Nespavosť na materskej
ahojte.v poslednom obdobi ma velmi trapi nespavost☹ mam 10 mesacne dietatko, ktore sa v pdstate uz iba raz budi a kojenie, cize je uplne zlatucky a ja pozeram do stropu. Za posledne 3 noci som naspala dokopy asi 5 hodin. liekov na spanie sa bojim, kedze su navykove, chcem to zvladnut bez nich. poradte mi, čo mam robit. kolko taky organizmus vydrzi bez spanku?som zufala...
@ema0408 Vies, dolezite je, ak sa do toho rozhodnes ist, uz nepopustit ... ak je smadny, vodu, ak nie, tak nech sa zobudi a jaci, ale uz neustupit ... tie 1 - 3 noci treba vydrzat, idealne je, ak ocko pomoze. 10 mesacne babatko uz v pohode vydrzi cez noc bez papania, to nie je o mlieku, ale dozaduje sa Tvojej pritomnosti. Myslim si vsak, ze uz je cas naucit ho, ze v noci sa spinka, najma ked to takto vyrazne narusa Tvoj spanok. Niekto nema problem fungovat, ked je aj kazde 2 hodiny hore a hned zaspi, niekto ma ten spanok horsi a ja som tiez z tych. Takze k tej Tvojej poznamke - ano, dietatko sa zobudi pocas noci, mozno aj niekoko-krat, ale musi sa naucit samo zaspat, pripadne pocas tychto teplych noci dostane od smadu vodicku...
@ema0408 nastastie sa mi to odvtedy nevratilo, dcerka uz ma styri roky a ja normalne fungujem, no uz nerozmyslam nad druhym dietatkom, bojim sa, ze sa to cele zopakuje. Bolo to jednoznacne najhorsie obdobie, som rada, ze uz mam po tom... Pomahalo obcas doma spat v inej izbe, malickej sa urcite nestala ziadna krivda... Poobede som s malou spavala, aj ked mi domacnost padala na hlavu, potom sa mi aj v noci lepsie spalo. Ja som teda nekojila, ale do dvoch rokov malej kazdu noc zarabala 2-3 flasky UM. Najviac som mala problem sa vnutorne upokojit, ale pomohol cas a moja rodina. Uvidis, vyskusaj najskor spat mimo domu a pomaha aj cvicenie- chodim na jogu, je to super na odburanie stresu. Drzim palce 😉
@misipka aj ja mam pocit, že je to najhorsie vnutorne...srale citim napatie, stiahnuty zaludok, aj ked popoludni sa vzdy upokojim a je mi fajn, len rano najhorsie. cez den uz vobec nehrozi, že by som zaspala, mam tu aj maminu, tak pokojne mozem, ale neda sa. ved toto, či si trufnem na dalsie, aj ked by som velmi chcela..partner je tiez super, trpezlivy, pomaha ako moze, len co ked ja nemam v hlave nic ine len spanok...☹
@ema0408 už si si dala tie tabletky? Nepomohli?
@natalienka12 dve noci som mala, na spanok pomohli...aj ked som v noci k malemu vstavala, lebo hned sa zobudim, ked place....len sa musim zbavit este vnutornej nervozity...asi budem musiet brat antidepresiva, ak mi to neprejde...nejako sa s tym uz musim vnutorne vyrovnat, že je to tak ako to je...
chcem este dnes si dat tabletku na spanie a zajrea skusit bez, tak som zvedava
ano beriem, mala som prestavku, ale prisla recidiva, tak som musela zacat brat opat 😒
@ema0408 možno by ti postačilo krátkodobo niečo na úzkosť. Super je spitomin a nie je návykový ale musí ti ho predpísať neurológ.
@ema0408 ako ti zabral stilnox? Zaspala si hneď? Dávaj si ho až keď už ležíš.
@natalienka12 psychoterapeutka mi vravevela, že mi nejake lahke AD na uzkost predpise, len ma cas az v pondelok☹...uvidim, ako sa budem citit zajtra, zavolam jej a snad ma zoberie aj skor...ale viem, že tajtea bude dobreeeeee, musi🙂
@natalienka12 davala som si ho kratko pred lahnutim, ked som uspala maleho...zaspala som velmi rychlo, vlastne ked rozmyslam ani neviem ako🙂
@ema0408 to je super, ze mas okolo seba ludi, ktori sa ti snazia pomoct, aj ja som mala a mam, no u mna to uz bolo casom take, ze som sa citila previnilo, ze sa o mna tak staraju a ja som aj tak nedokazala fungovat ako riadna mamina... unavena, frustrovana a protivna. Vzdy som sa vedela sama o seba postarat a toto bolo prvy krat, ked som musela ineho poziadat o pomoc... preto ten nepokoj, ani som si nevedela uzit malicku, cely moj svet sa scvrkol na tuzbu, kdesi zaliezt a par hodin sa prespat. Mame v rodine dedicnu depresiu, tak som sa bala aj toho... liek co by fungoval zo dna na den asi neexistuje, no pomohla mi jedna veta mojej sestry, ked mali doma nespave obdobie"treba to vsetko prijat tak ako to je, ved to nebude trvat vecne" a paradoxne to funguje 😘
@zbruna dnes idem s partnerom do penzionu spat, babka bude s malym, takze uz bude tretiu noc bez kojenia v noci, snad si uz zvykne, že mlieko nedo stane...bude to pre neho tazke, ked ma tu nebude mat, lebo posledne dve noci chxel iba mna, chudacik moj zlaty...ale musim sa dt do kopy...ty ked si prvykrat brala lieky na spanie, potom noc bez nich si v pohode zaspala? ja uz teraz si hovorim, že vsak je to normalna vec spat, len bojim sa, že budem nervozna a zas to nedam...musim mysliet pozitivne, ale zatial mi to nejde...bozesnad to dam...dobre psychokienko som si tu vytvorila...dufam, že coskoro aa budem nad tymito problemami len smiat...vsak kolko ludi je chorych, pribuznych maju chorych a ine pohromy a mne sa v podstate nic nedeje, vsetko mam a toto dotoho sa mi prihodilo...bedakam riadne
@ema0408 No, praveze ja sa moc nesmejem, ked si spomeniem, aka katastrofa to so mnou bola - uplne som sa zlozila, psychicky, aj fyzicky, a skoncila v 40-tkach horuckach, totalne vycerpana a chora + predstava, ze sa mam v noci budit a kojit babo. Mala som stavy ako Ty, bola som vynervovana z toho, ze dieta spi a ja nie. Kdesi tu na MK som pri podobnej teme raz citala jedno odporucanie, ze mozes sa ukludnit takto ... povies si napriklad - ak do urcitej hodiny, napr. do 01:00 sama nezaspim, dam si liek (toto rozhodnutie hodne pomoze na psychiku).
Co sa tyka Tvojej otazky - uz si presne nepamatam, ale asi po 2-3 nociach s liekom som zaspala a spala asi 5 hodin s prerusenim na kojenie. Potom som si zvykla pred spanim uvarit poriadne silny roibos s medovkou, odsala 1 davku mlieka, dala Melatonin, stople do usi a isla spat do samostatnej izby. To bola moja prva dcerka este malinke babo. Manzel s nou spal do polnoci, dal jej odsate mlieko z flase a doniesol mi ju potom (ja som ju uz len uspala na prsniku, nebola som dlho hore). Teraz to mas o to lahsie, ze uz nebudes riesit nocne dojcenie, namiesto odsatia malemu daj cicnut a chod spat. Mozno by ste sa mohli dohodnut, ze zo zaciatku, ak bude v noci plakat, bude ku nemu chodit partner a ponukne vodicku. Ty nespi pri dietatku, mozno aj to Ti pomoze od toho nocneho dojcenia odputat a neskor ho budes vediet utesit aj Ty (nie ale nosit 2 hodiny - to Ti opat nabura spankovy cyklus 😲)
To s tym spankom nie je vobec sranda, ved pravdou je, ze aj ruskych vaznov tyrali tak, ze im nedali spat, stale ich budili, az sa z toho zosaleli a niektori aj umreli z toho vycerpania 😨
@zbruna tato noc bola opat umorna...nechapem, že aj napriek lieku som sa o druhej zobudila a uz nezaspala☹ a to me boli v penzione s priatelom, babka bola doma s malym..ja uz neviem, že co mam robit...dnes uz ale necitim stiahnuty zaludok, aspon zatial, jedno pozitivum, asi si zacinam zvykat na ten stav...uz ked zaspavam, citim, že to na mna ide a zrazu nic, neviem to preklenut...
nemate niekto skzsenosti so spankovymi centrami?
@ema0408 No ta psychika vie narobit riadnu sarapatu ... ten Stilnox som ja nemala, neviem sa vyjadrit, ako posobi. Ja som uzila Sanval, aj ked som musela 2 - 3 v noci dojcit, vedela som zaspat. Rano som bola sice taka "otapena" z toho lieku, ale aspon som takto "umelo" spala. Mozno sa budes musiet na par dni nastavit tak, ze v noci bude k malemu vstavat partner, kym si zvykne. A Ty z izby k malemu nevyjdes, aj keby co sa dialo ...
@ema0408 Nikdy som v spánkovom centre pomohla ale čítala som nedávno nejaký článok a v takýchto prípadoch tam väčšinou vedia celkom pomôcť 🙂 Veľakrát netreba dať ani žiadne lieky a vedia na zaspávanie poradiť aj nejaké finty, aby to išlo lepšie 🙂 Možno by nebolo na škodu ak by si také niečo skúsila
Takto som sa citila tiez, ani lieky na spanie mi nepomohli, vecer som isla spat nervozna, myslela som na to, ze za chvilku budem zase vstavat k malej a to stale dokola. Vydrzala som to pol roka a potom som sa zosypala, moja mama uz sa nemohla na mna divat tak som k nej isla na vikend spat a s dcerkou bol manzel a svokra.
@maykaaa1122 a tam sa ti uz dalo spat?
@zbruna sanval je presne to isté je to zolpidem ani sa nečudujem že si bola otapena treba si dať len polku a nie každý deň.
@zbruna partner, babka vsetci stavaju k malemu, len mne to aj tak nepomoze, ked ja sa zobudim na to, že plače a potom tazko zaspat...stilnox, ako som sa dnes od doktorky dozvedela, je len na zaspatie, takte priebeh spanku neovplyvnuje, takze ak sa zobudim, tak uz mam smolu, ak nezaspim...chcela mi dat Diatepam,ze je trosku silnejsi, ale zatial som necgcela, v piatok pojdem na krv..tak ked tak potom si ho dam predpisat..musim uz len doverovat organizmu, že to zvladne .....
@ema0408 Aha, no ako som spomenula vyssie, s tym Stilnoxom nemam skusenost ... ja som mala vyslovenie liek na spanie Sanval (hypnotikum), ked som sa zobudila pocas noci, zaspala som, bola som akoby "omracena" pocas celej noci. Je to tazko aj s tym placom a tichom...ja som bola vtedy u nasich (maju rodinny dom), takze tam sa to dalo zabezpecit, ze som mala ticho...no, kazdy ma tu situaciu a podmienky trosku ine...kazdopadne drzim palce, aby ste si nasli svoj sposob fungovania. Viem, ze je to velmi narocne obdobie 😕 Drz sa...
@ema0408 @ema0408 ja som si tiez presne tymto presla (paradoxne to naplno prepuklo, ked som prvorodenu odstavila od nocneho kojenia a konecne som mohla celu noc prespat, kedze sa vobec nebudila), chcem ti len dodat nadej, ze ono sa to casom zlepsi. Ja napr. nemam doteraz normalny spanok, ale z toho najhorsieho (ako to opisujes ty), som vonku a podla toho, co som tu na MK za posledne roky citala o spankovych problemoch mamiciek, tak vsetkym sa to po case zlepsilo.
Ja sa budim sice pomaly kazdy den unavena, ale uz je to zvladnutelny typ unavy, svojim sposobom som si na to zvykla. Nie je to uz ten typ unavy, ze sa mi trasu ruky a je mi zle a musim do seba napchat sladke, aby som mala nejaku energiu - takto to bolo, ked mi bolo najhorsie.
Na tu unavu, s ktorou vstavam dnes, mi pomaha cvicenie. Vacsinou sa po nom citim lepsie, aj ked zo zaciatku sa musim nutit, lebo nevladzem.
Drzim palce a som si ista, ze aj tebe sa polepsi!
@ema0408 ahoj. Skus este tuto fintu. Mne velni pomohla s nespavostou: ked zaspavas hovor si veci za ktore si vdacna. Som vdacna.... aj veci z toho dna chronologicky aj zivotne veci. Ked ti odbehnu myslienky vrat sa k vdacnosti. A myslim ze aj meditacie by ti velmi pomohli. Skus tfosku poguglit. Tvoje telo je v permanentnom strese. Aj mysel aj dusa. Pitrebujes uvolnit. Pripadne si skus spravit dobre. Drzim palce
No aspoň nie som sama ja vôbec neviem spať v noci zaspávanie je jedna veľká katastrofa a zobúdzanie samozrejme o to horšie. Ja to mám už rok a pol a už ani neverím že sa to zlepší. Lieky na spanie mi každý 'zakazuje' brat. Už som si zvykla je je to strašné keď je človek stále unavený teraz mám nastúpiť do práce možno ma to ešte viac unaví a bude sa spať lepšie🙂

a ja som sa bala, ze som v tom sama. U mna to trva uz 2 roky, trochu sa to uz zlepsilo nastastie