icon

Neviem sa zmieriť s tým, že deti ničia domácnosť

verbe
19. jan 2017

Ahojte, čím ďalej, tým je to horšie. Viem, že deti robia neporiadok, zvyknú veci ničiť (nemyslím zámerne, ale hoci aj nechtiac, už len tým, že sú malé, neohrabané, stane sa), maľujú steny, ale ja som čím ďalej tým hálivejšia na to, že naše steny sú ofrkané jedlom, tu a tam pošpinené od mastných fľakov, nábytok na niektorých miestach oškretý, zlomené hračky, toto vytrhnuté, tamto odlomené. Ok, nie všetko môžem zvaľovať na deti, naozaj mnohé z toho, čo urobili, sa stalo nechtiac (možno aj všetko), a napokon, aj mne sa stalo, že mi pri varení prskla šťava na stenu, nedá sa im to teda zazlievať..Ničí ma to však, chcem mať peknú domácnosť, upravenú, dávam si na tom záležať, zveľaďujem domácnosť a ako na just, práve vtedy, čím viac mi na tom záleží a dávam pozor, tak je to horšie (alebo ja všímavejšia? Kedysi som si to tak neuvedomovala, ) Niektoré veci sa dajú opraviť (steny vymaľovať), ale s inými je to ťažšie (nebudem predsa meniť nábytok kvôli tomu, že je pošriabaný na niektorých miestach). Ako to zvládate? Alebo máte doma tip-top? Zachovalú domácnosť bez poškodení? Štve ma, že to nedokážem ustriehnúť. Neviem, či to len naša rodina je taká ničiteľská (steny ani gauč zatiaľ pomaľované nemáme, čo je tiež, povedala by som, detská klasika) alebo je to len môj uhol pohľadu, že som veľká detailistka, a trápi ma každý fľak a oškrenie? Prosím vás, aký máte názor, povzbudenie? Ako sa s tým zmieriť?

chloe21
20. jan 2017

ahoj, tiež som poriadkumilovná, nenávidím neporiadok, často krát si sadnem a pozriem okolo seba a chce sa mi plakať 😅 lenže sú to deti, treba ich viesť k tomu aby nerobili to alebo tamto.. napríklad píšeš o pomalovaných stenách - treba určit presné miesto kde môžu a kde nie, vytýčiť "hranice".. existujú aj samolepiace tabulové tapety - môžeš určiť miesto kam ju dáš a iba tam sa môže kresliť alebo podobne ak pokreslia inú stenu tak by som vysvetlila a znova vysvetlila a znova a potom platí u nás pravidlo 3x a dosť - teda beriem všetky fixky a všetko možné s čím to môže pokresliť.. takto vie, že proste to nemyslím zo srandy.. u nás je to o kompromisoch teda môžeš kresliť ale napr. len tu a tu a vysvetlovať prečo. Nábytok asi nezachrániš nijak ak to nie je úmyselné, steny od flakov sa časom pretrú (ak to nie je úmyselné tiež neriešim, stáva sa aj mne) Nepíšeš aký vek majú deti, ale hlavne od malička treba vysvetlovať, rozprávať sa a stanoviť hranice. Ale hlavné je aby boli obe strany spokojné 🙂 PS: v každej domácnosti to je to tak 🙂 veľa šťastia

sonapindjakova
20. jan 2017

Aj ja milujem poriadok, a kazdy den ho udrziavame uz aj s pomocou starsich deti, ale nie vzdy sa to da mat vsetko tiptop pri 4detoch do 8rokov. nerobia zamerne škodu,ale obcas sa niečo zniči, no čo na stene fliacik znamena ze najmladsia sa mi naucila chodit a pridrziava sa steny, na okne otlacky ruk, znamenaju, ze deti radi pozeraju von, mame pekny vyhlad na prirodu, nejaky rozbity pohar na oslave znamena, ze to u nas zije, smejeme sa spolu, hrame a chodia k nam casto navstevy s detmi... dom sluzi nam,nie my jemu, tesim sa ze mam zdrave deti a nesedim sama v sterilnom bezchybnom dome. K detom patri aj par skrabancov na podlahe, prijmi to a netrap sa, ak ste spolu a zdravi, tak to je dar, veru, ked mi dcerka lezala 17 dni na Jis.ke v ohrozeni zivota, pochopila som, co je v zivote dolezite... drz sa

dai
20. jan 2017

@dominika6 tak po nasej navsteve niektore domacnosti maju viac upratane ako pri nasom prichode🙂 a hej, tiez niekedy malu lutujem , na druhej strane sa aj ona uci a teda niekedy je z toho nervozna, inokedy si to ale uziva - hra drobcom divadlo, cita im knizky a tak... ked robia uz aj na nu prilis velky bordel tak pride za mnou a zasahujem uz potom ja🙂

stella333
20. jan 2017

@verbe Ja som s tym zmierena, nekupovali sme drahy nabytok, ked deti odrastu, vymenime, naco si nicit nervy s niecim co nezmenime, aj my sme taki boli, teraz maju moji rodicia tip-top domacnost, ked su sami, upratane, nalestene a neposkodene. Inak ten nabytok a zariadenie nebude moderne vecne, takze aj tak by sa casom menilo.

arasidka11
20. jan 2017

@verbe toto som aj ja riešila, naše deti teda nemalovali po stenach, nelamali nábytok, nič také, skôr taký bežný neporiadok, tam hodené tričko, tam teplaky..... rozčulovalo ma to, tiež som si predstavovala vždy čistu upratanu domacnosť, ale povedala som si, dobre. bola by si šťastnejšia sama v upratanej domacnosti, alebo chceš radsej tieto živé striebra a aj s neporiadkom? a hádaj čo vyhralo?

simca06022011
20. jan 2017

Ehm... :D

felicitab
20. jan 2017

@alexandraalexandrova ako toto je už trochu prehnaná reakcia nezdá sa vám? Vravieť autorke príspevku, že nemala mať deti a posielať ju na terapiu?! Čo z toho príspevku to vo vás evokovalo? To, že si autorka uvedomuje hodnotu vecí a nechce aby sa ničili? Áno, dieťa má plné právo na fungovanie v domácnosti, na učenie sa nových vecí a spoznávanie sveta, ale rodič ho má pri tomto procese usmerňovať a nie sa len prizerať s pohľadom na vec - je to len dieťa, veď sa kúpi nové.

loliki
20. jan 2017

@cawes robis to dobre, nie nadarmo sa vravi: udrzuj poriadok a poriadok udrzi teba. Len deti su tiez rozne, niektore su demolacne typy, ine nic neposkodia. Niektore si hadzu hracky, rozoberaju auticka, babiky, cmaraju, proste skusaju a ucia sa, ine su take tzv inteligentne, ze si dokazu vsetko chranit, odlozit na miesto, boja sa bacilkov, tak si stale ruky -zuby umyvaju atd.

marcelatje
20. jan 2017

@loliki opis tzv. inteligentnych deti ma pobavil 😀

denae
20. jan 2017

ženičky, prečítala som si všetky príspevky v tejto téme a prinútilo ma to zamyslieť sa, že prečo to jednej vadí a druhej nie. Mám tiež deti, tiež boli malé, tiež kadečo pokazili, dcéra tiež zdokonalila maľovku na stene, ale také ich činnosti, ktorých výsledkom by mala byť devastácia hocičoho, to som naozaj nepodporovala a už vôbec nie tým, aby som to zľahčovala ospravedlnením, že sú to len deti a nemávla som len tak nad tým rukou. Preto, že mám deti, nie som predsa hneď povinná žiť v "chlieve" . Lebo ďalšia vec je, čo ti je dovolené v detstve, to si odnesieš do dospelosti, inak povedané, starého psa novým kúskom nenaučíš. Áno, deťom treba dať priestor, umožniť im vyskúšať si všetko, čo si vyskúšať potrebujú, ale nepodporovať devastačnú činnosť, hoci príklad už len tým, že aha, z môjho syna-dcéry bude určite maliar/ka, keď pomaľuje steny. Všetky tieto prejavy, pokiaľ sa nebudú riešiť hneď, bude dieťa neskôr (aj v inej forme) považovať za samozrejmosť a skôr už potom nepochopí, prečo sa mu to zrazu zakazuje, keď predtým to mohlo? Prečo je mama teraz na pokraji zrútenia, keď predtým sa jej to páčilo a nehrešila ma za to? Skrátka, čo a do akej miery a až kam sa dovolí dieťaťu zájsť je na každom rodičovi. Ale výsledok je taký, že dieťa, ktoré bolo vedené k tomu, aby si vedelo veci vážiť odnesie si toto vedomie do života ako samozrejmosť, kým dieťa, ktorému boli tieto činnosti tolerované, čím mu bola vlastne k tomu priamo alebo nepriamo vyjadrená podpora, si to tak isto odnesie do života. A výsledok? Mnohé ho už poznajú - alebo len spoznajú, ale tie vnímavejšie ho vedia inštiktívne vycítiť a budú to dieťa do života viesť tak, aby nemalo v hlave nijaký guláš, že prečo to, čo vtedy mohlo, teraz je mu zakazované.
A to je jeden z dôvodov prečo to jednej vadí a druhej nie. Jedna žije tu a teraz, bez ohľadu na následky a druhá múdro uvažuje aj do budúcnosti.
Ďalší dôvod je ekonomická situácia rodiny. Samozrejme tam, kde je lepšia, tam sa to toleruje viac alebo aj úplne - lebo veď čo? jednoducho kúpime nové. Iný postoj k tomu a inak vnímané je to v rodine, ktorá nemá na to. Tam si každý váži, aj veci a k tomu vedie aj svoje deti hneď od malička.
Milé mamičky, prosím, neberte to ako kritiku vašej výchovy, hlavne tie, ktoré máte tendenciu bagatelizovať "ničiteľské" prejavy vašich detí. Treba rozlíšiť medzi zdravým a tým aj prirodzeným "ničením" , ktorým si každé dieťa a aj rodič zákonite musí prejsť a nadobudnutým, nepodchyteným, ktoré ste svojou ignoráciou spôsobili vy. Potom si budete búchať hlavu o stenu, že prečo sa to vaše dieťa správa k vám s dešpektom.
Nie som mladá mamička, mám 62 rokov, ale nemám "zastaralé" názory, nepochybujem o tom, že každý vychováva svoje deti podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia, len popri tom "tu a teraz" je celkom prospešné uvedomiť si, že bude "tam a potom".

eeffka
20. jan 2017

mam 2deti a maximalne co moje deti "znicili" boli ich hracky. nemam popisane steny,nabytok, obite rohy, roztrhane knihy
moje deti vedia kde je smetny kos, kde sa dava spinave pradlo a ked rozleju upracu po sebe v ramci svojich moznosti. Jedia za stolom nie v posteli, na zemi ...

Naproti tomu u nas v rodine maju rovnake deti ktore popisali cely dom, je tam spina ako v chlieve, jedlo kade tade, pocapane steny, koberec...
ak pridem v svokre a su tam aj tieto deti prve co najdem jedlo v perinach, je zaujimave ze ked ich zdzubem poprataju si , idu do kuchyne, poskladaju si svoje veci ( nevyzadujem kominky ale aby som si natrhla triesla pri vstupe do bytu tak to prr). Ich rodicia sedia v obyvacke s kavickou a svokra ani nemukne, ocividne je rada. Ked pridu ku nam maju smolu.

Je to vec leniveho rodica. isteze nebeham decku s utierkou za zadkom ale ked raz poviem ze sa je pri stole tak bud zjes alebo si hladna. a hracky sa upratuju.spina sa po sebe utiera.

kvetinka75
20. jan 2017

zaráža ma 1 vec, tie mamičky, ktoré trvajú na stálom poriadku, alebo neviem ako to lepšie napísať, proste tá skupina, ktorá je za zakazovanie určitých vecí o druhej strane sa vyjadruje že žije v chlieve, všetko deťom povolí. To že som dovolila dcére niečo čo iné nie, neznamená, že máme doma chliev, neporiadok, špinu a moje dieťa bude v dospelosti humusák a nebude si vedieť upratať. Pochybujem že to u väčšiny tej druhej skupiny tak vyzerá. Stretla som sa síce aj s takým neporiadkom ale to zriedka. Väčšina domácností je taká že sú nejaké omrvinky, hračky rozhádzané ale nič tragické ale uprace sa to. Toto nepovažujem za humus. Toto je podľa mňa bežné v domácnostiach kde sú deti.

zuzicek88
20. jan 2017

Ja som 4 krat potratila a stale nemame dietatko,vies co by som dala za tvoje popisane steny,alebo oskrety nabytok?

eeffka
20. jan 2017

@kvetinka75 ano je rozdiel neporiadok a spina, ale povacsine tam kde je neporiadok ta spina jednoducho prirodzene vznikne.

stella333
20. jan 2017

@denae Ono ani tak nejde o umyselne nicenie, ale jednoducho ked su deti male to zariadenie sa nici a opotrebuje viac. Napr. dieta rado maluje, vyraba, stale nieco kresli, lepi, vytvory si chce lepit na stenu, a tak je obcas niekde flak napr. chyti sa steny, ked si ide umyt ruky, ano aj obcas poskace po gauci. Ked dieta chcelo jest samo od 9 mesiacov, ta koordinacia nie je dokonala a to jedlo bolo obcas vsade, ale najvacsiu skodu vyrobil manzel, ked obial stenu kavou. Tak to proste je ked sa zije v domacnosti. Mne padla zehlicka a diera v podlahe atd. podla mna ak clovek v domacnosti zije skody sa stanu, ci uz od deti ale aj od dospelych. Cim viac cinnosti, tym viac moznosti, ze sa nieco oskrie, poskodi, atd.

dai
20. jan 2017

@denae suhlasim s tebou... mozno okrem casti ze ti co na to maju mavnu rukou... ja mam pocit ze toto absolutne s tym nesuvisi - naozaj skor s tou vychovou a nazorom na nu...

dai
20. jan 2017

@zuzicek88 je mi luto ze si potratila, tiez mam zial tuto skusenost za sebou... ale nemyslim ze toto nejak suvisi s touto temou ( ako aj dieta na jiske...) - tu neide o to ze si clovek nevazi ze ma dieta, ale o to ze ho ma tiez vychovavat k poriadku a cistote... Neverim ze by si chcela zbombardovanu domacnost a dufam ze ked sa ti dietatko podari donosit - verim ze podari... tak z neho nespravim riaditela zemegule - nie je to dobre ani pre spolocnost, ani pre rodicov a urcite nie pre dieta☹

marcelatje
20. jan 2017

@denae castym problemom (nie len tejto) diskusie je ze ludia sa nesnazia pochopit tych druhych, dookola omielaju svoje. Zivot nie je cierno biely a to ze deti nestaviam do laty za kazdu omrvinku neznamena ze zijeme v chlieve. Nesuhlasim ani s tym ze ti co na to maju to az tak neriesia, povedala by som ze je to prave naopak.
Deti treba ucit ze je cas na hru ale aj cas na povinnosti. Ze zamerne nicenie sa tolerovat nebude. Ze musim respektovat ostatnych clenov rodiny. Ze si musime navzajom pomahat ale aj to ze ked v zapale hry obiju roh steny nikto ich kvoli tomu milovat neprestane. Ked deti.naucime zakladnym hodnotam ako je respekt, tolerancia, empatia, pokora a ukazeme im ako milovat a pomahat si verim ze z nich vyrastu zdravi jedinci s triezvym pohladom na svet aj napriek tomu ze doma sa prach neutieral kazdy den.

denae
20. jan 2017

@dai ono, aj keď sa to nezdá na prvý pohľad, ale všetko so všetkým súvisí 🙂

dai
20. jan 2017

@denae neviem... my napr. nato mame a napriek tomu moje deti nenicia veci...

zuzitko74
20. jan 2017

@denae Poznám veľa dospelých ľudí, ktorý si doteraz v sebe nesú traumu, že rodičia ich milovali menej, než zariadenie bytu. Darmo si to logickým zdôvodňovaním vytĺkajú z hlavy, niekde v tých emóciách to stále zostáva.

dai
20. jan 2017

@zuzitko74 mne pride ze danae pisala prave o tej zlatej strednej ceste, nie o hypercistotnych ludoch... ( inak moj muz zil napr. v takej skor rodine kde sa poriadok nepisal velkymi pismenami a na neho to malo opacny vplyv - ked sme sa zoznamili tak az uzkostne dbal na poriadok - teraz je uz ok😀 )

eeffka
20. jan 2017

@zuzitko74 ale no 🙂 ja mam 40, byvali sme v 4izbaku a taky poriadok aky sme doma mali u seba dosiahnem ak vyhodim celu rodinu z bytu a tyzden budem pucovat.
Preco? no lebo som nemala 75 barbin ale 1, nemala som 5ciziem ale 1, nemala som 5kg letakov kade tade, plastelina bola 1 pre mna a sestru za polroka, nie teraz kybel "...at se dite hra ..."
Aka trauma? penazi bolo malo a ked aj bolo nebolo co kupit 😀 ludia si viac vazili/opatrovali
A hlavne deti boli clenmi domacnosti, to zdoraznujem s pravami ale aj povinnostami, nie dnes "malovane vajca" a s pierkom kolo zadku do 35ky skakat

marcelatje
20. jan 2017

@eeffka tiez mam skoro 40 a u nas poriadok musel byt. Doteraz mam stale pocit viny ked si len tak lahnem na gauc 😅

sense
20. jan 2017

@zuzicek88 ja som potratila sice "len" 2x ale to neznamena ze mi dieta zdevastuje domacnost

yollanda
20. jan 2017

@verbe ja som to uz vzdala. Tiez som luxovala 3x tyzdenne byt, no po druhom dietati upratujem az kym sa neprilepim

denae
20. jan 2017

@marcelatje áno...lenže ja chápem každú jednu mamičku, pretože aj sama som mama, prešla som si so svojími deťmi to isté, chápem aj tú, ktorej to vadí, aj tú, ktorej to nevadí, viem sa vžiť do pocitov a vnímania tej aj tej, pretože sama som si tým prešla. Ja nedržím stranu ani tej ani tej, ani som neočakávala že so mnou bude každý súhlasiť. Je to môj pohľad na vec s tým, že slová, ktoré boli myslené obrazne, boli v úvodzovkách. A asi som aj vyšla z kontextu, pretože sa mi okamžite vynorilo, čo to môže, zdôrazňujem môže spôsobiť v budúcnosti a na to som sa snažila upozorniť. A nereagovala som iba na zakladateľku, ale na všetky príspevky, ktoré som si dovtedy prečítala. Takže to už mohlo vyznieť, že som sa odlonila trochu nabok.
🙂

dai
20. jan 2017

@yollanda zapoj do upratovanie deti ... ak uz mas druhe tak to prve uz ma hadam cez 2 roky?🙂 moje si uz v tom veku skladali pyzamka, detto pomahali s hrackami a odpratali po sebe zo stola...

@eeffka presne toto som tiez pisala - u nas tiez tieto velke bordele co tu vidim na stranke nebyvali lebo sme hold tolko veci v celom byte nemali co teraz je v 1 izbe😀
ja mam inak aktualne najvaecsi problem s knihami, kedze mam doma citatelku tak ich nachadzam vsade - ako mala tvrdi - cita asi tak 9 knih naraz, ku kniham co sa jej pacili sa vracia, ma knihy co cita rano, potom cez den a na vecer ( tam nesmie byt nic strasidelne😀 ) - takze uz mame 3 kniznice ale mam pocit ze stale malo ( a to teda chodime aj do kniznic a poziciavame si knihy v rodine... ale teda dost aj kupujeme...☹ )

eeffka
20. jan 2017

@dai mam doma to iste, vcera som ju donutial pozbierat knihy (ocividne rozcitane lebo otvorene, zalozene) po byte, sumar: obyvacka 1, zachod 2, kuchyna 1, v detskej 1na posteli 2pod vankusom . Tiez ich cita opakovane a vracia sa k oblubenym
keby tu bol smajl co zavija ako vlk , dam ho tu 🙂
ja som tiez citatelka, ale riesim to kniznicou a to co sa mi naozaj paci si kupim, zatial mam este volne policky

denae
20. jan 2017

@dai veď to je v poriadku, nebolo to myslené ako šablóna🙂