Neviem sa rozhodnúť, či chcem druhé dieťa
ŽENY, sú SKUPINY z nás co nerozmýšľaju a majú 2 dieťa
Tiež sú také ČO nechcú baby 2.
Čo však také ako ja, že važne neviem....
Prosto na prvé som sa tešila, narodilo sa, vysnene...nič nám nebráni mat druhé, no ja mam pocit ze stojím na rázcestí a neviem co si počať......mam pocit ze by sa nám život skomplikoval....tiež je tu kríza, to človeku na optimizme nepridá......prosto ako si usporiadať priority, čo vám pomohlo sa rozhodnúť?
Pri prvom som videla iba áno áno....teraz iba nie nie.....je mi zo seba smutno...
@drzaopica ma 4,5 r., v práci som už 2 roky a je to hrozne po návrate z MD....to sa nedá porovnať ako bolo predtým....áno bolo by to vykúpenie ale si uvedomujem ze do práce by som musela ísť znova tak ci tak
V dnešnej dobe si treba poriadne rozmyslieť… mame síce populistickú vládu ale o dva roky môže byt všetko inak. Do takéhoto sveta by som ani mačku neporodila.
@morgane1975 ďakujem za názor, máš detičky, ak sa smiem spýtať?
Ja som druhé nechcela a samo si nás vybralo. Ako som si najskôr poplakala, teraz je to môj miláčik. Ale je to makačka, hlavne keď ako ja nemas pomoc od rodiny a muž pracuje. Veľmi ťažké začiatky s 2 ročným a bábätkom.
@elizabet173 nazor ma tak isto ako aj ja, no on to necháva na mne, že som žena že nech poviem ja.
@kate_cs ďakujem, presne na to ťažké v dvojmaterstve sa sústredia moje myšlienky...
Ale tvoj má už 4,5 roka nie? Už je rozumnejší, chodí do škôlky. Môj mal 2 roky, nerozprával, najväčšie obdobie vzdoru, nosil plienky, nechodil do škôlky. Akože užili sme si prvého pol roka. ALE! Na mladšom to je úplne vidieť, že ma staršieho súrodenca. Nemá problém s kolektívom, nebojí sa takmer ničoho, delí sa s hračkami, zapojí sa do hry k iným, je naučený sa o mamu a tata deliť a starší ho vedel dobre zabaviť. Nepotreboval ma potom nonstop pri sebe. Ani neviem ako a kedy sa naučil sa sám vyzliecť, obliecť, obuť, vyzuť, umyť ruky a to mal teraz 2 roky.
S bratom sa nonstop hádajú a bijú a tlču, ale sú to parťáci a som vďačná, že sú dvaja.
Mne pomohol rozhodnut sa vek....ze bud teraz, alebo uz nie. Druhe som rodila v 41. Ak si mlada tak si dopraj cas na premyslanie a tuzba sa mozno objavi aj sama. Ak nie, tak nie.
Ja som z malej rodiny (jedináčik) a svojmu dieťaťu by som toto dobrovoľne neurobila.
Nemám žiadne trvalé následky ale ...
@kate_cs my sme mali rozdiel 21 mesiacov. Prvy rok bol zaberak, fakt. Druhe dieta bolo navyse velmi narocne.
No su partaci neskutocni. Ked mali 5 a 7, pribudol bracek, ten bude mat teraz 2 roky a sice ma plienky, dudluje cumel a malo rozprava, len zacina, skusa sa sam najest, ponozky si obut, rad sa oblieka, zlaty je, chce sa vurovnat starsim. Ti starsi ho postrazia, nakrmia, zabavia. Nie vzdy, ale ide to. No a o chvilu pribudne cislo 4 a tam bude teda tiez tento 2 rocny rozdiel, takze viem, co ma caka a neminie. Ale bude aj ten najmladsi mat partaka a ja som strasne rada.
Pri rozdiele 5+ to uz je tazka pohoda podla mna. To uz je rozumne dieta, da sa s nim dohodnut, vie pockat, nieco pomoct, postrazit, pohojdat, plienku podat, cumlik...Ale...Moze asi viac ziarlit. Ja ziarlivost nepoznam medzi detmi. Ti dvaja starsi tohto mladsieho brali ako zivu babiku, vobec ho nebrali ako supera, mozno aj preto, ze oni uz mali svoj svet a kolkokrat boli aj radi, ze mali odo mna pokoj 😅🤣.
Chcela som aby mal surodenca. Aby tu vzdy pre neho niekto bol, ked uz tu my s muzom nebudeme.
Áno chvalabohu už odrastene
Ja som chcela 2 ale muz nie. Druhe nie prave idealny start do zivota, ale uz je lepsie. Nie je to lahke. Cele dni len reve jeden alebo druhy lebo uz sa fakt hadaju o vsetko. Zas na druhej strane je doba ked deti nemaju 6-7 kamaratov z ulice a nostop a nimi ako nase detstvo. Tak som chcela aspon surodenca, nech su aspon dvaja. No mala som podmienku max do 35r
Mam 33 rokov, presne aj ja mam podmienku do 35 r.
No
@zorana999 práveže sa veľmi bojím či by bolo zdravé, 2 sesterky majú druhé dieťa chore-autista a porucha trávenia....čiže aj to vnímam ako takú obavu
@morgane1975 ja nerozumiem, načo sa tu vyjadruješ? Časy boli náročné vždy, či za komunitov, či neskôr, či teraz.
Strašný názor sorry
Ja som napríklad chcela dať dcére súrodenca. Je pravda že sa máme veľmi dobre ale muž adekvátne drie. Nechcela som proste aby bola dcéra sama a je to super!
Hádajú sa áno ale sú aj veľké kamarátky
Mladšia by dala život za staršiu.
@sono2 no a čo? Prečo by som sa nevyjadrila. Je to diskusia tak diskutujem.
@morgane1975 ktora doba v dejinach ludstva bola podla teba dobra na privedenie deti? Teraz sa mame tisickrat lepsie, lahsie ako hociktora generacia pred nami. Od vymozenosti ulahcujucimi kazdodenny zivot cez dostatok jedla a vody az po pristup k vzdelaniu.
Prvé som mala predčasne a desila som sa dalsieho tehotenstva, nechcela som zažívať to isté a ešte byť v riziku, že to ani ja sama nemusím prežiť. Ked mala rok, kríza bola asi najväčšia, chcela som ist nazad do roboty, neznášala som byt s nou doma a starať sa. Ale chcela som pre nu súrodenca, tak dostala na druhé narodeniny. Nejako som to ustála. Šok prišiel, ked som otehotnela znovu, najhoršie tehotenstvo a ani som sa s ním dlho nemohla zmieriť. Teraz si vravím, že jedno by bolo akurát. Vôbec tie tri deti nezvládam, ani fyzicky, ani psychicky ani finančne. A to sa zatial javia akotak zdravé. Čiže riadne zvážiť pre a proti, úplne vážne, rozum ostane, emócie vyprchajú a starať sa treba.
@zooeynka tak áno .,. Prístup je ku všetkému ak ľudia majú peniaze. Za socializmu rodiny dostali byty, nevratné pôžičky pri narodení dieťaťa atd… dnes vám dá štát almužnu a vychovávajte ako viete. Viem že mnohým socik nevyhovoval ale čo sa týka rodín a deti všetko bolo. Dnes decku ani jasle nezoženiete bez známosti v určitých regiónoch.
Ahoj ako ste sa nakoniec rozhodli? Máte druhé alebo ste už do toho nešli? Mám rovnakú dilemu. Ďakujem

Kolko ma prve?chod najprv do prace a potom sa s radostou vratis na MD a mozno nie😋mala by byt tuzba