyspata, pretoze v noci sa mi budil 12x. Ked bol chory, tak aj castejsie. Prvy rok som ho musela mat nonstop na rukach. Vtedy to bolo ok. Ked sa naucil chodit, bolo to lepsie, dociahol na veci, na ktore chcel, dostal sa kam chcel. Ked bude chodit, kupis mu uciacu vezu, bude ti velmi rada pomahat. Moj syn sa vtedy tiez upokojil. On sa skratka stale chcel hybat a robit veci, ktore vtedy este nedokazal. Odkedy sa naucil chodit, tak mi so vsetkym pomaha a ma z toho obrovsku radost 🙂 treba iba vydrzat. A ano, je to celmi narocne, ale ked citi z teba nervozitu, tak aj ona bude o to nervoznejsia a toto je svata pravda, co som ozaj zazila aj ja na vlastnej kozi 🙂

lili177
16. feb 2024

Mám 4 deti a prežívala som to pri každom.a keď som čakala tretie a štvrté tak som sa už dopredu pripravovala na ten prvý rok dieťaťa,že je najťažší a prioritou je prežiť ho ,pokiaľ možno v kľude...takže ostatné šlo bokom,dieťa do roka malo prednosť...a aj ja samozrejme...okolo roku už začína lepšie vnímať a postupne pomaličky sa predlžujú časy kedy budeš môcť aj niečo urobiť...proste to tak je ale chápem ta aj ja som pri prvom mala také otázky,typu kedy už príde čas keď sa samé pohrá a podobne.mam kojene deti takže nejaké 3 hodinové intervaly kojenia ani náhodou...proste možno si to porovnávas s nejakým flaskovymi deťmi ktoré spia aj tri hodiny ale ja som tiež tak bežala do obchodu keď konečne zapspalo a podobne.tiez8 nevydržali v kočíku viac ako 15 min ,stres bol ísť k lekarke so sebou že kto s ním vydrží a podobne.proste všetko ostatné bokom...dieťatko viac malé nebude,je to najnáročnejšie obdobie ale aj najkrajšie a hlavne pri prvom.spat keď spí dieťa aby bolo dosť sily a pomoc okolia keď sa dá.drzim prsty,každým mesiacom to bude stále väčší kamoš

lili177
16. feb 2024

A fakt pomáha meniť miestnosti a aktivity keď začína byť nespokojná.ja som sa tak naučila nikdy nič nedokončit a začať aj päť rôznych prác a keď prišiel muž domov nechápal všade bordel...no odkedy mám deti tak to je ..aj keď budú väčší stále niekto niečo chce...také pohodové upratovanie či iné aktivity si až teraz keď sú v škole či škôlke...

19daniela90
Autor odpoveď zmazal
andreatytler
17. feb 2024

@janinka12334 Podla mna to co si opisala nie je narocne dieta. To ze 7 mesacnemu sa treba non stop venovat, lebo inac sa zacne nudit a plakat, ze nevydrzi v kociku viac ako 15 minut, ze ju veci bavia 5 minut... toto vsetko su normalne aj ked narocne veci. Myslim ze tvoje reakcie su prehnane. Dobre robis ze si to vsetko uvedomujes a hladas sposoby ako to zmenit. Myslim ze potrebujes pomoc na tom pracovat. Skus psychologa.

taily30
17. feb 2024

@janinka12334 ja som normalne znervoznela, ked som citala prispevok. A to je na dialku. Dieta z teba saje energiu a nalady. Ty vnutorne uz stresujes uz len kvoli tomu, ze ju ides dat do kociara, aby nebola rada v obchode....to dieta to vsetko citi.
Nalad sa tak, ze aj ked zacne plakat v kociary, tak ze je to ok. Rozpravaj jej, daj jej drzat nejaky tovar co kupujes .... ak uz teraz stresujes, pockaj ked bude starsia. Skus jej ty rozumiet. Predtym nez nieco urobis, povedz jej, priprav ju.

stastnamanzelka
Odpoveď bola odstránená
groana
17. feb 2024

@janinka12334 tiez veľmi neporadim, ale chápem vás. Tiež sa s mužom občas nespoznávame. Ale podľa mňa to je normálne, každý máme nejakú nervový sústavu a svoje hranice. A keď vám niekto stále vresti do tváre bez prestávky, plus nedostatok oddychu, tak fakt si neviem predstaviť kto by v takom prípade zostal pokojný asi iba nejakú budha 😄 vidis mohla by si skúsiť meditácie 😂 a úplne najlepšia pomoc by bola keby si mohla mali nechať rovno na pol dňa a vypadnúť z domu, nejakú opatrovateľku napr. To by mohlo pomôcť. Ináč ja nechapem ako niekto môže robiť učiteľku v materskej škôlke alebo aj v škole, ja som len chvíľu v šatni s tými deťmi a som vyflusnuta pol dňa 🙂

tesari
17. feb 2024

Skus sa upokojit a dieta sa upokoji tiez. Deti reaguju na nasu nervozitu a obavy. U nas je to tiez tak. A samozrejme dieta sa dozaduje toho, co je pren prirodzene- teba. Si jediny bod vo vesmire, o ktory sa vie ako tak opriet. Takze potrebujes skludnit, prihovarat sa jej v pokoji a nie ked si v strese a svoju pozornost v istych momentoch sustredit len na malu a nie milion veci okolo seba. Ked s nou nieco robis, venuj jej svoju 100% pozornost. Viem, ze je to niekedy tazke, ale da sa to.

cicuca
17. feb 2024

@janinka12334 ahoj, podla mňa mala cítí Tvoj stres, z toho, že bude revať na verejnosti a na teba bude niekto pozerat ako na zlu mamu. Myslím, že si vyčerpaná a vystresovana z toho, že 7 mesiacov okolo nej skáčeš, lebo máš stres, že nebude spokojná a malá cítí, že si vystresovana a o to viac je nekludna. Skus bachove kvapky - stars of betlehem, kludne si daj kvapku priamo na jazyk. Perfektne uopkojuju nervovou sustavu

aurora33
17. feb 2024

@janinka12334 toto nie je náročné dieťa, len ty si cholerik, preto to tak berieš. Manžel pomáha? Prečo on nepostrazi dieťa a ty si nejdes v pokoji sama nakúpiť?

tinqua
17. feb 2024

Moja starsia bola takato, cely jeden rok...uplne dôverne poznam tieto pocity. Clovek si predstavuje zivot ako z reklamy na pampersky a nakoniec skonci pri myslienkach ci nema volat exorcistu...ono to skoncilo niekedy vtedy, ked uz bola schopna postavit sa a obsluzit sama, prestala sa tak rozčuľovať. Osobne si ale myslim, ze takto sa prejavuje povaha uz od narodenia...dnes ma 9, ale stale plače viac ako jej štvorročna sestra a ja vlastne ani si nepamätám ci sme niekedy mali aspon 3 dni za sebou bez incidentu. Velmi citlivy cloviecik. Rozpravaj o tom, nedus to v sebe a nebud s nou len ty, uplne v pohode mozes vyhoriet aj z rodicovstva. Ako vravia aj ostatné, to najhorsie prejde čochvíľa.

dasapk
17. feb 2024

@doriiis autorka sem napisala uprimne a o radu. taketo tupe utoky tu ziadna, ktora sa zveri nepotrebuje citat. a sama priznala horsiu svoju stranku.. tak mozno kuska podpory namiesto takychto kecov od urcite PANI DOKONALEJ by nezaskodilo...

bubuku
17. feb 2024

@doriiis myslim, ze autorka nepotrebuje kritiku a analyzu seba….to si treba nechat pre tych, ktory takuto pomoc od Teba pozaduju. Niekedy je lepsie mlcat 🙏

mamkababkajanka
17. feb 2024

@janinka12334 uplne rozumiem…ja som bola pocas materskej psychicka troska. Doslova. Nam to ale kazilo aj manzelstvo…manzel po prichode z prace videl kazdy den zrutenu uvrieskanu kopku nervov namiesto usmiatej zeny…a to rozhodne nie je typ, ktory nepomaha a nestara sa o deti, viac uz robit naozaj nemohol ako pre nas robil, venoval sa detom, prosto…pomoc z jeho strany fakt bola velka. Len…ja som to nezvladala, uz mi z toho fakt hrabalo. A tiez som cholerik, vybusny typ sopka, hadzala som s vecami, trieskala, aj dnes vybuchnem tak, ze sa nespoznavam…co mi trochu pomohlo? Cas. Baby maju 9 a 7, ja chodim do prace, ktora ma bavi, zlepsilo sa nam manzelstvo, par sedeni s psychologickou, ktorej som sa mohla vyrozpravat a namiesto odsudzovania mi povedala konstrukcnu kritiku a napady, ako to zlepsit. Vysvetlila mi, preco sa to deje, ako tieto navaly hnevu vnimaju moje deti…a tu by som dala velky vykricnik! Ak si myslis, ze je Tvoje dieta este male a nijako ho to neovplyvnuje, nie je to tak. Ovplyvnuje a viac ako si myslis. Za prve, je z Teba nervozne a za druhe, u Teba to spravanie neprejde z dna na den, ze ked bude vo veku, ze si bude pamatat, tak zrazu taka nebudes. Ak bude vyrastat v takomto prostredi, ver mi, ze to na nom zanecha stopy. Navyse bude krik a nervy a vybuchy hnevu povazovat za nieco normalne. Neprijemne, ale normalne a je velmi mozne, ze takto ako reagujes Ty bude reagovat casom tiez. Ja to mam o to horsie v tomto, ze mam 2 baby. A ked vidim ako sa hadaju, tak mi je smutno, ze je to kvoli mne. U mna videli taketo spravanie, v podstate som ich svojim spravanim naucila nieco velmi skarede, s cim sa im bude tazko zit a hodila som tym na ne tazke bremeno, ktore ak budu chciet zhodit, budu sa to musiet naucit. Namiesto toho, aby som sa to naucila kedysi ja tak sa to budu musiet naucit moje 2 deti…a som z toho velmi smutna, lebo za to, ked sa hadaju a vrieskaju po sebe mozem ja…ja som ale sla k psychologicke na pokec az ked mali okolo 6 a 4 roky…kedy uz bolo fakt neskoro. Ak mozem poradit, vykasli sa na MK, zajdi za niekym, kto sa Ta bude snazit pochopit a pomoct Ti a nie len odsudzovat.

322sima123
17. feb 2024

@janinka12334 aj ja som to prezila a este niekedy sa to stava, hlavne ked to uz ide na teba nebud sama, hlavne nebud na nu sama, mne to pomohlo, a ked je moznost tak vybehnut von sama a zabehat si prejst sa atd.. rozdychavat to v tichu.. aj kazdy den na pol hodku vecer ked je muz doma

isis234
17. feb 2024

@janinka12334 muž ti nemôže nakupiť? Napíš mu zoznam čo treba, alebo suseda, alebo niekto blízky.
Ak je možnosť, daj ju do ošatky. Ona potrebuje cítiť, že si pri nej. Buď v pohode. Zastav sa, sadni si a na chvíľu nerob nič. Len ju maj na rukách hladkaj ju po chrbátiku, pritúľ si ju... ona všetko vníma, cíti, tvoje emocie..
Ako ti písali vyššie. Ty buď v pohode a rob len to, čo stíhaš. Neponáhľaj sa.

nyusika
17. feb 2024

Žiadne dieťa v rom veku nebaví aktivita dlhšie, ako 15 minút.
Na nákup/prechádzku používaj kvalitný nosič - samozrejme, ber aj kočík.
Aspoň nebudeš mať ako jednoducho odviezť nákup.

lulupulu
17. feb 2024

@doriiis pane bože zas ty a tvoje "blahodárne" rady

majlo1234
17. feb 2024

@stastnamanzelka co ak das decko do vajca a ono reve akoby ho z koze dralo, prelozis do vozika a reve tiez?🫣😂 mali sme take nakupy, nie je to ziadna radost