Neviem sa zmieriť s tým, že deti ničia domácnosť
Ahojte, čím ďalej, tým je to horšie. Viem, že deti robia neporiadok, zvyknú veci ničiť (nemyslím zámerne, ale hoci aj nechtiac, už len tým, že sú malé, neohrabané, stane sa), maľujú steny, ale ja som čím ďalej tým hálivejšia na to, že naše steny sú ofrkané jedlom, tu a tam pošpinené od mastných fľakov, nábytok na niektorých miestach oškretý, zlomené hračky, toto vytrhnuté, tamto odlomené. Ok, nie všetko môžem zvaľovať na deti, naozaj mnohé z toho, čo urobili, sa stalo nechtiac (možno aj všetko), a napokon, aj mne sa stalo, že mi pri varení prskla šťava na stenu, nedá sa im to teda zazlievať..Ničí ma to však, chcem mať peknú domácnosť, upravenú, dávam si na tom záležať, zveľaďujem domácnosť a ako na just, práve vtedy, čím viac mi na tom záleží a dávam pozor, tak je to horšie (alebo ja všímavejšia? Kedysi som si to tak neuvedomovala, ) Niektoré veci sa dajú opraviť (steny vymaľovať), ale s inými je to ťažšie (nebudem predsa meniť nábytok kvôli tomu, že je pošriabaný na niektorých miestach). Ako to zvládate? Alebo máte doma tip-top? Zachovalú domácnosť bez poškodení? Štve ma, že to nedokážem ustriehnúť. Neviem, či to len naša rodina je taká ničiteľská (steny ani gauč zatiaľ pomaľované nemáme, čo je tiež, povedala by som, detská klasika) alebo je to len môj uhol pohľadu, že som veľká detailistka, a trápi ma každý fľak a oškrenie? Prosím vás, aký máte názor, povzbudenie? Ako sa s tým zmieriť?
@verbe čo by niekto dal za taky "doniceny" nabytok od deti.Su ludia ktory roky nemožu mat deti a teda ja osobne by som nikdy svoje deti nevymenila za materialne veci 🙂 netreba to tak preživat a ako mamičky pisu deti vyrastu a nabytok aj tak po čase každy vymeni.Omalujete si a je to.Aj naše deti to robia a neumyselne ,upozornim ich a neriešim dalej.Su aj horšie veci 😉
ja sa uz 7 rokov tesim ako vymenim koberec a nabytok v obyvacke za nove, ako vymalujeme, vytepujeme sedacku a vydrzi to ciste nejaky cas atd atd atd... vzdy sa ale objavi nove babo v domacnosti a vsetky novoty sa zdaju byt vyhodene peniaze ... na co novy koberec ked chleba padne vzdy kecupovou stranou dolu (aj ked jeme v jedalni), na co nova malovka, ked novy clen domacnosti vzdy objavi caro velkoplosneho obrazu, na co novy nabytok, ked srobovak od deda treba niekde vyskusat... velke malovanie celeho bytu sme robili medzi 1 a druhym dietatom, vydrzalo to rok a pol kym maly prvy krat nenamaloval na stenu "koleso", akurat minuly tyzden najstarsia zakrojila do parenej buchty a kakao s maslom a lekvarom jej vystreklo na pol steny v jedalni.... gauc tepujeme kazdy rok, ale sila jogurtu a grciek je silnejsia ... kaslat na to, hlavne, ze su deti zdrave, raz snad rozum dostanu 😀
deticky su proste take a maloktora mamina sa vie s nehodami v domacnosti vysporiadat len tak.. jasne, ze ta to hneva a neboj nie si sama... treba na nepevnu ruku, popripade vezmi fixku a pocarbi im nejake auticko, nech vidia, ze ta ich konanie boli.. neboj ani im sa nebude pacit, ze im kreslis po hrackach a prestanu s tym😉
Ahojte, viem, že to sem nepatrí, ALE - mám prosbu.
Študujem posledný rok odbor psychológia a píšem diplomovú prácu a potrebujem MANŽELSKÉ PÁRY, ktoré by boli ochotné mi ANONYMNE vyplniť dotazník. Jedinou podmienkou je mať aspoň 1 dieťa, tzn. že ste pre mňa vhodná skupina respondentov.
Ak by bol niekto ochotní, napíšte mi správu a ja vám pošlem link, kde môžete vyplniť dotazník.
!!!NEUVÁDZAJÚ SA ŽIADNE OSOBNÉ ÚDAJE a garantujem 100% anonymitu.
Vopred ďakujem za ochotu. 🙂
moje deti tiez trochu pocarbali stenu ked mali cca dva roky, manzel isiel uplne do vyvrtky.. ale mna len napadla jedna sestrina prihoda:
ked mala sestra cca dva-tri roky, tak na cerstvo vymalovanu stenu v kuchyni "nakreslila" jablkom nejaku kresbu.. stena ledva uschla od malovania a ona ju hned takmer celu pokreslila (vzala si aj stolicku, nech dociahne vyssie)... tvrdila "to macicka".. rodicia uplne zufali.. po rokoch vravela, ze to kreslila macicku (nie ze to macka nakreslila)... teraz je uz samozrejme davno dospela a je umelkyna - umelecke maskerstvo.. nadherne kresli, maluje..
nemohla som pokarhat moje deti, ked spravili to iste, ved co ked aj oni budu umelkyne a toto boli len ich zaciatky.. len som im vysvetlila, ze to nemaju robit, nech radsej len na papier a spolu sme stenu vygumovali - nastastie to islo, nebola to fixka..
a k ostatnym flakom - bola by som uz davno na infarkt, ak by som sa kazdym flakom zatazovala, ano zo zaciatku to aj mne vadilo, ale som si povedala, ze to nema zmysel sa este aj pre toto trapit, vykaslala som sa na to a od vtedy som ovela kludnejsia 😉
@jasminet na vasom prispevku som sa zasmiala :D pezivame to iste... Akonahle sme rozhodnuti nieco vymenit, vzdy do toho "niekto" vosiel... Pockame este 3-4 roky a zacneme postupne :D tiez uz si z toho nic nerobim, ved nakoniec, prave minuly tyzden, ked som sla varit leco a otvarala flasu so zavaranou zeleninou, ja osobne som zaspinila polku kuchyne :D zasmiala som sa, odfotila a poslala manzelovi do prace, co on nato - jeho reakcia bola taka ista, potom este vecer sme sa spolu na tom rechtali, ze sme jak deti :D my mame pamiatku na chodbe - privitanie pre navstevy - umelecke dielo od druhorodenej, krasna kresba, ani mi nenapadlo davat to prec, neviem, pride mi to mile od nej, ako sa snazila, co uz, ved raz to vymalujeme, ked podrastu 🙂 som nazoru, ze veci sa pouzivaju a musia nieco prezit.... 🙂 Ked si kupim nove saty, tiez ich chcem nosit, nie odlozit do skrine, aby sa im nieco nestalo. Deti su najvacsia radost zivota a nebudem na ne kricat za nieco, co stoji "len" peniaze, ony su nas zivot... 🙂
Vsetko je o uhle pohladu a nikoho by som nesudila. Ked si lipnes na veciach, tak si lipni🙂, to neznamena, ze svoje deti nemilujes.
Je to ale sranda vidiet ine pohlady na tie iste veci, ja sa uz tak tesim, ked to moje male cudo vezme ceruzku a pocmara nam steny:D A tak sa tesim na reakciu nasho ocina, ktory je mierna verzia teba, ako ho najprv slak trafi a ako ho ja budem poucat, ze sa na to musi pozerat s humorom a s laskou :D Moj chlap dokaze aj topanky po 3 rokoch nosenia mat ako nove, ja moje rozbijem za 2 mesiace. Auto je 3 roky pouzivane ale tak ho sanuje, ze vyzera ako nove....Vzajomne sa ucime, on mna trosku viac setrit veci, ja jeho, ze su to stale len veci...Moj brat podpalil obyvacku ked mal 5 rokov (polemizovat nemusite ako sa to stalo, doteraz hovori, ze vyslovene vedel co robi, schoval si zapalky co nasiel, a cakal kym mamka na chvilu odide z dohladu a podpalil gauc ) ...ver mi pocmara stena je nic...My sme mali moderne cierne steny zo dna na den...:D
@rebekav moj chlap byval v detsve v okale. Ma to take steny z hrubsieho kartonu a on podpalil papier na zachode 😂
sak jasne, ze su to len veci...stat sa moze kade čo, deti povystrajaju, su to deti, objavuju a skušaju ...ale aby som sa cielene pozerala ako mi dieta čmara na stenu haky baky alebo ,,okopava,, nabytok odrazadlom tak to je benevolencia a ,,nezájem,, sak čo...su to len veci na ktore mnohé rodiny sporili, maju uvery na 30 rokov atd...ale v dnešnej dobe sa nečudujem, deti nie su vedene k tomu aby si niečo vazili. Načo? Sak mama kupi nove...deti su nas zivot a iste by som nerobila dramu z rozbitej vazy, mohlo sa stat...ale to čo tu niektore opisujete to je opičia laska. Rob čo chceš sak vymalujeme, sak kupime nove, sak ocino bude v robote len do večera😝 aby ...taka generacia nam rastie čo si nič nevazi, nepozna hodnotu ani veci, ani ludi...len ja, ja, ja, potom kopa hnoja a potom zase ja...čo moje potreby...tak niektore budete ,,škrabat,, na nabytok čo vam ,,ten vaš život zničil,, a my čo si veci aj šetríme a ideme za to našetrene na dovolenku. 😘
😂😂😂😂
@sardinka336 nechapem preco mi vyhodi nick ked dam do spravy len emotikony 🙄
Ty vies vsetko doviest do krasneho, dokonaleho extremu 👍
@marcelatje vieš čo by si sa čudovala....v dnešnej dobe ,,pedocentrizmu,, kedy je dieta na piedestáli to vooobec nie je az taky extrem. Ja ked vidim niektore tie decka premaznane čo cvičia s materou prvu ligu, pomaly všetko mozu len ,,aby bol klud,,.
@sardinka336 ja to tiez extra neriesim ale zasa nie je to tak ze "deticky nemam na vas naladu co keby ste si isli chvilku strihat zaclonu...."
Inak pod vplyvom prispevkov v tejto diskusii som.sa zamyslela a zistila som.ze moj laxny pristup asi vyplyva z toho ze k nasmu nabytku mam velmi vlazny vztah. Viem si predstavit ze keby mi deti.znicili nejaky nabytok po ktorom mi dlho srdce pistalo asi by ma to aj nahnevalo. Uvidim ked sa prestahujeme 😅
@marcelatje vieš čo ja tiez nechranim nabytok vlastnym telom😅 ale zase cielene ho nenecham ničit...štýlom, ,,no čo uz, kresliš na stenu a nechceš inak, tak kresli, zmierme sa s tým,,.
Tak to si nebola ešte u nás. 🙂 Niet času niekedy ani na bežné veci, teda poriadok nehrozí. Hoc upraceme hračky 10x, stále sa niekde nájdu zapotrošené. Stále dohováram aj manželovi, ak sa niečo oškrie, zašpiní, že sú to deti, tak sa im to stáva. Stenu máme pomaľovanú len na jednom mieste. Proste sa podrilo dcérke, keď ešte ani nevedela, čo robí ceruzka dokopy. 😀 Jediné, čo by manžel neprekúsol a na čo dáva ozaj pozor, je gauč a kreslá v obývačke. Kúpili sme po svadbe kožené z masívu a teda neboli lacné. Ja mu to občas aj vyhodím na oči, že nie na deti kričať treba, ale my sme s takou kúpou mali počkať, kým vyrastú a zatiaľ mať čosi lacnejšie. 😀 Ale ver, že každú maminu trošku trápi, ak sa niečo v dome zničí. Len si to netreba veľmi pripúšťať k srdcu.
Prosím učiteľov ZŠ 1. stupňa a učiteľov MŠ, rodičov, ktorych deti mali/ maju odloženu povinnu školsku dochádzku; o vyplnenie dotazníka k mojej diplomovej práci.
dotazníky sú anonymné
ďakujem
učiteľ MŠ
https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.asp...
@marcelatje no to ako keby si písala o mne 🙂...niečo so sebou robíš? Ja sa snažím, veľa vecí vypúšťam, poviem si že mi to neutečie ale teda je to riadna "drina". 🙂
@andreadca myslis s tym myslenim?
Je to narocne. Musim sa vedome kontrolovat a hovorit si ze toto je v poriadku "normalni" ludia to beru v pohode. Ak sa nekontrolujem sklzavam k naucenym vzorcom spravania z detstva 😕 a tiez ked ma caka nejaka praca (pradlo, riad, varenie.....) nedokazem sa pocas hry zbavit myslienok na nu 😖
Aj my máme pomaľované steny, aj dvere 😀 ale tie chcem vymeniť. Mám doma 4r a 1,5r takže čo by som asi mala čakať? Zakážeme, starší už nekreslí, ale menší ak sa nebodaj dostane k peru, ceruzke, ide hneď po stenách 😀
Nábytok? 😀 Po byte sa premávajú v odrážadlách, narázajú autami. Povieme- nerob, nebúchaj, vyhrešíme a následne hračku zoberieme, ale nie vždy sa to dá ustriehnuť. Beriem to však tak, že sú to deti, nábytok vymeníme keď budú väčší, ale nezbláznim sa. Sú to len veci a domácnosť má slúžiť tebe, nie ty jej... samozrejme, deťom to treba stále vysvetľovať, aby si predsa len aj hračky aj zvyšok vážili, ale niekedy sa v tom hracom ošiali pozabudnú a stane sa..horšie by bolo, keby to robili naschvál
@marcelatje neuveriteľné, ako cez kopirák... Sedím pri grile a myslím na to koľko roboty mi stojí a čo všetko som mohla urobiť, alebo sa cez víkend preberiem, často aj o 5.00 (4.30 vstávam do práce) a už aj leziem z postele, lebo môžem urobiť toto, tamto, hento. A ako píšeš tiež sa musím vedome kontrolovať, je to ťažké, ale snažím sa 🙂
@andreadca paradox je ze domace prace ma vobec nebavia a aj tak na ne stale myslim 🤔 Radsej rubem drevo ci kosim travu
@marcelatje ---hovorím, ako cez kopirák 🙂
Verim ti, ja som tiez taka. Mam rada svoj poriadok, kazde rano nez odideme do prace, dam byt do poriadku po predchadzajucom veceri, ked je nejaka deka hodena na gauci pohare a salky na stoliku, umyjem riad, a tak idem spokojne do prace 😁 Deticky nemam takze mi to nikto nerozhadze. Ale ked si tak spominam na detstvo, bola som taka od mala. Mna mohli nechat samu v izbe, vyskladala som si hracky podla "vysky" a potom som sa hrala. Zas sestra rozbila vsetko na co siahla. A to su v nas rovnake geny 😂
@sardinka336 presne tak, súhlasím s tvojím statusom, nie všetko prispôsobovať deťom,
určiť im hranice; syn má už 21 rokov a tiež sme ho od malinka viedli k tomu odkiaľ pokiaľ a myslím, že nebol o nič ukrátený, skôr si váži veci. Prvýkrát jedol nejakú večeru v izbe až kedysi na strednej, bol proste naučený jesť za stolom a vlastne vtedy sme raz za deň mohli sedieť pri jedle spolu /ináč sme boli v práci a on v škole/. Keď bol malinký, mal TV v izbe, tak nechodil ani do obývačky robiť neporiadok, stačila mu kuchyňa a detská pri nej. Samozrejme, neboli spojené izba s kuchyňou, dali sa zatvoriť. Tým chcem len napísať, že o nič v živote neprišiel, o žiadne detstvo, vyskákal sa v izbe na posteli a poznal teda aj kultúru stolovania. Keď čítam niektoré príspevky, padá mi sánka, čo majú deti povolené resp. robia čo odpozorujú a potom sú dospelí okolo z nich na prášky, neskôr učiteľky v MŠ a ZŠ, o stredných školách nehovoriac.
Tak toto je zakon schvalnosti...akurat citam tieto prispevky a maly mi v tejto chvili rozbil kvetinac a hlinu mam za celym gaucom...co uz...deti skumaju, su zvedave, nevedia ze robia nieco zle. Moja neter nakreslila taku krasnu macicku na cerstvo vymalovanu stenu v obyvacke a to zvolala vsetkych, aby sa prisli pozriet. V prvotnej chvili nervy, ale potom sa na tom clovek len zasmeje a rad na to spomina. Na co potom clovek bude spominat? Na to ze mal doma poriadok?
@mymam vieš čo, strašne vela výchovných problémov, ,,zdivených detí,, a bezmocných rodičov je dnes...kolegyne zo školy čo sa občas bavime (som na RD) tak mi vravia ze furt niečo sa rieši, nejake konflikty medzi deckami. Dnes uz učitel aby bol aj špeciálny pedagog, psycholog, mediátor a neustale riešil nejake spory, šikanu, nevhodné spravanie...tie ,,vysluzilé,, hovoria, ze to takto nebývalo, ze kde tu nejake ,,divé vajco,, sa našlo, ale ze toto čo je dnes je dost. A rodičia samozrejme držia detom stranu, nepriznaju ze ma aj ono vinu...samozrejme jednat musíš s nimi v rukavičkách, dnes sa nesmie zvyšiť hlas, nesmieme deti ,,trestat,, to si pamätám ešte na porade riaditelka hovorila. Taka generacia aj vyrastie, sebecká a zahladená do seba. Ako som nedavno čitala tento zaujimavy članok o tom ako dnešná mladá generácia začína ,,vyjednávať,, ze čo dostane za to aby neodišli po študiách do zahraničia....no ...za mna ,,kop do rici,,....ešte pre tuto spoločnost nič neurobili len brali....komu sa chce čítat pridavam link: https://www.postoj.sk/22689/slovenska-generacia...

Dnešná generacia😜A to Nieje Vôbec vizitka rodičov, nech si každý tvrdí čo chce, lebo net toho fakt znesie ale realita je ina😝My sme pedanti na čistotu. Najstaršia má total v paži má iné priority a my to berieme na vedomie, počítame s tým. Že keď bude bývať sama budeme musieť chodiť na návštevu s vysávačom a mopom🤣😅🙏🏼😂