Na čo si dať pozor pri kúpe starého domu?
prosim poradite ,na co si davat pozor.
Je dobre so sebou asi zobrat mozno znameho co maluje ( aby pozrel steny ) a takisto aj nejakeho statika?
Zvazujem kupu RD ale je starsi a nechcem dopadnut tak, ze potom ho budem musiet zburat.
Na oko vyzera zachovaly.
Dakujem Vam.
pozemok je na rovine, intravilan, nie je pri vode.
Skamarat sa so susedmi, ako sa tam zije a ci nevedia, na co dat pozor (hluk,...). No stary dom. Na vela veci pridete az pri rekonstrukcii, o com nevedel ani predosly majitel. Je to hop nebo trop.
A nechodte tam cez vikend, ked je klud.
@anonym_7641e9 to je dobry napad, overit susedov aki su. Dom ma cca 30 rokov, zial na stranke realitky nepisu ''vek''
Skamarat sa so susedmi, ako sa tam zije a ci nevedia, na co dat pozor (hluk,...). No stary dom. Na vela veci pridete az pri rekonstrukcii, o com nevedel ani predosly majitel. Je to hop nebo trop.
@anonym_7641e9 Ako sa má skamarátiť so susedmi?? Má zazvoniť a spýtať sa či, sa budú kamošiť? 🙄
Znamy co maluje? 🙂
Stavbara hlavne vezmi ... Naozaj skuseneho, nie niekoho, co sa tvari.
A ist tam pozriet nie len raz.- ale aj vikend, tyzden, prip. v case dopravnych spiciek Vasa trasa z prace atd.
no tak 30 rocny nie je az taky stary,, to su nejake 90 roky....to urcite ak tak nie su technicke vady,,, nebude dom na zburanie....,, tu sa velakrat pytaju kocky na 80 a viac rocne domy....
no tak 30 rocny nie je az taky stary,, to su nejake 90 roky....to urcite ak tak nie su technicke vady,,, nebude dom na zburanie....,, tu sa velakrat pytaju kocky na 80 a viac rocne domy....
@anonym_206ad6 no zistim, na obhliadke. kolko ma rokov, kedze to nikde nepisu
@anonym_206ad6 zas, to nie je tak celkom pravidlo. môže to byť nekvalitná stavba skrze izolácií napr, kde môže byť problém s vlhkosťou...
môže mať zlé základy a stavba môže sadať ... môže mať problém s izoláciou strechy ...
@anonym_autor na hocakom dome, duplom "starom" mozu byt hocake zrady... azbest, vlhnutie, zla statika, krive steny, zle odizolovane... hocico... Na kontrolu potrebujes odbornika (nie maliara)... Da sa to aj zaplatit... su firmy, co spravia obhlaidku a vypisu veci... Rozhodne by som to len tak naslepo nekupoval... moze ta to zruinovat ako financne tak psychicky...
1. Ci nie su navlhnute/plesnive steny
2. Statika treba len ked idete riesit vyraznejsi zasah do stavby
3. Ak ma dom pivnicu, musi byt sucha
4. Zistit si, z coho je postaveny, aky material
5. V akom stave je strecha - velmi podstatne (ci tam nemate drevokazny hmyz v tramoch) , strecha je jedna z najnakladnejsich poloziek
keby by som kupovala 30-ročný dom ja, zobrala by som si na obhliadku stavebného technika alebo znalca...
resp. takto - na prvú obhliadku by som s ním možno nešla, ale určite by som pofotila čo sa dá, možno by som zobrala aj vlhkomer ... a mala by som milión otázok ... bola niekedy v pivnici voda, kedy bola naposledy menená strecha, kedy boli menené okná, aký starý je kotol, aké sú ročné náklady na kúrenie a elektrinu, či robili nejaké väčšie rekonštrukcie, či majú projektovú dokumentáciu domu, všetko by som pozerala (hlavne pivnicu či tam nie sú mapy, či nie je zatuchnuté v dome, či sa dobre zatvárajú okná atď)...
ak by sa mi teda ten dom pozdával, potom by prišiel na rad ten stavebný technik - alebo ako píše príspevok nado mnou - dala by som si ho posúdiť firmou...
keby by som kupovala 30-ročný dom ja, zobrala by som si na obhliadku stavebného technika alebo znalca...
resp. takto - na prvú obhliadku by som s ním možno nešla, ale určite by som pofotila čo sa dá, možno by som zobrala aj vlhkomer ... a mala by som milión otázok ... bola niekedy v pivnici voda, kedy bola naposledy menená strecha, kedy boli menené okná, aký starý je kotol, aké sú ročné náklady na kúrenie a elektrinu, či robili nejaké väčšie rekonštrukcie, či majú projektovú dokumentáciu domu, všetko by som pozerala (hlavne pivnicu či tam nie sú mapy, či nie je zatuchnuté v dome, či sa dobre zatvárajú okná atď)...
ak by sa mi teda ten dom pozdával, potom by prišiel na rad ten stavebný technik - alebo ako píše príspevok nado mnou - dala by som si ho posúdiť firmou...
@biba_18 asi je vzdy lepsie, ked nie je podpivniceny, vsak?
@anonym_autor zobrala by som so sebou niekoho, kto sa presne tomuto vyzná. Nebolo by mi ľúto peňazí. Bez urážky k tomu pánovi ale na “známeho, čo maľuje” by som sa nespoliehala. Lebo čo môže byť na dome zle je omnoho komplexnejšie. My sme si zavolali znalca, známu, čo je architektka a z rodiny chlapa, čo robí stavebný dozor a to sme kupovali novostavbu.
Na vsetko si daj pozor. Potrebujes stavbara a elektrikara. Dalej sleduj okolie, ci ta nema niekto autodielnu alebo ci nie je ulica prijazd do nejakeho skladu. Obhliadku v pracovny den a cez pracovnu dobu.
@biba_18 asi je vzdy lepsie, ked nie je podpivniceny, vsak?
@anonym_autor ahoj my máme dom z roku 1955 a je krásny máme krásnu záhradu. Nám dosť pomohlo že bola v ňom spravená už žumpa elektrika atd. Jediné co nás čaká je strecha. A cena bola že úplne super. Po dvoch rokoch sa nám začal upchať odtok a zistili sme,že ten kto ten dom robil porobil veci úplne mimo. Ale sme spokojný.
My sme kupovali 50 ročný dom, prvýkrát sme boli na obhliadke ja s manželom, no dom mi hneď padol do oka. Druhýkrát sme zavolali kamaráta nech sa na to pozrie odborným okom. Prerobili sme dosť vecí, nová elektrika, plyn, plastové okná, dvere, novú kuchyňu, kúpeľňu, strechu, všetko sme vymenili. No aj tak sa to oplatilo keďže bolo to za dobrú cenu s veľkou záhradou a pozemkom. A plus je to na to dobrom mieste.
Taktiež sme kupovali 50- ročný dom, dôležité bolo pre nás, že bol postavený poctivo, z pálenej tehly, síce nikdy neobývaný, s prerábkou sme rátali (okná, dvere, podlahy ani neboli, napojenie sa na mestskú vodu, kotol), cena veľmi priaznivá.No dom nevlhne, nepraskajú steny, netečie strecha, tichá ulica, krásne prostredie a 5,5 roka si to užívame. Statika ani iného odborníka sme si nevolali, veľa vecí nám realitka pozisťovala a následne aj súdny znalec kvôli HU.