Neviem sa zmieriť s tým, že deti ničia domácnosť
Ahojte, čím ďalej, tým je to horšie. Viem, že deti robia neporiadok, zvyknú veci ničiť (nemyslím zámerne, ale hoci aj nechtiac, už len tým, že sú malé, neohrabané, stane sa), maľujú steny, ale ja som čím ďalej tým hálivejšia na to, že naše steny sú ofrkané jedlom, tu a tam pošpinené od mastných fľakov, nábytok na niektorých miestach oškretý, zlomené hračky, toto vytrhnuté, tamto odlomené. Ok, nie všetko môžem zvaľovať na deti, naozaj mnohé z toho, čo urobili, sa stalo nechtiac (možno aj všetko), a napokon, aj mne sa stalo, že mi pri varení prskla šťava na stenu, nedá sa im to teda zazlievať..Ničí ma to však, chcem mať peknú domácnosť, upravenú, dávam si na tom záležať, zveľaďujem domácnosť a ako na just, práve vtedy, čím viac mi na tom záleží a dávam pozor, tak je to horšie (alebo ja všímavejšia? Kedysi som si to tak neuvedomovala, ) Niektoré veci sa dajú opraviť (steny vymaľovať), ale s inými je to ťažšie (nebudem predsa meniť nábytok kvôli tomu, že je pošriabaný na niektorých miestach). Ako to zvládate? Alebo máte doma tip-top? Zachovalú domácnosť bez poškodení? Štve ma, že to nedokážem ustriehnúť. Neviem, či to len naša rodina je taká ničiteľská (steny ani gauč zatiaľ pomaľované nemáme, čo je tiež, povedala by som, detská klasika) alebo je to len môj uhol pohľadu, že som veľká detailistka, a trápi ma každý fľak a oškrenie? Prosím vás, aký máte názor, povzbudenie? Ako sa s tým zmieriť?
Na túto tému by som vedela písať romány... Moje dcérky nicitelky dokázali maľovať po stranách aj vo 8 rokoch. Jasné, že som bola aj zúfalá, najhoršie bolo počúvať od bezdetných príbuzných ako to u nás vyzerá a že oni by niečo také doma nestrpeli. Prešlo pár rokov, deti vyrastli, my renovujeme a naši príbuzní spoznávajú aké je to mať doma malých umelcov, či štvornohých miláčikov. Uvidíme čo ďalej, nakoľko máme malý prírastok do rodiny. Deťom sa snažíme vysvetliť cenu za veci, ale aj to že je rozdiel medzi cenou a skutočnou hodnotou.🙂
@verbe Necitala som celu diskusiu, ale podla mna prehanas. Predmety su na to, aby sluzili nam a nie aby sme sluzili my im. Su aj horsie veci na svete. Kolko ludi deti ani nema alebo su chore a dali by vsetko, aby im mal kto nicit nabytok. Moja mama bola asi rovnaka ako ty. Vsetko musela mat tip-top. Pre seba? Pre navstevy? To do dnes neviem, ale viem jedno, ze nam tym ublizovala. Mali sme napr zakaz chodit do obyvacky bez jej pritomnosti(ked sme boli este male deti), lebo.. rozbijeme porcelan, oskrieme nabytok, roztrhneme koberec, zaspinime sedacku. Ja som presny opak. Nemame porcelan, nabytok pekny-je z bazaru, sedacka sice kozena, ale patrila k bytu a uz teraz je otrhana atd.. Ruku na srdce, deti su nicitelia a jedna obrovska katastrofa(aspon tie moje). 😀 Mame vsetko co potrebujeme a bud chceme deti alebo luxus. Mne osobne su prednejsie deti. Jasne, ze ich vediem k tomu, aby veci nenicili a vazili si, ale ked sa uz stane, nerobim si z toho nic.. Poradim ti, aby si si na kazdu takuto "nehodu" spomenula v dobrom. Varis dzem a kvapka sa ocitne na stene? No a co? Varila si ho pre svoje poklady. Ine matky ho kupia v obchode a kaslu na to, co do toho dzemu natlacili vo velkovyrobe. Na tuto kvapku by si sa mala vzdy usmiat a spominat v dobrom. Dieta ti odrazi z rohu stolika kusok skla odrazadlom? Nevadi. Stalo sa to, ked sa hralo, usmievalo, besnilo. Ten usmev je podstatny, lebo dnes je a zajtra ho uz vidiet nemusis. Veci si kupis, no zazitky nie. Zial, ludia na to prichadzaju vacsinou az ked je neskoro a uvedomia si co mali, az ked o to pridu. ☹
Byt budes mat podla svojich predstav, ked deti vyrastu. Drzim palce. 😉
nerieste materialne veci, ktore casom viete zmenit/opravit/vymenit ... ja si z mojho detstva pamatam najma nekonecne upratovanie, vyhadzovanie veci zo skrine, zakazy kym neupracem ....... chcete, aby Vase deti pamatali na pekne detstvo, alebo neustaly upratovaci teror? 🙂
PS:nie, nemame non-stop bordel, ale niekedy naozaj neriesim, ak sa to da spravit, ked mala vyrastie 🙂
@12345anna občas som aj ja nervózna, že moja krásna nová kuchyňa nie je ako zo žurnálu a na skrinkách sú odtlačky mastných rúk, no nedávno sa mi stalo , že meter, či bratranec mi povedali, že u nás je tak dobré a útulne a v kuchyni bol akurát pravý kuchynský neporiadok z varenia... To čo vytvára čaro domácnosti, nie je len nábytok ale ľudia v nej.
@sardinka336 myslim si, ze zalezi vo vacsej miere aj od zdedenych vlastnosti toho dietata, ak inklinuje k sebeckosti pri normalnej vychove.... stretavam sa pri vychove deti tiez s kadecim a niekedy ma velmi prekvapuje myslienkovy pochop a vedenie rodicov, niektori napriklad strasne tlacia deti do vykonu, aj v skole, aj v sportoch, potom sa cuduju, ze deti su nestastne a z toho vyplyva aj spravanie sa v kolektivoch..jasne, ze toto nie je jediny problem, ale to je ja seminarku :D

@martula218 ale ved to je uplne normálne, ze dieta niečo rozbije, vyleje, zašpini...uz to pochopte!!! Aj na stenu nakreslí...ale ako vraviš, ,,nevedia ze robia zle,, tak snad si rodič aby si im povedala, ze na stenu sa nekreslí aj ked je to nádherné dielo, že to bude lepšie v takom peknom denníčku, kde si to mozeme pozriet aj o 10 rokov a zaspominat. Ale ak ti nevadí ze budeš mat dom počmáraný ako pravekú jaskynu, tak to je tvoja vec samozrejme. Ano, ja osobne na taku jednu, dve prihody s čmaraním na stenu rada zaspomínam,aj u nas sú, ale iste nebudem so zalozenými rukami sa prizerat ako mi malá čarbe haky baky na stenu, že jéééj aké milé....aspon budeme mat na čo spomínať. Tak mi zase nešibušká..a to sa u nás kresli kazdý den aj fukacie fixy ma staršia dcera, ale NA PAPIER!!